Seuraa 
Viestejä45973
Liittynyt3.9.2015

Itselläni on tällainen automaattinen hitsauskypärä, jonka tekniset tiedot löytyvät täältä:

http://www.witre.fi/hitsauskypara-3m-speedglas-9000-automaattinen-hitsau...

Kypärään on ympätty mukaan jonkin verran sulautettua tekniikkaa, jonka ansiosta hitsaus sujuu moninkertaisella nopeudella verrattuna perinteisiin 70-80 -luvun maskeihin.

Karkeasti hitsaamisesta tietämättömille sen verran, että jos maskilla katsoo vaikka suoraan Aurinkoon, maski suojaa heti silmät haitallisilta säteilyiltä ja kirkkaalta valolta.

Tähtitieteestä kiinnostuneille: tällaisella maskilla harvinaisesta auringonpimennyksestä voi nauttia koko pimennyksen ajan, koska kun katseen kääntää Auringosta pois, maski antaa saman tien normaalin näkömahdollisuuden.

Noin puhtaasti fysiikan ja kemian kannalta kiinnostaisi tietää, minkälaisilla perusteilla tällainen tummuusautomatiikka on pystytty toteuttamaan.

Sivut

Kommentit (18)

Linki ei toiminu, joten en tiedä, millasesta vehkeestä puhut, mutta veikkaisin nuiden antamiesi tietojen perusteella, että tekniikka on kutakuinkin samantapaista kuin polarisoivissa aurinkolaseissa.

bosoni
Seuraa 
Viestejä2704
Liittynyt16.3.2005
Mesoni
veikkaisin nuiden antamiesi tietojen perusteella, että tekniikka on kutakuinkin samantapaista kuin polarisoivissa aurinkolaseissa.Missä mielessä? Eihän niissä mitään aktiivista elektroniikkaa ole. Ainoastaan polarisoiva linssi.

Vai meinaatko että hitsauslasin tummeneminen perustuu nestekiteeseen samaan tapaan kuin nestekidenäytössä? Nestekidenäytöissä taustavalo päästetään polarsoivan "lasin" läpi, ja nestekide joko kääntää polarisaation suunnan tai ei, riippuen missä tilassa se on. Sitten vielä on toinen polarisoiva levy nestekiteen jälkeen. Se päästää läpi vain yhteen suuntaan polarisoitunutta valoa. Sähköllä voidaan ohjata sitä kääntääkö nestekide polarisaation vai ei, ja vastaavasti sitä, pääseekö valo sen jälkimmäisen levyn läpi.

Tavallaan siis "samaa tekniikkaa" kuin polarisoivissa aurinkolaseissa.

En väitä mitään kun en tiedä, mutta voi olla että tuohon perustuu aktiiviset hitsauslasitkin. Mukana tietysti täytyy olla kirkkaan valon tunnistukseen vaadittava elektroniikka.

Jos sorruin (taas) virheeseen, niin tukka varmaan vain oli silmillä, kuten kuva osoittaa...

DerMack
Seuraa 
Viestejä1839
Liittynyt16.3.2005

linkki toimii ainakin mulla ihan hyvin

en sitten tiedä miten se maski toimii, itekin niitä aina ihmetellyt kun jossain nähnyt. On vain aika räyhäkkään hintaisia kotitarve hitsaajalle

No niin, käsittääkseni hitsarin ei tarvitse ajatella? Jos kypäräkin on vielä automatisoitu, niin kuulopuheisiin on uskomista: ammattihitsari nukkuu yli puolet tehokkaasta työajastaan. Kieltämättä silloin aivot saavat fysiologisesti riittävästi lepoa, jolloin ilmeisesti ammattihitsareilla on aikaa ajatella maailman menoa maskinsa uumenissa enemmän kuin tavallisilla pulliaisilla?

Jos itse saisin nukkua puolet työajastani, miten olisi DVD:llä varustettu hitsauskypärä, jossa aikansa kuluksi voisi katsella kaiken maailman elokuvia? Eikös nuo ammattihitsarit vedä muutoin saumaa enemmän korva- ja persetuntumalla? Hitsikahva tekee jotain liikettä riippuen hitsausasennosta, ja korva optimoi hitsisauman viennin jonkinlaiseksi robottiliikkeeksi?

Hitsareista on kuulemma pulaa. Putkille painesertifioitu hitsari tienaa ilmeisesti jossain öljynporauslautalla muutamassa vuodessa sen, jonka eteen akateeminen joutuu puurtamaan koko vuoden? No, hitsarit ovat tunnetusti melko leppoisia, pitävät paljon lomaa ja juovat suunnattomasti olutta - jonka vuoksi hitsarin tulityöhön soveltuva haalarikokokin alkaa aina vähintään kuudellakymmenellä.

