Seuraa 
Viestejä45973

Moi!

Osaakohan joku selittää ampiaisten outoa ? käytöstä...?!
Niistä on tullut varsinainen riesa nyt ilmojen kylmentyessä.Luulisi, että ne olisivat jo horteessa pesissään jne... mutta ei, ne tuppaavat taloomme vierailulle joka päivä! Nythän eletään jo lokakuun loppua ja ensi lumi on satanut,pakkastakin siis vähän jo ollut. Toki sen ymmärsi tuossa kuukausikin sitten, että hakivat lämpöä sisältä.Mutta nyt menee yli!
Täällä kävi myrkyttäjäkin ja sillä niiden olisi pitänyt (muka) hävitä,vaan eivätpä hävinneet.Tuntuu,että tulevat vain hanakammin kyläilemään eli päivittäin ja useampi/pvä.
Miten tänmä voi olla mahdollista? Voiko olla mahd.että pesä olisi jossain piipun lähellä ja se pysyy lämpimänäympäri vuoden,eikä ne osaa mennä horteeseen?Vai onko maailman kirjat tosiaankin niin sekaisin!?
Tilannetta pahentaa se,että meillä on pistoille allerginen henkilö täällä asumassa. Ja eihän noita nyt jaksa katsella läpi vuoden!
Kertokaa omat arvailunne tai jos tiedätte oikeasti jotain !?

  • ylös 2
  • alas 1

Kommentit (20)

Harminkappaleesi ovat työttömiä työläisiä. Kuningatar lopettaa munimisen loppukesästä/syksyllä, jolloin niiltä loppuu työt munien ja toukkien hoidossa. Sitten ne lomailevat kunnes talvi tappaa ne. Vain kuningatar talvehtii.

Tuo on kieltämättä hieman outoa. Mistä ne tulevat. Jos ulkona on jo talvi, niin ne eivät tule sieltä vaan jostain muualta. Koita selvittää niiden kulkureitti ja etsi pesä. Muovipussi päälle ja raidia perään.

sipu250
Seuraa 
Viestejä408

Olematta varsinainen ekspertti...

Eivät ampparit pakkasessa lennä. Elikkä jossain lähellä niillä on oltava pesänsä lämpimässä. Joko piipun vieressä tai lämpöeristeissä seinässä tai välikatossa. Maassa pesivien lajien pesissä voi olla satoja yksilöitä.

Yksittäisiä ampiaisnaaraita tulee joskus sisään klapien mukana. Kohmeilevat talven halkopinossa, ja heräilevät jos puukori on pitempään lämpiämässä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
sipu250
Yksittäisiä ampiaisnaaraita tulee joskus sisään klapien mukana. Kohmeilevat talven halkopinossa, ja heräilevät jos puukori on pitempään lämpiämässä.

Nuo ovat talvehtivia, hedelmöitettyjä kuningattaria. On tullut meilläkin joskus sisään mm. joulukuusen mukana.

Työläisten elinikä ei ole kovin pitkä (pari viikkoa?), joten vaikka sitä pesää ei löytyisi, niin kyllä niiden pitäisi kohta kuukahtaa ihan vanhuuttaan. Kirjallisuudessa on muistaakseni mainintoja ainakin marras- tai joulukuulle asti selvinneistä ampiaispesistä (lajia en kyllä muista).

Meilläkin on niitä varsin usein, kun pidetään parvekkeen ovea auki kun on kissa. Kesällä niitä tulee kun syödään, keittiöstä on siis ovi parvekkeelle. Ne haistavat aika tarkasti ja tulevat kuokkimaan lounaalle. Syksyisin ne ovat toimettomia ja lentelevät vain huvikseen ja etsivät ruokaa. Yksi päivä oli kaksi ampparia, toisen otin vesilasilla ja lehdellä ja vein ulos, toiselle annoin annoksen Suomen Kuvalehteä rullattuna.

Neutroni
Seuraa 
Viestejä46533
Ceera

Osaakohan joku selittää ampiaisten outoa ? käytöstä...?!

Ampiaispesät raunioituvat aina syksyisin. Sitä ennen tarpeettomaksi jääneet työläiset voivat olla hieman levottomia. Ne kuolevat syksyllä, vain kuningattaret talvehtivat perustaakseen uuden pesän ensi kesänä.

Oletko aivan varma tuosta määrityksestä? Jos talosi rakenteissa olisi mehiläispesä, lämpö voisi pitää mehiläisiä aktiivisina. Mehiläispesässä talvehtii satamäärin työläisiä toisin kuin ampiaispesissä. Jos ne toisaan ovat ampiaisia, en tiedä mistä on kyse.

Selitä Neutroni stadilais-Mummolle ampiaisen ja mehiläisen ero. Minulla ei ole enää ampiasvyötäröä, enempi mehiläis-, mutta miten muuten ne eroaa??

Pelkään kyllä molempia. Ja sitten on vielä se kimalainen. Ja maakimalainen

Mummo
pää pöristen

Ampiainen:

Mehiläinen:

Amppari on se mustakeltainen joka pistää, mehiläinen taas tekee hunajaa ja on vähän pehmeämpi ja tummempi eikä niin syvä Seiskalehti-väritys. Kimalaiset ovat yhden sortin mehiläisiä, mesipistiäisiä. Ampiainen syö toisia hyönteisiä, se on peto. Mehiläinen kuolee pistäessään ampiainen ei koska sillä ei ole väkästä piikin päässä ja se ei siis irtoa. Ampiainen on aggressiivisempi kuin mehiläinen. Muurahaiset ovat samaa sukua kuin ampiaiset. Pistiäisiä nekin siis.

Tiesittekö, että kimalainen, tämä suloisen pörrrrrreä otus on puoliksi sokea ja pistää vain kerran jonka jälkeen kuolee pois Ampiainen on taas vihainen kuin piru (niin kuin minä) ja pistää monta kertaa ja todella kipeästi. Autsh!

Volitans
Seuraa 
Viestejä10670
s&s&s
Tiesittekö, että kimalainen, tämä suloisen pörrrrrreä otus on puoliksi sokea ja pistää vain kerran jonka jälkeen kuolee pois Ampiainen on taas vihainen kuin piru (niin kuin minä) ja pistää monta kertaa ja todella kipeästi. Autsh!

Ja tiesittekö, että joskus 1920-luvulla tiedemiehet laskivat sen ajan aerodynamiikan tuntemuksen perusteella, että kimalainen ei voi lentää!

nimim. kerran yhden kimalaisen vahingossa syönyt. Taisi pistää kun kurkku oli "hiukkasen kipeä", mutta seuraavana päivänä olo oli taas normaali.

Volitans ehkä hieman kuitenkin epäilisin pistos mahdollisuutta - tuppaa turpoamaan monilla hieman minkä tahansa elukan pistos ja voisin kuvitella kurkun olevan vielä ärhäkämpi turpoamaan (näin mutustelen koska usealla tuttavallani on allergia ampiaisen myrkylle ja juuri kurkun-seutu turpoaa monia muita osia innokkaammin).

Mutta mikäs siinä jos pystyt pupeltamaan niitä ravinnoksi - anna palaa vaan.

Ampiaisia en osaa hirveästi pelätä kun joka vuosi kuitenkin muutaman osuman otan - kipeähän se kohta pari päivää on ja kasvoihin jos pääsee tökkäsemään niin ei sitä ainakaan seuraavana päivänä töihin mennä.

Harmittomia elukoita kuitenkin. Mitä nyt koira haluaisi leikkiä niitten kanssa piilosta piilottamalla ne vatsalaukkuunsa.

Minulla oli muutama vuosi sitten ampiaispesä puukuistissa ihan pirtin oven vieressä. Ne pitivät minua ihan tuttunaan, eivät häirinneet minua, kun
en minäkään niitä. Onneksi vieraita silloinkin kävi täällä harvoin. Ampiaiset siis lentelivät kuistin raoista.

Sykysllä siis kuningattaret ja tarvittavat kuhnurit lensivät kai pois, kuin nuoret myyjättäret lähikaupasta ja asiakkaat poitsut. Nytpä ovela varsin pieni hämähäkki laittoi langan pesän lähelle. Ampiaiset eivät sitä häirinneet, vaan se sai niistä saalista. Useimmat kylläkin kai kuolivat pesäänsä. Kului aikaa kai jopa vuosi, kun jokin, pikkulintu tai kiipeillyt päästäinen, hajotti pesän.

Ampiaisten kuoleminen kautensa lopuksi on tarkoituksenmukaista
loisten ja hämähäkkien takia, ja vastaavasti kuolonkankeuden vaihe on näiden parasta saalistusaikaa. Kuningattaret seruaavaan kauteen eivät voi jäädä pesään, vaan niiden on löydettävä näistä vihollisistaan mahdollisimman puhtaat talvehtimipaikat.

"Tiesittekö, että kimalainen, tämä suloisen pörrrrrreä otus on puoliksi sokea ja pistää vain kerran jonka jälkeen kuolee pois Ampiainen on taas vihainen kuin piru (niin kuin minä) ja pistää monta kertaa ja todella kipeästi. Autsh!"

Eipä pidä paikkaansa. Kimalaisella ei ole väkäsiä pistimessään ja se voi pistää vaikka kuinka monesti.

Mehiläinen pistimessä on väkäset , joilla se tarttuu kiinni ja repeytyy myrkkyrauhasineen irti ja jää pumppaamaan myrkkyä viholliseen, jota mehiläinen pisti. Itse mehiläinen kuolee piston jälkeen ja myrkkyrauhasen repeydyttyä. Jos mehiläisen pistin irtoaa piston jälkeen, se voi pistää uudemmankin kerran.

Ampiaisen tunnistan ja kimalainen on se iso karvainen pörisijä.
Mikäs on noin sentin mittainen karvainen hieman litteähkö otus? Mahtavaa hurinaa niiden pesästä kuului kesällä. Kuvaa ei valitettavasti ole....

Hyvä on, hyvä on! SEkoitin mehiläisen ja kimalaisen tietoja keskenään. Siinä pysyn edelleen kannassani, että kimalaisella on erittäin huono näkö... Vetäytyn siis uudelleenjärjestämään pahasti sekoittunutta pakkaani.

Miksei muuten mehiläisiä näe? Siis niitä ruskeita mitkä tekevät hunajaa? Olen nähnyt niitä lasin takana hunajakennossa ja televisiossa mutta en "livenä" ikinä. Ovatko ne arkoja?

Ampiaisia ja kimalaisia kyllä näkee, kimalaisia on erilaisia, punaoransseja ja punakeltaisia. Minua on kerran lapsena pistänyt kimalainen, se oli ihan pieni paukama, puolet nokkosen pistosta. Voi tietysti olla ettei ehtinyt pistää kunnolla. Ampiainen on kyllä pistänyt monesti. Se on aina yhtä ärsyttävää ja kivuliasta. Pidän syksystä ja talvesta juuri sen takia että ötökät kuolevat. Kärpäset, hyttyset ja ampiaiset.

Mielenkiintoinen otus on muuten kukkakärpänen (en ole varma nimestä) joka näyttää ihan ampiaiselta mutta sen erottaa pienemmästä koosta ja lentotyylistä, se surraa paikallaan kun ampiainen taas vetää siivet luimussa.

Seuraavassa pieni sepustus ampiaisten ja mehiläisten eroista, joka toivottavasti hieman valaisee tätä asiaa.

Mehiläisellä tarkoitetaan yleensä vain yhtä lajia eli tarhamehiläistä (Apis mellifera), jota Suomessa ei kai luonnossa esiinny. Ne ovat rusehtavia ampiaisenmallisia hyönteisiä ja nimenomaan tätä tarhamehiläisten hunajaa ihmiset syövät. Tarhamehiläiset elävät suurissa, jopa 100000 yksilöä sisältävissä yhteiskunnissa ja niiden työläiset ja kuningattaret talvehtivat. Yhteiskunnat ovat siis monivuotisia.

Kimalaiset (Bombus) ovat niitä pörröisiä isoja mötkäleitä. Niiden yhteiskunnat sisältävät noin 100-1000 työläistä ja vain uudet hedelmöitetyt kuningattaret talvehtivat. Yhteiskunnat ovat yksivuotisia. Kimalaisia on Suomessa parikymmentä lajia.

(Yhteiskunta) ampiaiset (Vespidae) ovat niitä keltamustia ja hoikkia veijareita. Ampiaisten yhteiskunnan elinkierto ja elinikä on about samanlainen kuin kimalaisten, eli vain uudet kuningattaret talvehtivat ja perustavat uuden yhteiskunnan seuraavana keväänä. Ampiaisia on Suomessa kymmenisen lajia.

Mehiläiset ja kimalaiset syöttävät toukillensa hunajaa, joka on kasvien meden, sitepölyn ja työläisten eritteiden sekoitusta. Ampiaisten työläiset taasen syöttävät toukillensa eläinravintoa, hyönteisiä ja eläinten raadoista raavittuja paloja. Aikuiset mehiläiset, kimalaiset JA ampiaiset syövät vain nesteitä, lähinnä kasvien mettä ja mesikastetta.

Kaikki nämä mainitut eläimet kuuluvat pistiäisiin, tarkemmin sanottuna myrkkypistiäisiin. Myrkkypistiäisten naaraiden munanasetin on muuttunut myrkkypistimeksi ja tästä johtuu se miksi koiraspuoleiset pistiäiset eivät voi pistää. On myös totta, että tarhamehiläisen pistimessä on väkäsiä. Kuitenkin (muistaakseni) myös ampiaisten yms. pistimet voivat jäädä pistettäessä kiinni, joten myös ampiaiset voivat kuolla pistämisen seurauksena.

Kaikki ampiaiset eivät elä yhteiskunnissa vaan osa lajeista elää yksin ja niitä kutsutaan erakkoampiaisiksi. Erakkoampiaisia on Suomessa n. 30 lajia. Tarhamehiläisten ja kimalaisten lisäksi Suomessa on satoja muitakin mehiläis(=mesipistiäis)lajeja. Nämä muut mehiläiset ovat pääasiassa erakkoja, mutta muutamien lajien yksilöt voivat elää lähekkäisissä pesäkoloissa tai niillä voi olla alkeellisia yhteiskuntia (työläisiä vain muutama kymmenen). Tämän lisäksi Suomessa elää useita muita myrkkypistiäisryhmiä (esim. petopistiäiset), mutta muurahaisia lukuunottamatta ne eivät elä yhteiskunnissa.

Useat erakkona elävät mehiläiset ja petopistiäiset ovat väritykseltään mustakeltaisia eli ne muistuttavat ulkonäöltään erehdyttävästi ampiaisia. Jotta asia olisi vieläkin sekavampi, niin myös eräät muut hyönteiset (esim. kukkakärpäset) matkivat ulkonäöllään myrkkypistiäisiä.

Kannattaa myös muistaa, että nyt puhutaan vain Suomessa esiintyvistä ampiaisista ja mehiläisistä. Vierailta mailta löytyy ampiaisia, jotka varastoivat hunajaa sekä muutamia mehiläislajeja, jotka keräävät toukkiensa ravinnon eläinten raadoista. Niiden ulkonäkö sekä yhteiskuntien elinkierrot myös vaihtelevat aika paljon.

@Asimov: Kyllä niitä näkee aika useinkin.

Kiitokset kaikille kertojille. Jo vain stadilaisflikka nyt oppi uutta. Tiedän paremmin ensi kesänä, mimmoista pörisijää kannattaa pelätä.

Mummo
perinnäisavuton

Mehiläispessi meil o parikymment ja niipalj hyvä hunaja tule, ett oikke.
Hiuka pelotta tämännäköne syksy, ku talvipesäll ne ei taira asettu ollenka, mehiläise siis.

Jokune viäl lenteleki tuol pakall jos satta vaa.

Pitäki hakke koir sissä sielt kastumast.

Hunaja o tos hyvä ja tervellist.

Neutroni
Seuraa 
Viestejä46533

Mehiläisten ja ampiasten erot tulivat jo kattavasti selitettyä. Ampiaisella ei ole pistimessä väkäsiä, mutta toisinaan silti pistin jää ihmisen sitkeään ihoon kiinni ja ampiainen kuolee. Riskitöntä ihmisen pistäminen ei ampiaisellekaan siis ole, mutta riski on pienempi kuin mehiläisillä. Ampiaisen pistin on tarkoitettu hyönteisiä vastaan, niillä ei ole niin sitkeää ihoa kuin nisäkkäillä.

Ampiaisen saalistus on mielenkiintoista seurattavaa. Kerran näin, kun ampiainen oli saalistanut pursuhopeatäplän. Itse hyökkäystä en nähnyt, mutta parissa minuutissa ampiainen puri perhoselta irti siivet ja jalat, ja lähti viemään ruumista pesäänsä.

Kirkkaan keltamustat ampiaisen näköiset kukkakärpäset kuuluvat pääsääntöisesti Syrphinae -alaheimoon. Niitäkin on kymmeniä lajeja, kuinkas muuten kun hyönteisistä on kyse. Ne on kuitenkin helppo erottaa kärpäsmäisestä päästä ja taitavammasta lentotekniikasta. Kukkakärpäisiä on myös erehdyttävästi mehiläisen (mm. eräät Eristalis-suvun lajit) ja kimalaisen (Volucella bombylans) näköisiä lajeja. Varsinkin nuo V. bombylansit ovat hämääviä, itse huomasin ne vasta kun aloin kerran kuvaamaan "kimalaista".

Mehiläiset ovat yleisiä kaikkialla, missä on kukkivia luonnonkasveja. Ei niitä voi välttyä näkemästä, jos kulkee silmät auki luonnossa. Laittamalla syksyllä perhossyöttejä pihalle, mehiläisiä voi houkutella satamäärin, jos lähellä on yhteiskunta.

Ritvah
Seuraa 
Viestejä2

Meillä aivan sama ongelma.
Ampiaisia on useita päivittäin.
Niitä on ilmaantunut päivittain jo pari viikkoa ja lisää lappaa.
Ulkona on lunta ja kylmää. Täältä meidän yli sata vuottavanhojen hirsien välissä on varmaan mukavaa, mutta 30 v olen jo täällä asustanut, ja nyt on ensimmäinen kerta ampiaiset ottameet haltuunsa talon, niin kuin tänä vuonna.
Olimme pari viikkoa lomalla, ja sillä välillä niitä ruumita oli aika suuri määrä.
Alkaisi olla aika iden jo mennä unilleen.
Onko tietoa kuinka kauan tätä voi jatkua. Jos työläiset pysyisivät pesässä, kuolisivatko ne sitten sinne?

Ritva Holmström

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat