Seuraa 
Viestejä883

Olen joskus kuullut puhuttavan, että koiralla olisi paljon puhtaampi suu kuin ihmisellä... Ettei koiran nuolaisussa nyt mitään ole... Siis noin keskimäärin. Riippuuhan se tietysti tilanteesta.

Googlella löytyi mm. tämmöinen väite, että koiran sylki olisi 8 kertaa puhtaampaa kuin ihmisen. 8 kertaa vähemmän bakteereja vai...?

Mitähän perää näissä väitteissä sitten on...? Ja mitä mahtaa tarkoittaa 8 kertaa puhtaampaa...?

P.S. Itselläni ei ole mitään koirafobiaa. On omia koiria ollut ja pidän koirista paljon. Tällä hetkellä on vain kissa... Pidän kotieläimistä.

"Perhosten liihottelu voi näyttää epämääräiseltä haahuilulta, mutta se on harhaa. Ne tietävät tarkkaan, mitä tekevät."

Sivut

Kommentit (23)

Volitans
Seuraa 
Viestejä10670

Eikös se koira käytä kieltään jäähdyttämiseen? Näin bakteereille jää epäotollisemmat kasvuolosuhteet kuin esim. ihmisen suussa.

Koira kuitenkin nuolee ties mitä paskoja, joten bakteerien määrä tuskin korreloi bakteerien haitallisuuden kanssa.

Nyt ompi sitten ihan mutustelua tämä.

Koira syö ravinnokseen, mutta myös tutustuakseen mailmaan vähän sitä ja tätä. Tämän takia voimme kait olettaa, että koira:

a: kestää kaiken mukisematta
b: kykenee erottelemaan oikeasti kelpaavan ja kelpaamattoman tehokkaasti
c: on tyhmä ja kuolee ruokamyrkytykseen

Jos kyseessä on a, niin tällöin voimme olettaa, että koiran elimistö erittää "tehokkaampia" aineita tappaakseen bakteerit

B:en kohdalla pitänee ajatella hajuaistin toimivan siten, että esim. home-itiöt eivät koiralle maita

C:eessä toteamme pelkästään, että oma moka.

Tämä luokittelu ei meitä vielä saata lähemmäs vastausta, mutta antaa pohjan sille mitä mutustelen. Jos oletamme mahdolliseksi vaihtoehdoksi pelkästään a-kohdan, niin tällöin koiran elimistö on tehokkaampi kuin ihmisen. Tästä todisteena voisin heittää sen, että koiran kieli/sylki voi olla hyödyllinen haavan parantumisen suhteen. Tätä ainakin itse olen toisinaan kuullut käytettävän ja ainakin oma koira on kovin kiinnostunut haavoista ja haluaisi nuolla niitä (minäpäs käytän kuitenkin antiseptisia aineita - tai joitakin semmoisia).

Koira on myös tottunut hoitamaan itse haavansa - mutta osa eläinlääkäreistä sanoo, että koiran ei pidä antaa nuolla haavojaan ja joku toinen sanoo, että ei haittaakaan. Minähän en suostu selvittämään kuka mutustaa oikein.

Eli jos koira pärjää jotenkuten luonnossa haavoineen ja koiran voi antaa nuolla myös ihmisen haavat, niin kyllä tällöin väitän kohtuullisen varmasti, että todennäköisesti koiran sylki on tehokkaampaa

Torstai mutua - Next !

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Muistaisin joskus lukeneeni, että ainakin susilla erittyy suuhun densinfioivia aineita. Luultavasti siis koirillakin niin.
Itselläni aina ollut koiria ja nytkin kaksi, eikä kyllä ikinä mitään tulehduksia, vaikka haavat "hoitavatkin" aamu- ja iltapesujen lisäksi.

Jyde
Seuraa 
Viestejä594

Olen kuullut että Ranskan armeija olisi käyttänyt koiria 1. maailmansodan aikana haavojen desinfiointiin. Siis nuolemalla niitä. Mutta tämä on vain kuultua...

Kunhan yritän joskus olla asiallinen...

JRepo
Koira on myös tottunut hoitamaan itse haavansa - mutta osa eläinlääkäreistä sanoo, että koiran ei pidä antaa nuolla haavojaan ja joku toinen sanoo, että ei haittaakaan. Minähän en suostu selvittämään kuka mutustaa oikein.

Mustaisin mutustaneeni jostain, että bakteerit eleleepi koiran hampaissa. Ei siis syljessä, voin olla toki väärässäkin(periaatteella oikeassa, kunnes toisin todistetaan ).

Me olemme apinoita, joiden esi-isät aikoinaan keskinäisissä taisteluissaan käyttivät hampaita aseinaan. Evoluutio huolehti siitä että kun puree toiseen apinaan haavan niin suusta erittyy bakteereja, jotka todennäköisesti aiheuttavat tulehduksen.

Tilastollisesti ihmisen saamista puremista eniten tulehtuvat homo sapiensin puremat. Toisena listalla ovat sian puremat.

Bomt Kneder

Tilastollisesti ihmisen saamista puremista eniten tulehtuvat homo sapiensin puremat. Toisena listalla ovat sian puremat.

Niin, eikä tässä desinfiointiaineilta haisevassa ylikliinisessä maailmassa vastustuskykykään ole huipussaan, eikä ihme että saa pelätä sairaalabakteereita.

Bakteerikammoiset ihmiset jotenkin huvittavat. Näin hauskan testin, missä otettiin bakteeriviljelmiä ihmisen suusta, kämmenistä ja pakaroista. Ylivoimaisesti puhtain paikka oli hanuri, sitten kämmenet ja saastaisin oli tietenkin suu. Eli kätteleminenkin on vaarallisempaa, kuin yleisessä wc:ssä istuskelu.

En ole Googlettanut, mutta koiran puremahaavaan suhtaudutaan aina vakavasti mahdollisen tulehduksen takia. Aina on tarkistettava, että Tetanus-rokote eli jäykkäkouristus-rokote on voimassa ja lähes poikkeuksesta haava tulehtuu ja tarvitaan antibiootti. Mutta silloinhan bakteerit tietenkin tulevat nimenomaan hampaista.

Onhan ihmisenkin syljessä ainakin entsyymejä, jotka pilkkovat mm. tärkkelystä, ruoansulatus alkaa jo suussa.

Sylkeä myös hätätilanteessa käytetään haavan puhdistukseen, jos vettä ei ole saatavilla.

Pitää tarkistaa Googlelta tuo suun bakteerien (kielen) määrä.

MD
Aina on tarkistettava, että Tetanus-rokote eli jäykkäkouristus-rokote on voimassa ja lähes poikkeuksesta haava tulehtuu ja tarvitaan antibiootti.

Jos tuo tulehdusjuttu pitäisi paikkansa, en olisi pojanviikarina mitään muuta syönytkään, kuin antibiootteja. Minulla oli pienenä isohko koira, jonka kanssa oli kiva leikkiä.

Ei se vihainen ollut, mutta leikkiessä tuli vähänväliä hampaista tms. pikkuhaavoja ja joskus isompiakin. Se tykkäsi leikistä, jossa otin sitä käsin kiinni raateluhampaista ja sitten leikittiin köydenvetoa. En muista ainoankaan haavan tulehtuneen.

Muutenkin, jos pikkupojalla ei ole laastaria jossainpäin kehoa, se on pakko olla kipeä. Arpia katsellessa voi muistella mitä on tehnyt. Tuo tuli, kun putosin siirtolohkareen päältä, tuo kun löin vesurilla jalkaan, tuo...

DedMoroz
Seuraa 
Viestejä18401

Nyt mennään taas minun hataran pääni varassa.

Muistaisin, että koiralla on suussaan melko tujuja entsyymejä - sillä kun on suora suoli, niin ruoansulatuksen pitää alkaa kunnolla syljessä olevien ensyymien avulla.

Toisekseen koira syö yleensä kaikenlaisia keppejä ja muuta kovaa materiaalia, mikä pitää sen purukaluston kohtuullisen puhtaana. Lisäksi koiran suussa on todennäköisesti muutenkin erilainen bakteerifloora kuin ihmisellä.

Koiran syljen sisältämät (?) desinfiointiaineet eivät ole riittäviä tulehdusten hoitoon, vaan kyllä koirakin tarvitsee antibiootteja ja sitä estetään nuolemasta haavojaan. Koiran nuolemisen vaikutus taitaa perustua lähinnä mekaaniseen bakteerien poistoon ja siihen, että koira hyvän hajuaistinsa avulla haistaa tulehduksen erittäin varhaisessa vaiheessa.

Näin siis muistelen - ei takuita

I usually give people more chances than they deserve but once I'm done, I'm done.

No joo, minähän en nykytyössäni pojanviikareita näe. Koiraakaan ei lapsuudessa eikä naapurin flikallakaan ollut.

Kissa / kissoja meillä oli aina ja taisi aina olla kissankynnen raaputuksia jossain päin kehoa. En minä syönyt yhtään antibioottikuuria lapsuudessani enkä nuoruudessanikaan.

