Seuraa 
Viestejä45973
Liittynyt3.9.2015

http://www.et-opetus.fi/

Sain vapaa-ajattelijoiden jäsenenä s-postia missä kerrottiin että elämänkatsomustiedon oma sivusto on nyt populaaristi käytössä.

Hyvä hyvä hyvä!

Tiede ei tunnista mitään uskontoa tai erityistä oppirakennelmaa, ei aatetta ei mitään yhtä Ainoaa Oikeaa Totuutta.
Tiede kattaa kaiken, tai pyrkii siihen että päästään tonkimaan ja tutkimaan vaikka mitä.
Kriittisyys on tieteellinen metodi numero yks.

Elämänkatsomustiedolla annetaan muksuille paremmat alkueväät tieteelliseen maailmankuvaan.

Uskonnonopetuksen tilalle eeteetä ja maailma pelastuu!

Sivut

Kommentit (17)

Jeps, vaikuttaa ihan asialliselta. Itsestäni valmistuu jokusen vuoden päästä sitten juurikin Et:n lukiomaikka (uskonnon, filosofian ja psykologian ohella), että mukava nähdä aina jonkinlaista "virallista" tai edes sen näköistä. Et:n ongelma on ollut pitkään heterogeeninen opetussisältö (lentopallosta virkkaamiseen), opettejakunta (pahimmillaan opetuksen hoitaa se joka ehtii).

Minusta tuo vaikuttaa ihan yhtä turhalta, kuin uskonnot. Miksi tämä "elämänkuva" pitää tuputtaa lapsille koulussa? Kyllä se syntyy ihan itsestään kokemusten ja tiedon lisääntyessä.

Pönni

Tiede ei tunnista mitään uskontoa tai erityistä oppirakennelmaa, ei aatetta ei mitään yhtä Ainoaa Oikeaa Totuutta.Ei niin, samaa ei tosin voida sanoa itse tieteilijöistä.

Muuten, itse en ole käynyt elämäni aikana yhdelläkään uskontotunnilla, sama koskee ET:tä. Lukiostakin pääsin ulos vähemmillä opintoviikoilla, minkäänlaisia korvaavia opinnäytteitä ei vaadittu.

Hänen pyhyytensä
Seuraa 
Viestejä28030
Liittynyt13.5.2005

Mulla ei juuri ole minkään näköistä muistikuvaa siitä, mitä asioita olisin joskus koulussa elämänkatsomustiedontunneilla oppinut/käsitellyt. Kertonee joko koko aihekokonaisuuden merkityksellisyydestä, opetuksen tasosta tai sitten ihan omasta saamattomuudestani. Toisaalta jos tavoitteet olivat jo tuolloin seuraavat:
[list:uzrl9px0]ET:n opiskelu kannustaa nuorta järkiperäiseen oman elämän hallintaan ja omien inhimillisten tavoitteiden saavuttamiseen, kriittiseen ajatteluun sekä avaraan ja suvaitsevaiseen maailmankuvaan.[/list:u:uzrl9px0] Niin en kuitenkaan liene kovin kauaksi kasvaneen.

Jos argumentista ei voi johtaa yleistä sääntöä, sillä ei ole sisältöä.

Itse muistan jonkin verran ET:stä yläasteelta. Kiinnostavaa ja erittäin asiallista tekstiä. Kunnes maikka vaihtui ja katsoimme elokuvia ja täytimme idioottimaisia monisteita.

Tärkeämpi aine kuin ruotsi, mutta silti jätetty oman onnensa nojaan.

Pönni

Elämänkatsomustiedolla annetaan muksuille paremmat alkueväät tieteelliseen maailmankuvaan.Voi hyvänen aika, nyt näen kyllä punaista. Näiden ET-hörhöjen kannattaisi ensin tutustua epistemologian ongelmakohtiin tieteenfilosofisessa keskustelussa, ennen kuin opettavat lapsille tieteellisestä maailmankuvasta.

4. Elämänkatsomustieto perustuu todellisuuteen ja tukee muuta opetusta

Elämänkatsomustiedossa ei opeteta sellaisia asioita, jotka olisivat ristiriidassa nykyisen todellisuuskäsityksen kanssa tai ristiriidassa peruskoulun muun opetuksen kanssa.
Uskonnon opetuksessa opetaan selvästi ristiriitaista tietoa verrattuna todellisuuteen ja peruskoulun muihin oppiaineisiin. Lisäksi uskonnon opetuksessa pyritään opettamaan mahdollisimman nuorille lapsille uskonnollisia asioita "totena".

http://www.et-opetus.fi/et-uskonto

Selvitetäänpä nyt muutama asia. Tieteessä pyritään kyllä kuvaamaan todellisuutta ja siinä vallitsevia ilmiöitä, siinä ei kuitenkaan tehdä tuollaisia rajanvetoja. Pikemminkin tuollaiset "oikean" todellisuuskuvan omaavat ihmiset löytyvät uskovaisten parista. Vaikka todellisuuskäsityksestä mainitaan, niin alkutekstissä höpistään itsevarmasti siitä, että ET perustuu todellisuuteen. Näillä käsitteillä on vinha ero. Ensiksi meidän tulisi pohtia kuinka hyvin ymmärrämme todellisuutta ja kuinka luotettavaa tieteellinen tieto loppukädessä on.

