Kivikauden ruokavalio

Seuraa 
Viestejä45973
Liittynyt3.9.2015

Mitä oikeasti tiedetään kivikauden ihmisten ruokavaliosta.
"Eat your type" kirjassa hehkutettiin että ihmiset kivikaudella mässäsivät lihaa hirveitä määriä, mikä minun korvissa kajahtaa erittäin väärältä. Luonnonkansat nykypäivänä syövät suurella nautinnolla lepakon olemattoman lihamäärän, koska liha on heille harvinaista herkkua.

Robert leakey taas esittää hyvin todennäköisemmän teorian:
(Gabrien Cousensin kirjasta)

"A shift happened about 10,000 years ago, when farming and herding came into the forefront of the tribal cultures and we began to switch to a grain-based and herding civilization. Herding meant the introduction for the first time in history of high amounts of flesh food on a regular basis. Before that the human species really did not eat a lot of meat. According to Robert Leakey, one of the leading medical anthropologists in the world, the human diet was primarily a vegan chimpanzee diet with an occasional bite of meat."
Ja hän täsmentää kirjassa että noin 99% ruuasta oli todennäköisesti vegaaniruokaa ja 1% lihaa. Keräilijät eivät syöneet kananmunia usein eivätkä juoneet maitoa, koska se on maanviljelijöiden ja eläinten hoitajien ruokaa.

Tutkijoiden yleinen kanta taitaa olla että ihmiset kivikaudella elivät kohtuu vahvoina ja terveinä siihen asti kunnes pedot tai virukset/bakteerit heidät tappoivat, kun lääkkeitä ei ollut.
Vanhus taisi olla kunnioitusta herättävä ilmiö.

Kommentit (6)

Vierailija
Atori
Tutkijoiden yleinen kanta taitaa olla että ihmiset kivikaudella elivät kohtuu vahvoina ja terveinä siihen asti kunnes pedot tai virukset/bakteerit heidät tappoivat, kun lääkkeitä ei ollut.
Vanhus taisi olla kunnioitusta herättävä ilmiö.



Mistä ihmeestä Pohjois-Euroopassa asuneet kivikauden ihmiset saivat vegaaniruokaa keskellä talvea?

Ronron
Seuraa 
Viestejä9265
Liittynyt10.12.2006
Fasaldi.
Atori
Tutkijoiden yleinen kanta taitaa olla että ihmiset kivikaudella elivät kohtuu vahvoina ja terveinä siihen asti kunnes pedot tai virukset/bakteerit heidät tappoivat, kun lääkkeitä ei ollut.
Vanhus taisi olla kunnioitusta herättävä ilmiö.



Mistä ihmeestä Pohjois-Euroopassa asuneet kivikauden ihmiset saivat vegaaniruokaa keskellä talvea?



Ei pohjoiseuroopassa elänyt ihmisiä silloin, ainoastaan päiväntasaajan seudulla.

くそっ!

Vierailija

Maanviljelys keksittiin vasta kivikauden jälkeen, joten kalastus, metsästys ja syötävien luonnontuotteiden keräily (puiden uudet vuosikasvaimet yms.) olivat ainoat tavat hankkia syötävää. Lihan ja kalan kuivattaminen ja säilöminen oli varmaankin hallinnassa, jotta selvittiin talvikausien yli.
On vaikea arvioida, miten helppoa/vaikeaa oli riisteläinten pyydystäminen sen ajan menetelmillä. Riistan määräkin varmaan vaihteli alueellisesti, mutta selviydytty on, koska mekin olemme olemassa.
Jos yhteisö kykeni saamaan määrällisesti riittävän paljon lihaa ja kalaa, pääravintoaineiden (rasvat, proteiinit, hiilihydraatit) saanti oli turvattu ja mahdollisuus pitkään ikään (ainakin yksilötasolla) oli olemassa.

CE-hyväksytty
Seuraa 
Viestejä29006
Liittynyt30.4.2005
Ronron
Fasaldi.
Atori
Tutkijoiden yleinen kanta taitaa olla että ihmiset kivikaudella elivät kohtuu vahvoina ja terveinä siihen asti kunnes pedot tai virukset/bakteerit heidät tappoivat, kun lääkkeitä ei ollut.
Vanhus taisi olla kunnioitusta herättävä ilmiö.



Mistä ihmeestä Pohjois-Euroopassa asuneet kivikauden ihmiset saivat vegaaniruokaa keskellä talvea?



Ei pohjoiseuroopassa elänyt ihmisiä silloin, ainoastaan päiväntasaajan seudulla.



Kivikausi ei ole aivan yksiselitteinen ajanjakso. Kyllä voidaan sanoa että suomessakin eli ihmisiä kivikaudella.

Vierailija
Hans Lankar
Jos yhteisö kykeni saamaan määrällisesti riittävän paljon lihaa ja kalaa, pääravintoaineiden (rasvat, proteiinit, hiilihydraatit) saanti oli turvattu ja mahdollisuus pitkään ikään (ainakin yksilötasolla) oli olemassa.

Tekisi mieli lainata Gabriel Cousenssin kirjaa jossa hän kuvaa kuinka kypsennetyn lihan proteiinien hyytymisen tuhoavan keskimäärin 50% proteiineista siihen tilaan ettei niistä ole ihmiselle hyötyä, vaan haittaa.

Itseasiassa, liha on kaikista proteiini läheistä yksi huonoimmista, heti maidon jälkeen. Kyllä molemmissa proteiinia on, ja paljon, mutta ei ihmiskeholle hyödyllisessä muodossa.

Jostain löydin listan proteiineista:
Protein
Amino acids, Leucine, Isoleucine, Lysine, Methionine, Phenylalanine, Threonine, Tryptophan, VaIine, Histidine

Noita aminohappojahan on ihan kaikissa vihreissä kasveissa, ja muita löytyy ihmisen suosimissa kasveissa. Ei välttämättä enää kuumennuksen jälkeen.

Eli lyhyesti, maanviljelyn keksimisen jälkeen ihminen joutui kompensoimaan proteiinin laadun laskua määrän nostolla.

Uusimmat

Suosituimmat