Seuraa 
Viestejä45973

Erä-lehden nro 12/05 on varsinainen kulinaristin aarreaitta. Siinä on parikin juttua metsässä kasvatetusta karjasta, jonka liha maistuu artikkelin mukaan hieman riistalle, on vähärasvaisempaa kuin tavallisen naudan, tummempaa ja mureampaa. Eräs tuotantopaikka on Pudasjärvellä. Isot teurastamot eivät erittele mehtäsonnin ja tavallisen naudan lihaa eikä tuota herkkua ole täällä Etelä-Suomessa saatavana.

Onkohan joku teistä Rovaniemen suunnan ihmisistä syönyt mehtäsonnia, ja jos on, millaisin kokemuksin? Ajattelin nimittäin ihan uteliaisuudesta vaikka tilata sitä.

  • ylös 0
  • alas 0

Kommentit (11)

Me Kunkku tunnistamme kyseisen "Metsäsonnin" valtakunnastamme kyllä! Tuntomerkit: Ruostunut maastoauto, metsästysasu, iso maha, ase, päässä norsunv---u (karvalakki), ja suuret puheet...!

Kunkku, se on mahtisonni tuo, kyse on mehtäsonnista

Mummo
joka sentään muutaman elukan tuntee

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

No, ei se mitään Kunkku, jatkan aiheesta jollain toisella foorumilla. Hyvää yötä kuitenkin

Elä numeromies hermostu, kunkku vaan härnää.

Jää odottelemaan Aslakkia Hurskista ja muita maaseutumiehiä *lepylepy*

Mummo

Liekö lihassa todella jotain eroa tavalliseen nautaan? Kuvittelisimme, että saadakseen niin erilaista lihaa, tulisi jalostaa karjaa vuosia kestävän työn aikana, ja sittenkään ei olisi varmuutta tuloksesta...?
Tottakai vaikuttaa myös ravinto.
Lapsuudessa, (josta on Kunkun kohdalla jo jonkun aikaa...) keräsimme mummolan lemmuille metsänrannasta "lehtikerppuja" joita sitten syötettiin eläimille talven aikaan.
Liekö tuo antanut makua lihaan... mene ja tiedä, mutta ehkä se maku ja laatu kuitenkin lienee eroavaisuuksiltaan vähäinen...?

No, olkoon nyt, kiitos Mummon :lol: lepytyksen. Ihmettelin ensin että Googlella ei asiasta löytynyt muuta kuin vaihtoehtoisia linkkejä ko. hakusanalla, mutta kun menin tuottajan kotisivuille
http://www.aitokka.fi
niin syykin selvisi. Tuotteissa on hakusanana sellainen ettei Google sitä voikaan löytää:

"Naudanliha: luomuliha tai ns."mehtäsonniliha"
10kg:n paketti: 3kg jauhelihaa, 1,5kg luutonta lapaa,
1,5kg etuselkää, 2kg paistia, 2kg luullista lihaa

5kg:n paketti 2kg jauhelihaa, 2 kg luutonta lapaa ja etuselkää, 1 kg luullista lihaa"

Tarkoitukseni ei ole mainostaa tuotteita tai yritystä josta en tiedä mitään, vaan hankkia asiantuntevaa tietoa mm. siitä kannattaisiko parantumattoman herkkusuun tilata 5 tai 10 kiloa pakastelihaa vain parin lehtiartikkelin perusteella. Tässä kun se merkkipäiväkin on tulossa ja ehtisi vielä harjoitella jonkin eksoottisen kanssa - ja porohan ei sitä etelässä ole, eikä hirvi. Karhuun ei ole varaa enkä osaisi sitä valmistaakaan, ja Pudasjärvelle en kyllä tasan varmaan lähde ihan vain maistamisen vuoksi. No, kyllähän sieltä tuttujakin löytyisi, tietenkin, mutta kutsuisivat kuitenkin kylään tarjouksin joista ei voi kieltäytyä ja tulisivat vastavuoroisesti sitten kesällä etelään sääskiä karkuun ja ahtaisiin tiloihini loisimaan, joten mieluummin näin.

Nälkäisenä sitä voi olla vähän lyhytpinnainen. Pitkä seminaaripäivä takana kuunnellen toisarvoista akateemista höpinää pelkän nahistuneen sämpylän ja kahvin varassa. Vilpitön sorry, Kunkku.

Pokasaha
Seuraa 
Viestejä1474

Muistanpa hyvinkin ne kesät lapsuus- ja nuoruusajoilta jolloin koko kylän karja kulki suviajan yhdessä niille aidatulla metsälaitumella.
Lehmät, mullikat ja lampaat elivät käytännössä koko kesän metsissä ja niityillä, vain iltaisin ne kerättiin kotihakaan yöpymään, lehmät kylläkin viettivät yönsä pääsääntöisesti navetassa. Lampaat viettivät kuitenkin koko kesän niille rakennetulla tiheäaitaisessa metsä- ja niittylaitumella, toki niilläkin oli suojarakennuksena jokunen vanha lato.

Syksyllä sitten loka- marraskuun tietämillä teurastettiin jokunen sonnimulli ja lammas alkutalven ruokavaroiksi.
Veriletut olivat yleensä teuraspäivän ruokaa, seuraavina päivinä seurasivat sitten maksa- ja munuaisruuat jotka olivat todella maistuvia, olihan raaka-aineet todella tuoreita.
Teuraan pää, sorkat ym. romuliha hyödynnettiin tekemällä niistä lihasylttyä, jo vain se maistui makoisalta riihirukiisen ja maalaisvoilla voidellun leivän päällä. Sorkat hiillostettiin, rapsuteltiin karvat, kynnet sekä muu kuona pois ja niistä keitettiin sorkkakeitto, hyvää oli sekin.
Koska siihen aikaan ei vielä ollut talouksissa kylmätiloja ja pakkaseenkaan ei aina ollut luottamista niin lihat yleensä suolattiin ja muutaman päivän jälkeen palvattiin saunassa.
Jos pakkasia riitti niin kyllä myös jokunen suolaamaton lihakimpale säilytettiin ja siitä keiteltiin makoisat lihakeitot. Lihapullat ja lihaperunalaatikot kuuluivat myös asiaan, mutta enpä muista että koskaan olisi pihvejä paistettu saatikka sitten sisäfileestä.

Koska nämä nykyajan lihalaadun mittarit eivät vielä silloin olleet meikäläisen tietoisessa käytössä niin enpä osa sanoa onko mehtäsonnin liha parempaa kuin nykyisen tarhamullin.
Kuitenkin tuolloin lihassa oli varmastikin vähempi kaikenlaisia myrkky- ja lisäainejäämiä joten siinä suhteessa se oli silloin parempaa kuin nykyinen.
Uskon kuitenkin että vapaana kasvanut mullikka elää paljon onnellisemman elämän kuin kytkyeessä roikkunut ja varmaankin se onnellisuus vaikuttaa myös lihan laatuun ja makuun.

Kansakunta joka kieltää historiansa, häviää maailmankartalta.
Pokasaha

Aslak
Seuraa 
Viestejä9177

On se tuolla yhelläki tutulla niitä mustia lehmiä, mitä lieneeki lihakarjaa.
Pärjäävät mettässä ihan omine nokkinens.
Talvellaki kulkevat ulkona, vaikka navettaki niillä on, ja vielä lämmin.
Son aijannu niille laitumeksi , semmosta ojanvartta muutaman kilometrin.
Olen se mieki saanu niitten lihhaa maistaa.
On se kokonhan erillaistako navetassa kasvatettu.
Son hyvin lähellä hirvenlihhaa, ei maistu navetta ,niinko kaupasta ostetussa nauvvan lihassa. Jota en killa toista kertaa erehy ostamhan.
Mikä lie seki ollu päähänpisto ? Lieneekö olin sillon ees ihan selevänäkhän.
Mutta son tosi hyväää lihhaa se "sanothanko Mettäsonnin liha ".

salai
Seuraa 
Viestejä9215

Muistin virkistämiseksi: Liekki-sonni
Onko siitäkin jo niin kauan? Ensimmäinen löytynyt linkki oli vuoden 1998 Polemiikki-lehteen. Siis viime vuosituhannelle!

Mitä tahansa edellä esitetyistä väitteistä saa epäillä ja ne voidaan muuttaa toisiksi ilman erillistä ilmoitusta. Kirjoittaja pyrkii kuitenkin toimimaan rehellisesti ja noudattamaan voimassa olevia lakeja.

Nyt helpottaa, Aslakkikin on hengissä. Moi!

Kävin tuossa muualla vähän kommentoimassa, nyt harmittaa pari yksinkertaista lausetta ihan muilla alueilla. Seminaarit eivät tämän ikäiselle ole hyväksi, eikä niiden kommentointi tuoreeltaan. Ajatella pitäisi ensin ja miettiä myös niin ravinto- kuin sitä lauluketjuakin. Pitikin poiketa perinteestä, ystäväthän ovat täällä. En toista noita muita viestejä, kunhan nyt puran tässä turhautumistani - jos kestätte. Koetan olla tulevaisuudessa lyhytsanaisempi. Mutta tässä - sanaakaan en kadu, ajatusten kanssa voi olla toisin:

Jonnekin biologia & ympäristö -ketjuun (sosiaalipsykologispurnausketju ja älä unta näe-aihe puuttuu) tämä keskustelu kenties kaiken kaikkiaan kuuluisi, mutta kun... kyllä te tiedätte... Luonnosta erkaantuneet nuoret city-ihmiset joiden julkilausumissa on sitä sun tätä: yliaikaisen purkkiruuan kaivaminen roskiksesta ja S-Marketin sisäfilepihvien pihistely elämäntapojen ääripäinä siinä kuin työkykyisenä sossun tuella asuminenkin on ratkaisu niin yksilön kuin ihmiskunnankin ongelmiin.

Toisaalta - pakastaminen on luonnonmukaista ja pakasteen siirtämisestä paikasta toiseen olen ihan samaa mieltä palautteen antajan kanssa: se kuluttaa energiaa, ja jossain määrin myös uusiintuvia luonnonvaroja.
En nyt varsin houkuttele siitä asiasta keskustelemaan, mutta...

Pakkanen on luonnollinen tila, alkuhärkä eli kesät talvet ulkona ja se on siinä. Ilman kannettavaa tietokonetta ja hyvän karvapeitteen kera.

Keskellä asvalttia naudanlihahampurilaisia sähköllä tuotettujen jääpalojen täyttämien cokismukiensa kera syövät katujenvaltaajat huippukalliine telttapatjoineen ja makuualustoineen, eläessään veroja maksamattomat tukitoimilla elävät pyytävät katuja takaisin? Keneltä? Musiikki soi, parasta kun on korvilla kullalla päällystetyt liittimet MP3-soittimeen. Kaverillekin voi näyttää.

Muistaako kukaan kansanedustajaehdokasta lehmanpesälausuntoineen?

Heh - - onko siellä mehtäsonnimaisemissa havaittu luomulehmän pesiä? Jos on, niin kuvia tai kuvauksia kaivataan.

Em. johtuu siitä, että sain muutaman yksityisen viestin lihansyöjäluonteeni vuoksi. HUOM en täältä vaan toiselta taholta. Tyrmistyin argumentaation tasosta.

Jäähtykööt siellä kaukolämmöllä lämmitetyillä ratikkakiskoilla, syökööt hampurilaisiaan ja nauttikoot kunnes kännykkäakut jäätyy. Minulla on yksi ylimääräinen teltta ja makuupussi tarjota aamulla räntäsateelta suojaamaan. Ja jos lämmitetyn ratikkakiskovaihteen päällä istuvat, niin varokoot roikkuvia osiaan, kun ensimmäinen 3B tulee.
----
Lihakarjan kasvattamiseen ulkona hangessa liittyy niin paljon emotionaalisia, EU-direktiivisiä ja kaupallisia asioita etc. samoin kuin niiden teurastamiseenkin.

Arvostan lihaa ruokana, ja nautin sen valmistamisesta. Tappaminen ja teurastaminen on asia erikseen, se on toisten puuhaa. Nuorna miesnä opettelin kyllä kyläkaupan tsupparina myös paloittelemaan ruhoja ja aikuisna pistämään hirven, mutta toisaalta:

jos cokis ja takapuoli jäätyy tai patterit loppuu tai ratikka ajaa päälle, ratikkakiskojen siirtäminen kuluttaa luonnonvaroja ja maksaa yhteiskunnalle vähemmän kuin pakaransa palelluttaneitten parantaminen.

EDIT: Niin peijoonin pahalla päällä vieläkin ja nälissään

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat