Seuraa 
Viestejä45973
Liittynyt3.9.2015

Netin tarjonnasta valtaosa on roskaa, mutta jossain aina pilkahtaa pitkäjänteisyyden valo. Tarjoan esimerkiksi Patikka.net -sivustoa, joka sisältää osaavasti jäsennettyä tietoa retkeilijöille.

Jos sivujen tekijä kyllästyisi tai kuolisi, sivut liukenisivat unohduksen liemeen. Se olisi sääli. Mielestäni poikkeuksellisen informatiiviset tai ainutlaatuista tietoa tarjoavat sivut pitäisikin haalia julkisten palvelujen piiriin. Siis jollain tavoin olisi varmistettava se, ettei tieto häviä tekijän lopettaessa sivujen ylläpidon.

Vastaväitteitä?

Kommentit (6)

Ihan kannatettavaa.

Paitsi että oletuksena olisi että kaikilla on netti aina käytössään? Yhteiskunnasta sentään vielä on yli puolet netin ulkopuolella? Yleisesti arvokkaat palvelut kaikkien käytettäväksi - myös köyhille. Jup.

Laiton sivuston linkin kyllä patikoivalle/perhostelevalle/kivien etsijälle. Kiits.

Miss Baker
Paitsi että oletuksena olisi että kaikilla on netti aina käytössään?Kirjastossa ainakin pääsee nettiin aivan niin kuin kirjojenkin pariin.

Ei julkishallinon valtaan missään nimessä, vaan asiantuntijoiden haltuun. Ja esitysoikeuden antaminen luonnollisesti tekijän allekirjoituksella, tämän itse määräämänä ajankohtana.

Jos vaikkapa tuo vaellussaitti siirtyisi stadilaisten puistovaeltajien haltuun, pelkään pahasti että se täyttyisi McDonaldsien paikannustiedolla...

Olli V
Ei julkishallinon valtaan missään nimessä, vaan asiantuntijoiden haltuun.Kirjastolaitos olisi omiaan hoitamaan tuollaisia. Kaupallisia niistä ei saisi tehdä, eikä joukkon pitäisi hyväksyä kuin tarkoin valitut sivustot, joilla on jonkinsuuruiselle käyttäjäkunnalle todellista arvoa.

Hämeenlinnan kaupunginkirjasto pitää yllä jonkinlaista linkkikokoelmaa, mutta sielläkin on jo kuolleita linkkejä joukossa.

Tuosta "jonkinsuuruiselle käyttäjäkunnalle todellista arvoa", sanoisin että suurin arvo on tiedolla, joka on tiiviille käyttäjäjoukolle suunnattu. Yleisluontoiselle tiedolle sopii wikit. Niiden muutoshistoriassa näkee hienosti myös näkemysten muuttumisen ajansaatossa. Erityisryhmien tietovarastot eivät välttämättä herätä suuren yleisön mielenkiintoa, eikä sille ole juuri tarvettakaan. Eihän mitään viihdepalvelua olla luomassa. Tästä seuraa kuitenkin demokraattisen systeemin ongelma. Palveluun tarjottaisiin säilytettäväksi kaikenlaista roskaa, Ilkka Kanervan tekstareita yms.

Aina kun ihmiset laitetaan keräämään tietoa, kerätty aineisto on jollain tapaa puolueellista. Mikäli eräkämpät ei jotakuta kiinnosta, niitä ei ehkä oteta talteen tällaiseen kokoelmaan. Ymmärtääkseni kuitenkin kirjastolaitoksella on palo hyvin hallussa tässä asiassa. Wikeissä näin ei ole. Olen lisännyt suomenkieliseen wikipediaan todellakin asiallista sisältöä, mutta osa siitä on muiden käyttäjien toimesta sitten pyyhitty pois liian yksityiskohtaisena lisätietona.

Sivustojen sisällöstä tulisi kaivaa itse tieto johonkin terveeseen tallennusmuotoon jotta se olisi luettavissa tulevaisuudessakin. PDF:t, DOC:it, SWF:t jne pitäis konvertoida puhtaaksi tekstiksi + kuviksi. Kun viidentoista vuoden kuluttua tuskin laitteisiin saa Acrobat Readeria...

Tekijänoikeuksista tulee varmasti valituksia, kun päänsääntöisesti laadukkaiden informatiivisten saittien sisältöä tulee monesta eri lähteestä. Ja harvassa on esimerkiksi http://creativecommons.fi tyyppiset oikeusmerkinnät.

Suosituimmat

Uusimmat

Uusimmat

Suosituimmat