Seuraa 
Viestejä45973
Liittynyt3.9.2015

Oon niin huono sähössä ja niin mutta sen verran tiedän että esim jos starttikaapeleilla meinaa antaa virtaa toiseen autoon vaikka. Niin sitä mustaa (-) johtoa ei tarvii laittaa akun miinusnapaan vaan sen voi laittaa vaikka auton runkoon, eli siitä se ottais "maan". Mutta kuvitellaan että meillä ois leijjuva koripallon kokoinen metallipallo auton vieressä.. voisko siitä ottaa sen "maan" vai mikä ois tuo minimum koko mistä sen "maan" sais otettua????

Kommentit (6)

Sen "koripallon" pitäisi johtaa siihen miinusnapaan. Auton runkokin toimii "maana" vain, koska se on yhditettynä siihen miinusnapaan. Kyse on vain käytännöllisyydestä, ettei tarvitse laittaa jokaisesta paikasta omia miinusjohtoja akulle. Sellaisiakin laitteita on, joissa rungossa on positiivinen varaus ja johdot ovat miinuksia.

Tuppu L
Sen "koripallon" pitäisi johtaa siihen miinusnapaan. Auton runkokin toimii "maana" vain, koska se on yhditettynä siihen miinusnapaan. Kyse on vain käytännöllisyydestä, ettei tarvitse laittaa jokaisesta paikasta omia miinusjohtoja akulle.Eli jos meillä ois 2 metriä maapallosta leijjuva kuu niin siitä ei sais sitä maata?

Ja entäpä mikäs sit on se maximum matka sille mustalle johdolle.. jos ottaa sen maan vaikka 100 metriä siitä autosta mikä luonnollisesti on yhdistynyt sen akun kanssa "jos nyt ei ois renkaita autossa". Nii käviskö sellanen sit?

Seppo_Pietikainen
Seuraa 
Viestejä7615
Liittynyt18.10.2007
nuubi
Tuppu L
Sen "koripallon" pitäisi johtaa siihen miinusnapaan. Auton runkokin toimii "maana" vain, koska se on yhditettynä siihen miinusnapaan. Kyse on vain käytännöllisyydestä, ettei tarvitse laittaa jokaisesta paikasta omia miinusjohtoja akulle.Eli jos meillä ois 2 metriä maapallosta leijjuva kuu niin siitä ei sais sitä maata?Ei saa.

--
Seppo P.
Kreationismi perustuu tietämättömyyteen, se sikiää tietämättömyydestä ja siitä sikiää tietämättömyyttä. Tietämättömyyden levittäminen on kreationismin elinehto ja tietämättömyydessä rypeminen on kreationistin luonnollinen elämisenmuoto

Starttimoottorin toinen napa on kytketty auton runkoon suoraan eikä akun miinusnapaan. Auton runko on kytketty johtimella akun miinusnapaan. Siksi on järkevämpää kytkeä se miinusjohto suoraan runkoon jolloin virtatieltä jää tuo rungon ja akun miinusnavan välinen johdin pois. Starttimoottorin virta on melkoinen (luokkaa 100 A) jolloin virtapiirin resistanssin on oltava mahdollisimman pieni. Siksi käynnistyskaapelitkin ovat melko paksuja.

On asiassa sellainenkin pointti että perinteinen lyijyakku tuottaa vetykaasua joka on herkästi syttyvää. Siksipä on suositeltua kytkeä ensin positiivinen johdin autojen väliin ja tämän jälkeen kytketään "maadoitus" eli tässä tapauksessa negatiivinen johdin ENSIN virtaa antavan auton akun negatiiviseen napaan ja sitten virtaa tarvitsevan auton runkoon. Tällä estetään turha kipinöinti akun läheisyydessä.

Suosituimmat

Uusimmat

Uusimmat

Suosituimmat