-torstai

Hitsari, ammattihitsari, niin kuin ketjun aloittajakin. Se vain, että taidan kuitenkin vetää pitemmän korren, kun saumat röntgenkuvataan - luultavasti, ja traditionaalisella maskilla.

-torstai

_jone_

Noin puhtaasti fysiikan ja kemian kannalta kiinnostaisi tietää, minkälaisilla perusteilla tällainen tummuusautomatiikka on pystytty toteuttamaan.Varmaan nestekiteillä, koska se on säädettävä 8-13 DIN, nestekidekerroksia on useampia tai sitten virtaa pätkitään niin että läpinäkyvyys muuttuu.

Onhan nuo kivoja, mutta yritäppä hioa tai polttoleikata tuollaisella. Silloin se tummuu vaikka ei pitäisi. Niissä malleissa, mitä olen itse kokeillut, ei ollut mitään säätöä, jolla voisi pakottaa lasin pysymään läpinäkyvänä.

Jaa, tässä mallissa on kuitenkin polttoleikkaamiseen ja kaasuhitsaukseen 5-8, & hiontaan kirkas asetus.

Ja oma työpäiväni alkaa olemaan pikkuhiljaa pulkassa. Tänään illalla on ilmeisesti jotkin linnan juhlat. Siellä pitäisi varmaan olla myös yksi duunareitten edustaja. Itselläni naama niin mustana, ettei viitsi edes pestä. Olisi siinä Katainen & kumppanit ihmeissään, kun suoriutuisin juhliin frakkien sekaan suoraan pajalta, ja edustaisin työläisluokkaa ihan konkreettisesti hitsarin nahkarotsi ylläni.

_jone_
Jaa, tässä mallissa on kuitenkin polttoleikkaamiseen ja kaasuhitsaukseen 5-8, & hiontaan kirkas asetus.

Ja oma työpäiväni alkaa olemaan pikkuhiljaa pulkassa. Tänään illalla on ilmeisesti jotkin linnan juhlat. Siellä pitäisi varmaan olla myös yksi duunareitten edustaja. Itselläni naama niin mustana, ettei viitsi edes pestä. Olisi siinä Katainen & kumppanit ihmeissään, kun suoriutuisin juhliin frakkien sekaan suoraan pajalta, ja edustaisin työläisluokkaa ihan konkreettisesti hitsarin nahkarotsi ylläni.
Joo

Aivan faktatietoa tästä tuotteesta minulla ei ole, mutta tässä on ehdotukseni siitä, miten toteuttaisin tuommoisen.

Epäilisin LCD tekniikkaa, kuten aikaisemminkin jo mainittiin. Joskus aikanaan olen telkkarissa nähnyt puhuttavan jotain sähköllä säädettävästi ikkunan kirkkaudesta. Sellaista sanotaan elektrokromaattiseksi lasiksi. Näitähän on nykyään parempien autojen taustapeileissäkin. Jännitettä säätämällä voidaan saadaan aikaan hapetus-pelkistysreaktioita, jotka muuttavat tiettyjen aineiden läpinäkyvyyttä. En tiedä kuinka tummia sävyjä semmoisella saattaa tehdä. Idea on hyvä ja sitä on veikattu LCD:n korvaajaksi.

Olipa tummennusmekanismi mikä hyvänsä, tarvitaan kypärään myös valoanturi ja pieni tietokone. Olettaisin että anturi tarkkailee lähiseudun valoisuutta ja sen perusteella jonkinlainen tietokonepiiri säätää lasin kirkkautta.

Kyllä joo, kypärässä on sulatettu tekniikka valoantureineen, jne. Jos vaikka valoanturin roiskii umpeen, lasi ei enää tummu. Tämän vuoksi, jos lasi ei tummu, suositellaan hitsaamisen lopettamista heti, ja tarkistamaan valoanturin kunto. Lasi on myös terveellinen, koska se ei päästä läpi haitallisia säteilyjä, kuten UV, infrapuna, ocv.

Hieno on maskisi

Kyselen tuosta kipinöiden tarttumisesta lasiin. Onko tuohon kehitelty jotain uutuuksia?

Itse kun viimeksi 80-luvulla hitsailin, oli muistaakseni käytössä jokin spray tms joka hieman esti kipinöiden tarttumisalttiutta.

Sivut

Suosituimmat

Uusimmat

Uusimmat

Suosituimmat