Seuraa 
Viestejä45973
Liittynyt3.9.2015

Ihmettelen että minkä takia Saharasta ei tehdä isoa metsää mikä elvyttäisi maapalloa aika hyvin. Putkia Atlannin valtamerestä vaan. Mutta mun kysymys kuuluukin sitten että kelpaakos näille puille jne suolavesi?

Kommentit (13)

Herra Tohtori
Seuraa 
Viestejä2613
Liittynyt18.3.2005

Suolainen vesi ei toimi koska suola kerääntyy maahan ja osmoosi ei toimi juuristossa oikein päin. Ei sillä että hankkeella olisi minkäänlaista realistista pohjaa muutenkaan, kun tarkastellaan tarvittavien vesimassojen voluumia...

Saharan pinta-ala, A = 9 065 000 km² = 9065 x 10^9 m²

Sademetsän sademäärä per vuosi, h = 1500 mm = 1,500 m

Saharan sademetsittämiseen tarvittava suolaton vesimäärä vuodessa:

V = A*h = 13,5975 × 10^12 m^3 vettä

Projektin saavuttamiseksi tulisi Saharaan tuoda vajaat 14 terakuutiota suolatonta vettä per vuosi. Virtaamana tämä olisi noin 430 888 kuutiota sekunnissa.

Vertailun vuoksi Amazonin virtaama suistoalueella lähellä merta on noin 120 000 kuutiota sekunnissa. Jotta siinä vähän skaalaa hankkeelle... Tällaisen vesimassan pumppaaminen keinotekoisesti alueelle jonne se ei itse halua mennä olisi käsittämättömän suuritöistä ja hankalaa ja kallista, ja kun se vesimassa pitäisi vielä käytännössä tislata suolattomaksi, voidaan todeta että ei taida olla juuri onnea matkassa. Periaatteessa tislauksen voisi hoitaa aurinkoenergialla (sillä laillahan veden kierto toimii normaalisti) mutta käytännön järjestelyt olisivat käsittämättömän massiiviset - ja mitäs sademetsälle/viljelysmaalle tapahtuisi kun laitteisto pettäisi tai sen huolto estyisi alueelle tyypillisen konfliktin vuoksi?

Tehokkaaseen viljelyyn tietenkin tarvitaan huomattavasti vähemmän vettä kuin sademetsän tuottamiseen, ja pienen osan viljely keinokastelun avulla on aivan realistinen ajatus. Mutta seuraava ongelma onkin sitten ravinteiden riittävyys. Koko Saharan biotyypin muuttaminen ei ihmiskunnan resursseilla tällä hetkellä ole mahdollista.

Capito tutto, perchè sono uno
Persona molto, molto intelligente...

-Quidquid latine dictum sit, altum viditur.

If you stare too long into the Screen, the Screen looks back at you.

Kuten edellisestä käy ilmi ei se ihan tuosta vaan onnistu... kuitenkin siellä on ollut savannia useampaan otteeseen ilmastohistorian aikana. Itseä kiinnostaisi kuulla onko nämä ilmakehän olosuhteet pystytty toistamaan malleissa? Useampaan otteeseen on puhuttu että Välimeren seutu kuivuu, mutta kai nyt Välimerestä itsestään nousee kosteutta jos sinne pysyvä korkeapaine tulee? Vaan tuo lienee täysin mahdotonta että sinne sademetsää tulisi, kun siinä on kravun kääntöpiiri. Afrikan sadekausi voisi myös voimistua Sahelin alueella että Saharaan sadevettä tulisi noin hurjia määriä. Viimeisin kostea kausi taitaa kulkea nimellä 'Neolithic subpluvial', mitä liekään suomeksi, tapahtui silloin kun viimeisen glasiaalin isot jäätiköt oli melkein pois. Voihan tuo sattua uudestaankin.

Herra Tohtori
järjestelyt olisivat käsittämättömän massiiviset - ja mitäs sademetsälle/viljelysmaalle tapahtuisi kun laitteisto pettäisi tai sen huolto estyisi alueelle tyypillisen konfliktin vuoksi?

Metsä pitäisi huolta itsestään.

