Seuraa 
Viestejä45973
Liittynyt3.9.2015

Jap, elikkäs milloinkas tämän mahdin lasketaan olleen laajimmillaan? Onko se vuoden -45 jälkeen, kun puoli Saksaa miehitettiin, vai ennen hajoamistaan -91? Ja milloin NL:n rajat muuttuivat viimeisen kerran ennen hajoamista?

Kommentit (10)

Anti-Terrorist
Jap, elikkäs milloinkas tämän mahdin lasketaan olleen laajimmillaan? Onko se vuoden -45 jälkeen, kun puoli Saksaa miehitettiin, vai ennen hajoamistaan -91? Ja milloin NL:n rajat muuttuivat viimeisen kerran ennen hajoamista?Tarkoitatko henkisesti vai maantieteellisesti?

Siis maantieteellisesti, en vaikutusvaltaisesti. Vaikka tosin vaikutusvallankin huippuvuosi olisi hyvä tietää, jos joku osaa sellaisen osoittaa.

Maantieteellisesti ja vaikutusmahdollisuuksiltaan Neuvostoliitto oli suurimmillaan v. -45. Sen jälkeen mm. Churchill totesi, että tapoimmekin väärän sian, luulen että vertasi Aatua Staliniin.
Taloudellisesti Neukkujen suurinta hetkeä on vaikea määrittää, useinpien länsitutkijoiden mielestä Suomi kuului pitkät ajat Neukkujen alueeseen. sotien jälkeen.

Aika vaikea vastata, koska NL:n vaikutusvalta ei riippunut pelkästään maan maantieteellisestä koosta, vaan sen suhteista esim. Itä-Blokin maihin, Kiinaan, Kuubaan, tiettyihin Afrikan valtioihin ja muihin samoin suhtautuviin valtoihin. Lisäksi se, miten NL myönteisyys ja kommunismi oli voimissaan ns. länsimaissa, kuten Ranskassa ja Italiassa, joissa aate oli aika voimakas 70-luvulle saakka.
Puhumattakaan pienemmistä maista kuten Suomi.
Siperia on suuri alue, mutta aukasmäärä on pieni, joten esim. Kiina ja muut kumppanit olivat tärkeämpiä NL:n kannalta kuin maantieteelliseti suuri, mutta väestömäärältään pieni Siperia ja Uralin takaiset alueet.
Tosin alueella oli suurempi sotilaallis-poliittinen merkitys.
Ehkä joku historian tutkija voi antaa eksaktimman vastauksen.
Luulisin, että 50-70 luvuilla NL oli joka suhteessa huipussaan.

Toope
Seuraa 
Viestejä24762
Liittynyt23.7.2006
TPa
Pelkään, että ent. neuvostoliitto eli nyk. venäjä on vahvimmillaan nyt.

Toivottavasti, en ainakaan halua itänaapurin kasvattavan voimaansa enempää.

"Siirtolaisuuden hyväksyminen kehitysmaista oli pahin virhe, jonka länsimaat tekivät Toisen Maailmansodan jälkeen." - Toope

Peili olisi se keksintö, jota arabialainen ja islamilainen maailma tarvitsisi. He voisivat sen kautta nähdä syyllisen siihen, miksi omat yhteiskunnat eivät toimi.

http://tinyurl.com/jbs6kqp

Itse kyseisessä maassa lapsuuteni ja opiskeluikäni ja hieman päällekin viettäneenä, niin kyllä sanoisin, että tämän supermahdin kulta-aika osui sinne sen lyhyeen kevääseen, eli Nikita Hruštšovin parhaimpaan aikaan jonnekin 1960-1964. Tällöin oli mm. suvantovaihe mitä Lysenkolaiseen dogmatiikkaan tuli. Neuvostoliitto porskutti vielä pitkään Hruštšovin jälkeenkin monilla rintamilla eturivissä, ja etenkin avaruustutkimuksen. Tosin tämä tieteenhaara lopahti sitten tyystin ehkäpä maailman etevimmän "avaruusgurun" Sergei Koroljovin kuolemaan. Tällöin Lysenkolaisuus alkoi jälleen hiipiä valtakunnan luonnontieteisiin ja palattiin vanhaan nomenklaturaan!

NL:n "ongelma" oli mm, että sen täytyi elää kapitalistisessa maailmassa ja todistaa paremmutensa länsimaita kohtaan.
Kuinka paljon maan kansantaloudesta käytettiin rahallisesti
aseteollisuuteen ja "puolustusbudjettiin", jos näitä asioita nyt ylipäätään voidaan mitata?
Onko Venäjän asetuotanto tai puolustusmenot verrattuna NL:n "kultaa-aikoihin" laskenut, verranuttuna esim. BKT:oon ?
Mikä on suhde esim USAan?
Onko esim SNAUT:lla tietoa?

Starman
NL:n "ongelma" oli mm, että sen täytyi elää kapitalistisessa maailmassa ja todistaa paremmutensa länsimaita kohtaan.
Kuinka paljon maan kansantaloudesta käytettiin rahallisesti
aseteollisuuteen ja "puolustusbudjettiin", jos näitä asioita nyt ylipäätään voidaan mitata?
Onko Venäjän asetuotanto tai puolustusmenot verrattuna NL:n "kultaa-aikoihin" laskenut, verranuttuna esim. BKT:oon ?
Mikä on suhde esim USAan?
Onko esim SNAUT:lla tietoa?Aivan sama ongelma oli aikoinaan USA:lla ja monilla muillakin. Heidän vain täytyi todistaa paremmuutensa sosialistisia maita kohtaan - eli puntit olivat aika tasan, siis 1950-60 luvulla.

En ole kovinkaan hyvin perillä Venäjän tämän päivän budjeteista, mutta silloin Neuvostoliiton hajoamisen aikoihin 1988-1992, niin heidän asevoimien budjetti oli pienimmillään mitä koskaan se Neuvostoaikana oli ollut BKT:hen nähden. Tämä Budjetti sen kuin laski Jeltsinin aikana mutta sitten Putinin noustua valtaan, niin pyörää käännettiin radikaalisti.

Tänä päivänä Venäjän sotilaallinen budjetti on mitä ilmeisesti niin prosentuaalisesti kuin ihan dollareissakin laskien suurempi kuin jenkkien vastaava (kiitos öljy- ja kaasurahojen). Mutta, ei se vielä ylitä prosentuaalisesti BKT:sta sen Neuvostoliiton "suuruuden ajan" sotilasbudjettia. Siis silloin, kuin Kuun valloitus oli kuumimmillaan ym. mannertenvälisten ohjuksien ja tuomipäivänsukellusveneiden kanssa pelehdettiin, niin jälkeen päin tehtyjen tutkimuksien mukaan BKT:sta saattoi näinä aikoina näihin "puolustus- ym. öykkäröintimenoihin" mennä jopa 80-90 prosenttia BKT:sta!

Suosituimmat

Uusimmat

Uusimmat

Suosituimmat