Seuraa 
Viestejä45973
Liittynyt3.9.2015

...avaruus ei ole symmetrinen joka suuntaan? Jos se on syntynyt alkuräjähdyksessä, eikö sen täytyisi olla suunnilleen symmetrinen?

...sanotaan että maailmankaikkeus laajenee kiihtyvästi? Eikö se laajene tasaisesti valonnopeutta? Jos valonnopeus on suurin mahdollinen nopeus niin informaatio liikkuu avaruudessa sen "keskipisteestä" poispäin koko ajan valonnopeutta? Entä teoriat jotka väittävät että laajeneminen hidastuu? Hidastaako maailmankaikkeuden massa poispäin liikkuvaa valoa? Tai kaareuttaa informaation reittiä?

Kommentit (12)

El Muerto
...avaruus ei ole symmetrinen joka suuntaan? Jos se on syntynyt alkuräjähdyksessä, eikö sen täytyisi olla suunnilleen symmetrinen?Kyllä se on suuressa mittakaavassa symmetrinen eli isotrooppinen

...sanotaan että maailmankaikkeus laajenee kiihtyvästi? Eikö se laajene tasaisesti valonnopeutta? Jos valonnopeus on suurin mahdollinen nopeus niin informaatio liikkuu avaruudessa sen "keskipisteestä" poispäin koko ajan valonnopeutta? Entä teoriat jotka väittävät että laajeneminen hidastuu? Hidastaako maailmankaikkeuden massa poispäin liikkuvaa valoa? Tai kaareuttaa informaation reittiä?Maailmankaikkeus voi laajeta vaikka yli valonnopeutta koska laajeneminen ei ole galaksien liikettä vaan tilan venymistä.

Maailmankaikkeus voi laajeta vaikka yli valonnopeutta koska laajeneminen ei ole galaksien liikettä vaan tilan venymistä.Siis periaatteessa ajateltuna yhdestä pisteestä valo kahteen suuntaan?? Jolloin laajenemisnopeus voisi olla 600 000 km/s?

Onko siis että maailmankaikkeuden reuna on siellä missä ovat pisimmän matkan päässä olevat fotonit?

El Muerto

Siis periaatteessa ajateltuna yhdestä pisteestä valo kahteen suuntaan?? Jolloin laajenemisnopeus voisi olla 600 000 km/s?
Ei ei. Unohda nyt se valo. Laajeneminen on tilan venymistä. Voit havainnollistaa sitä itsellesi ottamalla ilmapallon ja piirtämällä siihen kaksi pistetettä jotka kuvaa galakseja. Sitten puhallat palloon ilmaa jolloin pisteet etääntyy toisistaan. Galaksien etääntymisnopeus on verrannollinen niiden etäisyyteen ja voi ylittää valonnopeuden.

Onko siis että maailmankaikkeuden reuna on siellä missä ovat pisimmän matkan päässä olevat fotonit?Maailmankaikkeudella ei välttämättä ole mitään reunaa. On todennäköistä että universumi on suljettu eli kaareutunut niin että jatkamalla yhteen suuntaa pääset toiselle puolelle maailmankaikkeutta. Tätä voi kahdessa ulottuvuudessa havainnollistaa sillä ilmapallolla johon piirrät pisteitä ja puhallat ilmaa. Ei nää asiat ole niin yksinkertaisa ja arkilogiikka ei aina pelaa.

Ei ei. Unohda nyt se valo. Laajeneminen on tilan venymistä. Voit havainnollistaa sitä itsellesi ottamalla ilmapallon ja piirtämällä siihen kaksi pistetettä jotka kuvaa galakseja. Sitten puhallat palloon ilmaa jolloin pisteet etääntyy toisistaan. Galaksien etääntymisnopeus on verrannollinen niiden etäisyyteen ja voi ylittää valonnopeuden.Kyllä tämän ymmärrän. Mutta tämähän selittäisi vain materian paikkaa tilassa sekä materioiden suhteellista paikkaa toisiinsa nähden, mutta eikö tilaa ole sielläkin missä materiaa ei ole?

Jos ajatellaan ilmapalloa, jota puhalletaan niin eikö voida ajatella että nuo ilmapallon reunat olisivat tilan reunat jotka etääntyvät toisistaan eikä siihen tarvitse mitään galakseja sotkea? Mielestäni tilaa on siellä missä informaatio on ollut jollain tapaa havaittavissa. Johon otin itselleni helpoimmin ymmärrettävissä olevan valon esimerkiksi. Ajattelin niin että jos maailmankaikkeus sisältäisi vain yhden tähden, eikö se säteilisi valoa joka suuntaan ja näin ollen loisi tilan joka laajenee 300 000km/s joka suuntaan?

Täytyy ilmeisesti lukea lisää asiasta ja yrittää ymmärtää.

Maailmankaikkeudella ei välttämättä ole mitään reunaa. On todennäköistä että universumi on suljettu eli kaareutunut niin että jatkamalla yhteen suuntaa pääset toiselle puolelle maailmankaikkeutta. Tätä voi kahdessa ulottuvuudessa havainnollistaa sillä ilmapallolla johon piirrät pisteitä ja puhallat ilmaa. Ei nää asiat ole niin yksinkertaisa ja arkilogiikka ei aina pelaa.Pitääkin tutustua asiaan lisää, eikun kirjastoon. Kiitos kumminkin!

El Muerto
Jos ajatellaan ilmapalloa, jota puhalletaan niin eikö voida ajatella että nuo ilmapallon reunat olisivat tilan reunat jotka etääntyvät toisistaan eikä siihen tarvitse mitään galakseja sotkea? Mielestäni tilaa on siellä missä informaatio on ollut jollain tapaa havaittavissa. Johon otin itselleni helpoimmin ymmärrettävissä olevan valon esimerkiksi. Ajattelin niin että jos maailmankaikkeus sisältäisi vain yhden tähden, eikö se säteilisi valoa joka suuntaan ja näin ollen loisi tilan joka laajenee 300 000km/s joka suuntaan?Ilmapallovertaus oli tarkoitettu niin että kuvittelet universumin 2 ulotteiseksi. Mehän elämme kolmiulotteisessa maailmankaikkeudessa ja monia asioita on hankala tai mahdoton kuvitella kolmessa ulottuvuudessa siksi tällaiset yksinkertaistukset on tarpeen. Eli siihen pallon pinnalle kuvitellaan galaksit ja kaikki muu kaksiulotteisina. Niille ei siis ole olemassa kolmatta ulottuvuutta eli ne eivät voi katsoa ylöspäin ihan niin kuin me ei voida 3-ulotteisessa tilassa katsoa neljänteen ulottuvuuteen. Nyt kun tämä pallo laajenee niin näiden pisteiden välimatka pallon pinnalla kasvaa kun tila venyy. Tämä toimii samalla myös 2-ulotteisena havainnollistuksena suljetusta universumista jossa matkustamalla yhteen suuntaan pallon pinnalla päädytään samaan pisteeseen takaisin.

Tähän nyt pieni päivitys: Kaikki viimeaikaisimmat havainnot (WMAP 2003 ja nyt 2008) viittaavat siihen, että kosmoksemme ei ole suljettu vaan laakea ja vieläpä kiihtyvästi laajeneva (siis se erään herran kosmologinen vakio olisi kuitenkin voimissaan).

Havaittavaissa oleva universumimme on myös suuressa mittakaavassa erittäin homogeeninen ja isotrooppinen (siis symmetrinen) ja täten se vanha kosmologian periaate edleenkin näyttäisi pätevän. Asia on sitten aivan toinen, jatkuuko tämä homogeenisuus ja isotrooppisuus myös horisonttimme ulkopuolen? Toisaalta ei ole mitään tietoa tai ajatustakaan siitä, etteikö näin voisi olettaa. Mutta tästähän emme ikinä voi saada kokeellista varmistusta!

Siis, alkuperäiselle kysyjälle: Universumimme on aivan pirun symmetrinen joka suuntaansa. Ja vielä joku vuosikymmen sitten luulimme että se laajeni hidastuen tai korkeintaan tasaisella voimalla. Mutta tämä "Pimeä energia" mikä on havaittu niin Supernova 1A mittauksista kuin nyt tällä vuosituhannela WMAP:in avulla ovat mullistaneet käsityksemme asiasta.

Ja säikeen aloittajalle vielä: Yritä jatkossa keksiä kyskymyksillesi hieman kuvaavamman nimen kuin pelkkä "Miksi". No, tämä varmaan menee ihan aloittelijan piikkiin viestien lukumäärän perusteella.

Snaut
Tähän nyt pieni päivitys: Kaikki viimeaikaisimmat havainnot (WMAP 2003 ja nyt 2008) viittaavat siihen, että kosmoksemme ei ole suljettu vaan laakea ja vieläpä kiihtyvästi laajeneva (siis se erään herran kosmologinen vakio olisi kuitenkin voimissaan).Jep mutta nämä mittauksethan vain kertoivat että geometria on hyvin lähellä laakeaa, ei että se olisi tasan sitä. Itselleni on ainakin vaikea hyväksyä ääretöntä universumia ja siksi en edes yleensä tule ottaneeksi sitä vaihtoehtoa huomioon.

Vahinkolaukaus
Snaut
Tähän nyt pieni päivitys: Kaikki viimeaikaisimmat havainnot (WMAP 2003 ja nyt 2008) viittaavat siihen, että kosmoksemme ei ole suljettu vaan laakea ja vieläpä kiihtyvästi laajeneva (siis se erään herran kosmologinen vakio olisi kuitenkin voimissaan).Jep mutta nämä mittauksethan vain kertoivat että geometria on hyvin lähellä laakeaa, ei että se olisi tasan sitä. Itselleni on ainakin vaikea hyväksyä ääretöntä universumia ja siksi en edes yleensä tule ottaneeksi sitä vaihtoehtoa huomioon.Niin, eihän se viimeiseen desimaaliin saakka laakeaksi ole todettu. Mutta sitä mukaan kun tarkkuutta on parannettu niin yhä voimakkaammin laakean suuntaan menemme. No, Planck tuonee jälleen asiaan muutaman kertaluokan tarkkuuslisäyksen alkaen ensi vuodesta. Saas nähdä käännymmekö jompaan kumpaan suuntaan siitä laakeudesta? Itseäni ei tuo äärettömyys mitenkään häiritse, itse asiassa se on monien inflaatioteoriaversioiden varsin luonnollinen seuraus.

Vahinkolaukaus

Maailmankaikkeus voi laajeta vaikka yli valonnopeutta koska laajeneminen ei ole galaksien liikettä vaan tilan venymistä.
Tässä lienee pieni ristiriita, galaksit eivät siis etäänny toisistaan.
Mutta kaikkeus kuitenkin laajenee ylivalonnopeuden, mistä katsoen. Jostakin toisesta kaikkeudestako, vai tuosta tilasta.
Vai onko kysymys laajenemisen lähtökohdasta.
Totta puhen tuosta ei voi olla mitään tietoa, mutta oletuksia, ja teorioita voi tietenkin esittää.

Minerva
Vahinkolaukaus

Maailmankaikkeus voi laajeta vaikka yli valonnopeutta koska laajeneminen ei ole galaksien liikettä vaan tilan venymistä.
Tässä lienee pieni ristiriita, galaksit eivät siis etäänny toisistaan.
Mutta kaikkeus kuitenkin laajenee ylivalonnopeuden, mistä katsoen. Jostakin toisesta kaikkeudestako, vai tuosta tilasta.
Vai onko kysymys laajenemisen lähtökohdasta.
Totta puhen tuosta ei voi olla mitään tietoa, mutta oletuksia, ja teorioita voi tietenkin esittää.Galaksijoukkojen väliin syntyy siis uutta tilaa avaruuden laajenemisen myötä. Ja kun tarakstellaan meiltä tarpeeksi kaukana olevaa joukkoa, niin uutta avruutta meidän ja joukon välille tulee jo sellaista vauhtia, että tarkasteltava galaksijoukon etääntymisnopeus meistä lähenee valonnopeutta. Tämä taphtuu kun kohde on noin 4200 Mpc:n etäisyydellä. Jossakin vaiheessa tämä galaksijoukko siirtyy sitten horisontin taa ja tällöin voidaan sanoa, että avaruus laajenee yli valon nopeudella.

Tämä ei ole mitään teoriaa ja asiasta on hyvinkin tietoa jo noin 15 vuoden ajalta. Ensiksi supernova 1A mittauksilla ja sitten 1990-luvulla COBE-satelliitin taustasäteilymittauksilla ja nyt vuonna 2003 ja 2008 WMAP-satelliitin mittauksin. Asia tarkentunee vielä paljon lähivuosina Planckin myötä.

Eikös tuo pidä juuri teorian, loogisen päättelyn sisällään.
Lähtökohtana lienee noiden havaintojen ymmärtäminen, ja niiden mukaisen päättelyn.

Suosituimmat

Uusimmat

Uusimmat

Suosituimmat