Nyt ihminen tekee Amazonasista "Saharaa" -- Amazonasin sademäärä on jo nyt laskenut ja mitä vähemmän siellä on metsää sitä nopeampi on sen alueen kuivuminen.

Puut nostavat vettä maan sisältä, ja vesi sitten sataa alas. Tämä on luonnollinen kierto ja vesi kiertää maasta takaisin puihin ennen kuin vesi ehtii imeytyä / virrata kauemmas. Mutta kun ei ole puita, vesi imeytyy pohjavesi-altaisiin ja virtaa maan alaisia jokia myöten mereen. Tällöin alue kuivuu ja muuttuu hiekkaerämaaksi kun puiden aiheuttamat sateet loppuvat.

Käytännössä voisi kokeilla erämaan valtaamista takaisin metsittämällä sitä reunoilta. Työ olisi silti suuri, mutta niin luontokin toimii, että metsät vähitellen leviävät uusille alueille. Paitsi jos ihmiset hakkaavat metsät, niin eivät ne sitten leviä.

Lisäksi sademetsä on hitaasti uusiutuvaa. Toki siellä puut kasvavat nopeammin kuin meillä, mutta maaperä on ohuempi joka huuhtoutuu eroosiossa helposti pois. Ja jättimäiset puut ovat kokonaisia ekosysteemejä, missä elää monenlaisia muitakin kasveja ja eläimiä. Kun kaadat ison puun, siinä kaatuu pala ekosysteemiä. Kun sitten kaataa paljon, voi lajeja kuolla sukupuuttoonkin tai ainakin silloin myös muiden lajien tulisi levitä, ei vain puiden.

Libyan alueella on merenpintaa alavampaa aavikkoa johon on joskus suunniteltu vesivoimalaa Välimerestä johdettavalla
vedellä. Ajattelis että veden haihtuessa aavikolla sillä olis edullinen vaikutus paikalliseen ilmastoon. Aavikkohan toki suo
laantuisi mutta se alue olisi kuitenkin paljon pienempi kuin alue johon lisääntyvä ilman kosteus vaikuttaisi.

Ihmisen kyvyt ovat silti melkoisia: Se miksi Australia on aavikkoa, on erään mallin mukaan aiheutunut alkuasukkaisen vuosituhansia harjoittaman kulottamisella harjoitetun metsästyksen vuoksi. Suuri keskusjärvi on haihtunut kun kasvillisuuden katoaminen muutti ilmaston.

TERÄS NALLEPUH
Seuraa 
Viestejä5662
Liittynyt31.1.2008
nuubi
Ihmettelen että minkä takia Saharasta ei tehdä isoa metsää mikä elvyttäisi maapalloa aika hyvin. Putkia Atlannin valtamerestä vaan. Mutta mun kysymys kuuluukin sitten että kelpaakos näille puille jne suolavesi?

En tiedä, mutta uskoisin että ainakin lokaalisti tämä olisi täysin mahdollinen ja itseasiassa aika kannattavakin projekti esimerkiksi vaikka somalian aavikoilla.

Kyllä niitä kasveja on yllinkyllin jotka elää suolavedelläkin, joten veden suolaisuus ei ole mikään ongelma.

Ihmiset vaan on niin laskoja ettei ne jaksa tehdä.

Olen syönyt hunajapurkin ja minusta tuli.. SUPER PUH!! TITTIDII!!
Kaikkien aikojen paras BB asukas: BB-Marika (SBB6)

Tarvittasiin radioateljeen kuunnelman tapainen "sisäinen sankari". Mutta onko hänenlaistaan? Kysyntää olisi.

Niille jotka eivät vielä ymmärrä miten perusteellisesti talouselämä on muuttunut viime vuosikymmeninä neuvoisin kuuntelemaan RADIOATELJEE ESITTÄÄ: "KERTOI FRANK".

http://areena.yle.fi/toista?id=1655529

Suosittelen

"Jos etsitään ajan henkeä ilmentävää aikamme sankaria, katse saattaa hyvinkin osua menestyvään liikemieheen.Tätä ilmiötä - liikemiesmenestyksen ihannointia - tarkastelee satiirin keinoin yhdysvaltalaisen radiokirjailijan Joe Frankin ideaan pohjautuva fiktiivinen radiofeature Kertoi Frank.Se on spekulatiivinen kuulokuva lähitulevaisuudesta, innovaatioyliopiston avajaisista, joissa juhlaluennon pitää tuo aikamme sankari, innovatiivinen liikemies.Ohjelman käsikirjoitus ja ohjaus on Matti Ripatin. Kertojat ovat Tiia Louste ja Eero Saarinen. Toteutus on Pekka Lapin ja tuottaja on Harri Huhtamäki."

