Seuraa 
Viestejä27432
Liittynyt4.3.2008

Saako ihminen päättää itse elämänsä päättämisestä? Miksi ei jos hän saa muutenkin päättää elämästään. Kuka antaa/pois ottaa yksilön vapauden tässä asiassa ja mihin nojautuen? Monissa kulttuureissa itsemurhaamista on harjoitettu hyväksytysti ja jopa kannustettu siihen tietyissä tilanteissa. Onko meidän yhteiskunnassamme tällä hetkellä seikkoja, jotka tukevat itsensä murhaamista?

Keneltä itsemurha on pois (paitsi itsensä murhaajan läheisiltä?) Miksi yhteiskunnassamme itsensä tappamiseen suhtaudutaan negatiivisesti? Miksi "annettua elämän lahjaa" tulee kunnioittaa jopa ikuiseen kärsimykseen asti? Vai tuleeko sitä?

Vaikuttaako käsityksiisi jonkin läheisesi itsemurha, ja millä tavalla se vaikuttaa?

Milloin ihmisellä on ehdoton oikeus murhata itsensä? Missä olosuhteissa ihminen ei missään nimessä saa murhata itseään?

Itsemurhaajalla on ehdoton vakaumus tämänpuoleisesta. Onko vakaumus myös tuonpuoleisesta? Vapauttaako itsemurha yksilön samalla kun se vangitsee jälkeen jääneet?

Yrittöisitkö saada ihmisen joka on päättänyt murhata itsensä muuttamaan päätöstään ja kuinka sen tekisit? Millaisissa tilanteissa voisit jopa suositella itsensä murhaamista yksilölle?

Hämmentää.

Sivut

Kommentit (192)

Kannattaa sinnitellä viimeiseen asti. Jos mitään ei ole enää jäljellä ja elämä on yhtä kärsimystä, henki kumminkin pihisee ja se on pääasia.

Neutroni
Seuraa 
Viestejä30500
Liittynyt16.3.2005
Vatkain
Saako ihminen päättää itse elämänsä päättämisestä? Miksi ei jos hän saa muutenkin päättää elämästään. Kuka antaa/pois ottaa yksilön vapauden tässä asiassa ja mihin nojautuen? Monissa kulttuureissa itsemurhaamista on harjoitettu hyväksytysti ja jopa kannustettu siihen tietyissä tilanteissa. Onko meidän yhteiskunnassamme tällä hetkellä seikkoja, jotka tukevat itsensä murhaamista?Oman käden oikeushan itsemurha aina väistämättä on. Läheisille se on tietysti ikävä juttu, mutta minä oolen sitä mieltä, ettei kenenkään ole pakko kitua muiden ihmisten takia, jos kokee elämänsä helvetiksi.

Yrittöisitkö saada ihmisen joka on päättänyt murhata itsensä muuttamaan päätöstään ja kuinka sen tekisit? Millaisissa tilanteissa voisit jopa suositella itsensä murhaamista yksilölle?Riippuu tilanteesta. Jos itsensä murhaamista miettivä kärsisi esimerkiksi parantumattomasta tuskallisesta sairaudesta, hyväksyisin sen muitta mutkitta, ja todennäköisesti tappaisin itsenikin tuollaisessa tilanteessa, mutta jos kyseessä olisi mielenhäiriö tai harkitsemattomuus (tyyliin köyhyys tai sydänsuru) katsoisin aiheelliseksi yrittää estää teon.

Lööpissä jotta polliisi ja hoitsupariskunta teki joukkoitsarin kun lapset oli haettu sossun toimin. Siis tietopuolesta homma ei ainakaan ole kiinni.

Se että joku siihen ajautuu, ei kuulu muille jos ei sitä ennen ole asiaan kyennyt tai viitsinyt puuttua. Mitä enemmänm kiusallaan tehtyjä itsariyritelmiä tehdään, sitä vaikeampi on puuttua oikeisiin.

En ymmärrä miksi itsemurha monesti hyväksytään vain viimeisenä mahdollisuutena. Vaikka ihmisellä olisi auvoinen elämä kantillaan, niin kyllä hänellä on täysi oikeus itsemurhaan. Mikä pakkotyölaitos tämä elämä on.
Niin, tietenkin pitäisi verorästit ensin maksaa.

3. Ainoa itsemurhaoikeuden epäävä tilanne jonka voin keksiä on tilanne että nainen on tietentahtoen hankkiutunut raskaaksi ja jo raskautensa loppusuoralla. Tällöin voisi jaksaa odottaa siihen asti että on synnyttänyt, ennen kuin menee ja nirhaa itsensä. Antaa ainakin kersalleen mahdollisuuden elää, jos ei itse siihen kykenekään.

(Jos nainen on raiskattu tai painostettu raskaaksi, sitten asia on tietenkin eri. Toki olisi suotavaa että hän silti ajattelisi lasta josta syntymän jälkeen alkaa kehittyä oma yksilönsä, mutta jos nainen haluaa kostaa raiskaajalleen tappamalla itsensä lisäksi myös sikiönkin, niin itse en ole ensimmäisenä tuomitsemassa naista, vaikka tietysti parempi olisikin että se mies saisi kärsiä omassa kehossaan.)

Muuta poikkeustilaa en hoksaa. Me emme elämissämme pysty kovin monesta asiasta oikeasti päättämään, materialistisesti ajateltuna emme edes siitä että olemme täällä (jos siis olemme syntyneet vain sen takia että vanhempia himotti). On se nyt kumma jos ei sitten saisi muka sitäkään päättää että nyt loppui koko elämän ilveily.

Yleensä aletaan naukua että kun sitten perhe ja suku jää kaipaamaan - herää kysymys mikseivät he ole saaneet tuettua itsarihakuista jo tämän eläessään niin että tämä ei edes halua tappaa itseään. Toisaalta tiedän että kun oikein masentaa, niin se on ihan sama vaikka ympärillä olevat tekisivät mitä. Masennushan ei välttämättä (aina) ole ympäristöstä alkunsa saanutta ja siihen voi liittyä voimakas tarpeettomuuden ja turhuuden tunne jolloin katsoo että muilla on vain parempi olla "ilman minua".

Moraali... Siitä on turha puhua niin kauan kuin ihmisiä tapetaan sodissa ja terrorihappeningeissa niin että suolenpätkät vaan lentelevät.

Vaikka itsemurha useimmiten aiheuttaa kärsimystä ystäville ja sukulaisille, on jokaisella ihmisellä täysi oikeus päättää omasta elämästään. Jos elämä tuntuu pelkältä kärsimykseltä, ei sitä tarvitse sietää muiden ihmisten kärsimyksen estämiseksi.

Käsittääkseni itsemurhapäätöksen taustalla on hyvin usein jokin sairaus, kuten masennus, joka voitaisiin hoitaa. Jos masentunut tai muuten mieleltään sairas hyvä ystäväni olisi klassisesti hyppyaikeissa vuoren reunalla, kyllä minä yrittäisin häntä estää, sillä hän ei itse todennäköisesti tiedosta mistä on jäämässä paitsi.

Parantumattomat sairaudet ovat sitten eri asia ja seuraavaksi herää kysymyksiä mm. eutanasian eettisyydestä. Kuitenkin, jos päätös omasta elämästä olisi napinpainalluksen varassa, miettikää miten moni juuri seurustelukumppaninsa hylkäämä teini-ihminen tekisi saman tien itsemurhan. On hankalaa määritellä, milloin ihminen on mieleltään tarpeeksi terve päättääkseen elämää ja kuolemaa koskevista asioista, mutta itsemurhatapauksissa en usko, että kovinkaan usein.

Ei kannata liikaa mainostaa sitä että sairaudet voidaan aina hoitaa (pois). Itselläni on joitakin sairauksia jotka vaikuttavat pysyvän hautaan asti. Masennus ja ahdistus ovat siinä joukossa mukana.

Mutta se on vain valintakysymys että opetteleeko niiden kanssa elämään, vai ei. Ymmärrän että kaikki eivät jaksa.

Onko itsemurha murha? Vai itselle osoitettua eutanasiaa?

Murhahan tarkoittaa että otat joltakulta pois hengen vastoin hänen tahtoaan?

Vatkain
Saako ihminen päättää itse elämänsä päättämisestä? Miksi ei jos hän saa muutenkin päättää elämästään.

No juuri siksi ei, että eihän kukaan saa elämästään päättää. Tarvii vain katsella millaisin tekniikoin elämiä hallitaan tajutakseen ettei kuoleman estäminen ole sattumaa.

Itsari on väärin siinä tapauksessa, että yhteiskunta on ensin panostanut ihmisen kouluttamiseen vaikkapa sata tonnia, kuten vaikka lääkärin koulutus.

Itsarin tekijän tilalle pitää ottaa joku mamu, joka ei osaa suomea, mutta haluaa olla ystäväsi. Inhaa.

En muuten tunne yhtään tyyppiä, joka ei olisi piristynyt nipusta seteleitä. Ei rikastuminen ole kovinkaan vaikeaa. Sen kun katsoo mallia rikkaista ja kopioi.

Qadesha
Onko itsemurha murha? Vai itselle osoitettua eutanasiaa?

Murhahan tarkoittaa että otat joltakulta pois hengen vastoin hänen tahtoaan?
Murha käsitykseni mukaan tarkoittaa suunniteltua tappoa.

Ja siksi siinä itsarissa on se "itse" siinä edessä. Että joku päättää tehdä itselle niin.

Kyllä ihminen saa ihan vapaasti tappaa itsensä jos siltä tuntuu, kunhan ei tee vahinkoa kelleen viattomalle/sivulliselle siinä samalla. Tällä vahingolla tarkoitan tietty fyysistä vahinkoa, henkisiltä vahingoilta tuskin läheiset nimittäin välttyvät, jos tekijällä sellaisia on.

Kaiken kaikkiaan siltikin, varsin itsekäs teko, ja epäreilua sellasia ihmisiä kohtaan jotka on läheisiä.

btw kuulin joskus sellasta tarinaa, jotta itsemurhia yrittäneitä (ja siinä epäonnistuneita) olisi joskus tultu sakottamaan valtion toimesta jälkeenpäin moisesta?
Siis ihan siitä, että olet yrittänyt sellaista?
Voiko tällanen mukamas oikeesti pitää paikkansa?

Vai onko kyseessä laskutus mahdollisista kuluista joita henkilön k.o. teko on aiheuttanut? Sen nyt vielä tajuais, mutta että pelkästä yrityksestä? Jaa-a

Ikäviähän nää tällaset aina on. Tiedän ihan liikaa itsensä lopettaneita tapauksia, eikä sille minkään voi että välillä kelaa millasia ne ihmiset nykyään vois olla, jos eivät olisi päättäneet päiviänsä. Liikaa hukkaan heitettyjä ihmiskohtaloita.

Niin kauan ko vielä elät ja hengität, on toivoakin, IMO.

Kaikkein ikävin ajatus on kyllä sellainen että yhteiskunnan pitää päästä kostamaan itsaria yrittäneelle, vaikkapa juuri tuon taaempana esiintulleen idean vuoksi että yhteiskunnan (ah niin pyhää!) rahaa on mennyt hukkaan kun on koulutettu ihminen pitkälle ja hän päättääkin poistaa itsensä.

USA:ssahan taisi joutua jossain vaiheessa oikein vankilaankin itsemurhan yrityksestä? Siitä tosin saattaa olla jo aikaa ja käsitykseni perustuu löyhästi johonkin vanhaan Chaplin-elokuvaan.

Jokainen ihminen joka on valmis tulemaan mäkättämään itsaria yrittäneelle, syyllistämään häntä, saisi mennä suurinpiirtein omaan... no, äh, enpäs suotta sanokaan mitään rumaa. Sanotaan että saisi mennä omaan itseensä. Ihmisiä pitää tukea jo etukäteen eikä sättiä (lähes) jälkikäteen.

Minullakin on lähipiirissäni itsemurhan tehnyt. Tai tapaus on vähän epäselvä, saattoi olla pillereiden ja viinan väärinannostelukin. Kyllä sitä aina välillä miettii mitä kaikkea tuo ihminen olisi, lahjakas kun oli, saattanut saada aikaiseksi jos olisi saanut elää. Mutta minähän en sitä voi toisen puolesta päättää.

Qadesha
Ihmisiä pitää tukea jo etukäteen eikä sättiä (lähes) jälkikäteen.nimenomaan. Syyllistäminen jälkikäteen ruokkii vaan enemmän ihmisen "hätähuutoa", joksi epäonnistuneetkin itsemurhat usein voidaan tulkita.
Nimittäin, jos ihminen todella haluaa riistää hengen itseltään, hän myös hyvin todennäköisesti onnistuu siinä.

Sivut

Suosituimmat

Uusimmat

Uusimmat

Suosituimmat