Seuraa 
Viestejä45973
Liittynyt3.9.2015

Olemme innostuneet poikaporukalla panemaan kotiolutta. Tarkoituksena olisi jossain vaiheessa saada aikaiseksi ihan oikean makuista tavaraa. Ensimmäinen koe-erä tehty, alea, pullokäytetty komisen viikkoa. Maku hiivainen.

Olisiko kellään vinkkejä, miten hiivan makua saisi vähennettyä? Mikä aiheuttaa tämän maun. Käymislämpötila?

Tämä ensimmäinen ongelma pitäisi selättää, että pääsisi oikeasti makua tuunaamaan.

Kommentit (7)

Murva
Olisiko kellään vinkkejä, miten hiivan makua saisi vähennettyä? Mikä aiheuttaa tämän maun. Käymislämpötila?

Sen aiheuttaa hiiva, kuten voisi arvatakin. Poistakaa se saostamalla ja/tai suodattamalla.

Oletteko selkeyttäneet oluen ennen pullotusta. Joskus on tullut tehtyä olutta ja olen antanut sen seisoa käymisastiassa kunnes se on täysin kirkastunut. Sen jälkeen lappoamalla pullotus ja pieni määrä sokeria mukaan. Loppukäyminen jatkuu pullossa.

Muutaman viikon varastoimisen jälkeen en ole huomannut mainittavaa hiivan makua.

Vahvasti humallettu aussi-uute maistuu eniten kaupan kaljalle, kun sen antaa kypsyä pullossa. Hiivaa pitää pullotuksessa olla hieman jotta se lisäsokeri käy ja hiilihapottaa kaljan.

tietää
Hiivaa pitää pullotuksessa olla hieman jotta se lisäsokeri käy ja hiilihapottaa kaljan.

Kyllä vain. Haluan tässä vielä tarkentaa sen verran edellistä kommenttiani että käymisastiassa kirkastunut olut sisältää vielä hyvin pienen määrän hiivasoluja, että käyminen pullossa on mahdollista. Hyvää tulee eikä tarvitse dekantoida pullon pohjalta hiivasakkaa erilleen.

Kama on lapottu lisäsokerin ja seisottamisen jälkeen, ja pullokäyminen on saanut jatkua sen 3 vk.

Mietittiin kyllä, että voishan sen hiivan suodattaa vittuun, mutta jälkikäymisessä sitä tarvitaan kuitenkin, eli meneekö pilalle.

Ale-oluihin keskitymme sen vuoksi, että niiden tekeminen on kuulemma helpompaa kuin lagerin.

Tässä on siis kyseessä aloittelijan alkeellinen vrhe. Kiinnostaisi tietää, onko joku muu tehnyt saman mokan ja miten sitä on jatkossa vältelty.

LAMBIC Ei lisättyä hiivaa, vaan käymisprosessin saavat aikaan panimoiden vinteillä viihtyvät villihiivakannat. Sopiva hiivakanta löytyy vain Brysselin ympäristöstä. Hapokkaita, kirpeitä, kuivia, raikkaita ja ennen kaikkea hedelmäisiä oluita, jotka säilyvät pullossa jopa vuosikymmeniä. Gueuze on sekoitus nuorta ja vanhaa lambicia, kriekissä on käymistynnyriin lisätty kirsikoita, framboisessa vadelmia; myös muita hedelmiä voidaan käyttää. Valitettavasti vain muutama panimo noudattaa perinteisiä valmistustapoja, ja monet bulkkilambicit maistuvatkin lähinnä limutehtaan kehnoilta, ällömakeilta sivutuotteilta (Lindemans, St. Louis, Frank Boon, Belle-Vue…). Alkoholia noin 5%, väri vaalea tai hedelmästä riippuen punainen.

Cantillon Gueuze / Kriek / Rosé de Gambrinus /Fou’ Foune, Kriek de Ranke

Eli kokeilemalla etsitään jokin sopiva paikka (voi olla että joutuu muuttamaan Belgiaan ?),jossa luonnonsienet saavat aikaan käymisen. Lopputuloksena maukas rapean kuivakka olut, jossa ei hiiva maistu.
http://olutopas.info/?olut=374

Suosituimmat

Uusimmat

Uusimmat

Suosituimmat