Tohtorille sen verran että mikäli nyt saharaan todella luotaisiin sademetsää niin eihän sinne koko ajan tarvitsisi saman verran uutta vettä tuoda Kyllä se kiertokulku siellä alkaisi toimia.

Sinänsä mielenkiintoinen ajatus. Itse olen pohtinut esimerkiksi Länsi-Saharan elvyttämistä. Työhän kestäisi kauan, mutta kanavoittaminen olisi perustana. Hiekan siirtyminen ja Länsi-Saharan varsin ankara ilmasto tietenkin olisivat ihania pikku haasteita. Kannettu vesi ei tietenkään katoa mihinkään.

Länsi-Saharassa on muitakin haasteita. Sieltä pitäisi ajaa typerät Marokkolaiset pois ja perustaa islamia sekä pakolaisia varten raskaasti aseistetut työrauhajoukot. Sinänsä siellä ei muuten ole paljoa asukkaita, joten mikäli minusta tulee joskus erittäin rikas niin ostan mokoman alueen ja elvytän sen itselleni eläkepäiviä varten.

Aurinko-energian, mausteiden, suolan, jne. tuotantoon alue olisi ihanteellinen.

Oi minä näen jo sieluni silmin silmän kantamattomiin kasvihuoneita, joiden ympärille kanavat rakennettaisiin ja siten edettäisiin. Kaikkien kanavoiden vesi olisi makeaa johtuen silmittömän suurista suolavoimaloista. Rannat peittyisivät aaltovesivoimaloihin, tuulivoimaloihin ja siellä täällä olisi las vegasia muistuttavia pieniä turistisaarekkeita, jonne raskaan työn raatajat veisivät killinkinsä.

Aslak
Seuraa 
Viestejä9177
Liittynyt2.4.2005

Jätkätokka istu Rovaniemellä asemalaiturilla ryypiskelemässä, ja puteli kiersi porukassa, ja kose tyhjeni joku pani aina uuven kierthon.
Jätkät kehuskeli kuinka non hakanhet mettiä kaikkialla maailmassa, joku oli ollu Kanadassa,joku Oregonissa ja muutama ruottissa. Nätti-Jussi vain istuskeli hiljasena.
Kuotasi pullostako kierto sattu kohalle.

Onko se Nätti ollu ulkomailla mettähommissa , kysy muuan jätkä?

Joo olen mie.

No missä se Nätti on mettää kaatanu ?

No Saharassahan mie .

Eihän siellä ole puitakhan, miten sie siellä ?

Joo ei ole ennää , tuumas Nätti-Jussi.

Jaa ei kannatte ,saemettän istuttaminen Saharhankhan, joku hullu suomalainen kuitenki sen hakkais maahan.

syytinki
Seuraa 
Viestejä9307
Liittynyt18.8.2008
Aslak
Onko se Nätti ollu ulkomailla mettähommissa , kysy muuan jätkä?

Joo olen mie.

No missä se Nätti on mettää kaatanu ?

No Saharassahan mie .

Eihän siellä ole puitakhan, miten sie siellä ?

Joo ei ole ennää , tuumas Nätti-Jussi.

Jaa ei kannatte ,saemettän istuttaminen Saharhankhan, joku hullu suomalainen kuitenki sen hakkais maahan.


Joo näin se oli. Olin Nätille jakomiehenä. Kolmet sakset ja viis mittakeppiä kulu loppuun ennen puoltapäivää. Niin piti kiirusta.

Jussi vaihto pokasahaa vartin välein, kun kuumennut terä rupes polttamaan mustaa jälkeä tukin päähän. Ostaja siitä nipotti.

Suosituimmat

Uusimmat

Uusimmat

Suosituimmat