Suomalaisia perinneruokia?
Suomalaisia perinneruokia?
klo 12:23 | 1.4.2005
Tulin tuossa miettineeksi; mitä ruokia voi rehellisesti sanoa perinteisiksi suomalaisiksi? En yhtäkkiä muistanut montakaan. Voisitteko auttaa? Kaikkein paras olisi, jos myös tietäisi mistä päin Suomea ruoat ovat lähtöisin ja mahdollisesti jopa jotain ruoan historiasta.
Mämmi - ?
Rieska - Pohjois-Suomi
Poronkäristys - Pohjois-Suomi
Karjalanpiirakat - Itä-Suomi, ehkä myös Venäjä
Sivut
Ainakin kossu on taatusti suomalainen tuote. Vastaavaa
etanolin, veden ja sokerin täydellistä tasapainoa ei muulta löydy.
Korant: Oikea fysiikka on oikeampaa kuin sinun klassinen mekaniikkasi. Jos olet eri mieltä kanssani olet ilman muuta väärässä.
Karjalanpaisti? Valmistukseen tarvitaan uuni, joissa poltetaan tulta useampi tunti yhtäjaksoisesti.
Ensimmäisenä tulevat mieleen:
Pylsy
Leipäjankki
Tappaiskeitto
Pepu
Mutti
Räätikkäputsi
Kropsu
Kaljavelli
Pettuleipä
Lanttukukko
Kalakukko
Reikäleipä
Pulla
Suolasilakka ja -särki
Lapskoussi
Poronkoparakeitto
Nuotiossa haudutetut nauriit
Mutta eihän historian hämärissä ollut vielä Suomeakaan. Ei meillä siis voi olla omia perinneruokia. Kaikki on ulkoa tuotua ja lainattua, voi, voi.
Ehkä tikun nokassa paistetut ahvenet ja haudutettu riekko, metsopaisti, jänispaisti...
Ai niin, nahkiaisia ei vissiin syödä missään muualla!
Resepti, jos näin keväällä sattuu saamaan kylmää:
"Kuuma rommitoti on eräs raumalaisperinne ja juontaa juurensa
purjelaiva-ajan merimieselämään.
Lämmikkeen sekoittaminen on tarkoin säädelty.
Lasiin kaadetaan ensin vesi. Se ei saa olla liian kuumaa, muutoin alkoholi voi höyrystyä ja häipyä taivaan tuuliin. Veteen sekoitetaan sitten hieno sokeri (tämä jäähdyttää vielä vettä) ja vasta sen jälkeen kaadetaan rommi. Suurimmat asiantuntijat luruttavat rommin varovasti lusikanvartta pitkin. "Muutoin rommi voi peljästyä", he sanovat. Rommina käytetään ehdottomasti ruskeaa rommia."
http://www.raumasivut.fi/perinne/ruoka/index.htm
Eihän se tautiin auta, mutta on huomattavasti hauskempaa sairastaa.
Ja Emmä1:lle tiedoksi, lapskoussia on syöty kaikissa satamakaupungeissa Euroopassa. Englannissa sen nimi oli muistaakseni spouse. Mutta topseilvelinki, mitähän se on?
Edit: Nickin korjasin
Rössypotut?
Aito klimppisoppa.
En usko että kukaan muu kansa ainakaan tällä planeetalla on tarpeeksi hullu sitä tehdäkseet syömisestä puhumattakaan!
Vai ei laskoussi olekaan omasta mullastamme peräisin... No onneksi sanoin, että kaikki on ulkoa tuotua.
Mutta lapskoussin tilalle tarjoan (Lemin)särää, vaikka siinäkin on aineksena perunaa, joka rantautui suomeen aika myöhään. Ennen perunaahan täällä viljeltiin naurista ja lanttua.
No raskaansarjan mykyrokka! On nimittäin niin jyrkkä ruoka että okelit pojes!
Ryynimakkara isolla Ärrällä...
Kerroppa Neiti tarkemmin tuosta klimppisopasta. Minulle outo. (Ollaan varovaisia tai Mummo uittaa meidät avioliittoon)
Heitänpä nyt miltei hatusta, sen enempää tarkistamatta, mutta eivätkö pelmenit ole aika lähellä klimppisoppaa? Saatan olla täysin hakoteillä ja tarkistan asian, kunhan on aikaa, ellei joku muu ehdi korjata ensin.
Klimppisoppaakin on kahta päätyyppiä, jauhoklimpein tai lihaklimpein. Molempia tehdään eteläpohjanmaalla ja tuota jauhoklimppisoppaa myös itä-uudellamaalla. Itse pidän eniten siitä itäuusmaalaisten tekemästä liha-perunakeiton tapaisesta klimppisopasta makein taikinaklimpein.
Mitä perinneleipiin tulee, niin ei pidä unohtaa Rieväkylän rieviä ja hapanleipiä (vanhan ajan pelkästä ruishauhosta juureen leivotut reikäleivät). Tosin Rieväkylässäkin "oikeiden" rievien ja hapanleipien tekijät alkavat jo olla kortilla. Tuo leivän teko kun nykyään on keskittynyt suunnilleen kahdelle valtakunnalliselle isolle leipomolle ja heidän tavaransa on sitten sellaista mitäänsanomatonta seikaleipäbulkkia, jopa heidän ns. ruisleipäkin on nykyään lähinnä sekaleipää.
Kyllähän pelmenit muistuttavat ainakin eteläpohjalaisten klimppisopan lihaklimppejä. Tässä on nyt vain muistettava, että samannimisenkin perinneruuan respti voi vaihdella kovastikin jopa kylästä toiseen.
Jeps, tuossahan tuo klimppisopan tärkein piirre tulikin!
vehnäjauhoja ja nestettä. yök.
Hääpuvun olen piirtänyt valmiiksi jo ajat sitten! Mutta kankaita en ole vielä hankkinut, Balthasar!
Mummolle terveisiä
Mustamakkara
Aito TampeRelainen perinneruoka.
Klimppisoppaa tehdään Varsinais-Suomessakin.
Perinneruokaa saattaa olla myös "pernjauhpankak" eli perunajauhoista tehty pannukakku, leivinuunissa valmistettu.
Topseilvellinki on luumu-rusinasoppaa, jossain versiossa on kai riisiä mukana ja joskus muitakin sekahedelmiä. On sitä varmaan syöty laivoissa joka puolella maailmaa, siis muissakin kuin suomalaisissa laivoissa.
Mämmiä ei ole kukaan tainnut mainita vielä, se lienee aitosuomalainen keksintö.
Tyhmyydelle minä olen vihainen kuin rakkikoira; mutta viisaus ei ole kaikille suotu.
Tuo Rieväkylän mustamakkara sai muuten vasta 1980 -luvulla nykyisen nimensä. Aikaisemmin sitä kutsuttiin toreilla vain "kuumaksi sian verimakkaraksi". Muutenkin tämä mustamakkara on Tampereella varsin uusi ilmiö, sitä on vasta valmistettu seudulla teollisesti reilu 50 vuotta. Virosta ja etenkin maan kaakkoisosista löytyy myös hyvin samankaltaista makkaraa pelkästään "verivorst" nimellä.
Mutta kyllä musta on hyvää, etenkin Laukon- tai Tammelantorin kojuista puolukkahillon kera ostettuna ja itse pidän Savupoikien mustista parhaimpana, mutta toki myös Tapola kelpaa.
Sivut