Seuraa 
Viestejä45973
Liittynyt3.9.2015

Onko kukaan katsonut tuota nelosellakin näkyvää ohjelmaa
http://www.operaatiomaa.fi/kohteet_nepal.html

Pisti silmään toi biokaasu-uuni, mites se käytännössä toimii kun hintaa on vain 300e sisältäen liedet? Ei tuolla rahalla kovin kummoista tekniikkaa saa. Mietin vaan kun pihassa on oma umpisäiliö, johon jätevedet menee niin josko tuota voisi hyödyntää jotenkin vastaavasti pikkurahalla?
Tarviiko se paineistaa jotenkin,sain sen käsityksen että tuolla mihin niitä rakennetaan ei ole edes sähköä saatavilla.

Kommentit (6)

Annukka
Seuraa 
Viestejä145
Liittynyt1.9.2008

Jos olen oikein ymmärtäny, nii ei se ole kun muurattu kuoppa jonne menee yksi putki ja lähtee toinen. ei tuosta kaasua niin kovasti tule, mutta sen verra, että ruuan saa keitettyä.. Eikä siinä ole kovin hienoa tekniikkaa, kupariputkea jossa sulku ja suutin..

Paul M
Seuraa 
Viestejä8640
Liittynyt16.3.2005

Noissa rakenne on niin, että siinä on melko tiivis lietekanava esimerkiksi 5 m pitkä, pari leveä ja metrin korkea alku- ja loppupäästä. Keskiosa muodostaa kaasukuvun esimerkiksi metrin-puolitoista korkeammalle kuin on alku- ja loppupää, josta saadaan kaasu putkeen. Sinne tulee painetta. Täyttöputki on toisessa päässä ja jätelietettä varten ämpäriaukko toisessa päässä. Täyttötavarana on kaikki mitä täällä pantaisiin kompostiin mutta lisäksi sinne johdetaan eläinten ja ihmisten ulosteet. Alkupäässä on sekoituskampi.

Paineen määrää nestekorkeus, joka on täyttö- ja jätepään pinnan ja kaasukuvun pinnan välillä. Jos ero on metrin, on paine 0,1 bar. Sillä on hyvä polttaa kaasupoltinta.

Hiirimeluexpertti. Majoneesitehtailija. Luonnontieteet: Maailman suurin uskonto. Avatar on halkaistu tykin kuula

vorrester
Seuraa 
Viestejä615
Liittynyt22.7.2005

Kesällä tutkailin biokaasu "voimalan" rakentelua.
Toiminnallisesti se käyttää samaa materiaalia mitä voi kompostiinkin tunkea. Erona on että metaanin tuottavat hapettomassa tilassa elävät bakteerit. Myös lämpötilasta on huolehdittava että kaasun tuotto on hyvä.
Ilmeisesti bakteerikannasta riippuen 38 tai 55 astetta on hyvä "tuotantolämpö".

Netistä löytyi hyvä linkki, mutta hukkasin sen osoitteen. Ideana oli tuottaa biokaasu n.100-200 litran muovitynnyreissä. Useampi tynnyri tuotannossa ja uusi viikoittain muhimaan lämpimään. Eli tynnyri täyteen vetistä jätettä, bakteeri ymppi sekaan ja sekoitus (pyöritys paikalleen). Kaasuletkut kiinni tynnyristä kerääjään. Viikossa alkaa kaasuntuotanto ja jatkuu muutaman viikon. Hiipumista vielä joku viikko. Painettakin kertyi +0.2 ilmakehää.

Kaasu on reilu puolet metaania loput hiilidioksidia. Eli palaa sellaisenaan. Autokäyttöön täytyisi hiilidioksia pestä pois kaasusta.

Lopuksi annos kalkkia sekaan tapaamaan patogeenit bakteerit. Lopputuote on pitkästi maatunutta jätettä ja loppukompostoinnin jälkeen maanparannus ainetta.

Eli operaatio maan Nepal bioreaktori toimii samalla periaatteella jatkuvana prosessina. Samaa jatkuvaa prosessia on käytössä Suomessakin sikaloiden bioreaktoreissa. Useimmiten pystysiilo, jonne liete pumpataan alta tai päältä ja ylivirtaamana poistuu kaasun luovuttaneena prosessista.

edit
tuotto:
1 m3:sta lietettä tulee 20 m3 kaasua ja 1 m3:sta kaasua tulee 6 kW energiaa

Aivopierun tunnistaa rivin alun merkistä *

Jaa, noh kyllä kai tuolta 5m3 umpisäiliöstä sit voisi jotain kaasua kertyä. Mitähän tuohon tarviis että voisi polttaa liekkiä ?
Kupariputkitus,takaisku ja sulkuventtiili. Painemittari ja varoventtiili, poltin liekkivahdilla ?
Pystyiskö sitä keräämään johonkin helposti ja käyttää tarvittaessa esim. siirrettävässä kaasulämmittimessä ?
Miten muuten tuota kaasua voisi hyödyntää ?

Kyllä hiilivetyjen pitäisi palaa liekittömästi tavallisen henkilöauton katalysaattorilla. Sitä hommaa se tekee autossakin.

Riittääkö lämpö ruuan laittoon, kyllä kai jos kaasua riittää.

En ole katsonut ohjelmaa "Operaatio maa", mutta noista biokaasua muodostavista säiliöistä: Ei riitä pelkkä vesitiivis säiliö, pitää olla sekoitus.

Tai no, joskus ei tarvitse, mutta siihen pitää olla kaatopaikan kokoinen katettu alue, mistä itsekseen muhiva materiaali puhaltelee kaasuja ulospäin.

Suosituimmat

Uusimmat

Uusimmat

Suosituimmat