Seuraa 
Viestejä45973

Luin Risto Nikun kirjan Kuka murhasi Ivan Belovin? Siinä kirjoittaja päätyy siihen, että teon olisi tehnyt joku suomalainen känninen hermoherkkä mies. Ainoa todiste näkyy olleen erään Nikun tutun todistus, että tämä olisi kuullut eräältä Mnnerheimin ristin ritarilta murhaajasta. Tämä olisi murhannut miehen ja soittanut ritarille, että oli kadottanut ritarilta lainaamansa salkun murhapaikalla ja pyytänyt ritaria etsimään sitä kanssaan. Yhdessä salkku olisi löytynyt läheltä ampumapaikkaa.

Outoja piirteitä ovat kuitenkin:

-venäläiset eivät ampuneet murhaajan perään
-venäläiset eivät viitsineet kuulustella juurikaan kolonnan sotaväkeä, vaikka vaati Suomea selvittämään juttua kovasti. Kuitenkin väkinäinen kuulustelu ja sen suorittaminen itse ja kieltäminen suomalaisilta on kummallista, jos haluaa jutun selviävän oikeasti
-samoin murhaajan kiinnisaamiseen johtavan vihjeen palkitsemisesta kuuluttamisen kieltäminen
-murha ei selvinnyt koskaan massiivisesta tutkimuksesta huolimatta
-Valvontakomissio esitti suuria vaatimuksia hallituksen (vai oliko Valpo tai myös se) kokoonpanosta juuri samana päivänä murhan jälkeen. Murha antoi aihetta moitteisiin ja tyytymättömyyteen muutenkin
ko ritari oli putkassa juuri murhayönä, mutta Niku kertoo putkasta saaneen lomaa joskus jotkut tärkeiden asioiden hoitamiseen

Entäpä jos koko tarina onkin kgb:n Nikulle syöttämä?

  • ylös 0
  • alas 0

Kommentit (5)

Samaa laivastokapteenin murhatapausta Porkkalassa vuonna 1944 ovat myös Leskinen ja Silvast käsitelleet Porkkalan Neuvostoliiton sotilastukikohtaa käsittelevässä kirjassaan.

He kallistuivat kuitenkin sen puoleen, että kyseessä oli Neuvostoliiton itsensä järjestämä provokaatio, jonka tarkoituksena oli vauhdittaa Valpon muuttumista punaiseksi. Ja näinhän myös tapahtui pian tapauksen jälkeen ja vuonna 1945 punainen Valpo (Valpo-II) oli jo täydessä toiminnassaan valvontakomission johtajan Zhdanovin "suojeluksessa".

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

En tähän asti ole koskaan kuullutkaan kenestäkään laivaston kapteenista Ivan Belovista, ja että hänet olisi vieläpä murhattu. Tähän keskusteluun mennessä varsin harvat suomalaiset yleensäkin tiesivät hänestä. Sitäpaitsi antamanne selostuksen mukaan hänet olisikin vain jotenkin tapettu, murhasta ei ole näyttöä. Asia ei mitenkään kuulu Suomen oikeuslaitokselle, eikä valtioiden suhteisiinkaan, koska mahdollinen asianomistaja Neuvostoliitto ei vissiin erityisemmin kysellyt, ja miksi olisi, koska Belov delasi sen omalla alueella ja sen joukon osana. Sittemmin Neuvostoliitto on romahtanut, joskin Venäjä nykyään edustaa siltä periytyneitä oikeusasioita. Neuvostoliiton laivastossa oli kerran montakin upseeria ja niiden joukossa montakin kapteenia, 1., 2. ja 3. luokan.
En ollenkaan käsitä, miksi tällä Suomessa pitäsi olla jotenkin edes kiinnostunut, saati huolissaan, heidän elämänsä kulusta ja mahdollisesta
päättymisestä. Kun toisella puolella on ihan riittämiin väkeä, jolla on siihen varsinaista ja osaksi läheistäkin aihetta.

Kyllä Ivan Belovin selvittämätön murha liittyy hyvinkin kiinteästi Suomen rikoshistoriaan jo senkin takia, että silloiset murhatutkimukset olivat kaikkien aikojen laajimmat. Myöskään myöhemmin ei yhtä laajaa murhatutkimusta ole suoritettu (ei edes Bodomin tapauksessa).

Tarkennetaan vielä sen verran, että Belov murhattiin Lauttasaaressa hänen ollessa matkalla Neuvostoliiton Porkkalan vuokra-alueelle. Eikä siis kuten virheellisesti yllä kerroin Porkkalassa.

Ja NL vaati Suomea selvittämään teon ja painosti muutenkin tapauksen johdosta. Epäilyttävää onkin juuri siksi, että NL ei osallistunut tutkimuksiin, vaan vaikeutti niitä.

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat