Seuraa 
Viestejä45973
Liittynyt3.9.2015

Moro. Mihin perustuu sähköä käyttämättömät ilmankosteusmittarit, joita esim saunassa on?

Kommentit (9)

kuningas
Seuraa 
Viestejä1246
Liittynyt10.12.2007

Hiuksen tai vastaavan reagointiin kosteudessa. Hius venyy kosteassa

War doesn't determine who's right but who's left.

There is no such thing as an atheist in a foxhole.

kuningas
Hiuksen tai vastaavan reagointiin kosteudessa. Hius venyy kosteassaOnko mitenkään mahdollista rakentaa mekaanisesti toimivaa kosteusmittaria? Siis sellaista, jossa olisi samankaltainen kellotauluosoitin, kuin lämpömittarissa.

kuningas
Seuraa 
Viestejä1246
Liittynyt10.12.2007
Moonchild
Onko mitenkään mahdollista rakentaa mekaanisesti toimivaa kosteusmittaria? Siis sellaista, jossa olisi samankaltainen kellotauluosoitin, kuin lämpömittarissa.Nehän ovat. kuvassa hiuskosteusmittari. Ne ovat kyllä niin edullisia että ainoastaan harrastemielessä rakentaminen kannattaa

War doesn't determine who's right but who's left.

There is no such thing as an atheist in a foxhole.

salai
Seuraa 
Viestejä7580
Liittynyt17.3.2005
Moonchild
Onko mitenkään mahdollista rakentaa mekaanisesti toimivaa kosteusmittaria? Siis sellaista, jossa olisi samankaltainen kellotauluosoitin, kuin lämpömittarissa.

On mahdollista. Minulla on jossain 1950-luvun harrastuskirjassa ohjeet ja netistäkin luulisi sellaisia löytyvän.

Mitä tahansa edellä esitetyistä väitteistä saa epäillä ja ne voidaan muuttaa toisiksi ilman erillistä ilmoitusta. Kirjoittaja pyrkii kuitenkin toimimaan rehellisesti ja noudattamaan voimassa olevia lakeja.

Heksu
Seuraa 
Viestejä5463
Liittynyt16.3.2005

Eikai siinä mitään kun katsoo miten hiuskosteusmittari toimii ja apinoitsee? Hiuskosteusmittarihan syntyy yksinkertaisimmillaan siten, että nypätään jostain sopivan pituinen hivus- tai muu karva (hevosen häntäjouhenkin luulisi kelpaavan). Karvan toinen pää kiinnitetään johonkin kiinteästi ja toinen pää kierretään viisarin akselin ympärille. Viisariin pitää konstruoida jotenkin jousi tai vastapaino, joka pitää hiuksen kireällä. Seurauksena hiuksen pituuden muutokset liikuttavat viisaria.

kuningas
Seuraa 
Viestejä1246
Liittynyt10.12.2007

Jos nyt rakentaa haluaa niin usein hius pingotetaan kahden kiinteän pisteen väliin. Sitten jousella kehitetään keskelle vakiomomentti, jossa on myös osoitin. Vakiomomentti kiertää hiusta eri verran riippuen hiuksen jännityksestä, joka on verrannollinen kosteuteen.

War doesn't determine who's right but who's left.

There is no such thing as an atheist in a foxhole.

o_turunen
Seuraa 
Viestejä14391
Liittynyt16.3.2005

Muistaakseni jossain harrastekirjassa esitettiin seuraavanlainen rakenne: Otetaan poikittainen viipale kuusi- tms. puusta. Viipale halkaistaan puoliväliin asti. Toinen halkaisureunoista kiinnitetään mittalaitteen runkoon ja toiseen kiinnitetään osoitin. Laitteen toiminta perustuu siihen, että puu laajenee ja kutistuu eniten tangentin suunnassa, kun kosteus vaihtelee.

Tällaisessa rakenteessa ei tarvita mitään välitystä tuntoelimestä osoittimeen. Tosin osoittimen liike ei liene kovin suuri, joten sillä saa olla jonkinverran mittaa. Veikkaan, että asettumisnopeuskaan ei päätä huimaa.

Korant: Oikea fysiikka on oikeampaa kuin sinun klassinen mekaniikkasi. Jos olet eri mieltä kanssani olet ilman muuta väärässä.

sinnipirtti
Seuraa 
Viestejä5161
Liittynyt1.7.2007

itselläni kosteus ja ilmanpuntarina toimii parkattu pajun oksan karahka. jos ylös päin osoittaa oksa on kuivaa ja kaunista keliä odotettavissa ja jos vääntyy ales on odotettavissa kosteaa ja sataista.

ei siihän mitään koteloita tarvitse alkaa vääntämään.

toisen polven pilkkuvirhe

olli-san
Seuraa 
Viestejä419
Liittynyt28.1.2007

Kosteuden mittaaminen onnistuu myös psykrometrilla, eli kahdella lämpömittarilla joista toisessa on kostea sukka. Toki hiuskosteusmittarilla mittaaminen on helpompaa koska psykrometrin kanssa tarvitsee taulukon jolla laskea kosteusprosentti.

Suosituimmat

Uusimmat

Uusimmat

Suosituimmat