Seuraa 
Viestejä45973

Väkilukuja:
1 China 1,306,313,812
2 India 1,080,264,388
3 United States 295,734,134

-"Lokakuussa 2004 FBI sulki yli kaksikymmentä sodanvastaista eri järjestöjen web-sivua. Se amerikkalaisesta "sananvapaudesta".

-Syyskuu 2005. Katrina-hirmumyrksy paljasti maailmalle Yhdysvalloissa esiintyvän laajan köyhyyden

-Tässä keskimääräisesti maailman rikkaimmassa valtiossa suuri osa kansasta elää kurjuudessa.(ei SUURIN osa, vaan SUURI osa)

-Yhdysvallat neuvoo muita valtioita leikkaamaan julkisia menoja. Samanaikaisesti Yhdysvaltain oma talous perustuu ratkaisevasti huomattavan suureen julkiseen sektoriin. USA:n julkinen sektori koostuu olennaisesti asevarustelusta.

-Työttömien määrää manipuloidaan tilastollisin keinoin ja superalhaisin palkoin. Työttömyyttä on alennettu yhdysvaltalaisten talousasiantuntijoiden mukaan liiaksi, luonnollisesti palkkoja alentamalla. Palkat tässä maailman rikkaimmassa maassa ovat niin alhaiset, että monet tulevat toimeen vain tekemällä kahta työtä samanaikaisesti. Lähes kolmannes perheistä elää köyhyysrajan alapuolella.

-Yhdysvallat on todellisuudessa yksipuoluejärjestelmä. Puolueita on kaksi, mutta niillä ei ole keskinäistä ideologista eroa. Enemmistövaalijärjestelmässä pienillä puolueilla ei ole edes teoreettista menestymisen mahdollisuutta. Yhdysvaltain poliittisella järjestelmällä ei ole mitään tekemistä demokratian kanssa. Äänestysaktiivisuus kongressivaaleissa on yleensä alle 30%. Amerikkalaisilla on oikeus äänestää vaaleissa, joilla ei ole todellista merkitystä. Koko järjestelmä militarismeineen muistuttaa päivä päivältä enemmän natsi-Saksaa, joka perustui samanlaiselle "demokratialle".

-USA pyrkii globaalin kapitalismin johtavana maana hallitsemaan koko maailmaa ja toimimaan maailmanpoliisina itse itselleen myöntämin valtuuksin. Yhdysvallat on maailman ylivoimaisesti suurin joukkotuhoaseiden valmistaja, hallussapitäjä ja käyttäjä. Sellaisena se muodostaa vakavan uhan kaikille maille ja kansoille. Yhdysvallat suunnittelee huomattavaa sotilasmenojen lisäystä. Miksi?

-Yhdysvaltalaiset kapitalismin esikunnat kuvittelevat maailman uskovan heidän valheisiinsa. Kesällä 2000 Yhdysvaltain presidentti esitti venäläiselle virkaveljelleen yhteisen ohjustorjunnan yhteistä järjestämistä "Pohjois-Korean kaltaisia terroristivaltioita" vastaan. Venäjän ylin poliittinen johto ei viitsinyt ottaa tällaiseen lapsellisuuteen edes kantaa. Niin Venäjällä kuin muuallakin tajutaan laajalti, että amerikkalaisten pääomapiirien ensisijainen tavoite on maailmanherruuspyrkimysten ohella aseteollisuuden voittojen kasvattaminen. Siksi USA etsii tekosyitä asevarustelulle ja sotien aloittamiselle.

-Yhdysvallat ja Englanti päättivät syksyllä 2001 suorittaa maailmanhistorian kenties kalleimman sotakalustohankinnan. Tilattujen rynnäkköhävittäjien hinta on noin nelinkertainen verrattuna esimerkiksi Suomen valtion budjettiin. Tällainen massiivinen hankinta voi merkitä vain yhtä asiaa. Angloamerikkalainen kapitalismi aikoo ryhtyä maailmanlaajuiseen imperialistiseen sotaan. "Terrorismin vastaiseen taisteluun" vedottiin hankinnan yhteydessä, mutta logiikka ei todellakaan toimi. Tällaisilla aseilla ei ole mitään käyttöä hajanaisten "terroristiryhmittymien" metsästämisessä.

-Loka-marraskuun vaihteessa 2003 saatujen tilastotietojen mukaan Yhdysvalloissa eli 34 miljoonaa ihmistä köyhyysrajan alapuolella. Luoteis-USA:ssa on ilmennyt nälänhätää.

-Yhdysvallat uhkailee sellaisia valtioita, joilla bioaseita saattaisi olla. Samaan aikaa se itse kehittää ja valmistaa niitä

-Yhdysyvaltain vaaleilla marraskuussa 2002 ei ollut mitään merkitystä. Vaihtoehtoja ei ollut. Enemmistövaalijärjestelmässä jomman kumman suurpuolueen voitto etukäteen on itsestään selvä. Yhdysvalloissa on kaksi puoluetta, joilla joskus on ollut jotain ideologista eroa. Nykysin ne ovat käytännössä vain yksi kapitalistista ideologiaa edustava puolue.

-New Yorkin massiiviset mielenosoitukset istuvaa presidenttiä vastaan elo-syyskuun vaihteessa 2004 olivat ensimmäiset laatuan maan historiassa. Ne saattavat enteillä koko valtiojärjestelmän luhistumista.

-Kesäkuussa 1999 USA:n hallitus ilmoitti aikeistaan leikata ennestäänkin olematonta sosiaaliturvaa olennaisesti. Fasistisessa valtiossa ihmiset ovat olemassa valtiota varten eikä valtio ihmisiä varten.

Revolveritalous jyllää

USA:n talousvaikeudet tarjoavat mielenkiintoista tosi-tv:tä.
Kosmisen mittakaavan valtionvelka, kauppataseen alijäämä ja vastaavat asiat eivät ole olleet uutisia pitkiin aikoihin. Nyt paniikkia alkaa herättää koko raha- ja reaalitalouden välinen suhde. Dollarien laskennallinen valtamerihän kasvaa koko ajan melkoista vauhtia jo pelkästään velan korkoprosenttien takia. Kysymys dollarien totaalisummasta suhteessa reaalitalouteen alkaa pikku hiljaa koskettaa ja kiinnostaa muitakin kuin USA:n keskuspankin ammattilaisia.

Lakien ja sopimusten ulottumattomiin kasvaneelle toimijalle paperit, pykälät ja prosentit ovatkin toisarvoisia. Tämän takia USA:n ei tarvitse juuri kustannuksista piitata sen ottaessa haltuunsa öljyntuotantoalueita, öljyn kuljetusreittejä ynnä muita. Raha ei lopu kesken ja jos loppuu, sitä lainataan tai tehdään lisää. Presidentti George Bushin hallinnon kunniaksi onkin sanottava, että jengi todella ymmärtää rahataloutta. Eli se ei ota koko juttua lainkaan vakavasti.

Nyt onkin mielenkiintoista spekuloida, mitä maailmassa tapahtuisi, jos valta USA:ssa siirtyisi presidentinvaaleissa kokonaan toisenlaisiin käsiin. Mitä tapahtuisi, jos koko supervaltameininki vaihtuisi arkijärkevään päätöksentekoon, revolveritalous käytännössä kestävään toimintaan?

Humalan haihtumista seuraisi tässäkin krapula. Samalla kun USA:n globaali katu-uskottavuus murenisi, pintaan nousisivat taloudelliset tosiasiat. Ne eivät olisi kaunista katsottavaa.

Ensimmäiseksi tarkkaan syyniin joutuisi valtionvelan ja koko kansantalouden keskeinen kehys eli bruttokansantuote ja ennen kaikkea se, mitä papereihin kirjattujen bkt-lukujen takaa todellisesti löytyy. Nythän on puhtaasti arvailun varassa, kuinka suuri osa sikäläistä kansantuotetta on jos jonkinlaisia visioita, oivalluksia, liiketoimintakonsepteja, lupia, patentteja ja muita puhtaasti oletuksen tasolla olevia arvoja.

Yhdysvallat on nykyisin maailman suurin ja teknisesti kehittynein kansantalous. Imperialismin ydinlinnake on 9,6 miljoonan neliökilometrin laajuinen ja siellä asuu tilastojen mukaan 293 miljoonaa ihmistä. Väestöstä enää ainoastaan 1,5 % edustaa Amerikan intiaaneja ja Alaskan alkuperäiskansoja. Vuonna 2004 supervallan väestön eliniänodote oli keskimäärin 77,4 vuotta. Amerikkalainen elämäntapa ja unelma vaati viisi vuotta sitten toteutuakseen 19,65 miljoonaa barrelia raakaöljyä päivittäin. Tästä tarpeestaan USA kykeni täyttämään tuolloin omalla tuotannollaan vain 41 %. Tällainen yhteiskunnallisen hyvinvoinnin epävarmuustekijä innosti 19.3.2003 maan öljy- ja aseteollisuutta etsimään yhdessä Irakista uusia tuotannollisia ratkaisuja.

Maassa vallitsee hyvin presidenttivaltainen ja pääomaorientoitunut yhteiskuntajärjestelmä. Presidentti toimii sekä koko liittovaltion että myös nimittämänsä hallituksen päämiehenä.

Korkeasta tilastollisesta hyvinvointi-indikaattorista BKT/h (37 800 dollaria) huolimatta amerikkalaisten keskuudessa vallitsee syvä eriarvoisuus. Tämä ilmenee mm. siinä, että 12 % väestöstä elää köyhyysrajan alapuolella ja että neljännes työssäkäyvistä ihmisistä &endash; 37 000 000 &endash; ei kuulu sairausvakuutuksen piiriin.

USA elää velkataloudessa. Sen valtiovelka on tällä hetkellä 10 000 miljardia dollaria. Valtioiden kansainvälinen luottokelpoisuus perustuukin nykyisin vahvaan ydinasekantaan. USA:n kauppavaje kipusi viime vuonna kaikkien aikojen huippulukemaan, 617.7 miljardiin dollariin. YK:n vuoden 2004 inhimillisen kehityksen raportissa maa noteerattiin kahdeksannelle sijalle. Tämäkin kertoo osaltaan, että oikeudenmukainen maailma on vielä kovin keskeneräinen.

Vapaata elämää velkataloudessa.
USA:lla on tällä hetkellä valtava vaje budjetissaan. Ennuste tämän vuoden vajeeksi on 427 miljardia dollaria. Alijäämä ohentuisi olennaisesti vetäytymällä miehitetyistä maista. Budjetin loppusumma kohoaa tähtitieteelliseen 2 500 miljardiin dollariin. Supervalta ottaa päivittäin uutta velkaa kolme miljardia dollaria. 293-miljoonaisella kansakunnalla on jo nyt kulutusluottovelkaa henkilöä kohden 30 000 dollaria. USA:n dollarin arvo suhteessa euroon on alentunut parissa vuodessa 40 %. Tämän vuoksi keskuspankit maailmalla ovat vaihtaneet valuuttavarantojaan euroiksi. Yhdysvaltojen taloutta kuormittavat itse aiheutetut sotatoimet Irakissa ja Afganistanissa sekä ulkomaisten tukikohtien ylläpito ympäri maailmaa ja tsunamin synnyttämät laajat tuhot Intianmeren rannikkovaltioissa. Lisäksi aasialaiset pankit rahoittavat USA:n valloitussotia ja maan kultahampaisten verohelpotuksia. Kuinka kauan Aasiassa mahdetaan jaksaa katsella sivusta tällaista finanssipolitiikkaa?

Lakkautettavista 150 kehitysohjelmasta 48 liittyy koulutukseen. Loput koskevat mm. julkisen junaliikenteen tukemisen lopettamista, öljyalan tutkimustyötä ja poliisipäällystön palkkaamista sekä ympäristönsuojelua."

  • ylös 0
  • alas 0

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat