Seuraa 
Viestejä45973
Liittynyt3.9.2015

Voiko niitä tulla minne vain, vai mitkä maailman meri- ja ranta-alueista ovat todennäköisimpiä?

Kommentit (11)

Paul M
Seuraa 
Viestejä8640
Liittynyt16.3.2005

Suomen kannalta on mielenkiintoista miten käy, jos Tanskan salmea kohti tulee tsunami Atlantilta. Siinähän nousee vesi sata metriä aallon ahtautuessa pieneen rakoon.

Hiirimeluexpertti. Majoneesitehtailija. Luonnontieteet: Maailman suurin uskonto. Avatar on halkaistu tykin kuula

Kyllä tsunami eli hyökyaalto voi periaatteessa syntyä kaikkiin meriin. Hyökyaaltohan tavallisesti syntyy vedenalaisesta maanjäristyksestä tai tulivuorenpurkauksesta. Mutta hyökyaaltoja voivat myös synnyttää isot maanvyörymät mereen ja meteroidin törmäykset.

Todennäköisemmin tsunamit syntyvät siellä missä meren pohjalla kulkee litosfäärilattojen ns. siirroslinjat, kuten Sumatralla tannoisessa Tapaninpäivän tsunamissa vuonna 2004.

Varsinaisen megatsunamiuhan muodostaa Kanarialla La Palman saaren yhdestä tulivuoresta 1940-luvulla irronnut järkele joka jäi "roikkumaan" meren partaalle. Tämä haljennut ja merta kohti siirtynyt tulivuoren osa on yli 20km pitkä ja noin 15km leveä! Jos se putoaisi mereen, niin hyökyaallot saisivat aikaan valtaisan katastrofin mm. USA:n itärannikolla. Tosin sen hyökyaallon pituus ja korkeus on täysin riippuvainen siitä nopeudesta millä järkäle putoaa mereen. Jos tapahtuma kestäisi useita tunteja tai päiviä, niin siitä ei mitään sen kummempia hyökyaaltoja syntyisi.

Mutta on meillä Itämeressäkin mahdollisuudet kokea hyökyaaltoja. Esim. jos Virossa Baltiskin rantatörmää nopeasti suistuisi mereen, niin siitä tulisi kyllä suuret hyökyaallot, mutta ei kuitenkaan La Palman kokoluokkaa olevat.

Neutroni
Seuraa 
Viestejä30503
Liittynyt16.3.2005
Hattifnatte
La Palmasta sen verran, että jos nyt megatsunami syntyy niin olisiko kuitenkin Scandinavia turvassa?Valtameren rannikko ei välttämättä olisi, mutta Itämeren puolella ei olisi hätää.

Tsunamin mahdollisuus Suomessa on olematon. Ainakaan tuollaista "oikean" kokoista ei saa Suomeen iskemään muuten kuin meteoriitin seurauksena.

Peksu
Tsunamin mahdollisuus Suomessa on olematon. Ainakaan tuollaista "oikean" kokoista ei saa Suomeen iskemään muuten kuin meteoriitin seurauksena.Kuten jo kerroin, niin suuret hyökyaallot Itämeressä (Läänemeressä) ovat hyvinkin mahdollisia nimenomaan esim. jos Viron Harjumaan maakunnassa Paltiskin ja Keilan seutuvilla suuri viipale niiden korkeista rantatörmistä romahtaisi mereen. Eiväthän nämä tietenkään mitään megatsunameita olisi, mutta aiheuttaisivat kuitenkin melkoista tuhoa Suomen etelärannikolla ja Ahvenanmaan saaristossa.

Viime aikoina on taas tullut Discoveryltä pariin otteeseen dokkareita missä käsitelty juuri tätä kanariansaarten mahdollista isoa tsunamia.
Kieltämättä minullekkin heräsi ajatus miten sellainen MAHTI tsunami vaikuttaa suomeen??

Lueskelin tuossa juuri, että 3h se olisi tavoittanut jo portugalin rannikon ja 6h ison britanian ja 8 se on tavoittanut kaiken mihin osuukaan sitten. Millainen vaikutus tsunamilla on se iskiessä islantiin tai norjan rannikolle.. luulisi tanskan ja ruotsin eteläpään rannikon kokevan myös melkoisen myllerryksen.. riittääkö tsunamin voima rantautumaan suomen rannikolle asti ja millaisella voimalla?

Isonbritanian rannikolle sellainen tsunami hyökkää maihin muutamien mailien voimalla mutta yhdysvalloissa oli että jopa 20 mailin päähän rannikosta..

Miten tämä itämeren rannat..onko niitä vajoamis kohtia kuinka, onko näitä tutkittu jotenkin?

vihertaapero
Seuraa 
Viestejä6081
Liittynyt7.3.2006
Snaut

Mutta on meillä Itämeressäkin mahdollisuudet kokea hyökyaaltoja. Esim. jos Virossa Baltiskin rantatörmää nopeasti suistuisi mereen, niin siitä tulisi kyllä suuret hyökyaallot, mutta ei kuitenkaan La Palman kokoluokkaa olevat.Viron rannikko on niin matala ja loivasti syvenevä jotta vaikka koko Tallinnan länsipuolinen rantatöyräs molskahtaisi mereen, ei se matalassa rannassa aiheuttaisi käytännössä mitään. Ko. rantapenkkahan murtuu kokoajan melko voimakkaan eroosion myötä mereen jonka vuoksi ranta on huomattavan matala.

Konsta: ...joten jäähdytysvesi on varmasti erittäin korkeaktiivista.
Brainwashed: En tosiaankaan pidä itseäni minään asiantuntijana...

Juro Vonkaaja
Seuraa 
Viestejä274
Liittynyt8.9.2006
Snaut
Varsinaisen megatsunamiuhan muodostaa Kanarialla La Palman saaren yhdestä tulivuoresta 1940-luvulla irronnut järkele joka jäi "roikkumaan" meren partaalle. Tämä haljennut ja merta kohti siirtynyt tulivuoren osa on yli 20km pitkä ja noin 15km leveä! Jos se putoaisi mereen, niin hyökyaallot saisivat aikaan valtaisan katastrofin mm. USA:n itärannikolla.Minä en usko tätä väitettä. Lähialueilla (muut Kanarian saaret) vuoren romahtamisen aiheuttama tsunami olisi valtava, mutta USA:n itärannikolla luultavasti melko mitätön.

Tässä La Palman tapauksessa tsunamin alkulähde olisi käytännössä pistemäinen ja syntynyt aalto vaimenisi etäisyyden funktiona. Lähialueilla tsunami olisi valtava, mutta Atlantin toisella puolella se olisi metrien luokkaa.

Ero noihin maanjäristys tsunameihin on, että niissä, kuten tuossa Tapaninpäivän 2004 maanjäristyksessä, maamassat liikkuvat satojen ja tuhansien kilometrien matkalla. Tällöin syntyvä tsunami on laajana etenevä rintama, joka ei vaimene samalla tavalla kuin pistemäisestä lähteestä lähtenyt aalto.

Jos oikein muistan, niin Krakataun räjähdyksessä syntyi valtava tsunami lähialueille, mutta se ei kuitenkaan aiheuttanut vahinkoja Intian Valtameren toisella puolella kuten Tapaninpäivän tsunami teki.

Luultavasti katastrofiuhkakuvilla mässäilevät ovat rankasti liioitelleet La Palman tsunamia ainakin Amerikkojen rannikkojen osalta. Jotkut Euroopan osat (Portugali, Ranska ja Englanti) ja Pohjois Afrikan rannikko voivat kyllä kärsiä tästä tsunamista, jos sen aalto suuntautuu sinnepäin.

Edit: No niin, Sepin antamassa linkissä esitetään osin samat perustelut kuin mitä itse olin järkeillyt.

Tätä voisi karkeasti havainnollistaa niin, että suurehko täysinäinen amme simuloi Atlantin valtamerta. La Palman sortumassa pudotetaan herneen kokoinen kivi ammeen toiselle reunalle ja katsotaan paljonko vettä loiskuu syntyneen aallon seurauksena ammeesta ulos toisella reunalla.

Maanjäristys tsunamia simuloidaan niin, että heilautetaan koko ammetta tai lyödään sen yhtä kylkeä moukarilla ja mitataan loiskunut vesimäärä.

Suosituimmat

Uusimmat

Uusimmat

Suosituimmat