Seuraa 
Viestejä45973
Liittynyt3.9.2015

Eli tämmönen kysymys tuli mieleen, että näkyykö aurinko kunnan muitten planeettojen taivaalla samoja tähtikuvioita kun maassa?

Kommentit (6)

Kyllä.

Meidän aurinkokunnassamme etäisyydet ovat tähtien välimatkoihin verrattuina niin pieniä, että tähtikuviot pysyvät samannäköisinä katsoipa niitä miltä planeetalta tahansa.

Muissa aurinkokunnissa olevilta eksoplaneetoilta katsottuna tähtitaivas olisi erinäköinen ja tähtikuviot erilaiset, riippuen katselupaikkana olevan eksoplaneetan etäisyydestä meihin nähden - mitä kaukaisempi eksoplaneetta, sitä oudommat tähtikuviot. Ja Aurinkommekin näkyisi jonkin tähtikuvion osana yhtenä tähtenä muiden joukossa.

spin0
Kyllä.

Meidän aurinkokunnassamme etäisyydet ovat tähtien välimatkoihin verrattuina niin pieniä, että tähtikuviot pysyvät samannäköisinä katsoipa niitä miltä planeetalta tahansa.


Mites tuo Pohjantähti [size=85:37ezm93p](Polaris. Pienen karhun tähtikuviossa)[/size:37ezm93p] Entisaikojen suunnannäyttäjä. Pysyykö iät'ajan paikallaan suhteesssa maahan sekä aurinkokuntamme muihin planeettoihin nähden? Jostain olen lukenut, että ei. Miten on?

Neutroni
Seuraa 
Viestejä30482
Liittynyt16.3.2005
Lassi

Mites tuo Pohjantähti [size=85:zi56x218](Polaris. Pienen karhun tähtikuviossa)[/size:zi56x218] Entisaikojen suunnannäyttäjä. Pysyykö iät'ajan paikallaan suhteesssa maahan sekä aurinkokuntamme muihin planeettoihin nähden? Jostain olen lukenut, että ei. Miten on?Tähdet liikkuvat suhteessa toisiinsa tyypillisesti muutaman kymmenen kilometrin sekuntinopeuksilla. Ihmisen aikaskaaloilla liike aikaansaa vain mittalaitteilla havaittavia ominaisliikkeitä, mutta miljoonien vuosien aikana tähdet sekoittuvat merkittävästi: lähimmät tähdet etääntyvät kauas, lähestyvät tähdet tulevat lähimmiksi ja tähtitaivas muuttuu täysin uudennäköiseksi.

Pohjantähden asema suhteessa Aurinkokuntaan pysyy siis käytännössä ennallaan hyvän tovin, mutta Maan prekessio, pyörimisakselin suunnan hidas muutos avaruudessa, riistää Pohjantähdeltä erityisaseman pohjoisen taivaannavan osoittajana noin tuhannen vuoden kuluessa.

Joskus testailkin jotain ohjelmaa, johon oli ohjelmoitu tähtien sijainnit kolmiulotteisesti. Siinä saattoi siirtyä muille tähdille ja katsella taivasta. Siellä oli ihan mielenkiintoisiakin tapauksia. Mm. jossakin, jossa oli pari kirkasta tähteä melko lähekkäin, ne loistivat toistensa taivaalla parhaimmillaan -8 magnitudin tähtinä.

Joo, haaveammatti olis sellainen ikuinen avaruudessa lentävä tutkija, vaikkapa kuten Alienissa oli se pudonnut alus ja sen pilotti.

Eläisi sellasen miljuuna vuotta ja ainoastaan kartottaisi ja katselisi.

Nuo tähtikuviot ovat varmaan aika samoja 20 lähimmällä tähdellä, mutta jokaisella aurinkokunnalla on oma uniikki tähtikarttansa. Astronominen sormenjälki.

Tässä hyvin pieni osa tähtitaivastamme, hubblen ottama kuva:

Kuvassa huomionarvoista on se, että nuo kaksi "tähtimäistä" tähteä, joissa siis kuvausvirheestä johtuva ristikko ympärillä, ovat lokaaleja, eli siis kuuluvat linnunrataamme, ja ovat siis tavallaan naapuruston tähtiä.

Muut valopilkut taas ovat galakseja, jotka siis vastaavat Linnunrataamme tähtimäärältään, eli niissä on miljardeja tähtiä per pilkku. Linnunratamme on siis vastaavanlainen pilkku niistä katsottuna. Ja aurinkomme yksi niistä miljardeista tähdistä, joista pilkku muodostuu, kun sitä katselee tarpeeksi kaukaa.

Tämä kuva on siis taivaankannesta semmoinen neulankärjen kokoinen osuus. Eli koko taivas on tosiasiassa täplittynyt galakseista, sekä oman linnunratamme tähdistä. Itseeni tuo kuva teki radikaalin vaikutuksen, koska ymmärsin, että linnunratamme tähtiä on vähemmän kuin galakseja.

Tätä olen hivenen selvitellyt, ja itse asiassa jokaista Linnunratamme tähteä kohden on olemassa n. 5000 galaksia.

Aurinkokuntia on siis olemassa jokunen liuta, ja jokaisella oma uniikki tähtikarttansa.

Jotkut väittävät että aivot ovat universumin monimutkaisin kapistus. Veikkaisin kuitenkin että kyllä itse universumi on se diversiteetin huipentuma. Harmillista kyllä se että siitä jää niin paljon näkemättä, mutta onhan tämä pikku kurkistuskin ihmisen muodossa jo melko liikaa monelle.

Tähdet soittavat tätä universaalia sinfoniaa, josta kuulemme, ah, vain pienen sävelen.

Samanlainen kaukokaipuu minullakin.
Nuo sielunraiskaajat tarjoavat vain kahta vaihtoehtoa, taivaisia ja helvettiä. En halua kumpaisenkaan. Tuonne mä haluan. Yksinäisen asteroidin ratsastajaksi kiertämään kaiken maailman maailmankaikkeuksia.

Templebar
Seuraa 
Viestejä1216
Liittynyt13.9.2007
sinineoni
Eli tämmönen kysymys tuli mieleen, että näkyykö aurinko kunnan muitten planeettojen taivaalla samoja tähtikuvioita kun maassa?
Lataa koneellesi jokin tähtitaivaan katseluun tarkoitettu softa. Itselläni on Stellarium ja ainakin siinä observatorioksi voi valita minkä tahansa planeetan aurinkokunnasta, tai vaikkapa minkä tahansa kuun.

http://www.stellarium.org/fi/

(en ole vielä tuota uusinta berta-versiota testannut, mutta vanhempi versio toimii hyvin)

Suosituimmat

Uusimmat

Uusimmat

Suosituimmat