Seuraa 
Viestejä45973
Liittynyt3.9.2015

Tulipa mieleeni muuan projekti ensi kesäksi. Lasinen ansari (pieni kasvihuone mökille). Sinne mm. tomaattia (perustomaatti, kirsikka- ja luumu), paprikaa, perunaa mm. punamukulaista ja tuota ruokana olevaa peruseltaista kaupan. Ja kolmea chililajia (piri-piri, habanero ja peruschili).
Miksei myös munakoisoa ja kurpitsaa.

Kaikki nuo kuuluvat heimoon solanaceae, koisokasvit, joten pölyttyvät myös keskenään. Ja tarkoitus pölytyksessä on sotkea vähintään kerran jokaista sorttia keskenään.

Punainen paprika x tomaatti, punainen paprika x peruna, jne... kaikki kierrokset läpi merkaten jokaisen pölytetyn kukan erikseen ettei sotke seuraavaan kierrokseen.
Eli kaikki keskenään kerran läpi.

Millainen mahtaa olla hedelmöitystulos solanaceae:n risteytyksillä? Peruna x tomaatti, tomaatti x chili/paprika
jne... Saattaako syntyä uusia syömäkelpoisia lajikkeita vai mitähän aikeestani mahtaa seurata?

Samaa ajattelin muutamalla muulla kasvisuvulla, viljakasveilla (trooppisia ja pohjoismaalaisia poaceae:ita mm. viljat keskenään) yms. Esim hirssi x vehnä jne.

Kommentit (3)

Itseasiassa tomaatin ja chilin risteytinkin kerran, en muista mitä lajikkeita. Kommentit olivat valitettavasti että liian väkevää tai omituisenmakuista, testimaistajilla... (nyt testaan koko solanaceaen repertuaarin.) No, siemenetkin tällä hybridillä ovat omituisia, voin lähettää uteliaille. Itävät kyllä.

Pikku Gen
Ei taida onnistua. Eri lajikkeet kyllä risteytynevät, mutta eivät eri lajit.

Suurin osa käytössä olevista hyötykasvilajikkeista on kehitetty juurikin risteyttelemällä lähisukuisia kasvilajeja ja moninkertaistamalla niiden kromosomistoa (polyploidiset kasvit kun ovat usein isompia ja kestävämpiä kuin normaalit diploidit). Kasveilla sukulaislajien risteytyminen on paljon yleisempää kuin eläimillä.
Samaan heimoon kuuluminen tuskin on mikään varma risteytyvyyden tae, mutta ainahan sitä voi kokeilla.
Raportoi toki kokeilujesi tuloksista tännekin.

Suosituimmat

Uusimmat

Uusimmat

Suosituimmat