Nyt vasta kun ilmaisia näytteitä saa, yhden tai kahden pillerin kuureja on tullut joskus popsittua. Kun ei ole vaikuttanut tai oireet ehtineet hävitä päivän jälkeen, ei lääkekään enää muistu mieleen.

Bomt Kneder
Me olemme apinoita, joiden esi-isät aikoinaan keskinäisissä taisteluissaan käyttivät hampaita aseinaan. Evoluutio huolehti siitä että kun puree toiseen apinaan haavan niin suusta erittyy bakteereja, jotka todennäköisesti aiheuttavat tulehduksen.

Tilastollisesti ihmisen saamista puremista eniten tulehtuvat homo sapiensin puremat. Toisena listalla ovat sian puremat.

Tappavimpien listalla ovat ykkönen myrkkykäärmeiden puremat,
ja myrkyttömienkin suussa on bakteereja.

Josko niinkään toisiaan vastaan. Vaan enmmänkin kyse samasta asiasta
kuin mehiläisillä. Ihmiset olivat silloin heikompia ja varsinkin aseettomampia kuin nykyiset. Viimeisenä toimenaan ihminen puraisi petoa ( leopardit lie olleet vaarallisimpia), joka ainakin saattoi vakavasti sairastua. Yksi peto vähempänä, vähemmän vaaraa eloon jääneille.

Tiettävästi kolmen nykyistä valtarotua ovat peräisin alkujaan lajimme pienehköstä mutta aggressiivisesta alaryhmästä. Olisiko niin, että
juuri tästä alaryhmästä alkaen ihmisen suukin purressaan oli toiselle ihmisellekin paha. Kuten sanonta, ihminen on toiselle ihmiselle susi.

Suuteleminen, siinähän parin puolet myös jakavat keskenään suunsa bakteerit. Siitäkin voi seurata kipeitaä vaan ah niin suloisia tulehduksia. Kumminkin lopputuloksena on yhteien monipuolisempi bakteerikana ja niihin yhteinen omavastustuskyky. Näin pari yhdessä näinkin on vahvempi kuin yksilöinä erikseen. - Siis kun pusitte, elämän tarkoitus ei liene, että suiden pitäsi olla ehdottoman puhtaat?

Suutelemisen kylä voi selittää tulelen alkujaan siitä, että toinen osapuoli luovutti toiselle hedelmän tai muun makupalan, tai sitä mutusteltiin noin yhdessä. Vrt. Raamatun EEva, joka antoi omenaa Aatamille.

Muistankohan väärin, mutta muistelin, että Komodonvaraaneilla on syljessä niin ilkeä bakteerikanta, että ne käyvät joskus vain rouskaisemassa saaliseläintä ja sitten vaan odottelevat, että saalis kuolee bakteerien aiheuttamiin komplikaatioihin.

A: Here we are in the paradise, we will never die, lack or suffer..
E: Yeah I know, that`s just not enough, isn`t it?

Koiran syljessä ei ole entsyymejä.
Ihmisen syljessä on paljon entsyymejä.

Bakteerit vielä tarkemmin ovat selvittämättä.

Jostain alaskalaisesta tutkimuksesta luin, että koiran sylki tappaa E.Coli bakteereja sekä Streptococcus canis-bakteereja.
(Löytyihän tuokin linkki uudelleen)

These enzymes are absent in dog saliva! Dogs have no need for chewing
their food. They can't. Their stomach takes care of all the digestion, without any support from the saliva. The dog's saliva serves the purpose of being a lubricant for swallowing, and that's about it!

http://www.gi.alaska.edu/ScienceForum/ASF12/1234.html
http://k9joy.com/RawFoodForDogs/Digesti ... xcerpt.pdf

Mitenkäs tuo bakteerien määrän vähäisyys korreloi suun puhtauden kanssa?
Jos suu olisi täysin steriili, niin silloinhan kaikki haitalliset mömmöt menisivät sitä kautta sellaisenaan elimistöön.

Koirat kyllä käyvät sen verran tonkimassa kaikenlaista, että todennäköisesti suun bakteerikanta onkin niin paljon vahvempi, että tämä 8 kertaa voi hyvinkin toteutua.

Asia riippuu siis siitä, että katsommeko asiaa siltä kannalta, että kuinka hyödyllisiä koiran suun bakteerit ovat koiralle, vai kuinka hyödyllisiä ne ovat ihmiselle.

Sivut

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Uusimmat

Suosituimmat