Seuraa 
Viestejä45973
Liittynyt3.9.2015

Jos liikkuvassa kappaleessa A on kiinni liikkuva kappale B, pitääkö kappaleen B liike-energia laskea sen oman nopeuden perusteella vai yhdistetyn nopeuden A+B perusteella?

Olen mallintamassa nyrkiniskua, jossa pitää huomioida jalkojen, keskivartalon ja nyrkin liikkeet erikseen. Varsin kinkkinen tehtävä, kun fysiikkaa on tullut viimeksi luettua joskus kauan sitten lukiossa eikä kirjoja enää ole tallella...

Tähän liittyen... Olen arvioinut, että tavallinen tallaaja voisi juuri ja juuri saada lyötyä nyrkkinsä 0,25 sek nopeudella. Jos nyrkin kulkemaksi matkaksi arvioidaan 70 cm, tulee nopeudeksi vaivaiset 5,6 m/s. Kuulostaako tämä Teistä uskottavalta arviolta?

Kommentit (2)

Herra Tohtori
Seuraa 
Viestejä2613
Liittynyt18.3.2005

Kai tuo periaatteessa menisi jonkinlaisen luurankomallin avulla.

Lasket sieltä käsivarrelle, olkavarrelle, keholle, reisille ja säärille liikemäärät ja pyörähdysliikemäärät ja nivelille voiman momentit ja tukikudosten voimat niin periaatteessa sieltä pitäisi tulla likimain oikeaa lähenteleviä arvioita. Helppo nakki!

Käytännössä tämä ei ole lainkaan varmaa...

Muuten tällä ei ole paljonkaan tekemistä liike-energian kanssa, vaan enemmänkin liikemäärän, pyörähdysliikemäärän ja impulssin kanssa.

Capito tutto, perchè sono uno
Persona molto, molto intelligente...

-Quidquid latine dictum sit, altum viditur.

If you stare too long into the Screen, the Screen looks back at you.

Monia mallinnuskysymyksiähän voi lähestyä myös empirisemmältä kannalta. Pyydät vain monia erilaisia ihmisiä hutkimaan ilmaa ja mittaat siitä nyrkin nopeuden vaikka valoportilla, ultraäänimittarilla tjsp.

Lisäksi pitäisi samalla porukalla järjestää myös lyöntivoiman mittaus. Jos vaikka kukin hutkii voima-anturia, niin siitähän saadaan näppärästi voiman suuruus mitattua.

Jos haluaa teknillisemmin tehdä, niin kukin lyököön vaikka hiekkasäkkiä, jonka massa tunnetaan. Lyönnin jälkeen tarkkaillaan säkin liikettä ja lasketaan iskussa välittynyt impulssi. Kaikki nämä mittaustulokset kun yhdistetään, voidaan esittää joku arvio nyrkin massalle, nopeudelle, impulssille jne.

Suosituimmat

Uusimmat

Uusimmat

Suosituimmat