Seuraa 
Viestejä45973
Liittynyt3.9.2015

Esim. rikkaimurin akku, tai akkuporakoneen akut. Onkohan mitään perussuosituksia näille, että saisi parhaan käyttöiän akulle? Esim. annetaanko käydä täysin tyhjäksi ennen latausta, akkujen säilytyslämpötila jne. Laitteiden ohjeita ei nyt käsillä..

Sivut

Kommentit (17)

Ei tarvitse käyttää tyhjinä, jos vain laturi on hyvin suunniteltu. Näin ainakin NiMH akkujen kohdalla.

Litium-ionit eivät tykkää (eivätkä varmasti muutkaan) tyhjänä säilytyksestä.

Noiden pienkoneiden kuten rikkaimureiden ja hammasharjojen akkulatureissa ei taida olla mitään sen suurempaa "älyä", vaan ne lataavat jaktuvasti hyvin pienellä virralla. Näiden laitteiden käyttöohjeissa kehoitetaankin usein käyttämään akku silloin tällöin tyhjäksi.

Porakoneiden akkulaturit (ainakin ne 1/2-1 tunnin laturit) sitävastoin lataavat aluksi suurella virralla ja sitten akun täytyttyä katkaisevat kokonaan tai siirtyvät ylläpitolataukseen. Itse säilytän kaikki akut tyypistä riippumatta aina kutakuinkin täyteen ladattuina.

Kannattaa lukea ne ohjeet tarkkaan, toiset akut vaativat "tyhjäämisen" ennen latausta. Muuten eivät lataudu täyteen, "muisti-ilmiö".

Minerva
Kannattaa lukea ne ohjeet tarkkaan, toiset akut vaativat "tyhjäämisen" ennen latausta. Muuten eivät lataudu täyteen, "muisti-ilmiö".

Eivät vaadi. "Muisti-ilmiö" johtuu vain paskoista latureista ainakin NiMH akkujen kohdalla, eli ylilataus kuivattaa niitä, jolloin varaus pienenee.

Lyijyakut taasen sulfatoituvat aikojen kuluessa ja vaativat korkeataajuisen ja korkeavirtaisen piikkikäsittelyn, jotta se kerros irtoaisi levyistä ja varauskyky palaisi edes jokseenkin ennalleen.

Pitkään tyhjinä olleet akut vaativat useamman lataus ja purkusyklin, jotta kiteytynyt elektrolyytti hajoaisi. Joissain tapauksissa kiteet ovat niin isoja, että vaatii täräyttämistä isolla virrolla esim. toisesta akusta tai sitten eivät palaudu enää ollenkaan.

kytoann, otsikossa on sanasta pienakku johdettu monikkomuoto.

asdf
Seuraa 
Viestejä11758
Liittynyt16.3.2005
JaakkoFagerlund
Ei tarvitse käyttää tyhjinä,

Tämäpä oli helpottava tieto. Rikkaimurilla imuroiminen akku tyhjänä on pirun turhauttavaa hommaa; enpä tuhlaa enää aikaani siihenkään.

asdf
JaakkoFagerlund
Ei tarvitse käyttää tyhjinä,

Tämäpä oli helpottava tieto. Rikkaimurilla imuroiminen akku tyhjänä on pirun turhauttavaa hommaa; enpä tuhlaa enää aikaani siihenkään.

Tämäpä on hienoa äidinkielen osaamista.

Akun ylläpito vaatii kirjanpitoa ja rutiineja ja oikeat välineet. Tästä seuraa väistämättä ettei niitä kannata käyttää ilman vakavaa harkintaa ja asiaan perehtymistä. Paristokustannukset tavallisesti ovat niin pienet, että niitä kannattaa käyttää jo huolettomuuden vuoksi: Jos laite, jossa ei ole autom. virrankatkaisua, jää päälle, voi paristot korvata, mutta akku kärsii.

Akun säilytykseen jääkaappi on paras, siksikin ettei se unohdu jonnekkin tyhjenemään. Kännyyn kannattaa panna muistutukset latauksista varastoinnin aikana. Latausta varten halpa mekaaninen ajastinsähkörasia on hyvä estämään ylilataukset. Yleismittarilla tarkistaa akun varaustilan, ettei pane eri varauksessa olevia samaan laitteeseen. Säilytys vaatii rasian tai ainakin muovipussin ettei tule oikosulkua, josta voi seurata tulipalo.

JaakkoFagerlund
Minerva
Kannattaa lukea ne ohjeet tarkkaan, toiset akut vaativat "tyhjäämisen" ennen latausta. Muuten eivät lataudu täyteen, "muisti-ilmiö".

Eivät vaadi. "Muisti-ilmiö" johtuu vain paskoista latureista ainakin NiMH akkujen kohdalla, eli ylilataus kuivattaa niitä, jolloin varaus pienenee.
Jaahah, antavat sitten väärää informaatiota,,perk.

NiMH- akuilla ei esiinny muisti-ilmiötä.
NiCd- akut tulee ladata vasta sitten kun ne ovat melkein tyhjät.

Neutroni
Seuraa 
Viestejä30583
Liittynyt16.3.2005
tietää
Akun ylläpito vaatii kirjanpitoa ja rutiineja ja oikeat välineet. Tästä seuraa väistämättä ettei niitä kannata käyttää ilman vakavaa harkintaa ja asiaan perehtymistä. Paristokustannukset tavallisesti ovat niin pienet, että niitä kannattaa käyttää jo huolettomuuden vuoksi:Se riippuu. Itse olen säästänyt huomattavia summia korvaamalla liki kaikki paristot NiMH-akuilla (lähinnä kelloissa ja vastaavissa hyvin pienivirtaisissa laitteissa käytän paristoja). Kun 4 NiMH-akkua maksaa kympin, niitä ei tarvitse montaa kertaa ladata annan kuin ne ovat maksaneet itsensä takaisin. Silloin ei tarvitse myöskään stressata siitä, kestääkö akku 500 latausta lataamalla se aina kun se on tyhjä tai muuten vaan on sopiva hetki, vai 1000 latausta hifistelemällä. Eniten ne kai kärsivät siinä, kun lapset jättävät lelujaan päälle niin että akut purkautuvat täysin. Mutta kyllä ne vaan sitäkin rääkkiä kestävät vuosia ja kymmeniä latauksia (minulla on muutama sarja joita pyrin ensisijaisesti käyttämään lasten leluissa).

Sitten tietysti kannattaa hieman perehtyä akkujen oikeaan käyttöön, jos jossain laitteessa on kalliita ja isoja erikoisakkuja.

David
Seuraa 
Viestejä8877
Liittynyt25.8.2005

En tiedä onko tämä fakta vai luulo, mutta vaikuttaa siltä että pitää olla tarkkana noiden pienakkujen kanssa siinä miten päin ne tulee kytkeneeksi. Itselläni on sellainen käsitys, että akun saa pilattua tehokkaasti kytkemällä sen laitteeseen väärin päin.

Toinen vaihtoehto on, että osa niistä on ns. maanantaikappaleita, jotka lakkaavat toimimasta ilman ennakkovaroitusta. Muisti-ilmiö ei kait nykypäivänä ole enää ongelmana.

Itsekin käytän nykyään lähes järjestään noita akkumalleja pattereiden sijaan. Pienakuille tarkoitettu laatikkomallinen yleislaturi on ollut käytössä, enkä ole sen humannut aiheuttaneen erityisiä ongelmia.

Aloittajahan kyseli noista porakone ja pien-imuriakuista!

Ne ovat usein NiCadmium akkuja vielä nytkin. Ja kennotin juuri porakoneakun täkäläisellä Akkuässällä, jonka myyjä kertoi mm, että nämä on ajettava tyhjiksi, ja pidettävä täydet akut mieluimmin huoneen lämmössä, koska ne purkautuvat nopeammin kylmässä? Ihmettelin, mutta kai se niin on?

Nuo NiCamiumit ovat kai laittomia ensi vuonna uusissa laitteissa, eikä niitä saa enää tuoda maahan.

Neutroni
Seuraa 
Viestejä30583
Liittynyt16.3.2005
David
En tiedä onko tämä fakta vai luulo, mutta vaikuttaa siltä että pitää olla tarkkana noiden pienakkujen kanssa siinä miten päin ne tulee kytkeneeksi. Itselläni on sellainen käsitys, että akun saa pilattua tehokkaasti kytkemällä sen laitteeseen väärin päin.Riippuu tietysti laitteesta, mutta kyllä väärin päin kytketty akku voi hajota tai hajottaa laitteen. Mitä suurivirtaisempi laite, sitä vakavampi ongelma on. Sama koskee myös paristoja. Laturiin väärin päin kytketty akku hajoaa, jos laturi ei tajua tilannetta.

Toinen vaihtoehto on, että osa niistä on ns. maanantaikappaleita, jotka lakkaavat toimimasta ilman ennakkovaroitusta. Muisti-ilmiö ei kait nykypäivänä ole enää ongelmana.Halvemmissa akuissa on joukossa huonompia yksilöitä. Sarjassa käytettäessä se huonompi tyhjenee ensin, minkä jälkeen laittene käyttövirta yrittää "ladata" sitä väärin päin. Se tuhoaa akun lopullisesti. Siksi missään laitteessa, jossa on akkuja sarjaan kytkettynä, ei koskaan saisi päästää akkuja aivan tyhjäksi, vaan lopettaa käyttö heti kun huomaa akkujen tyhjenevän. Esimerkiksi akkuporalla se tarkoittaa, että pitkä ruuvi jätetään kesken, ja ruuvataan loppuun akun latauduttua.

Olen vuosien varrella pelannut melkoisen paljon erinäköisten pienlaitteiden yhteydessä noiden pienten AAA, AA, C ja D sekä 9V akkujen kanssa. Olen pyrkinyt käyttämään vai ns. merkkituotteita kuten Energizer, Varta, Philips ja GP mutta sanoisin kyllä, että etenkin AAA ja AA koossa löytyy näidenkin joukosta luvattoman paljon heikkoja yksilöitä.

Siis akkuja, jotka eivät alkuunkaan saavuta luvattua kapasiteettiään tai jopa simahtavat muutaman latauskerran jälkeen. Eli saman valmistajan samantyyppisten akkujen kesken vaikuttaisi olevan hyvinkin suuria yksilöeroja. Laturina olen käyttänyt sekä akkuvalmistajien omia että sellaista Energy-16 merkkistä "älykästä" 16 akun laturia.

Ostin noin puoli vuotta sitten Lidlistä ihan kokeeksi ison kasan AA, C ja D koon Tronic merkkisiä akkuja kun hullun halvalla niitä sai. Ihme ja kumma, ne ovat kaikki hyvässä hapessa ja perstuntumalta kaikki myös vaikuttavat varaavan kutakuinkin sen mainostamansa kapasiteetin verran sähköenergiaa! No, aika näyttää miten näiden pitkässä juoksussa käy?

Sivut

Suosituimmat

Uusimmat

Uusimmat

Suosituimmat