Seuraa 
Viestejä45973

- Sähkökenttä
- Magneettikenttä
- Gravitaatioaalto

jne jne.

Mikä todellisuudessa saa magneetin miinus ja plus navat vetämään toisiaan puoleensa. Kyllä, magneettikenttä, mutta mitä se vuorovaikutus todellisuudessa on matalimmalla tasolla? Voisiko "kenttä" ollakin alkeishiukkasten "puokkoilua" miinusnavasta plusnapaan ja toisinpäin?

  • ylös 0
  • alas 0

Kommentit (3)

Miksiköhän ihmismieli haluaa aina jonkun konkreettisen kappaleen tai syyn. Onko pelkästään 'magneettikenttä' jotenkin vähemmän todellinen?

Ei itse asiassa ole olemassa mitään magneettisia lähteitä eli plus tai miinus napoja. On vaan itse kenttä, jolla voidaan katsoa olevan voimakkuus ja suunta tietyssä avaruuden pisteessä.

En osaa näin äkkiseltään sanoa, miksi magneetit vetävät toisiaan puoleensa Eiköhän se kuitenkin ole tietyllä tavalla emergenttiä (Suomen kielen sana?) käytöstä. Eli kaikki noudattaa alimmalla tasolla tiettyjä matemaattisia sääntöjä ja tästä vaan seuraa, että magneetit vetävät toisiaan puoleensa - vaikkei sitä ihan suoraan säännöistä näkisikään.

Mutta joku magnetismiin enemmän tutustunut osaa varmaan antaa paremmin vastauksen..

derz
Seuraa 
Viestejä2470

Sähkömagneettinen kenttä koostuu virtuaalisista fotoneista. Fotonit välittävät liikemäärää varautuneiden hiukkasten välillä. Hiukkasen varaus kvanttitasolla on hiukkasen todennäköisyysamplitudi vuorovaikuttaa virtuaalisen fotonin kanssa.

Tuo voi kuulostaa sekavalta sörsseliltä, joten jos asia kiinnostaa, kannattaa lukea Richard Feynmanin kirja kvanttielektrodynamiikasta: QED: valon ja aineen ihmeellinen teoria. Kvanttielektrodynamiikalla voidaan selittää kaikki luonnon ilmiöt gravitaatiota ja atomin ytimen käyttäytymistä lukuunottamatta (sille on oma kvanttikenttäteoriansa, kvanttikromodynamiikka).

∞ = ω^(1/Ω)
- Georg Cantor

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

kestomagneettien tapauksessa puhutaan yleensä magneetin pohjois- ja etelänavoista, ei siis plus- ja miinusnavoista. Tämän takia en aluksi ymmärtänyt avausviestiä lainkaan.

Ferromagneettisilla aineillahan magneettikenttä muodostuu lokalisoituneiden (ei-liikkuvien) elektronien "spineistä", jotka sattuvat olemaan parittomia. Esim. rauta-atomilla on kolmannella elektronikuorellaan neljä paritonta elektronia, joilla siis on kullakin pieni magneettinen momentti (spin). Kun nuo momentit osoittavat samaan suuntaan, ne vahvistavat toisiaan.

Elektronien spinin selittämiseksi taas pitäisi mennä relativistiseen kvanttimekaniikkaan, jossa Diracin teoria antaa spinille luontevan selityksen, jos oikein muistan.

edit: no, QED on tietysti vielä tarkempi "selitys", mutta ei se ferromagnetismia suoraan selitä, koska se on emergentti ilmiö, kuten zat sanoi. Tästä seikasta enemmän esim. R. Laughlinin Nobel-luennon alussa.

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat