Seuraa 
Viestejä45973
Liittynyt3.9.2015

Tänään tuli dokumentti USA:n historian yhdestä tunnetuimmasta terroristista, Unabomberista.Hän suoritti vuosikymmeniä pommi-iskuja, ennen kuin hänet saatiin kiinni. Miehen motiivina kerrottiin olevan teknologiavastaisuus, että hän halusi viesittää vihaansa modernia nyky-yhteiskuntaa vastaan iskuillaan. Toisaalta dokumentissa pohdittiin tekoihin liittyviä psykologisia tekijöitä.

Unabomber oli osallistunut yliopistossa opiskeluaikoinaan psykologiseen kokeeseen. Kokeessa testattiin, miten hyvin koehenkilö kestää tiukkaa kuulustelua, nöyryyttämistä ja halveksuntaa tehtävään koulutetun henkilön taholta. Kokeeseen valittiin tarkoituksella epätasapainoisilta vaikuttavia opiskelijoita. Heille ei myöskään selvitetty jälkikäteen, mistä kokeessa oli kysymys. Tämän takia Unbomber vihasi psykologeja, ja tuo kokemus lisäsi hänen yleistä vihamielisyyttään yhteiskuntaa kohtaan.

(ilmeisesti testin tietoja oli tarkoitus hyödyntää vastaaviin tilanteisiin joutuvien koulutuksessa)

Onko tuollainen testi mielestänne eettisesti hyväksyttävä?
Mikä on testin tekijöiden vastuu suhteessa koehenkilöihin?
Voiko tieteellinen koe olla henkistä väkivaltaa?

Unabomber saatiin lopulta kiinni ja psykologi diagnosoi hänet paranoidiseksi skitsofreenikoksi. ( siis psykologi, ei psykiatri) Useat asiantuntijat ovat jälkikäteen kyseenalaistaneet tuon psykologin tekemän diagnoosin.Eräs dokumentissa haastateltu asiantuntija sanoi, että monet hänen kollegoistaan eivät pidä mitenkään harhaisena sitä, että pitää teknologista kehitystä Unabombein tavoin ihmiskunnan kirouksena.Määritelläänkö todellisuudentaju siis sen mukaan, onko toisia ihmisiä, jotka jakavat saman ideologisen näkemyksen? Vai tekojen mukaan?

Diagnoosin tehnyt psykologi selitti, että tekijän aivot huijasivat häntä ajattelemaan, että teknologinen kehitys johtaa tuhoon. Mutta entä ne tuhannet ihmiset, jotka jakavat saman pessimismin tai mielipiteen? Onko heidän kaikkien aivoissa vikaa? Niin ikävää kuin se on, Unabomberin tavoin ajattelevia synkkiä linkolalaisia ja muita misantropiaa kannattavia voi olla paljonkin.

Jostakin syystä nykyisiä islamin nimiin terroritekoja tehneitä ei luokiteltu mieleltään sairaiksi eräässä uudessa tutkimuksessa, joten ilmeisesti luokittelu riippuu siitä, kuinka paljon teot ovat ryhmäilmiö.

Kommentit (1)

Sähköshokkihoidon historiaan kuuluu jenkkilässä terveen lapsiryhmän käsittely sota-aikaan kun heille oli annettu aiheeton kitsofrenia-diagnoosi.

Ympärileikkausta perusteltiin psyykkisten vaurioiden estämisellä.

Suosituimmat

Uusimmat

Uusimmat

Suosituimmat