Seuraa 
Viestejä45973
Liittynyt3.9.2015

Miks juottime terä jännite ei oo kelluva? Kerra ku aloin juottaa tähä tietokoneesee menevää johtoo ni tietokone poksahteli ja savus.

Kommentit (5)

Neutroni
Seuraa 
Viestejä30546
Liittynyt16.3.2005
borri317
Miks juottime terä jännite ei oo kelluva? Kerra ku aloin juottaa tähä tietokoneesee menevää johtoo ni tietokone poksahteli ja savus.Turvallisuussyistä se on maadoitettu (sekä juottajan että juotettavien osien). Jos nyt ehdoton pakko on tinata laitetta sammuttamatta sitä, suojaerotusmuuntaja on välttämätön.

ovolo
Seuraa 
Viestejä6213
Liittynyt7.7.2007

Yleensä termostaattijuottimet, joita ammattilaiset käyttävät, ovat suojaeristettyjä. Eli toimivat yleensä 24Vac muuntajalla, joka toimii samalla juotintelineenä.

Ammattilainen laittaa myös korjattavan TV:n kiinni suojaerotusmuuntajaan.

Ilmeisesti olet korjannut TV:n hakkurivirtalähdettä tai sitten keskusantenni on ollut kiinni antenniliitännässä.

Nykyistä elektroniikkaa en menisi juottelemaan ilman suojaeristettyä termostaattijuotinta (Jotkut osat herkkiä rikkoontumaan jännitevuodoista). TV:n korjauksessa em. suojamuuntaja on myös erittäin hyödyllinen. Myös hakkurivirtalähteen varauselko (tasasuuntaajan jälkeen) pitäisi purkaa pienohmisella tehovastuksella ennen juottelemista.)

Juotin tietokoneesee menevää johtoo jostai syystä. Tietokone oli päälllä ku juoti. Se juoti oli semmone 24V termostaatti juoti. Hyvä tapa poistaa varaus kondensaattorista on laittaa 230V hehkulamppu se johtoje välii. Mite se maadottamine vaikuttaa turvallisuutee?

ovolo
Seuraa 
Viestejä6213
Liittynyt7.7.2007
Mite se maadottamine vaikuttaa turvallisuutee?No, jos puhutaan 220Vac:lla toimivasta juottimesta, niin turvallisuuden takia tällaisella juottimella on suojamaajohto. Eli jos eristys jostain syystä pettäisi ja 230V pääsisi juottimen kuoreen, niin polttaa sulakkeen tai kuormittaa vuotojännitettä lähelle maapotentiaalia ja laite on turvallinen.

Nyt jos puhutaan 24V suojajännitteellä toimivasta juottimesta, niin osasta juotinmerkkejä on myös teräosa maadoitettu siitä syystä, että pieni kapasitiivinen vuotojännite (siitä 24V muuntajasta) vois rikkoa herkkiä osia, kuten cmos-piirejä.

Edit: parempi ratkaisu olisi, että tuon 24V erotusmuuntajan ensiön ja toision välissä olisi kapasitiivinen suoja, joka maadoitetaan shukopistokkeeseen ja itse juotin olis kelluva.

Parempi homma vois ehkä myös olla sellainen, että juottimen kärki kytketään suojamaahan tai korjattavan koneen runkopotentiaaliin muutaman megaohmin vastuksen kautta, vertaa maadoitusrannekkeeseen.

vorrester
Seuraa 
Viestejä615
Liittynyt22.7.2005

Minkälainen Lidl pikakolvi on ollut käytössä??

Ihan työn puolesta tinailen silloin tällöin ja käytössä on 24V toisio jännitteellä toimiva verkkovirta kolvi.
Eli verkkomuuntaja toimii suojaerotus muuntajana ja juottimen kahva ja kärkiosat on kytketty ESD maahan 1 megaohmin vastuksen läpi. Eli vastus estää jo suuremmat tuhot ellei mene kärjellä televison juovamuuntajan suurjännitteeseen.
Työpöytä on katettu ESD matolla ja vielä kun ranteessa on ESD ranneke jossa on 2 megaohmia vastusta ESD maahan. Alkaa tuhot olla jo pienempiä.

Niin Ja ESD maa on rakennuksessa oleva erillinen maadoitus verkko joka yhdistyy normaali suojamaahan vain pääkeskuksella.

Aivopierun tunnistaa rivin alun merkistä *

Suosituimmat

Uusimmat

Uusimmat

Suosituimmat