Seuraa 
Viestejä45973
Liittynyt3.9.2015

Reissailen ympäri pohjoismaita, ja väitän ettei todellisella elintasolla ja BKT:lla ole paljoakaan korrelaatiota.

Tämä on tärkeä aihe siksi, koska BKT:n kasvattamiseksi ollaan tekemässä suuria päätöksiä, ja osa todella vaarallisia.

Jossain alueilla ihmisillä on autot, talot ja pihat kunnossa.
Surkeilla seuduilla kaikki hajoaa käsiin, mutta niitä ei viitsitä korjata. BKT molemmissa sama.

Kommentit (12)

Suomessa on BKT lähes samaa luokkaa kuin yhdysvalloissa, mutta hyvinvointi on kertaluokkaa parempi. Johtunee siitä, että suomessa ollaan yritetty pitää tuloerot mahdollisimman pieninä. Amerikassa tuloerot voivat olla todella suuria.

stume618
Suomessa on BKT lähes samaa luokkaa kuin yhdysvalloissa, mutta hyvinvointi on kertaluokkaa parempi. Johtunee siitä, että suomessa ollaan yritetty pitää tuloerot mahdollisimman pieninä. Amerikassa tuloerot voivat olla todella suuria.Just pääsin selittämästä, ettei BKT:lla ole mitään merkitystä oman havaintoni mukaan.

USA:ssa on hyvä sää. Voit mennä avojaloin pihapöytään lukemaan aamun lehden. Ostat vähänajetun Chrysler 300M:n tuhannella dollarilla ja tankkaat tankin täyteen parilla kympillä. Katsot elokuvia sadalta kanavalta ja pulahdat uima-altaaseesi. Miellyttävää esikaupunkielämää. BKT-erot ei näy siinä että USA:ssa kaikki on hiton halpaa, koska ne on suurissa yksiköissä tehty tehokkaasti, eikä jokaisen myyntimiehen tarvi autoilla toiselta puolen Suomea esittelemään tuikitavallisen vehkeen ominaisuuksia.

Koulutus maksaa, mutta sehän onkin aika turha, koska kaikki tieto vanhenee muutamassa vuodessa. Ammattitaidosta maksetaan, ei siitä että osaa ulkoa asioita jotka lukee wikipediassa.

de Selby
Seuraa 
Viestejä1231
Liittynyt16.3.2005
Lektu-Elli

USA:ssa on hyvä sää. Voit mennä avojaloin pihapöytään lukemaan aamun lehden. - - -Niinkuin Pohjois-Dakotassa vaikkapa...

Gravity sucks.

Sepi
Seuraa 
Viestejä3265
Liittynyt16.3.2005
Lektu-Elli
Reissailen ympäri pohjoismaita, ja väitän ettei todellisella elintasolla ja BKT:lla ole paljoakaan korrelaatiota.

Reissaileminen pohjoismaissako antaa painoa korrelaatioarveluillesi?

Myöhemmissä viesteissäsi esittelet USA:ta elintason mallimaana. USA:n talous on rahoitettu jo pitkään lainarahalla. Rahoitettu niin pitkään ja niin hartaasti, että edessä on ennennäkemättömän syvä lama. Aiotut elvytystoimet aiotaan rahoittaa velkaa lisäämättä, mikä merkitsee setelipainojen ajamista kolmessa vuorossa.

Kyllä BKT:tta voidaan jonkin asteisena keskiarvoistavana elintason mittarina käyttää mutta, kuten tunnettua, se ei ole pätevä hyvinvoinnin mittari.

ID10T
Seuraa 
Viestejä2734
Liittynyt3.10.2007
Olen
Kyllä BKT:tta voidaan jonkin asteisena keskiarvoistavana elintason mittarina käyttää mutta, kuten tunnettua, se ei ole pätevä hyvinvoinnin mittari.Esim. 30- ja 40-luvulla Saksassa BKT oli korkea, mutta henkisen hyvinvoinnin osalta tilanne oli melko huono. Myös "armoitetun" kansanosan keskuudessa oli toisinajattelijoita, joiden mielestä Hitlerin hirmuhallinnon kumoamiselle olisi tehtävä jotain, ja juutalaisten tyytymättömyydestä kenelläkään ei liene epäselvyyttä...

BKT:n rinnalle on luotu uusi indeksi, joka kuvaa paremmin kansakunnan onnellisuutta. Tämän indeksin mukaan vuonna 2006 onnellisimman kansakunnan titteliä piti hallussaan Vanuatu.

Ding Ding
Seuraa 
Viestejä9031
Liittynyt16.3.2005
ID10T
BKT:n rinnalle on luotu uusi indeksi, joka kuvaa paremmin kansakunnan onnellisuutta. Tämän indeksin mukaan vuonna 2006 onnellisimman kansakunnan titteliä piti hallussaan Vanuatu.

Kiinnostavaa, mutta ei tuo indeksi onnellisuutta kuvaa vaan sitä miten vähin ekologisin uhrauksin eri maat onnellisuutta ovat saavuttaneet.

[list:2yxwwc5m]About the Happy Planet Index

The Index doesn’t reveal the ‘happiest’ country in the world. It shows the relative efficiency with which nations convert the planet’s natural resources into long and happy lives for their citizens.
...
The HPI reflects the average years of happy life produced by a given society, nation or group of nations, per unit of planetary resources consumed. Put another way, it represents the efficiency with which countries convert the earth’s finite resources into well-being experienced by their citizens.

http://www.happyplanetindex.org/about.htm
http://www.happyplanetindex.org/calculated.htm
http://www.happyplanetindex.org/map.htm[/list:u:2yxwwc5m]

ID10T
Seuraa 
Viestejä2734
Liittynyt3.10.2007
Ding Ding
Kiinnostavaa, mutta ei tuo indeksi onnellisuutta kuvaa vaan sitä miten vähin ekologisin uhrauksin eri maat onnellisuutta ovat saavuttaneet.Indeksi ei sinällään kuvaa onnellisuutta, mutta laskentakaavasta johtuen korkean indeksiluvun omaavan maan kansalaisten tulee myös olla jokseenkin onnellisia

Esim. USA:ssa voidaan olla yhtä onnellisia kuin Vanuatulla, mutta onnellisuuden saavuttaminen on vaatinut enemmän resursseja ja indeksi on näinollen alhaisempi. Eri asia sitten on, onko parempi olla "luonnostaan" onnellinen vaiko vasta suurten (epäekologisten) ponnistusten jälkeen.

TimoT
taannoin luin että jo monissa länsimaissa jo 30 vuotta sitten BKT:n kasvu ja ihmisten hyvinvoinnin kasvu ovat lakanneet korreloimasta.

BKT:lle tarvitaan korvaaja, Genuine Progress Indicatoria on ainakin esitetty tällaiseksi: http://en.wikipedia.org/wiki/Genuine_Progress_Indicator


BKT:ta ei ole aikoihin käytettykään hyvinvoinnin mittaamiseen, koska sen puutteet sen suhteen ovat hyvin tiedossa. Se kuitenkin riittää edelleen hyvin sen kuvaamiseen mitä se kuvaa: kansantalouden kokonaistuotantoa.

Elintason tarkempaan kuvaamiseen käytetään mm. HDI:ta (Human Development Index, en itse ainakaan ole törmännyt suomennettuun lyhenteeseen), joka on YK:n kehittämä. Siinä otetaan myös BKT huomioon, mutta korjattuna ostovoimapariteetilla. Myös mm. koulutustaso otetaan huomioon HDI:ssä.

HDI:ta parempi indeksi on RJNT.

Se mittaa sitä että miten ihmisen elämä sujuu. Haastoiko naapurisi sinut oikeuteen viime kuussa ? Saitko turhat lapsenvaunut myytyä helposti ja käypään hintaan ? Välittääkö kukaan sinusta ?

Se sisältää myös koulutuksen, sosiaalihuollon ja kulttuuria, esim musiikki.

Sitä tekee katoliset, ortodoksit ja hieman myös protestantit ennen vuotta 1900. RJNT tulee sanoista Rakkaus Joka Näkyy Tekoina (eikä viisasteluna).

No seuraavaksi joku viittaa inkvisitioon.

Se oli vääryys joka johtui siitä, että kirkolla oli maallista valtaa, jota se ei tarvisi. Maallinen valta houkuttelee vallanhimoiset perslävet kirkon johtoasemiin. Tämä on totta, tunnen 2 sellaista ihmistä tänäkin päivänä.

En kaipaa shariaa enkä edes kristillistä teokratiaa.

Suosituimmat

Uusimmat

Uusimmat

Suosituimmat