Seuraa 
Viestejä45973
Liittynyt3.9.2015

Toisaalla tuli mainittua siitä että testosteroni vähentää itkemistä, ja olettaisin että tarkoitus on pitää mies terässä taistelemaan vihollisia vastaan - siinähän ei itku auta ja olisi vain häiriötekijä.

Mutta miksi itku on olemassa?

Naisten kohdalla olettaisin että kyseessä on turvallinen tapa purkaa paineita. Jos nainen purkaisi turhautumisen, pettymisen ja raivon tunteet aggressiivisella tavalla, hänhän saattaisi pahimmillaan tappaa oman jälkeläisensä. (Jotkut toki näin tekevätkin, mutta harvemmin kai pelkästään raivosta...?) Lisäksi jos nainen kävisi miespuolisen kumppaninsa kimppuun nyrkit ojossa, niin nainen saattaisi päästä omasta hengestään, olettaen että meillä on normipari jossa mies on kookkaampi ja lihaksikkaampi kuin nainen.

Mikäli naiset ovat itkeskelyyn taipuvaisempia, siitä kannattaa olla tyytyväinen, koska se ylläpitää rauhaa ja edistää lastenkin hyvinvointia (rusikoitu lapsi kun ei ole hyvinvoiva). Täten en ymmärrä ajoittaista miesten taholta osoitettua halveksuntaa naisten itkemistä kohtaan. Pidetään jopa kynnyskysymyksenä että onko mies lainkaan mies, jos mieskin itkee? Toisaalta en ymmärrä sitäkään että jotkut tahot vaatimalla vaativat miestä osoittamaan tunteita itkemällä - jos ei itketä, niin eihän sitä väkisin tarvitse pusertaa kyyneleitä ja räkää, mutta ei se sitä tarkoita etteikö sisällä kuohuisi.

Olikohan siinä jo kaikki tarpeellinen, vai tuleeko jotain ajatuksia mieleen? Muita ideoita itkemisen hyödyistä?

Sivut

Kommentit (21)

Qadesha
Toisaalla tuli mainittua siitä että testosteroni vähentää itkemistä..Vähentääkö?

Qadesha

, ja olettaisin että tarkoitus on pitää mies terässä taistelemaan vihollisia vastaan - siinähän ei itku auta ja olisi vain häiriötekijä.

Naisten kohdalla olettaisin että kyseessä on turvallinen tapa purkaa paineita...
Miksi et tarkastele itkemistä ihmislajille tyypillisenä ominaisuutena? Sukupuolieroja kyllä voi olla olemassa, mutta niistä käsin on turha selittää itkemisen alkuperäistä funktiota. Oletko lukenut kenties liikaa logon juttuja, kun keskityt tuollaisiin asioihin? Molemmat sukupuolet purkavat paineita itkemisen kautta, sen avulla keskushermosto mahdollisesti yrittää palauttaa itsensä lepotilaan. Eräs kuulemani teoria on se, että itkeminen poistaa elimistöstä stressihormoneja.

Qadesha

Mikäli naiset ovat itkeskelyyn taipuvaisempia, siitä kannattaa olla tyytyväinen, koska se ylläpitää rauhaa ja edistää lastenkin hyvinvointia (rusikoitu lapsi kun ei ole hyvinvoiva). ?Itkeminen suojelee kylläkin lapsia, mutta ei välttämättä aivan niin kuin sinä asian kuvailet. Koko homma voi perustua nimittäin alunperin siihen, että itkeminen on toiminut nisäkkäillä hätähuutona, keinona viestiä nälästä etc. Itkeminen tapahtuu muutenkin vasta tunnekuohun jälkeen, joten äiti voi tätä ennen murjoa lastaan.

Itkemisen kehittymisen evoluutio on aika metka.

Ensin oli tunnekuohu, sitten tuli mukaan kyyneleet, muutama tuhat vuotta myöhemmin räkä nokkaan, miljoona vuotta myöhemmin itkimisen ääni ja lopuksi itkun kesto asettui nykyiseen haarukkaansa, joka johtuu henkilön painosta.

Ääh, huono lausevalinta; ei ehkä niinkään että testosteroni vähentäisi itkemistä, vaan testosteroni aiheuttaa ettei itketä lainkaan. Perustan tämän siihen havaintoon mitä eräässä tv-dokumentissa tehtiin: nainen joka söi testosteronia ilmoitti että häntä ei enää itkettänyt (mikään?)

Tietenkin tutkia pitäisi useammallakin naisella. Kenties miehelläkin? Käsittääkseni kuitenkin esim. bodaajien hormonilisät aiheuttavat epävakaata käytöstä ja tunteenpurkauksia, joten jossain pisteessä testosteronin lisääminen ilmeisesti saavuttaa saturaatiopisteen jossa ei suinkaan olla "kylmän rauhallisia" ja kykeneviä tietoisiin havaintoihin taistelutilanteessakin, vaan aletaankin riehua ja rähjätä?

Mielelläni tutkisin ihmistä noin yleisesti, mutta olen saanut vuodesta toiseen kuulla jankutusta että miehet eivät itke yhtä paljon kuin naiset ja haluan tietää miksi niin on. Ei sitä voi kuitata sillä että "ei saa tutkia asiaa ettei sukupuoliteta inhimillisiä tuntemuksia". Ei kai nyt sentään ole niin että miehet itkettävät naisia - siihen suuntaan en nyt viitsi edetä kun en ihan niin henkeen ja vereen feministi ole. En myöskään ole kiinnostunut väen vängällä esittämään itkijänaisia tasapainottomina olentoina joilla on jatkuva tarve purkaa angstejaan, vaan haluaisin nähdä itkemisen positiivisia funktioita.

Asia kieltämättä on helvetin vaikea ja kiperä, sillä menit suuntaan tai toiseen, niin aina astut jonkun varpaille. Jos korostaa sitä että itkeminen on normaalia ja tervettä ja sitten tuodaan esille että naiset itkevät enemmän, silloin tölvitään salavihkaa miehiä epänormaaleiksi tunteettomiksi hirviöiksi. Jos korostaa että onkin normaalia ettei jatkuvasti itkeä pillitä ja tunteile, silloin tölvitään naisia.

Mutta jos sanoo että itkeminen on inhimillistä, niin sitten ilmestyy niitä kovia hanuja tähän ilmoittamaan että eivät he itke ja he halveksuvat jos joku toinen itkee. Enkä nyt tarkoita, hitto vie, sitten ketään nikkiä tällä palstalla, vaan tässä on ihan tosielämää nyt mukana mikä minulle tuli taas assosiaationa mieleen toista ketjua lukiessa! Eihän tietenkään kovin moni sitä sano suoraan ääneen että halveksuu itkeviä...

Mutta todellakin, itkeminen hätähuutona lajikumppaneille on varmaankin kaikista paras ja alkuperäisin itkun funktio. Ei nähdäkseni ainoa, mutta kun apinaihmisiin asti mennään niin silloisille yksinkertaisemmille olennoilla tietenkin se pääasiallisin. Heillähän ei ollut vielä niin kovin monimutkaista ja turhauttavaa maailmaa riesanaan; elämä oli vain syömistä, parittelua ja todellisilta uhkilta suojautumista. Eikä jotain helvetin psykodraamaa, alkoholismia, urbaania ympäristöä jne.

Toki omassa elämässäni olen kohdannut itkeviä miehiä ja tiedän naisia jotka eivät pahemmin itse itke mutta itkettävät muita sen minkä ehtivät.

Qadesha
Ääh, huono lausevalinta; ei ehkä niinkään että testosteroni vähentäisi itkemistä, vaan testosteroni aiheuttaa ettei itketä lainkaan. Perustan tämän siihen havaintoon mitä eräässä tv-dokumentissa tehtiin: nainen joka söi testosteronia ilmoitti että häntä ei enää itkettänyt (mikään?)Ulkoisesti nautittu testosteroni ei vaikuta aivan samalla tavalla kuin kehon itsensä tuottama testosteroni. Esimerkiksi ulkoisesti nautittuna testo lisää ihmisten agressiivisuutta, mutta ei ole vakuuttavaa näyttöä siitä, että kehon omalla (korkealla) testotasolla olisi konkreettista vaikutusta tähän. Molemmilla sukupuolilla myllertää samoja hormoneja kehossa, vain pitoisuudet vaihtelevat, sama juttu pätee reagoimisherkkyyteen ja siihen kuinka hormonit vaikuttavat käytökseen. Eli ei voida vetää johtopäätöstä, että miehet itkisivät vähemmän teston takia, koska ulkoisesti nautittu testo vaikuttaa aivan omalla tavallaan naiseen.

Onko testosteronitasot geenien puolesta yksilökohtaisia vai sääteleekö niitä fyysinen olemus (lihasmassa)?

Anyway, oma lihasmassa/paino-suhde on varsin hyvä, mutta tippa tulee yllättävän herkästi linssiin. Esimerkiksi katsottuani venäläisen dokumentin, joka kertoi Neuvostoliiton avaruusohjelman koe-eläimistä eli koirista sekä niiden osuudesta avaruustieteelle. Todella hyvä ja koskettava ohjelma.

Poison dart frog
Onko testosteronitasot geenien puolesta yksilökohtaisia vai sääteleekö niitä fyysinen olemus (lihasmassa)?Treenaminen voi nostaa testotasoja, mutta en ole kuullut että lihasmassalla olisi varsinaisesti osuutta asiaan.

Entä jos miesten vähäitkuisuus onkin myytti? Olen kyllä avoin tällekin vaihtoehdolle. Minulla ei ole tarvetta pakottaa miehiä tai naisiakaan mihinkään muottiin.

Qadesha
Entä jos miesten vähäitkuisuus onkin myytti? Olen kyllä avoin tällekin vaihtoehdolle. Minulla ei ole tarvetta pakottaa miehiä tai naisiakaan mihinkään muottiin.
Qadesha hyvä, pistä tämä päähäsi ikuisiksi ajoiksi: kaikki ihmisen toiminta on kulttuurisesti värittynyttä. Jopa vessassa käyminen. Historian aikana miesten itkemiseen on suhtauduttu ambivalentisti, sitä on soimattu, mutta myös suosittu tietyissä tilanteissa. Mies itkee kun hän on suurten kysymysten äärellä; yleistä poliittisessa retoriikassa, tai romantiikan aikana rakkauden tunnustuksissa. Todellinen itkeminen on jaloa toimintaa ja vain miehet harrastavat sellaista, naisten itku on säälittävää nyyhkimistä.

Echi

Miksi et tarkastele itkemistä ihmislajille tyypillisenä ominaisuutena? Sukupuolieroja kyllä voi olla olemassa, mutta niistä käsin on turha selittää itkemisen alkuperäistä funktiota. Oletko lukenut kenties liikaa logon juttuja, kun keskityt tuollaisiin asioihin? Molemmat sukupuolet purkavat paineita itkemisen kautta, sen avulla keskushermosto mahdollisesti yrittää palauttaa itsensä lepotilaan. Eräs kuulemani teoria on se, että itkeminen poistaa elimistöstä stressihormoneja.Kyllähän itkemiseen saattaa liittyä tämän tyyppisiä sivuominaisuuksia mutta aika hankala kuvitella että ne olisivat antaneet sille mitään suurempaa evolutiivista sysäystä. Itkemisessähän on kyse tunteiden ilmaisemisesta, joka on sen ensisijainen funktio ja syy miksi se on kehittynyt. Tunteiden avoin ilmaiseminen on ollut jossain vaiheessa tärkeä ominaisuus lisääntymisen kannalta ja siksi ihmiselle on kehittynyt näin omaperäisiä ja selkeitä tapoja niiden ilmaisuun, kuten itkeminen, nauraminen ja punastuminen.

Echi kirjoitti:

Historian aikana miesten itkemiseen on suhtauduttu ambivalentisti, sitä on soimattu, mutta myös suosittu tietyissä tilanteissa.

Ulkokultaisen käytöksen kirja (eurooppalaisten käytöstapojen historia) mainitsee, että keskiajalla miesten itkemiseen suhtauduttiin hieman sallivammin, jolloin miehet luonnollisesti itkivät enemmän. Eräskin hallitsija itkeä nyyhkytti jonkinasteista kirkonkirousta päiväkausia, kunnes kirous lopulta peruttiin - hiivatti, nyt en saa tarkempia tietoja ulos muististani, hakusanoista puhumattakaan.

TERÄS NALLEPUH
Seuraa 
Viestejä5662
Liittynyt31.1.2008
Echi
Qadesha
Toisaalla tuli mainittua siitä että testosteroni vähentää itkemistä..Vähentääkö?

No vähentää se varmaan, ku sen tilalle tulee agressiota. Onhan vihakin yksi tunteista, joten se sitten sulkee sen itkemisen pois.

Semmää tiiän ainakin että estrogeeni aiheuttaa poraamista.