On huomiotava se asia, että tieteessäkin vallitsee erilaisia todellisuuskäsityksiä ja ilmiöitä kuvaillaan eri tasoilla. Hyvänä esimerkkinä toimii tämä nature/nurture debatti. Voin sieluni silmin kuvitella jonkun ev.psykaan höyrähtäneen skeptikon luennoimassa "realistisesta" ihmiskuvasta. Omana lukunaan toimivat sosiaalisen konstruktionismin kannattajat, jotka korostavat todellisuuden subjektiivisuutta, suhteellisuutta ja jatkuvaa käsitysten uudelleen rakentamista. Sitten on tietysti fenomenologia, jossa tutkitaan sitä kuinka ihmisten todellisuuskäsitykset ilmenevät erilaisissa kokemuksissa.

Itse suoritin lukiossani luterilaisen uskonnon perusopinnot. Mieleeni jäi erityisesti kirkkohistorian kurssi, joka sinänsä oli varsin mielenkiintoinen katsaus "kirkon virheiden historiaan", kuten opettajamme mainitsi.

Echi sanoi hyvin. Nyt kun luen niin ihan totta, tuo teksti näyttää vähän liikaa tavanomaiselta Vapaa-ajattelijoiden tuottamalta tekstiltä. Kaipaa kyllä uudelleenmuotoiluja.

Sikäli kun voin opintokokonaisuuksista jotain päätellä (ainakin Turun yo:ssa Et:n pätevyys tulee kulttuurihistoriaa, filosofiaa ja uskontotiedettä lukemalla), niin Et:n varsinainen tarkoitus ei ole tehdä oppilaista itsekritiikittömiä tieteen maallikkosaarnaajia, vaan kyse on enemmänkin - tai pitäisi olla - tietynlaisten filosofisten kysymysten pohtimisesta oman elämän kontekstissa, sekä kevyestä johdannosta kultturitieteiden problematiikkaan.

Tämän voi todeta katsomalla vaikka vanhoja Et:n reaalikokeen kysymyksiä: http://www.feto.fi/et_yo_kysymykset.htm

Vaikuttaa teemoilta, joiden käsittelystä nuorella iällä olisi hyötyä kenelle tahansa. Huono opettaja tietysti sitten voi pilata kaiken.

Prossimo Treno
Seuraa 
Viestejä1391
Liittynyt26.3.2006

Vajaa-ajattelijat ovat taas keksineet keinon tuputtaa maailmankuvaansa ja julistaa Omaa Totuuttaan. Jäävät siinä uskovaisetkin toiseksi paatoksellisuudessa.

Voi haukotus!

TOIJALA. Katse josta huomaa toisen olevan aivan liian päissään, jotta hän ymmärtäisi mitään mitä hänelle on sanottu viimeisen 20 min. aikana. "Junassa yritin puhua hänelle, mutta hän oli jo toijalassa." — Antti Hyry (Kokkilan kakkakääpiö, Hömpönkeinaa, Hirvi Akuniemi, Artsiitti Höti Pörtsiitti, Iina Viinatossu).

Sakarias
Itse suoritin lukiossani luterilaisen uskonnon perusopinnot. Mieleeni jäi erityisesti kirkkohistorian kurssi, joka sinänsä oli varsin mielenkiintoinen katsaus "kirkon virheiden historiaan", kuten opettajamme mainitsi.Ja.. opetettiinko teille siellä että maailmassa on monia erilaisia uskontokuntia ja oppisuuntia eikä kenekään käsitys jumalasta ole sen oikeampi kuin kristinuskoisten?

Tai.. opetettiinko sitä että kenties ei olekkaan luojajumalaa, sitä persoonallista subjektia, johon ei edes voi liittää sukupuolisuutta?

Että kenties onkin ollut vain materian liikettä avaruudessa, että jokin materia on räjähtänyt tai muuten sinkoillut ja siitä olis muodostunut linnunratoja ja tällainen toimiva kompleksi, jossa nyt maapallo yhtenä planeettana kipuu omalla paikallaan keikkuen yötä päivää ja me täällä elämme orgaanisina olentoina viestien keskenämme ilman että mitään ihmeellistä tapahtuu välillämme.

Totta helvetissä eetee kaipaa uudistusta. Siitä vaan aktiivisti kehittämään.
Ei ole mitään Ainoaa Oikeaa Totuutta.
Eikä taida olla mitään Ainoaa Oikeaa Jumalaa..

Helpompaa on tietenkin kiinnittyä tuttuun ja turvalliseen tapakulttuuriin ja käytäntöihin.

Sosiaalisesti anarkia on huono jos kaikki saa tehdä ihan mitä lystää. Pitää olla normit, pitää olla säännöt, pitää olla agendat, strategiat ja struktuuri.
Ja onhan se kieltämättä kirkossa ihan hienoa laulaa joululauluja. Taidan taas itsekin mennä.

Minäkin kun olen agnostikko enkä mikään dogmaattinen teisti tai ateisti.
Harmi kun ei oo mitään sellaista kannatusjäsenyyttä, tai jotakin jäsenmaksusysteemiä että vois maksaa vain siitä osasta kirkonpenkkiä mitä hinkkaa muutaman joululaulun ajan. Kokoomuslaisittain maksettuna vain kulutuksesta - niinkuin yhteiskunnassa nyt on tapana.

Kun kuka tahansa seurakuntalainen periaatteessa vois toimia omalla vuorollaan pappina eikä tarvitsis palkata erikseen byrokraatteja kirkkoon.. Tai.. vai miten sen kanssa nyt on?

Mun kersa on käynyt elämänkatsomustiedon vaihtoehtoaineena aikoinaan ja kaiketi on niin että kun suomeen on evankelisluterilaisuus iskostunut useimpien satojen vuosien ajan niin eihän se täältä mihinkään hokkuspokkus katoa. Ei tietenkään. Eikä tarvitskkaan pikaisesti lähteä. Ei ihmiset kristinuskon kautta sen hurskaampia ole kuin ilman sitäkään, mutta sosiaaliset velvoitteet ja yhteenkuuluvus, keskinäinen kyylääminen ja kyttääminen pitää kristittyjä hyvässä herran nuhteessa.

Toki kristityt sallivat itselleen enemmän vapauksia keskenään.. mutta mä oon zoomannut sitä jo neurologisestakin perspektiivistä ja hahmotan niin että aina on enemmistönä valtaväestö, joka syrjii erilaisuutta ja poikkeavampien on parempi pysytellä etäämmällä jos mielii mielenterveytensä säilyvän terveenä.

Itte en usko mihinkään aatteeseen sen koommin kuin vaatteeseenkaan. Keisarit on nopeesti riisuttu ilman vaatteita ja kuka vaan ilman aatteita jos niikseen on.
Ilman päätä en ole kenenkään nähnyt ajattelevan saati puhuvan. Materian kautta siis oomme ja elämme tavallaan kaikki tyynni.

Prossimo Treno
Vajaa-ajattelijat ovat taas keksineet keinon tuputtaa maailmankuvaansa ja julistaa Omaa Totuuttaan. Jäävät siinä uskovaisetkin toiseksi paatoksellisuudessa.

Voi haukotus!
Missä on tuputettu?

Suomessa evlutkirkko päällepäsmäröi, on osa valtiota, osallistuu veronkeruuseen. Kouluissa on etusija evankelisluterilaisella uskonnonopetuksella. Sitä tuputetaan joka paikassa ensimmäisenä ja ikäänkuin ainoana vaihtoehtona ja plaa plaa plaa..

"Prossimo Treno" saa takuulla uskoa taivaanisiin ja turvata sen suojissa tehtävään politiikkaan niin ettei lakiin ole tulossa muutoksia perintösysteemiin, ei ainakaan niinpäin että eniten perivät aaprahammin seuraajat olis vaarassa menettää sukutilansa..
Pah ja hah.

Älämölöhän siitä nousee kun konservatiivit puolustautuu mutta siinäpähän puolustavat omaansa ja hyväkin niin kun ja jos on tietotaitoa omaisuudenhoidosta. Mut ei se silti tee taivaanisiä olevaiseksi.

Taivaanisi symboloi tietenkin voimaa ja valtaa. Väkivaltaa. Primitiivistä apinakulttuuria, alffasiittäjän valtaa. Toki niin.

Mutta ei se niin haukotuttavaa ole että maailmassa tehdään muutakin kuin taistellaan reviireistä, hässitään oikeaoppisesti sopivaa säätyä ja keskitytään omistamaan tavaraa.

Tavallaan tässäkin on vastakkain maskuliinisuus ja feminiinisyys. Erottamattomat osat niin politiikassa kuin uskonnoissa. Erottamattomat ihmisyydessä, universaalisti, aina ja iankaikkisesti..

quafka
Echi sanoi hyvin. Nyt kun luen niin ihan totta, tuo teksti näyttää vähän liikaa tavanomaiselta Vapaa-ajattelijoiden tuottamalta tekstiltä. Kaipaa kyllä uudelleenmuotoiluja.

Sikäli kun voin opintokokonaisuuksista jotain päätellä (ainakin Turun yo:ssa Et:n pätevyys tulee kulttuurihistoriaa, filosofiaa ja uskontotiedettä lukemalla), niin Et:n varsinainen tarkoitus ei ole tehdä oppilaista itsekritiikittömiä tieteen maallikkosaarnaajia, vaan kyse on enemmänkin - tai pitäisi olla - tietynlaisten filosofisten kysymysten pohtimisesta oman elämän kontekstissa, sekä kevyestä johdannosta kultturitieteiden problematiikkaan.

Tämän voi todeta katsomalla vaikka vanhoja Et:n reaalikokeen kysymyksiä: http://www.feto.fi/et_yo_kysymykset.htm

Vaikuttaa teemoilta, joiden käsittelystä nuorella iällä olisi hyötyä kenelle tahansa. Huono opettaja tietysti sitten voi pilata kaiken.
"Et:n varsinainen tarkoitus ei ole tehdä oppilaista itsekritiikittömiä tieteen maallikkosaarnaajia.."

Kuultaakos tuosta nyt pelko siitä että jokin äärivasemmistolaisuus marxilaisuuden ja erityisesti sen materialismin opin kautta olis vaarantamassa idealistien oikeistolaisen tieteen ja sen uskonnollisuuden?

Oon törmännyt valtavan monta kertaa viimeisen kahdeksan vuoden, netissä oloni aikana rajuun torjuntaan, hyökkäyksiin, puolustuksiin, jopa suuttumukseen siitä että ateismi jotenkin muka liittyis vasemmistolaisuuteen..
Ettei sitä muka sais liittää..

Nyt on kait muotia olla dualisti?

Nooh.. mä oon tavallaan itsekin kun oon agnostikko.
En mä voi tietää etteikö olis jotain jumalaa/jumalia???
Ei ole olemassa mitään havaintoja objektiivisesti mitattavasta jumalasta eikä ole olemassa mitään mitattavaissa olevaa ihmeellisyyttä.

Ihmiset voi tietää vain ja ainoastaan sen mitä voidaan todentaa useamman kuin yhden ihmisen toimesta.

Yksilö toki voi tietää vaikka mitä ja yksilölle voi ilmestyä jumalat enkeli ja ilmestyskirjan pedot vaikka samaan syssyyn. Ei niistä kuitenkaan mitään dokkareita ole. Valitut palat on skeidaa ja tieteen nimissäkin julkaistaan vaikka mitä tutkimusraatoja joissa jäätelönsyönti helposti korreloi hukkumakuolojen kanssa kun on kesä.

Silti!
Spinoza pääsi Deskartesin erehdysten ja virheiden jäljille.
Deskartes halusi, ihan niinkuin nytkin monet haluavat säilyttää saavuttamansa edut, eivät halua vaarantaa sosiaalista asemaansa, eivät ekonomistakaan, varsinkin kun täällä peräpohjolassa viimeinkin on päästy makean elämän makuun ja niitä etuja on.

Onhan se paljon yksilöllisempää (?) kuulua sellaiseen viiteryhmään, joka ei ole ihan persaukinen ja vaikka vaan julkisen perusturvan varassa. Evankelisluterilainen kirkkohan edustaa yksityisomistusta, ydinperhettä ja ties mitä..

Niin se varmaan on että valtaosa maailman ihmisistä aina tahtoo kuulua johonkin uskonlahkoon, joka edustaa vallasväkeä ja suomessa kun nyt on porvareita niin että päät yhteen kolisee niin mikä ettei. Idealismi kukoistaa.. tai siis ei.. siis tavallaan kyl niinkun materialismi mutta ei siis niin että marxilaisesti kun siis ööh.. Kun siinä pelottaa se että omat edut vaarantuu ja muutenkin on epäselvää se että jos olis enemmän jotain sosiaalista kontrollia niin mites sitten kävis.

Käytännössä aniharva täyspäinen voi uskoa mihinkään sukupuoliseen luojajumalaan jota kristinusko puhtaimillaan edustaa, mutta ihmiset on laumasieluja, etupäässä arkoja ja toki käytännön pakkojen edessä jopa kyvyttömiä irtaantumaan mistään vahoista tottumuksista ja sidoksista.

Uusi pelottaa aina.
Enkä mä siis itse usko kommunismiin.
Sekatalousjärjestelmä, demokratia se on ihan ok.

Pääasia että on vaihtoehtoja ja oppositio.

Sivut

Suosituimmat

Uusimmat

Uusimmat

Suosituimmat