Seuraa 
Viestejä45973

Maa on vesiplaneetta sanotaan.
Olen havainnut Maa-planeetalla valtameriä ja järviä. Jokia ja kaivoja joissa on vettä. Sanovat että olisi olemassa vesisuonia.
Onko mielestänne Maalla kylliksi vettä ollakseen vesiplaneetta? Vai onko se maa planeetta eikä vesi planeetta?

Kommentit (5)

Niin sanotaan, kuvaus liittyy ehkä siihen, että muilla planeetoilla ei aiemmin havaittu - eikä ole havaittu vieläkään - nesteenä olevaa vettä. Ei sillä ole väliä, onko nimitys sataprosenttisesti oikea. Muitakin nimityksiä on: Kolmas kivi auringosta.

Vesiplaneetta = planeetta jolla on nestemäistä vettä, kun muualla sitä ei ole.
Tai vaihtoehtoisesti planeetta jonka pinnasta suurin osa (tässä tapauksessa reilu 70 %) on veden peitossa.

Ei kukaan sanonut, että sen pitäisi olla pelkkää vettä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
iisti
Jotenkin itselle on jäänyt scifin puolelta nimitys vesiplaneetta,juuri pinnan kokonaan peittävästä vesimassasta.

Eilen katsomassani Star Trek-pätkässä oli "planeetta", joka oli vain 1200 kilometriä halkaisijaltaan oleva vesipallo ilman minkäänlaista ydintä. Jännittävä ajatus sinänsä, vaikka sellainen ei tietenkään mitenkään pysyisi kasassa avaruudessa. Pallon keskellä tosin taisi olla jokin gravitaatiolaite pitämässä hommaa pallona.

Tosielämässä vesi on kyllä sen verran harvinaista, ettei todellisen vesiplaneetan löytymisestä ole vielä hetkeen pelkoa. Europa tosin saattaa olla vähän sinne päin, mikäli sieltä jään alta tosiaan löytyy kuun kokoinen valtameri.

Neutroni
Seuraa 
Viestejä36064

Termille vesiplaneetta ei liene täsmällistä määritelmää, vaan sen käyttö riippuu asiayhteydestä. Se, mikä on paljon vettä, on kovin suhteellista. Maan pinnasta 70 % on veden peitossa, mutta vesikerros on äärimmäisen ohut verrattuna Maan säteeseen. Maan massasta mitätön prosentti on vettä. Geologisesti Maa on siis kiviplaneetta, jonka pinnalla on hieman kosteutta, mutta toisaalta merillä on hyvin oleellinen vaikutus Maan ilmastoon ja biosfääriin.

Taivankappaleiden vesipitoisuus vaihtelee. Aurinkokunnan laitaosien kuissa saattaa vettä olla kymmeniä prosentteja massasta, ja eräiden jäätyneen pinnana alla arvellaan olevan jopa sadan kilometrien syvyisiä nestemäisiä pääasiassa vedestä koostuvia valtameriä.

Periaatteessa planeetta voisi olla kokonaankin vettä. Kyllä painovoima veden koossa pitää siinä missä muunkin materiaalin, kunhan sitä on tarpeeksi. Käytännössä missään tuskin on sellaista määrää pelkkää vettä, että voisi muodostua planeetta ilman kiviä tai muita aineita. Niin sanottujen kaasuplaneettojen tilavuudesta suurin osa on nestettä, tosin veden sijasta vetyä ja heliumia.

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat