Seuraa 
Viestejä45973
Liittynyt3.9.2015

Korjatkaa jos olen väärässä.

Nykyään mukulat syntyessään on niin isoja että ne joudutaan ottaa ulos keisarinleikkauksella tai äidilta perse repee puoleen jos toiseenkin.

Nykyajan lääketiede on pitkälle edistynyt ja antaa tähän mahdollisuuden. Ennen suuret lapset ja äitikin saattoivat kuolla synnytykseen.

Siis onko luonnon näkökulmasta katsottuna lapset jo liian isoja syntyessään?

Eikö luonnollinen koko olisi se mikä normaalisti ulos mahtuu?
Jalostuuko laji suuremmaksi tämän synnytysavusteisuuden takia?

Kommentit (8)

DedMoroz
Seuraa 
Viestejä18399
Liittynyt16.3.2005

Onko ne lapset oikeasti isompia vai olisikohan nyt kuitenkin niin, että elintason nousu aiheuttaa lihavampia vauvoja?

Varsinkin raskauden loppupuolella ruoalla on vaikutusta lapsen rasvakerroksen muodostumiseen.

Lisäksi myös naisten keskikoko on kasvanut myös, joten sen ei nyt olettaisi muuttaneen tilannetta kovinkaan paljon.

Mutta voin olla helposti väärässä.

I usually give people more chances than they deserve but once I'm done, I'm done.

DedMoroz
Onko ne lapset oikeasti isompia vai olisikohan nyt kuitenkin niin, että elintason nousu aiheuttaa lihavampia vauvoja?

Varsinkin raskauden loppupuolella ruoalla on vaikutusta lapsen rasvakerroksen muodostumiseen.

Lisäksi myös naisten keskikoko on kasvanut myös, joten sen ei nyt olettaisi muuttaneen tilannetta kovinkaan paljon.

Mutta voin olla helposti väärässä.
Ainakin syntymäpainot on nousseet. Yli neljä kilonen ei ole mikään harvinaisuus ja alle 4 kiloista pidetään melkein riisitautisena.

Onkohan tolla syntymäpainolla yhteyttä liikalihavuuteen aikuisena?

Niin todellakin, lapsen syntymässä lienee pituus ja päänympärys se tekijä mitä kannattaisi tilastoida ja varmaan tilastoidaankin. Onkohan niissä tapahtunut paljon muutoksia viimeisen viidenkymmenen ja sadan vuoden aikana?

luonnonystävä
Seuraa 
Viestejä215
Liittynyt18.3.2005

Neuvolan terveydenhoitajan mukaan nykyään on tavallisempaa että synnytys tapahtuu lasketun ajan jälkeen. Selitti sitä äitien hyvällä terveydellä. Niukemmissa oloissa lapset vastaavasti syntyvät keskimääri aikaisemmin. Äidit joutuvat siis hyvinvoinnin hintana synnyttämään kookkaampia vauvoja.

Kiitos tiedelehdelle tästä artikkelista.
Tämä vastasikin osaan kysymyksistäni nykytietämyksen valossa.

12.11.2008

Kuva: Corbis RF.
Rasva ohjelmoi sikiön lihavaksi
Mikäli äiti syö runsasrasvaista ruokaa raskauden aikana, lapsi virittyy ylensyöntiin jo kohdussa. Näin uskovat yhdysvaltalaistutkijat tuoreiden rottatutkimustensa perusteella.

"Lyhytaikainenkin altistus runsasrasvaiselle ruokavaliolle aiheuttaa sikiön aivoissa pysyviä hermosolumuutoksia, mikä ilmenee rasvaisen ruuan himona myöhemmin", tutkija Sarah Leibowitz Rockefellerin yliopistosta toteaa.

"Tuloksemme osoittaa ensi kertaa, että rasva äidin verenkierrossa raskauden aikana on kytköksissä jälkeläisen ylensyömiseen ja lihomiseen."

Aiemmissa tutkimuksissa aikuisilla eläinmalleilla on osoitettu, että veren triglyseridit vaikuttavat oreksigeenisiin peptideihin, jotka puolestaan saavat eläimet syömään enemmän. Niin ikään on osoitettu, että lihavat tai diabeettiset äidit synnyttävät isompia lapsia, ja että rasvainen ruoka lapsuudessa johtaa lihavuuteen aikuisena. Näiden tulosten perusteella on osattu ounastella, että ruokahalu ohjelmoituu jo kohdussa.

Leibowitz kollegoineen tutki nyt mahdollista mekanismia rottaemoilla. He syöttivät osalle niistä runsasrasvaista ruokaa kahden viikon ajan, kun taas osa sai normaaliruokaa. Ilmeni, että rasvaista ravintoa saaneiden emojen poikaset ahmivat enemmän ja olivat lihavampia koko elämänsä – siitä huolimatta, että ne saivat syntymänsä jälkeen normaalirasvaista ravintoa. Niiden veren triglyseridipitoisuudet olivat myös normaalia suuremmat heti syntymän jälkeen.

Kun tutkijat tarkastelivat poikasten aivoja viimeisellä raskausviikolla, paljastui, että rasvaryhmän poikasten aivoissa oli huomattavasti verrokkeja enemmän ruokahalua kiihottavia oreksigeenisiä peptidejä, ja niiden määrä myös säilyi läpi elämän. Äidin rasvainen ruokavalio vaikutti myös muihin hermosoluihin lihavuutta säätelevillä aivoalueilla.

Leibowitz uskoo, että sama mekanismi toimii myös ihmislapsilla. "Ohjelmoimme lapset lihaviksi jo kohdussa", hän sanoo.

Tutkimuksen julkaisi Journal of Neuroscience.

totinen
Ainakaan portti ei rajoita enää niin paljon pään kokoa, joten saattaapi syntyä yhä fiksumpia tenavia.Voishan se pää syntymän jälkeenkin kasvaa vaikka miten, ei se varmaan ole se este älyn kehitykselle

Eiköhän se niin ole että tässä nähdään taas luonnon voima. Evoluutio taitaa viedä ihmistä siihen suuntaan, että vauvat syntyy yhä isompina ja isompina, koska koosta ei ole haittaa. Tuhansia vuosia äidin venyvyys on määrännyt sen, kuinka suuri lapsi voi olla syntyessään. Lapsen pää ei ole voinut olla yhtään suurempi kuin oli. Mutta keisarinleikkauksissa pään koko ei ole enää este syntymiselle. Niinkuin ei koko muutenkaan. Nyt alko vauvat sitten "räjähdysmäisesti" paisua!

Suosituimmat

Uusimmat

Uusimmat

Suosituimmat