Seuraa 
Viestejä13176

Maaliskuun 15. päivänä 1882 Finlaysonin tehtaalla tehtiin historiaa kun Plevnan kutomosalissa syttyi pohjoismaiden ja silloisen Venäjän valtakunnan ensimmäinen sähkövalo. Ensimmäiset sähkölaitokset olivat aloittaneet toimintansa 1879 Yhdysvalloissa, jossa Thomas Alva Edison oli saanut kehiteltyä käyttökelpoisen hiililankalampun. Tehtaanpatruuna W. von Nottbeckin poika Carl von Nottbeck oli suorittanut insinööritutkinnon ja työskennellyt jonkin aikaa Yhdysvalloissa Edisonin tehtaissa vuoden 1880 tienoilla. Edisonin tehtaitten Itä-Euroopan edustaja, unkarilainen Stefan von Fodor vieraili Tampereella syksyllä 1881 tarkoituksena järjestää tehtaalle sähkövalaistus C. von Nottbeckin kanssa.

Valaistusta varten tehtaalle hankittiin Yhdysvalloista kaksi tasavirtadynamokonetta. Jakoverkosto käsitti 150 lamppua. Johdot olivat puuvillalangalla eristettyä kuparijohtoja ja ne kiinnitettiin seiniin ja kattoon lankanauloin. Lampunpitimet oli valmistettu puusta Finlaysonin puuseppäverstaassa. Ensimmäinen kokeilu sähkövalolla tehtiin 15.3.1882.

http://www.tampere.fi/ekstrat/vapriikki ... ovalo.html

  • ylös 0
  • alas 0

Kommentit (2)

Saattoivat tiäremiehen valot olla ensimmäisiä sähkölamppuvaloja, vaan ei
ensimmäisiä sähkövaloja. Oli nimittäin paljon aiemmin keksitty kaarilamppu, sitä on käsiteltykin vanhan palstan teoriakeskusteluissa.
Niitä, jos oikein muistan, käytettiin lähes puoli vuosisataa aiemmin Suomessakin, ja tällöin ensimäine olisi ollut Finlayson. Tuli mieleen
ihan omilta opiskeluajoiltani. Luentotentissä joku oli erehtynyt tunnelmoimaan sähkövalojen loisteesta Tampereella, ja proffa Jutikkala kertoili asiasta kaikkien iloksi ja mielenylennykseksi.

Juu ja hämmästykää kaikki! Ensimmäiset sähköiset katuvalot (Suomessa)sytytettiin, niinkin suuressa väestökeskittymässä kuin, Kuusaankoskella!

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat