Seuraa 
Viestejä45973
Liittynyt3.9.2015

Miksi talonmies ja opettaja ovat saamassa poliisia suuremmat urkintaoikeudet?

Eduskunta valmistelee parhaillaan niin sanottua Lex Nokiaa eli lainmuutosta, joka sallisi muun muassa työnantajien lukea työntekijöidensä tietoliikenteen tunnistetietoja. Lain tarkoituksena on haitata yrityssalaisuuden rikkomista ja helpottaa vuotojen tutkintaa, joskin säädösten tehokkuutta tämän tavoitteen kannalta on kritisoitu.

Lainmuutoksen todelliset ongelmat liittyvät kuitenkin suoraan sen sisältöön. Ensinnäkin, muutoksen myöntämä kuunteluoikeus on suurempi kuin mikä nykyisin kuuluu poliisille tai muille viranomaisille. Heidän valtuutensa pakkokeinolaki (luku 5a) rajoittaa erityisen vakaviin rikoksiin.

Sen sijaan Lex Nokia antaisi oikeudet seurata tunnistetietoja esimerkisi järjestelmän käyttösääntöjä koskevien rikkeiden selvittämiseksi tai muista vastaavista syistä.

Käytännössä tälläistä rikkomusta koskeva epäily voidaan keksiä lähes mielivaltaisen vapaasti: perusteeksi riittänee useimmissa tapauksissa esimerkiksi kolmannen osapuolen tekijänoikeuksien rikkominen. Tosiasialliset rajoitukset urkinnalle ovat siten vähäiset.

Tunnistetiedot tarkoittavat informaatiota, joka kertoo, miltä koneelta tai mille koneille yhteyttä on otettu. Ne eivät rajoitu sähköpostiin, vaan koskevat kaikkea elektronista tietoliikennettä.
Samat oikeudet myös opettajille ja taloverkon ylläpidolle

Taloyhtiön edustajat, yliopiston ylläpitäjät ja opettajat ovat saamassa poliisia suuremmat oikeudet urkkia, millä nettisivuilla heidän käyttäjänsä vierailevat.

Työntekijöiden viestiliikenteen lukeminen on saanut mediassa melko paljon huomiota. Esimerkiksi Hesarin viime torstaina haastattelemat oikeustieteen professorit olivat järjestään sitä mieltä, että Lex Nokia rikkoo kansalaisten perusoikeuksia. Lisäksi se antaa yksityisille kansalaisille oikeuden käyttää viranomaisille kuuluvia pakkokeinoja.

Lainmuutoksen koko soveltamisala on kuitenkin jäänyt ainakin valtakunnallisissa tiedotusvälineissä melkolailla pimentoon. Kovin moni ei ehkä tiedä, että muutos nykyisessä muodossaan ei rajoittaisi urkintavaltuuksia pelkästään työnantajiin, vaan teksti määrittelee soveltamisalaksi mitkä tahansa ’yhteisötilaajat’, kuten taloyhtiöt, kirjastot, yliopistot ja koulut.

Asia on mainittu Uudessa Suomessa 20. marraskuuta kansalaisjärjestö Effin näkemyksenä ja eilen myös Helsingin Sanomissa (sivu B5, ei verkossa).

Toisin sanoen taloyhtiön edustajat, yliopiston tietojärjestelmien ylläpitäjät, opettajat ja vastaavat henkilöt ovat saamassa Lex Nokian myötä huomattavasti poliisia suuremmat oikeudet urkkia, keihin henkilöihin heidän käyttäjänsä ovat yhteydessä tai millä nettisivuilla nämä vierailevat. Viestinnän sisältöä he eivät saa sentään lainmuutoksenkaan mukaan urkkia.

Lex Nokian yhteisötilaajia koskeva soveltamisala mainitaan hallituksen esityksessä (pdf-tiedosto, alkaen sivulta 19). Termin yhteisötilaaja hyvin väljä määritelmä löytyy sähköisen viestinnän tietosuojalaista (§ 2).
Eduskunta ei välitä professoreista

Aikanaan Nokian painostuksesta alulle pantu lainmuutos vaikuttaa toisin sanoen olevan jälleen yksi iso askel kohti valvonta- ja kontrolliyhteiskuntaa. Lainmuutoksen hyväksyminen, varsinkaan sellaisenaan, ei toki ole varmaa, mutta sen käsittely tähän asti ei herätä toiveita.

Eduskunnan perustuslakivaliokunta nimittäin päätti – oikeusoppineiden kritiikistä välittämättä – että tietosuojan muutokset eivät kosketa perustuslakia. Näin Lex Nokiaa ollaan säätämässä tavanomaisena lakina, mikä muun muassa tarkoittaa, että läpimenoon riittää yksinkertainen enemmistö.

Itse en kuitenkaan toivoisi tunnistetietojen mielivaltaiselle urkinnalle lain suojaa, ja sitä tuskin toivoo kovin moni muukaan netin käyttäjä. Siksi asiasta olisi hyvä pitää yllä keskustelua: ehkäpä kohu herättäisi päättäjät.
----------------------------
Keskustelua? Mitä keskustelua? Seuraava kommentoija heittää jo ilmaan:"
Normaalilla kansalaisella ei ole mitään pelättävää tässä asiassa. Urkinta oikeus ei kavenna rehellisen työntekijän/kansalaisen vapauksia. Urkkikaa vaan..."
VI*UT!

Lähde http://www.tekniikkatalous.fi/kommentit ... 190779.ece

Kommentit (10)

Stasilainen ajattelutapa vaivaa vieläkin stallarihistoriaansa häpeilevissä ministeriöissä. Valvontayhteiskunta, P.-Korea ja Kiina, here we come!

Klassinen tapaus;Nokia haluaa lain, joka antaa sille oikeuden urkkia omia työntekijöitään. Sitten eduskunta säätää lain, joka sallii siinä samassa talonmiehille ja opettajille samat oikeudet.

Kun politiikot ja talouselämä yhdistää päänsä, seurauksena on aina tämä

Piru Naiseksi
Seuraa 
Viestejä3164
Liittynyt16.3.2005

Kuinkahan usein tätä oikeutta sitten käytettäisiin? Ihmisluontoon sisältyvä uteilaisuus aktivoisi ehkä lain voimaan tultua ihmisiä kokeilemaan, mitä muhevia salaisuuksia lähimmäisten eemeliliikenteestä paljastuisi mutta jos ja kun mitään maata tärisyttävää ei löytyisi, niin suuri osa urkkijoista todennäköisesti luovuttaisi.
Eräs yritysjohtajien havittelemista tarkoituksista lienee se, että he voivat kontrolloida alaistensa työajan käyttöä: vapaa-ajan asioitten hoitaminen työajalla työnantajan välinein närästää pomoja, sinänsä ymmärrettävästi. Luulisi kuitenkin, että nykytekniikoin voidaan tällaista työajan väärinkäyttöä eliminoida muutoinkin kuin periaatteessa arveluttavin urkintaoikeuksin.
Luulenpa, että urkintaan oikeuttavat lait vain aktivoivat systeeminikkareita suunnittelemaan valvontajärjestelmät kiertäviä sovelluksia ... laittomastiko?

lierik
Seuraa 
Viestejä4922
Liittynyt31.3.2005

Voi vee. Siinä on viestin vastaanottajan tietoturva myös uhattuna. Joku häirikkö voi lähettää mitä viestejä hyvänsä mustamaalatakseen ihmistä, joka sitten tahtomattaan joutuu ehkä vaikeuksiin. Sähköpostiosoitteita on helppo saada ihan laillisesti ja aivan sama luki sitä eli ei, on vastaanottaja tiedossa, vaikka menisi roskapostiin.

Lierikki Riikonen

Kutunluu
Seuraa 
Viestejä761
Liittynyt11.9.2007

Taitaapi P2P -palvelut hyytyä tämän lain myötä ainakin Suomesta - tosin onhan olemassa DarkNetit ja IP-routtaukset...mutta toisaalta sitten näiden käyttöhän selviäisi näistä tunnistetiedoista.

On se hienoa, että ihmisyys analysoidaan, tuotteistetaan ja purkitetaan teollisuuden tarpeisiin.

Miten talonmies voisi käytännössä lukea kenenkään koneelta tunnistetietoja? Eikö tuo laki tarkoittanut, ettei sähköpostien sisältöä voi kuitenkaan lueka?

Onko URL tunnistetietoihin laskettavissa? En meinaan enää muista, missä headerissa se kulki vai menikö hyötykuorman puolella.

Tuosta Saksan etäurkinnasta: Mitenköhän meinaavat etäurkintansa toteuttaa, kun on palomuurit, luotettavat järjestelmät ja monen monta muuta ongelmaa?

Ateisti Kakkonen
Seuraa 
Viestejä1918
Liittynyt11.3.2008

Kimmo Sasi totesi YLE:n ajankohtaisohjelmassa että eräs peruste sähköpostiyksityisyyden osittaiselle rajoittamiselle on tietopääoman valumisen estäminen kilpailijamaihin, kaiketi se on sellaista protektionistista politiikkaa tai jotain sellaista.

Muistaakseni hän totesi että sähköpostiliikenteen avaaminen on kaksivaiheista, tunnistetiedot ja itse sisältö.

Ykkösvaihtari, milloin,mistä,kenelle,mikä aihe=kaiketi mikä otsikko tms.

Kakkosvaihtari on sitten itse viestin sisällön avaaminen.

Luultavasti, en ole haka tietokoneissa, on näin että kun viranomaisilla/yritysjohdon edustajilla on syytä epäillä että yrityksestä vuotaa arvokasta tietoa kilpailijamaihin/kilpailijoille kotimaassa tutkitaan ensin jotenkin koneellisesti ensin tunnistetiedot ja vasta sitten kun tärppää jossakin niin silmäpari välittää sisällön Isoveikalle.

-

Suosituimmat

Uusimmat

Uusimmat

Suosituimmat