Seuraa 
Viestejä45973
Liittynyt3.9.2015

Mistä johtuu että pidätän usein hengitystä opiskellessani uusia asioita? Esim. fysiikan ja kemian laskuja laskiessani, tuntuu että jatkuvasti pidättää hengitystä ja jännittää niska-hartialihaksia. Tästä aiheutuu että niskat ovat jäykät ja kipeät.

Hengityksen pidättäminen liittyy ilmeisesti keskittymiseen, mutta miten nämä ovat yhteydessä toisiinsa?

Kommentit (1)

Sanoisin, että se on suurella todennäköisyydellä lapsuudessa opittu tapa.

Sinulla on voinut olla vaikea keskittyä lapsena. Asian merkitys on kuitenkin sidottu tilanteeseen. En siis tarkoita, että olit lapsena ADHD-tyyppinen, mutta syystä tai toisesta hetkenä, jolloin olet sisäistänyt keskittymisen käsitteen, sinulle on voitu sanoa että: "keskity, hiljenny, älä edes hengitä." Tms.

Hengityksen pidättäminen tapahtuu sitä voimakkaammin, mitä enemmän on tapahtunut ns. ylilyöntiä oppimistilanteessa. Eli jos on oppimistilanteessa liiaksi pakottanut itseään, korostuu tällainen liiallinen normeista kiinni pitäminen omassa käytöksessä. Ei siis osaa antaa itselleen armoa, vaikka olisi välillä hyväksi antaa. Toisaalta ei ole välttämättä tullut mietittyä tavan psykologista puolta, vaan on mieltänyt kaiken biologiseksi ja joksikin absoluuttiseksi, johon ei voi vaikuttaa ajattelulla. Psykodynaamisilla terapiamenetelmillä voidaan hoitaa tiettyjä päähän pinttymiä, jos ne koetaan liian häiritseviksi ongelmiksi.

Hyvin monella voi olla tapana hidastaa hengistystään, kun keskittyy johonkin. Minulla itselläni on sama riesa, kun teen lihasharjoituksia. Tämä on siinä mielessä ikävää, että suoritusten aikana pitäisi hengittääkin välillä, sillä yhdellä suurella hengenvedolla ei jaksa loppuun asti. En tiedä olenko vieläkään oppinut ulos tuosta tavasta, mutta pystyn onneksi tietoisesti toimimaan tapojani vastaan. Sen ansiosta treenitkin kulkevat paremmin.

Suosituimmat

Uusimmat

Uusimmat

Suosituimmat