Seuraa 
Viestejä45973
Liittynyt3.9.2015

Onko palstalaiset puhdistaneet nupista viritettäviä rannekelloja? Millä puhdistus, ja millä lopuksi voitelu?

Kommentit (1)

o_turunen
Seuraa 
Viestejä14396
Liittynyt16.3.2005

On. On muuten sellaisiakin kelloja, joita voi virittää sekä nupista että automaattisesti kättä heiluttamalla.
Periaatteessa laite puretaan osiksi, mutta ei automaatin jousikoteloa. Sen uudelleenrasvaaminen on jonkinverran kinkkistä. Huomaa myös, että jokin Incabloc-laakerin purkaminen ja kasaaminen voitelusta puhumattakaan on ensimmäisellä kerralla todella haastavaa.
Osat putsataan alustavasti bensalla (jae 60-80 tai 80-100), osien kunto tarkastetaan, ehjät osat ultraäänipönttöön, jossa on pesuainetta. Pesuainetta saa kaupasta valmiina. Harrastekäyttöön riittänee seos fairystä, isopropanolista ja vedestä.
Osat etsitään pöntöstä ja kasataan kelloksi, jos muistetaan, miten ne alunperin olivat koossa. Ennen asennusta jousikotelo ja jousi rasvataan. Sitä varten on oma rasvansa, ja jokaiselle laakerille oma öljynsä, ja Incabloc-laakerit tietysti öljytään asianmukaisessa järjestyksessä.
Sveitsiläisen ankkurikäynnin öljyäminen on aivan oma tarinansa.
Suosittelen:
Haranko: Mekaanisten pikkukellojen korjaus II
Ruokola: Mekaanisten pikkukellojen korjaus I
(jollen taas väärin muista).
Kannattaa aloittaa herätys- tai seinäkelloilla. Niissäkin on aivan riittävästi mahdollisuuksia mokaamiseen.

Muuten, tavanomaisessa naistenmallisessa rannnekellossa ankkuri on pari-kolme milliä mitoiltaan, ja kynnet sitten sen mukaan, eli n. puoli milliä kanttiinsa. Olen sitä mieltä, että ei todellakaan kannata ensimmäiseksi harjoitella rannekelloilla. Tulee vain paha mieli, kun osat hukkuvat tai särkyvät, tai koneeseen ei saa varaosia.

Korant: Oikea fysiikka on oikeampaa kuin sinun klassinen mekaniikkasi. Jos olet eri mieltä kanssani olet ilman muuta väärässä.

Suosituimmat

Uusimmat

Uusimmat

Suosituimmat