Seuraa 
Viestejä506
Liittynyt15.1.2008

[size=150:2n845mgm]Keille lukio on tarkoitettu? [/size:2n845mgm]

Aikaa kokeeseen on annettu 2 h 20 min. Sinä aikana kuuluu kirjoittaa 7-9 sivua yhteiskunnallisia aiheita käsitteleviä tekstejä eli kaksi esseetä, joiden on oltava analyyttisiä ja ehjiä kokonaisuuksia. Noin yksi sivu näistä 7-9:stä on yhteiskunnallisten termien selittämistä ja esimerkkien antamista.

Takana on lukion ensimmäinen yhteiskuntaopin kurssi, 11 opetuskertaa á puolitoista tuntia. Pitäisi olla heti siis vastaavat valmiudet (puolta pienemmässä ajassa?) kuin YO-kokeessa tullaan joskus tulevaisuudessa vaatimaan? Kumulatiivisyyttä eli sitä, että opitaan pikku hiljaa asioita enemmän ja tullaan näin kerta kerralta ja kurssi kurssilta ja ajan kanssa paremmaksi, ei näissä asioissa tunneta opettajan mukaan, kun sanon vaatimuksen olevan JÄRJETÖN ja KOHTUUTON. Vaatimus on epäinhimillinen katsoi sitä mistä tai keiden näkökulmasta tahansa.

Kurssilla ja luokassa on 15-vuotiaita oppilaita, joista osa ei edes hallitse suomen kieltä kunnolla. Oppilaille muuten tiedoksi, että aika harva hyvinkoulutettu aikuinen kykenee siihen, mitä teiltä vaaditaan, odotetaan ja edellytetään eli kirjoittamaan 7-9 sivua syvällistä asiapohjaista tekstiä n. 15 minuutissa per sivu. Opiskelijoiden vanhemmille sanon, että teidän on aika alkaa puolustamaan lapsianne ja nuorianne tällaiselta mielivallalta.

Mikä on tällaisen koulutuspolitiikan perimmäinen tarkoitus? Millaisten tulevien valtaapitävien pohjaa tässä rakennetaan ja mihin tällä tähdätään? Keiden halutaan selviävän lukiosta? Keitä tällainen koulutusjärjestelmä palvelee? Ovatko he, jotka pärjäävät koulussa nyt hyvin, tässä kierosti suunnitellussa ja rakennetussa järjestelmässä, tulevaisuuden parhaita valtaapitäviä, koko kansaa ja maata ajatellen? Toivon, että mahdollisimman monet miettisivät kysymyksiä ja vastaisivat niihin, opiskelijoista opettajiin sekä tavallisista tallaajista näistä asioista vastaaviin virkamiehiin, päättäjiin ja nykyisiin valtaapitäviin.

Mielessäni kumpuilee perustuslain sana 'yhdenvertaisuus'. Samanarvoisuus, oikeudenmukaisuus, tasa-arvo ... mieli jatkaa juoksuaan ja päätyy siihen, että jälleen kerran on kieroiltu ja kunnolla. Kohtuuton Suomi, ihmisten nujertamista, 'joutsenetkin jäätyy kiinni jaloistaan, unelmat vaihtuu toisiin, valuen vuosiin vihaisiin' ...

 

Sivut

Kommentit (18)

Teekkari
Seuraa 
Viestejä2347
Liittynyt27.4.2008

En muista kertaakaan jolloin olisin lukiossa kirjoittanut yli 4 sivua missään kokeessa. Tutkinnossa kirjoitin äidinkielessä 5 sivua yhteensä kun molemmat kerrat lasketaan. Joka toiselle riville kirjoittaen 7x7m paperille esseeseen riitti lähes aina vajaa kaksi sivua. Faktat pöytään ja turha jaarittelu pois.

Everything you know, is about to change.

Teekkari
Seuraa 
Viestejä2347
Liittynyt27.4.2008

Itse asiassa muistan jopa kerran kun joku kirjoitti yli 10 sivua vastaukseen. Sai siitä nollat kun siinä oli kuulemma noin joka toinen lause asiaankuulumatonta pyörittelyä.

Everything you know, is about to change.

Alveron
Seuraa 
Viestejä3639
Liittynyt12.8.2007

Mitäs täällä porataan?

Arvostelu YO-kokeessa muodostuu keski-arvon mukaan. Jos kaikki vastaavat huonosti, pisteraja alenee.

Mitä kursseihin tulee, on kirjoissa riittävästi materiaalia kympin vastaukseen. 18-vuotiaan voi olla mahdotonta ymmärtää isoja kokonaisuuksia, mitä sitten?

Teekkari
En muista kertaakaan jolloin olisin lukiossa kirjoittanut yli 4 sivua missään kokeessa. Tutkinnossa kirjoitin äidinkielessä 5 sivua yhteensä kun molemmat kerrat lasketaan. Joka toiselle riville kirjoittaen 7x7m paperille esseeseen riitti lähes aina vajaa kaksi sivua. Faktat pöytään ja turha jaarittelu pois.Jep. Ainakin reaaleitten YO:ssa arvostetaan lyhyttä ja ytimekästä vastausta.

amatööri
Jep. Ainakin reaaleitten YO:ssa arvostetaan lyhyttä ja ytimekästä vastausta.

Onneksi. Juuri muunlaisten tekstien kirjoitus ei oikein luonnistu, tai siis äikän töistä kyllä tulee iha jees arvosanoja, mutta silti ei vaan saa mitään tehtyä. Hyvä kun saisi edes ne pakolliset kurssit suoritettua. Voisikin varmaan sanoa, että en oo huono kirjoittaja, mutta huono kirjoittamaan: se vaan on jotenkin niin helvetin vaikeeta yrittää ilmaista itseään sanallisesti.

Ja mitä aloitusviestiin tulee, niin onhan tollanen tekstimäärä jo naurettavaa. Täysin kohtuutonta edes ajatella, että keskiverto-lukiolainen saisi reilussa kahdessa tunnissa 7-9 sivua asiatekstiä aikaiseksi. Ja eiköhän se heijastu myös tekstin sisältöönkin; mahtaa sensoritkin sitte arvostaa sellasta puhelinluettelon paksuista esseetä, mistä yli puolet on asiaa hädintuskin edes hipovaa skepeliä.

TERÄS NALLEPUH
Seuraa 
Viestejä5662
Liittynyt31.1.2008
Pirta
[size=150:22wovfx9]Keille lukio on tarkoitettu? [/size:22wovfx9]

Aikaa kokeeseen on annettu 2 h 20 min. Sinä aikana kuuluu kirjoittaa 7-9 sivua yhteiskunnallisia aiheita käsitteleviä tekstejä eli kaksi esseetä, joiden on oltava analyyttisiä ja ehjiä kokonaisuuksia. Noin yksi sivu näistä 7-9:stä on yhteiskunnallisten termien selittämistä ja esimerkkien antamista.


No vau. Tuossa ajassa kerkeisisin kirjoittamaan 50 sivuisen esseen.

Jo on hidasta kirjoittamista jos ei saa reilussa parissa tunnissa 7-9 sivua kirjoitettua. Edes minä en ole niin hidas, vaikka olenkin hidas kirjoittamaan kynällä. VArsinkin yhteiskunnasta ny saa vaikka kuinka paljon tekstiä jos vaan tahtoo.

Olen syönyt hunajapurkin ja minusta tuli.. SUPER PUH!! TITTIDII!!
Kaikkien aikojen paras BB asukas: BB-Marika (SBB6)

Puhu maikan kanssa jos ahistaa. Kukaan ikinä kirjoita mitään neljän sivun esseetä reaaliin, paitsi überpingot. Ihme teiniangstia. Ensin kirjoitetaan joku noin 5 liuskaa pitkä itkuavaus threadiin ja sitten ei enää vaivauduta edes vastaamaan (TJEU: viewtopic.php?f=13&t=35250 ).

Ihme agitaattori.

Minä sain lukion kursseista ja yo-kirjoituksista loistavat arvosanat, vaikka kävin aivan tavallisten tallaajien lukiota, ja harvoin pääsin äidinkielessä aineessa siihen kolmen sivun pituuteen, joka oli jonkinlainen suositus. Muissa kursseissa esseen pituudella ei ollut mitään väliä, kunhan oli järkevä ja tehtävänannon täyttävä vastaus.

Ahdistavinta äidinkielen aineiden kirjoittamisessa oli se, että kaiken maailman asioista olisi pitänyt olla tietoa ja mielipiteitä. Kun kokeessa piti kirjoittaa aine siinä kolmessa tunnissa, meni varmaan tunti siihen kun mietti, mitä ihmettä annetusta aiheesta voi sanoa. Kummeksuin luokkatovereita, joiden kynä alkoi samantien sauhuta.

Nojoo en jaksa nyt muuhun vastata kuin tuohon kokeen pituuteen. Eli tuo 7-9 sivua kuulostaa melko legendalta tai vaihtoehtoisesti sitten opettajan arviontikyvyssä on jotain vikaa (uusi ja innokas opettaja, kenties?). Itsellä oli lukion historian kokeissa vaihdellen 2-3 esseekysymystä ja joskus lisäksi pienempiä sanaselityksiä, ja koskaan ei mennyt kuuden sivun raja rikki vastauksissa. Tiivis on kaunista.
muoks: eli älä masennu ei siellä lukiossa niin kamalan vaikeaa ole, ei pidä ottaa ressiä

Miten muuten lukion ensimmäisellä luokalla voi olla 15-vuotiaita oppilaita, jotka eivät edes osaa suomen kielen kielioppia? Ehkä heidän paikkansa ei edes ole lukiossa, vaan ammatillisessa koulutuksessa? Toisin sanoen lukio ei ole paikka ihmisille, jotka eivät hallitse edes alkeellisia akateemisia taitoja, siis tässä tapauksessa omaa äidinkieltään.

Threadin aloittajan aiemmista viesteistä päätellen hän ei todennäköisesti ole lukiolainen tai lukiolaisen vanhempi. Vaikuttaa joltain todella oudon sortin trollilta.

suolaasuolaa
Threadin aloittajan aiemmista viesteistä päätellen hän ei todennäköisesti ole lukiolainen tai lukiolaisen vanhempi. Vaikuttaa joltain todella oudon sortin trollilta.

Taidat olla oikeassa. Nopean vilkaisun perusteella hän ei ole kertaakaan vastannut aloittamaansa threadiin tulleisiin viesteihin.

Mamu saattaa olla motivoituneempi opintojen suhteen kuin se peräpenkit sankari joka on vanhempien painostuksesta yrittämässä valkolakkia.

Tiedän useita vieraskielisiä, jotka ovat suorittaneet 9 -- 10 arvosanoin suomenkielisen lukion. Eräällä heistä lääketieteen opinnot alkavat olemaan jo voiton puolella..

Sivut

Suosituimmat

Uusimmat

Uusimmat

Suosituimmat