Olen syönyt hunajapurkin ja minusta tuli.. SUPER PUH!! TITTIDII!!
Kaikkien aikojen paras BB asukas: BB-Marika (SBB6)

Hoo... Isälläni oli tapana itkeskellä päissään kuunnellessaan jotain lempimusiikkiaan. Eikös alkoholi veressä vähennä testosteronin määrää? Vai miten päin se nyt olikaan? Naisilla kai lisäsi?

Jos nyt vaikuttaa siltä että väen vängällä roikun jossain sukupuolittuneissa jutuissa, niin taustalla voi tietty olla sekin tekijä että olen itse omassa ihmisyydessäni vähän hakusessa. Olen entistä enemmän mieltänyt että olen sisäisesti jotenkin kovastikin miesmäinen vaikkei päälle uskoisi, ja joskus kun sitä miettii liikaa, alkaa tulla ihan outo fiilis. Ehkä pohdinkin sitä erillisenä kokonaisuutena.

Vahinkolaukaus

Kyllähän itkemiseen saattaa liittyä tämän tyyppisiä sivuominaisuuksia mutta aika hankala kuvitella että ne olisivat antaneet sille mitään suurempaa evolutiivista sysäystä. Itkemisessähän on kyse tunteiden ilmaisemisesta, joka on sen ensisijainen funktio ja syy miksi se on kehittynyt. Tunteiden avoin ilmaiseminen on ollut jossain vaiheessa tärkeä ominaisuus lisääntymisen kannalta ja siksi ihmiselle on kehittynyt näin omaperäisiä ja selkeitä tapoja niiden ilmaisuun, kuten itkeminen, nauraminen ja punastuminen.Teet ehkä liian hätäisen johtopäätöksen väittäessäsi että itkemisen ensisijanen funktio on tunteiden ilmaisu. Kannattaa esimerkiksi huomioida, että itkeminen helpottaa oloa, vaikka se ei olisi kytköksissä sosiaaliseen toimintaan suoraan. Itkemisen mahdollisista syistä on olemassa monta teoriaa. Esimerkiksi tässä on minun mainitsemastani keskushermoston lepotilan palauttamisesta:

Kalifornian Berkeleyn yliopiston fysiologi James Gross tutkijaryhmineen selvitti vasta 1990-luvulla, että itkemistä kontrolloi juuri parasympaattinen hermosto. Sieltä lähtevien hermoratojen katkeaminen estää nimittäin itkemisen kokonaan.

Grossin löytö viittaa siihen, että itkemällä keskushermosto yrittää palauttaa itsensä lepotilaan. Tätä tukevat myös viimeaikaiset tutkimukset, joiden mukaan ihmiset itkevät nimenomaan tunnekuohun jälkeen eivätkä sen huipulla

http://www.tiede.fi/arkisto/print.php?id=112&vl=

Katsotaan tähän väliin myös mitä wikissä mainitaan näistä teorioista, tarkempia lähteitä en nyt jaksa kaivaa:

Function

The question of the function or origin of emotional tears is still open. Theories range from the simple such as response to inflicted pain to the more complex including nonverbal communication in order to elicit helping behaviour from others.

No other species on the planet can shed emotional tears. As a result scientists believe that crying must be caused by some especially complex human behaviour. Over a hundred years ago Darwin said that crying was used to attract attention, particularly in children. He said that tears act like a red flag to signal distress.

In Hippocratic and medieval medicine, tears were associated with the bodily humours, and crying was seen as purgation of excess humours from the brain. William James thought of emotions as reflexes prior to rational thought, believing that the physiological response as if to stress or irritation is a precondition to cognitively become aware of emotions such as fear or anger.

William H. Frey II, a biochemist at the University of Minnesota, proposed that people feel better after crying due to the elimination of hormones associated with stress, specifically adrenocorticotropic hormone. This, paired with increased mucosal secretion during crying, could lead to a theory that crying is a mechanism developed in humans to dispose this stress hormone when levels grow too high.

Recent psychological theories of crying emphasize its relationship to the experience of perceived helplessness. From this perspective, an underlying experience of helplessness can explain why people cry in most situations; for example, a person may cry after receiving surprisingly happy news, ostensibly because the person feels powerless or helpless to influence the events that are taking place.

Juu, kyllä se on lähinnä vakiintunut selitys tuo ruumiin ja hermoston palauttaminen lepotilaan.

Tosin onhan itkulla montakin tarkoitusta - vähän sitä ja tätä aitoon evoluutiohenkeen.

Sivut

Suosituimmat

Uusimmat

Uusimmat

Suosituimmat