Seuraa 
Viestejä45973

Tämä taitaa olla aika naurettava kysymys... mutta gammasäteilyhän on pohjimmiltaan korkeataajuista valoa? Koska valo heijastuu tietynlaisista pinnoista (esim. peilit) poispäin, heijastuuko gamma- ja röntgensäteilykin?

  • ylös 0
  • alas 0

Kommentit (3)

kyllähän gammasäteilylläkin on kaikki aaltoliikkeen ominaisuudet, kuten on muillakin sähkömagneettisella säteilyllä, mutta gammasäteily on niin läpitunkevaa, ettei "heijastusta" tapahdu kuin suorassa osumassa atomiin, ja tällöinkin kulkusuunnan muutos on hyvin pieni. Eli materiaalia, jossa normaalisti ymmärrettävä heijastus tapahtuisi gamma-aallolle ei ole käytännössä olemassakaan, sillä tiheästä kultalevystäkin gammasäteily virtaa läpi aiheuttaen vain vähäistä vuorovaikutusta. Ja tässä kohtaa pitää muistaa, ettei peiliinkään osunut valoaalto ole heijastumisensa jälkeen enää se sama, vaan osa valonsäteen energiasta on absorboitunut, eli imeytynyt kappaleeseen, ja tämän sähkömagneettisen aallon aallonpituus on kasvanut. Kaipa tämä oli tajuttava vastaus ihan aiheelliseen kysymykseen.

o_turunen
Seuraa 
Viestejä14900

Heijastuvat hyvinkin röntgen- ja gammasäteet. Teleskoopeissa käytetään ihan tavallisia metallipeilejä. Äkkiä tuntuisi siltä, että tarvittaisiin hyvinkin tasaisia pintoja, mutta röntgen- ja gamma-alueen teleskoopeissa ei oteta tuosta ongelmaa, ja käytetään sopivasti muotoiltuja heijastimia, joista fotoni ohikulkeissaan vain hiukan muuttaa suuntaansa. Ilmiötä kutsutaan hipaisevaksi heijastukseksi.

Korant: Oikea fysiikka on oikeampaa kuin sinun klassinen mekaniikkasi. Jos olet eri mieltä kanssani olet ilman muuta väärässä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat