Seuraa 
Viestejä45973
Liittynyt3.9.2015

Haja-asutusalueella omakotitalossa asuvana olen seurannut rottien (isorottien) elämää melko läheltä. Rottia ilmestyi pihapiiriin lintulautojen liepeille auringonkukansiementen houkuttelemana.

Tiedän, että rotta on tuhoeläin, joka voi aiheuttaa kiinteistöille suuriakin vahinkoja. Tiedän myös, että rotat voivat levittää tauteja. Ennen kaikkea ei tunnu mukavalta astua pihalle, josta vilahtaa karkuun rottia.

Kun olen vertaillut rottien haitallisuutta (toistaiseksi), niin esimerkiksi hiiret ohittavat ne kirkkaasti. Niitä on ilmestynyt sisätiloihin (ja päätyneet loukkuihin), mutta ainuttakaan rottaa ei ole näkynyt. Hiiret ovat myös nakertaneet rakennuksen välirakenteissa ja purreet tiskikoneen poistoputken rikki. Oravat puolestaan käyvät lintulaudalla syömässä, toisin kuin rotat, jotka eivät sinne pääse.

Vaikuttaa siis äkkiseltään siltä, että useammat muut elämät ovat tosiasiassa rottia pahempia tuholaisia. Mitä taas tulee tautien levittämiseen, niin uskon, että hiiret, myyrät, oravat ja linnut levittävät tauteja aivan yhtä paljon.

Olenkin vetänyt johtopäätöksen, että rottia vihataan herkästi niiden maineen vuoksi. Pyörivät viemäreissä ja ovat levittäneet ruttoa (kirpputaksina) sekä hyökänneet nukkuvien vauvojen kimppuun rattaisiin. Mutta monet eläimet asuvat ja pyörivät mitä kummallisimmissa ja likaisemmissa paikoissa. Tuo vauvajuttu voi olal legenda, mutta myös totta, mutta miten yleistä mahtaa olla?

Mitä itse olen rottia tarkkaillut, niin olen yllättynyt parista asiasta. 1) Elokuvissa rotat kuvataan rumina mustina monstereina. Isorotta on kuitenkin ruskea (vatsasta vaaleanharmaa) ja varsin sympaattisen näköinen otus. Aika lailla oravan näköinen, kun tarkemmin katsoo. 2) Rotta on arka eikä suinkaan päällekäyvä. 3) Rotta on erittäin älykäs, mistä kertoo mm. tunneleiden kaivuu suoraan lintulaudan alle, jotta ei tarvitse kulkea maan päällä, missä uhkaa kissat, haukat ja pöllöt sekä ihminen.

Johtopäätökseni on, että rotta pitää hävittää pihapiiristä, mutta siihen kohdistuva viha on yhtä paljon tunne- kuin tosiasiapohjaista. Inhoa.

En suinkaan aio antaa rottien lisääntyä, sillä ymmärrän sen verran populaatioista, että kun tarpeeksi kasvaa, niin tulevat sisälle pesimiespaikkojen tai ruoan hakuun.

Rottien hävittämiskeinot ovat myrkky, loukut ja ampuminen. Kun miettii myrkyttämistä, niin mitä muita eläimiä saa lain mukaan tappaa päivien, jopa parin viikon mittaisella kidutusprosessilla, jonka varfariini tms. veren hyytymistä estävä aine sisäisen verenvuodon myötä aiheuttaa? Loukku on paras, jos saa rotan sinne menemään.

Itse olen toistaiseksi ampunut. En nauti siitä, ja soisin mielelläni, että rotat hakisivat jyvänsä eivätkä koskaan tulisi pihalle tai taloon, mutta taitaa olla toiveajattelua.

Sivut

Kommentit (32)

Niin, ihmiset aika usein elävät luuloissa jotka eivät perustu tosiasioihin.

En itsekään ole pitänyt niitä pelottavina tai inhottavina, vaikka kissan puoliksi syömä rotta tuoksuikin "mielenkiintoiselta".

Tautejakaan tuskin erityisemmin levittää ellei ala sormea suuhun työntämään. Paitsi tietysti jos alkaa valtaamaan tilaa sisältä.

Neutroni
Seuraa 
Viestejä30501
Liittynyt16.3.2005
Embuske
Tiedän, että rotta on tuhoeläin, joka voi aiheuttaa kiinteistöille suuriakin vahinkoja. Tiedän myös, että rotat voivat levittää tauteja.Eikö tuossa ole syytä kylliksi.

Kun olen vertaillut rottien haitallisuutta (toistaiseksi), niin esimerkiksi hiiret ohittavat ne kirkkaasti. Niitä on ilmestynyt sisätiloihin (ja päätyneet loukkuihin), mutta ainuttakaan rottaa ei ole näkynyt. Hiiret ovat myös nakertaneet rakennuksen välirakenteissa ja purreet tiskikoneen poistoputken rikki. Oravat puolestaan käyvät lintulaudalla syömässä, toisin kuin rotat, jotka eivät sinne pääse.No turha se on verrata rottien haittoja, jos niitä ei talossa ole. Sitten kun on, voin kertoa että hiirien joutava näpertely unohtuu aika pian. Sentin teräslevyä kevyempien rakenteiden rei'itys on kevyt iltapuhde rotalle. Joku kakkosnelonen tai lecasoraharkko tuskin edes hidastaa rotan menoa. Se on tietysti totta, että ulkona eläessään järkevällä populaatiotiheydellä rotista ei ole haittaa.

Vaikuttaa siis äkkiseltään siltä, että useammat muut elämät ovat tosiasiassa rottia pahempia tuholaisia. Mitä taas tulee tautien levittämiseen, niin uskon, että hiiret, myyrät, oravat ja linnut levittävät tauteja aivan yhtä paljon.

...

Olenkin vetänyt johtopäätöksen, että rottia vihataan herkästi niiden maineen vuoksi.
Hiiret ja rotat etsiytyvät paljon oravia ja lintuja tehokkaammin ihmsen ruokavarastoihin. Menneinä vuosikymmeninä ongelma oli vielä konkreettisempi. Tunnetusti kulttuuriin pesiytynyt viha jotain eläintä kohtaan kestää sukupolvia hävitä.

Johtopäätökseni on, että rotta pitää hävittää pihapiiristä, mutta siihen kohdistuva viha on yhtä paljon tunne- kuin tosiasiapohjaista. Inhoa.Jaa, kyllä minun puolestani rotat saavat temmeltää ulkona ihan vapaasti. Eivät ne kuitenkaan keskellä metsää kaukana ravinnonlähteistä häiritsevässä määrin lisäänny. Joskus näkyy jälkiä, jotka voivat kuulua rotalle. Mutta jos ne tunkevat sisälle, sitten ryhdyn toimiin. Ovat vain niin fiksuja, että se on vaikeaa. Pitäisi varmaan hommata pienoiskivääriin aliäänipanoksia, virittää syötti sopivaan paikkaan ja jäädä yöllä väijyyn. Kerran meillä oli rotta alakerrassa muutaman viikon. Loukut olivat aivan turhia, kerran se sabotoi yhden hieman erikoisen mallisen puisen hiirenloukun täydellisesti syöttiä rosvotessaan, ilmeisesti älysi ettei siitä voi olla rotalle vaaraa. Mutta liekö kuullut, että uhkasin sitä sähköansalla ja ampumisella, koska häipyi vähin äänin, eikä ole sen koommin näkynyt. Myrkkyjä en viitsi käyttää, kun lapset ovat niin tokuttoman kiinnostuneita kaikesta mahdollisesta.

Kun miettii myrkyttämistä, niin mitä muita eläimiä saa lain mukaan tappaa päivien, jopa parin viikon mittaisella kidutusprosessilla, jonka varfariini tms. veren hyytymistä estävä aine sisäisen verenvuodon myötä aiheuttaa? Loukku on paras, jos saa rotan sinne menemään.Rotat eivät anna paljoa vaihtoehtoja. Onko joku muka joskus saanut rotan loukulla? Yksittäien rotan voi jossain omakotitalon kellarissa ampua, mutta maatiloilla ja viljavarastoissa on mahdotonta järjestää ympärivuorokautista aseellista vartiota.

En nauti siitä, ja soisin mielelläni, että rotat hakisivat jyvänsä eivätkä koskaan tulisi pihalle tai taloon, mutta taitaa olla toiveajattelua.Hommaa sellainen lintulauta, johon rotat eivät pääse käsiksi.

Lintulauta on sinänsä sellainen, mihin rotat eivät pääse. Ongelma on se, että linnut, etenkin viherpeipot ja pikkuvarpuset pudottavat noin kymmenen jyvää maahan yhtä syötyä kohti.

Rotta tuhoaa kusella ja paskalla valtavan määrän ruokavarastoja, jos se vapaasti pääsee sen tekemään. Se ramppaa vaikkapa viemärin ja ruokavaraston väliä. Arvata voi miten aiemmin omavaraistaloudessa asiaan suhdatuttiin.

Hiiret ovat kiltimpiä, eikä niihin suhtautuminen ole niin kovaa. Minäkin moikkaan hiirtä jos näen.

Se on ihan terve primitiivireaktio suojautua "tuholaisilta".

Avotunkiot ja ruuat pihamaalla houkuttelee tietenkin elukoita ja rotta on just siks kait erityisen inhottu että sillä on vahvat hampaat ja leuat. Sen hampaat kuulemma kasvaa jatkuvasti. Niin kait yleensäkin jyrsijöillä ja niitten on pakko nakertaa kaikkea vaikka ajankulukseen ja ne voi tehdä siis tuhojaan. Toki levittää tautejakin samalla.

Lintulautaan kannattaa siks laittaa senverran korkeat reunat ettei sapuskat roisku maahan. Siis jos pihapiiriin ilmaantuu rottia. Meillä on täällä pihapiirissä tänä syksynä valtavasti myyrän koloja ja vastikään kuuntelin ratioista myyräkuumeesta, että se leviää ulostepölyn kautta ihmiseen jos tonkii myyrän olinpaikkoja.

Pitänee keväällä aloittaa haravoinnit ja risukasojen siirtelyt maski päässä ettei saa tartuntaa. Ikävä tauti.

Söpöjähän elukat sinällään on. Rottakin. Animaatioelokuva Ratatouille on aivan iiiiiiihana!
Koitin laittaa trailerin mutta ei tää mun antiikkikoneeni jaksa pyörittää..
Kattokaa ihmeessä jos osuu kohdalle!

Neutroni

No turha se on verrata rottien haittoja, jos niitä ei talossa ole. Sitten kun on, voin kertoa että hiirien joutava näpertely unohtuu aika pian. Sentin teräslevyä kevyempien rakenteiden rei'itys on kevyt iltapuhde rotalle. Joku kakkosnelonen tai lecasoraharkko tuskin edes hidastaa rotan menoa.

Talossa ollessaan oravan, siilin tai näädän haitallisuus ylittää rotan kirkkaasti, mutta ei sillä ole väliä jos niitä ei kerran talossa ole. Rotatkin perin harvoin tulevat ihmisasumuksiin, joten hiiren vihaaminen rotan sijaan olisi ainakin nykypäivänä selvästi relevantimpaa.
No, meillä on rottia talossa. Ne tosin ovat sitä mallia, jotka tottelevat kieltoja ja menevät takaisin häkkiinsä kun hermostun niiden silmälläpitämiseen. Se on kyllä ihan totta, että rotan hampaat pystyvät melkoisiin suorituksiin. Omani silppusivat itsensä läpi jyrsijöille tarkoitetun häkin varsin tukevasta muovipohjasta sen verran vauhdilla, että ne olivat parin tunnin aikana ehtineet paitsi murtautua häkistään, myös tehdä tuhoja ympäri taloa.
Myös pähkinöiden avaaminen onnistuu sen verran näppärästi että hirvittää. Onneksi nuo eivät pure ihmisiä ikinä.

tietää

Hiiret ovat kiltimpiä, eikä niihin suhtautuminen ole niin kovaa. Minäkin moikkaan hiirtä jos näen.

Hiiret näyttävät kiltimmiltä eivätkä puolustaudu jos niiden kimppuun käy. Yhtä lailla ne silti papanoivat ruokavarastoihin ja juoksevat viemäreissä. Lisäksi mahtuvat pienemmistä koloista.
Yllättävää sinänsä, että rotat lemmikkinä pidettynä kyllä oppivat itsekseen sisäsiisteiksi, mutta silti sotkevat ruokavarastojaan villeinä. Varkaan luonne niillä kyllä on, olivat lemmikkejä tai eivät.

Neutroni
Mutta jos ne tunkevat sisälle, sitten ryhdyn toimiin. Ovat vain niin fiksuja, että se on vaikeaa.

Teräviähän nuo ovat kuin koira tai kissa ainakin. Osaavat kerjätä ruokaa, seurata ihmisiä, tulla luokse kutsuttaessa (tämän oppimiseen meni noin vartti) ja temppujakin oppivat kun vain jaksan opettaa. En ollenkaan ihmettele, että villi rotta osaa pitää itsensä hengissä vihamielisten ihmisten keskellä.

CE-hyväksytty
Seuraa 
Viestejä29006
Liittynyt30.4.2005

Ne tonkii roskiksia. Eli syövät tucin ruuat. Ne pitää tappaa.
Samoin kuin naudat, jotka syövät vegejen ruuat ja siat jotka saastuttavat maailman metaanilla. Kaikki eläimet pitää tappaa ettei ne syö meidän ihmisten ruokia sillä niin maailma pelastuu.

Piha6
Seuraa 
Viestejä907
Liittynyt26.8.2008

Lukekaa ny edes vähä historiaa - Rotat, ainanki jodenkin mielestä olivat esim. mustan ruton levittäjiä. Empä tiiä ko en sillo eläny. En tykkää rotista, en. Ne juoksee häntä koukussa ja ainoa päämäärä on saada ruokaa ja lisääntyä. Iha ko ihmiset. Hyvät lukijat ja muut elävät, älkää ny ottako tätä liia vakavast.

Piha6
Lukekaa ny edes vähä historiaa - Rotat, ainanki jodenkin mielestä olivat esim. mustan ruton levittäjiä. Empä tiiä ko en sillo eläny. En tykkää rotista, en. Ne juoksee häntä koukussa ja ainoa päämäärä on saada ruokaa ja lisääntyä.

Tässä on paljon totta.

Rotta = rutto, tautien levittäjä, ruuan pilaaja, tuholainen pahimmasta päästä

Älä anna rotan elää!

en oikeen koskaan oo tajunnut tota? Tai siis no, tajuaahan sen rotan maineen tihulaisena ja sairauksien levittäjinä jokainen, mutta itse olen pitänyt aina rotista, ne on hiton sulosia sellasia ovelia otuksia. Ihailen sitä sitkeyttä ja selviytymiskykyä, tavallaan.
Kuka tykkää mistäkin. Olisin halunnut pitkään ottaa rotan/pari, mutta en halua niiden lyhyen elinkaaren takia.
Just pari vuotta ko kerkeet elukkaan kiintyä, niin sit se jo kupsahtaiskin poies vähän pysyvämpi suhteutettuna ihmisen keskim. elinikään sais ton otuksen elinkaari olla, noin niiko lemmikkinä. Joku lisko vois tulla kysymykseen kanssa, myös iso hämähäkki olis aika kiva. Käärmeestä en nyt tiedä..

mut rotat, onhan ne sulosia, vai eikö muka?

Rotta voi vielä pidemmällä tähtäimellä tarkasteltuna osoittautua ihmiskunnan pelastajaksi. Olettekos sitä ajatelleet?

Rottia ja ruttoa ---> Väki vähenee ja luonnonvarat ehkä sittenkin riittävät.
http://www.ymparisto.fi/default.asp?contentid=298978

Kuinka selvittää maapallon todellinen ihmistensietokyky? Se onkin oma lukunsa ja paljon matematiikkaa ja laskelmille oikeiden lähtöarvojen etsimistä.

Piha6
Ne juoksee häntä koukussa ja ainoa päämäärä on saada ruokaa ja lisääntyä. Iha ko ihmiset.Ihan kuin kaikki muutkin eläimet.

Embuske

Olenkin vetänyt johtopäätöksen, että rottia vihataan herkästi niiden maineen vuoksi. Pyörivät viemäreissä ja ovat levittäneet ruttoa (kirpputaksina) sekä hyökänneet nukkuvien vauvojen kimppuun rattaisiin. Mutta monet eläimet asuvat ja pyörivät mitä kummallisimmissa ja likaisemmissa paikoissa. Tuo vauvajuttu voi olal legenda, mutta myös totta, mutta miten yleistä mahtaa olla?Olen viimeisen 10-15 vuoden aikana lukenut lehdestä Suomessa kahdesta eri tapauksesta, jossa rotta oli mennyt talviaikaan pihalla lastenrattaisiin ja pureskellut vauvan kasvoja.

Rotan sanotaan olevan neofobinen eläin, joten olen ihmetellyt näitä tapauksia. Toinen tapauksista sattui muistaakseni aiemmin Jurvassa ja myöhempi noin 2-3 vuotta sitten jossain ruotsinkielisellä Pohjanmaalla, en muista paikkakuntaa. Molemmat tapaukset taisivat tapahtua maatiloilla.

Ensimmäisessä tapauksessa isäntä sai tapettua rotan ja sen raadon uutisoitiin lähetettävän tutkimuksiin, mutta tutkimustuloksista en lukenut uutisia.
Toisessa tapauksessa perheen äiti kuuli itkuhälyttimestä itkua ja löysi verisen lapsen rattaista. Perheen isä meni tutkimaan rattaita, ja yllätyksekseen löysi rattaissa lymyilevän rotan joka pääsi livahtamaan pakoon.

Sivut

Suosituimmat

Uusimmat

Uusimmat

Suosituimmat