Seuraa 
Viestejä45973
Liittynyt3.9.2015

Kun maailmantalous perustuu entistä enemmän kauppaan, niin kauppa luonnollisesti rakentuu luottamukselle, eikö totta?

Millä lailla USA ja Nato ovat kyenneet luomaan luottamusta ympäri maailmaa viimeisen 5-vuoden saatossa?

Lyhyesti sanoen;EI MITENKÄÄN! Ne eivät ole tehneet MITÄÄN käytännön toimea luottamuksen ja vakauden luomiseksi maailmalla. Read my lips;EI MITÄÄN!!!

Kauppaan perustuva maailmantalous toimii yleensä suljetuissa imperiumeissa, joista sekä Roomalainen että Britti-imperiumi ovat aika hyviä esimerkkejä. Seitsevuotisen sodan jälkeen Englanti kannatti vapaata kauppaa, koska se käytännössä kontrolloi maailman meriä. Ensimmäisen maailmansodan aattona kun Saksa oli noussut haastamaan tätä Englannin meriylivaltaa ja dominointia, halut vapaaseen kauppaan taianomaisesti hupenivat.

Tämän ns "kylmän sodan" loputtua on ymmärrettävää, että varsinkin Amerikan eliitti oli ihastunut tähän ns "vapaaseen kauppaan" koska Yhdysvallat ja Nato käytännössä tyystin kontrolloivat maailman meriä ja taloutta. Vastaavasti Kiinan vaurastuaessa Amerikan eliitin hinku "vapaaseen kauppaan" alkoi taianomaisesti hiipua.

Amerikan eliitin omat toimet, kuten mm yritys asettaa Kiina energiasaartoon ja kontrolloida Lähi-idän öljyä loivat suuren "luottamuspulan" jonka vallitessa tosiasiassa perusta varsin huteralle maailmantaloudelle alkoi horjua. Jos maailmantalous perustuu kauppaan, niin kauppa vastaavasti perustuu luottamukselle aivan kuten yksityinen yritystoiminta, eikö totta? Millä tavalla sekä USA että Nato ovat viimeisen 5-vuoden aikana pyrkineet edistämään luottamusta ja vakautta maailmalla?

Sodalla, siviilien, viattomien naisten ja lasten massapommituksilla, ja esim uhkailemalla suuria öljyvaltioita kuten Irania sodalla? Millä tavalla tämän edistää luottamusta globaalissa taloudessa ja maailmanyhteisössä?

Aivan oikein;EI MITENKÄÄN! Nämä toimet päinvastoin HORJUTTAVAT luottamusta, kuten myös esim nykyinen globaali asevarustelu ja esim Kiinan ja Venäjän ympäröiminen ohjustukikohtien ketjulla. Tässä ei mennä eteenpäin, vaan taakesepäin, ja kelloa käänetään takaisin ns "kylmän sodan" aikoihin, jolloin käytännössä kaikki kauppa oli politisoitua, ja suurvallat käyttivät ison osan oletetusta ylijäämästään ydinaseiden rakenteluun. En käsitä, millä tavalla tämä lisää luottamusta, mikä on globaalin talouden perusta!?

Amerikkalaiset ovat vuosien ajan puhuneet "protektionismin" uhasta. Eli se jonkilainen mörkö joka syö globaalin talouden ja ajaa valtiot ja kansat turmioon. Protektionismi tulee Englannin kielen sanasta protect. Jos Yhdysvaltain ulkopolitiikan päätavoite on Amerikan etujen ajaminen ympäri maailmaa, niin eikö tämä jo sinällään ole protektionismia?

Globaali lama jota nyt koemme ei ole mikään sattuma. Sen taustalla on monien eri tapahtumien ketju. Korruptio, josta Enron skandaali oli pelkkä jäävuoren huippu on epäilemättä osa tapahtumaketjua. Nykyinen "talouskriisi" saa aikaan myös dollarin kurssin rajun laskun ja koronlaskuppanijat, joitten seurauksena suuret määrät velkoja sekä Kiinaan että Japaniin tosiasiassa mitätöidään. Tämä on jokseenkin ymmärretäävää, koska kyseiset velat olivat alusta asti symbolisia, eikä Amerikkalaisilla ollut ikinä aikomustakaan antaa Kiinalle mitään muuta kuin paperivuoria Kiinalaisen hien, veren, kyynelien ja kotimaisten yritysten vastineeksi.

Lyhyesti ja ytimekkäästi;koko ns "vapaa kauppa" järjestelmä oli pelkkä kokeilu, joka perustui USA:n ja sen Nato liittolaisten maailman dominointiin. Kun tämä dominio joutui uhatuksi, ns "vapaan kaupan" annettiin vain yksinkertaisesti kaatua. Ennen nykyistä "pörssiromahdusta" Kiina ja USA olivat ajautuneet vakaviin erimielisyyksiin, jotka lopulta ruummistuivat Amerikkalaisten asekauppoihin Taiwanin kanssa. Muita vastaavia toimia oli mm Amerikkalaisten ohjustukikohtien ketjun rakentaminen aina Japanista Puolaan

Kun illuusio tämän ns "kylmän sodan voitosta" kaatui, sen mukana kaatui myös Amerikan ja lännen halu todella "vapaaseen kauppaan" Vapaan kauppa ja liberalismi ovat pelkkää illuusiota. Historia todistaa, että "vapaa kauppa" toimii suljetuissa imperiumeissa ja yhteisöissä. Kilpailevien suurvaltojen välillä kauppaan liittyy aina valtava määrä ehtoja. Neuvostoliitto aloitti kaupan lännen kanssa pelastaakseen kansansa nälänhädältä. Tätä kautta se paljasti heikkoutensa ja joutui jatkuvan kiristyksen kohteeksi, mikä lopulta johti yksipuoliseen liennitykseen nimeltä Glasnost-Perestroika ja koko Neuvostoimperiumin hajoamiseen.

Eli lyhyesti ja ytimekkäästi;suurvallat eivät voi harjoittaa mitään sellaista kuin "vapaa kauppa" keskenään. Kateus, pelko ja viha voittavat aina inhimillisen ahneuden. Tämän takia myös illuusio jostain "globaalista maailmanyhteisöstä" on tosiasiassa myös pelkkää illuusiota. Tämä on mahdollista vain siinä tapauksessa että toinen osapuoli tietoisesti alistuu hyödynnettävään asemaan niinkuin Neuvostoliitto varsin tunnetuin seurauksin teki. Jos Kiina ei tähän suostu, tulee koko nykyinen globaali talousjärjestelmä kaatumaan omaan mahdottomuuteensa, niinkuin jo mm Doha osoitti. Minusta on jotenkin sairaan humosristista ajatus, että esim Iran voisi jatkaa kauppaa lastenmurhaajien kanssa, jotka jatkuvasti uhkaavat sitä kauppasaarrolla ja ilmisodalla. Tämä länsimainen "liberalismin" ideologia rakennettiin silloin, kun Eurooppalaiset suurvallat tyystin kontrolloiman maailman taloutta ja sotateollisuutta. Sen soveltaminen nykymaailmaan tuo mieleen natsipukuiset aikamatkaajat nykyisessä Berliinissä, jotka tervehtivivät kaikkia vastaantulijoita kohteliaasti;Heil Hitler! Samanlaista absurdia aikamatkailua.

Joten mihin vie tulevaisuus? "Lännen" taloudellinen taantuma ja romahdus! Se ei tule olemaan mikään kovin kaunis tapahtuma. Liberalismi kukoistaa yhä, mutta nyt jossain muualla. Niillä valtioilla joilla on voimakas talous ja sotavoima on varaa harjoittaa "Liberalismia" Niillä joilla ei ole, se on pelkkää kaunista sanahelinää. Nykyinen "pörssiromahdus" on korjausliike, ja enteilee muutosta, jota on tosiasiassa jo kauan ennakoitu. On eri asia, jos Kiina haluaa rakentaa jonkinlaisen "globaalin talouden" ja uuden Dohan, ja hyvin suurella todennäköisyydellä se ei halua. Nykyinen "globaali talous" poksahtaa siinä samalla, kun usko Amerikan ja Naton kaikkivoipaisuuteen romahtaa omaan mahdottomuuteensa. Protektionismi on normaaliutta, vapaa kauppa poikkeuksellinen olotila, joka aiheutuu yhden valtion tai ehkä valtioliiton poikkeuksellisen voimakkaasta asemasta. Jos/kun tämä asema murtuu, maailma kaatuu sotaan ja anarkiaan, ja "vapaa kauppa" jää historian hämäriin. "Vapaata kauppaa" harjoittavat ne, jotka kontrolloivat maailman meriä. Ne jotka eivät, palaavat takaisin suljetuille markkinoille.

Kommentit (0)

Suosituimmat

Uusimmat

Uusimmat

Suosituimmat