Seuraa 
Viestejä45973
Liittynyt3.9.2015

Eli puut pysyvät kuivempina kylmässä kuin lämpimässä?

"Kuiviapuita" ei siis kannata tuoda turhan aikaisin sisälle kastumaan.

Olenko lähimainkaan oikeassa.

Mistä johtuukaan se ettei autonlasit jäädy talvella katoksessa.

Kommentit (7)

Teuvo
Eli puut pysyvät kuivempina kylmässä kuin lämpimässä?

"Kuiviapuita" ei siis kannata tuoda turhan aikaisin sisälle kastumaan.

Olenko lähimainkaan oikeassa.

Mistä johtuukaan se ettei autonlasit jäädy talvella katoksessa.


Ilmeisesti kyseessä ovat polttopuut. Tähän aikaan vuodesta liiterissä olevissa kuivissa polttopuissa on kosteusprosentti n. 20. Kun tuot ne sisälle + 20 asteeseen, ne alkavat kuivua ja jos annat puiden olla sisällä telineessä helmikuulle, kosteusprosentti on laskenut alle kymmenen. Joten kannattaa tuoda sisälle, puiden vesipitoisuus alkaa heti pienentyä.

DerMack
Seuraa 
Viestejä1839
Liittynyt16.3.2005

tietty jos oikein kylmiä kalikoita tuo pakkasesta sisälle, tiivistyy niiden pinnalle huoneilmasta kosteutta niin pitkään kun ne ovat 'kylmiä', mutta lämmittyään alkavat sitten tietysti kuivumaan.

autonlaseissa tulee semmoinen jännä ilmiö vastaan mikä johtuu lämpösäteilystä (tai sen puutteesta). Taivasalla auton lasit kattelevat suoraan kylmälle yötaivaalle mistä ei takasin päin juuri tule sitä lämpösäteilyä ja kaikki itse lasin lähettämä säteily hukkuu sinne avaruuden tyhjiöön. Sitten kun se auto onkin katoksessa, puun alla, tai muuten yötaivaalta suojassa niin näin ei pääsekkään käymään vaan se katos palauttaa osan lämpösäteilystä taikasin. Lasit pysyvät 'lämpiminä' pidempään eikä myöskään kosteus pääse niihin tämän johdosta tiivistymään.
Tämä tosin toimii parhaiten tyynellä säällä jolloin ilman liikkeet ei pääse sitä lämpöä kuljettamaan eestaas...

Jos ei puhutakkaan polttopuista - jos puhuttaiskin aramid kuiduista jotka on ostettu kaupasta. Aramid imee itseensä ympäristön kosteutta.

Missä aramid kangasta olisi edullisinta säilyttää ennen laminointia.

Olin tietysti turhan kirteleväinen kun en tehnyt heti suoraa kysymystä suorasta asiasta.

naddis
Seuraa 
Viestejä126
Liittynyt8.9.2006

kylmät puut tulipesässä tiivistävä kosteuuta itseensä savusta=palaa huonosti
kannattaa tuoda edellisenä päivänä lämpimään

Teuvokirjoitti:
1. "Eli puut pysyvät kuivempina kylmässä kuin lämpimässä?"

2. "Mistä johtuukaan se ettei autonlasit jäädy talvella katoksessa?"

1. Tuo tuore joulukuusi sisälle, äläkä anna sille kahteen viikkoon yhtään vettä. Se kuivuu "karrelle" ja pudottaa neulasensa.

2. Ilman sisältämä kosteus tiivistyy autokatokseen, ei auton laseihin.

Neutroni
Seuraa 
Viestejä30443
Liittynyt16.3.2005
Teuvo
Missä aramid kangasta olisi edullisinta säilyttää ennen laminointia.Kuinka korkeaa lämpöä se kestää? Kuumenna se vaikka uunissa ennen laminointia, jos haluat kuivata sitä. Selvitä ennen kankaan uuniin panemista uuniin todellinen lämpötila, jos olet lähelläkään sen lämpötilan ylärajaa.

Mutta luulisin kyllä, että jos säilytys normaalissa huoneilmassa ei riitä, valmistaja olisi antanut ohjeet kankaan käsittelemiseksi. Kysy kaupasta, josta sen ostit.

Olin tietysti turhan kirteleväinen kun en tehnyt heti suoraa kysymystä suorasta asiasta.No joo, polttopuolla ja aramidikankailla on hieman eroja. Mutta kyllä kumpikin tietysti kuivuu lämpimässä ja kuivassa.

Neutroni kirjoitti: "Mutta kyllä kumpikin tietysti kuivuu lämpimässä ja kuivassa."

Lämpimyys ei tietenkään ole peruste puun, tai minkään muunkaan aineen kuivumiselle, vaan ilman SUHTEELLINEN KOSTEUS.
Maailmassa on alueita, jossa ilman lämpötila on +30C tai +40C, mutta ilman suhteellinen kosteus on luokkaa 95%. Siellähän ei mikään kuivu.

Suomen talvessa ilman absoluuttinen kosteus on kylmyyden vuoksi alhainen, mutta lämmitettyjen asuntojen sisätiloissa puu kuivuu: välimeren maissa tehtyjen antiikkihuonekalujen tuolit ja pöydät alkavat talvisin kuivumisen takia heilua, lautalattian raot suurenevat yms.

Näistä asioista puhuttaessa pitää ymmärtää ilman suhteellisen kosteuden merkitys. Kiristyvässä pakkasilmassa suhteellinen kosteus on aina 100%, sen vuoksi kylmän pakkasyön jäljiltä puut ja maa ovat aamulla valkoisen huurteisia ja taivasalla seisoneiden autojen ikkunat jäässä.

Suosituimmat

Uusimmat

Uusimmat

Suosituimmat