Seuraa 
Viestejä45973
Liittynyt3.9.2015

Juu pitkästää aikaa tulee maikkarilta tuo kyseinen leffa klo. 22:25, ku siinä tuo ilmaston lämpeminen karkaa käsistä ja tulee jääkausi nii ajattelin, että onko näin joskus käynyt, että ilmasto on lämmennyt ja jääkausi alkanut?

Kommentit (8)

Aweb
Seuraa 
Viestejä41238
Liittynyt16.3.2005
Suolanaksu
Juu pitkästää aikaa tulee maikkarilta tuo kyseinen leffa klo. 22:25, ku siinä tuo ilmaston lämpeminen karkaa käsistä ja tulee jääkausi nii ajattelin, että onko näin joskus käynyt, että ilmasto on lämmennyt ja jääkausi alkanut?Onko mielestäsi jotain outoa ajatuksessa, että ilmaston lämpeneminen voisi pistää käyntiin jääkauden?

Ja kyllä. Epäillään, että esim. viimeinen jääkausi käynnistyi ilmaston lämpenemisestä, joka lohkaisi Pohjois-Amerikan päältä valtaisan jäälohkareen, jonka sisältämä makea vesi puolestaan hyydytti golfvirran.

Teuvo: "Aweb on tosi tyhmä eikä Hänen tyhmempää ole kuin Phony, asdf, Mummo"

SamBody
Seuraa 
Viestejä6161
Liittynyt3.5.2008

No nyt se alko! Ulkona on hyytävä lumimyrsky ja jäätikkö leviää pohjoisnavalta vauhdilla: http://igloo.atmos.uiuc.edu/cgi-bin/tes ... 22&sy=2008
Johtuu varmaankin ennätyksellisen lämpimästä viime kesästä.
[size=150:19ry8ini]Paetkaa! Juoskaa![/size:19ry8ini]

http://www.vapaakielivalinta.fi/
http://www.sananvapaudenpuolesta.fi/
Tunnustan poikkeavuuteni: perustan näkemykseni enemmän omaan ajatteluun kuin auktoriteetteihin.

Petri Riikonen
Seuraa 
Viestejä245
Liittynyt16.3.2005

Tiede-lehti julkaisi tästä aiheesta tuollaisen jutun:

http://www.tiede.fi/arkisto/artikkeli.php?id=103&vl=2005

Voiko lämpeneminen riistäytyessään nopeuttaa jääkauden alkua?
Vastaajana Atte Korhola
arktisen globaalimuutoksen professori, Helsingin yliopisto

Näin tapahtuu elokuvassa mutta tuskin todellisuudessa.
Jäätiköitymisen nopeutuminen on teoriassa mahdollista, mutta käytännössä hyvin epätodennäköistä.

Yhdysvaltain puolustushallinto Pentagon julkaisi äskettäin suurta kansainvälistä huomiota herättäneen ilmastoraportin, jonka hätkähdyttävin kaavailu liittyi ilmaston lämpenemisen aiheuttamaan Golfvirran äkilliseen heikkenemiseen. Raportin mukaan tällainen muutos voisi pahimmissa oloissa tapahtua jopa kymmenessä vuodessa. Skandinaviaan syntyisi pysyvä takatalvi, ja Keski-Eurooppa muistuttaisi ilmastoltaan nykyistä Siperiaa. Golfvirran ansiosta ilmasto on nimittäin meillä yleisen käsityksen mukaan noin 6–11 astetta lämpimämpi kuin samoilla leveysasteilla keskimäärin.

Pian ensi-iltaan tuleva amerikkalainen katastrofielokuva The day after tomorrow esittää tilanteen vielä dramaattisemmin: Yhdysvaltain itärannikkoa peittää pian paksu jää, jonka keskeltä New Yorkin pilvenpiirtäjät kohoavat aavemaisina muistoina aikaisemmasta elämästä.

Golfvirran heikkeneminen on kyllä vakavasti otettava uhka, sillä virtausta jarruttavan makean veden määrän on todettu lisääntyneen Jäämeressä viime vuosikymmenien aikana (ks. kysymys . Pahimpien kaavailujen toteutuminen on kuitenkin niin epätodennäköistä, että Pentagonin tai kohuelokuvan esittämät visiot tuntuvat vahvasti liioitelluilta.
J
otta ilmaston lämpeneminen voisi nopeuttaa jääkauden alkamista, maapallon merien pintavirtauksissa pitäisi siis tapahtua äkillisiä mullistuksia. Viimeksi Pohjois-Atlantin virtauksissa tapahtui voimakas häiriö noin 8 200 vuotta sitten. Olot olivat tuolloin kuitenkin hyvin erilaiset kuin nykyään, sillä Pohjois-Amerikkaa peitti vielä jääkauden jäljiltä laajalti paksu mannerjää.

Uusimmat tutkimukset myös osoittavat, että Golfvirran osuutta Euroopan lämmityksessä on ehkä kaikkiaan liioiteltu. Läntiset ilmavirtaukset ja lämmön varastoituminen ympäröiviin meriin selittävät Luoteis-Euroopan leudot talvet paremmin kuin merivirrat.

Suosituimmat

Uusimmat

Uusimmat

Suosituimmat