Seuraa 
Viestejä45973

Olen tässä pohtinut, että jos aikaa ei voi kääntää taaksepäin, niin voiko sen tilapäisesti pysäyttää? Aikahan on liikettä tilassa. Jos esim äärimmäinen kylmyys pysäyttää elektronien liikkeen atomissa, niin eikö silloin ajan voi rajoitetussa tilassa jäädyttää eräänlaiseksi "kuplaksi" jossa mikään ei liiku, joten aikakaan ei käytännössä kulu?

Sivut

Kommentit (184)

David
Seuraa 
Viestejä8877
Rikastaja
Olen tässä pohtinut, että jos aikaa ei voi kääntää taaksepäin, niin voiko sen tilapäisesti pysäyttää? Aikahan on liikettä tilassa. Jos esim äärimmäinen kylmyys pysäyttää elektronien liikkeen atomissa, niin eikö silloin ajan voi rajoitetussa tilassa jäädyttää eräänlaiseksi "kuplaksi" jossa mikään ei liiku, joten aikakaan ei käytännössä kulu?

Riippuu siitä käsittääkö ajan kaikkeuden kokonaisliikkeen kautta vai yksittäisen objektin sisäisen liikkeen kautta. Aika on tässä mielessä monikäsitteinen asia (riippuvainen tarkastelukonseptista). Yksittäisen havaitsijan (tai atomin) kokema aika (tai ulkoinen liikenopeus) on siis vain yksi aspekti eli tapa tarkastella ajan luonnetta.

Einstein kuvaa mielestäni aikaa yhtenä (avaruuden) ominaisuutena ja sellaisena sitä on todella vaikea hahmottaa.

Rikastaja
Olen tässä pohtinut, että jos aikaa ei voi kääntää taaksepäin, niin voiko sen tilapäisesti pysäyttää? Aikahan on liikettä tilassa. Jos esim äärimmäinen kylmyys pysäyttää elektronien liikkeen atomissa, niin eikö silloin ajan voi rajoitetussa tilassa jäädyttää eräänlaiseksi "kuplaksi" jossa mikään ei liiku, joten aikakaan ei käytännössä kulu?Kylmyyttä ei ole, on vain lämpöä

Jotta päästäisiin "täydelliseen kylmyyteen", on päästävä eroon kaikesta energiasta, joka tilassa on

Näin siis: aika = liikettä tilassa = lämpöä = energiaa
Eli: ei aikaa = ei liikettä tilassa = ei lämpöa = ei energiaa

Mutta rupeappa tarkemmin ajattelemaan ajan sisintä olemusta. Mitä se tarkkaan ottaen on?

Se, että mikään ei liiku, mitään ei tapahdu, ei tarkoita että aika olisi pysähtynyt. Vaikka kaikki pysähtyisi, niin se ei mitenkään pysäytä ajan kulkua. Vaikka kaikki alkaisi sitten liikkua, ei aika taas alkaisi kulua.

Aikaa ei ole olemassakaan. Se on vain ihmisen tapa hahmottaa tapahtumien kulkua. Kappaleet eivät tarvitse mitään "maagista aikaa" voidakseen liikkua. Ne vain liikkuvat. Älä heti tuomitse, ajattele ensin tarkemmin, ja huomaat että niin se vain on...

Jos ajan voisi pysäyttää, eli sitä voisi siis jotenkin hallita, niin silloin sen saisi myös kulkemaan takaperin. Mutta koska aikaa ei ole, tämä on mahdotonta.

http://www.tiede.fi/keskustelut/viewtopic.php?f=5&t=35070

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Rikastaja
Olen tässä pohtinut, että jos aikaa ei voi kääntää taaksepäin, niin voiko sen tilapäisesti pysäyttää? Aikahan on liikettä tilassa. Jos esim äärimmäinen kylmyys pysäyttää elektronien liikkeen atomissa, niin eikö silloin ajan voi rajoitetussa tilassa jäädyttää eräänlaiseksi "kuplaksi" jossa mikään ei liiku, joten aikakaan ei käytännössä kulu?Erityisen suhteellisuusteorian mukaan ajan pysäyttäminen olisi periaatteessa ainakin lähes mahdollista.

Otan esimerkiksi kaikkien tunteman kaksosparadoksin:

Jos minä pysytyisin jakautumaan kahdeksi identtiseksi kaksoseksi ja kaksosveljeni lähtisi pitkälle avaruusmatkalle (minun silmissäni useiksi vuosiksi) ja kaksoseni kiihdyttäisi nopeutensa lähes valon nopeuteen.

Veljeni palaa minun kelloni mukaan 50 vuoden päästä, (jolloin taidan olla jo eläkkeellä) mutta hän kertookin olleensa matkalla vain muutamia vuosia, eikä veljeni ole juuri vanhentunut sitten viime näkemämme. Aika on siis lähes pysähtynyt!

Mihin muuten perustat väitteesi että aikaa ei voi kääntää taaksepäin vai oliko se jokin oletus?

Kuulostaa mielenkiintoiselta tuo ajan pysäytys jäädyttämällä. Lämpöhän on aineen rakenneosien värähtelyä, jos päästään absoluuttiseen nollapisteeseen eli läpötilaa ei ole niin ilmeisesti myös tilavuuden tulisi olla nolla. Ainakin tekemäni Gay-Lussacin kokeen mukaan.
Tällöin ei kappaleella taatusti ole lämpöenergiaa, jos kappaletta pystytään pitämään paikallaan ulkoisesti vaikka magneettikentällä (Jos kappale sattuu olemaan magneettinen absoluuttisessa nollapisteessä)
niin kappale näyttäisi olevan ulkoisesti paikallaan.

Onko se silti sisäisesti paikallaan? Ymmärtääkseni elektronit liikkuvat vielä tässäkin tapauksessa.
Eli koko systeemi ei ole kokonaan paikallaan!

EDIT: Näin ollen en ymmärrä kuinka saat tuon koeasetelman edes toimimaan?

Piha6
Seuraa 
Viestejä1039
Tumppi L
Aikaa ei ole olemassakaan. Se on vain ihmisen tapa hahmottaa tapahtumien kulkua. Kappaleet eivät tarvitse mitään "maagista aikaa" voidakseen liikkua. Ne vain liikkuvat. Älä heti tuomitse, ajattele ensin tarkemmin, ja huomaat että niin se vain on...Kävele vaikka kymmenen metriä eteenpäin. Liikut tila-ulottuvuudessa. ok. Palaa sitten samaan pisteeseen mistä lähdit. Kävele sama matka samaan suuntaan uudelleen.
Oliko se sama matka ? No tai, senhän jo tiedätkin.

Olen Davidin ja Tumppi L:n linjoilla. Kaikkeuden kokonaisliikkeen kautta hahmotettavaa ajan käsitettä ei varsinaisesti ole olemassa (muuta kuin nimenomaan virheellisenä käsitteenä päämme sisällä). Sen sijaan aika (tai ehkä ennemminkin "ajan nopeus") tilan yhtenä ominaisuutena on olemassa. Tietysti tämäkin ajan nopeus on vain suhteellinen mitta, sillä aika vaikuttaa erilaiselta esimerkiksi katsojan nopeudesta riippuen.

Tietysti jos ajattelemme miten tällainen systeemi pitäisi simuloida tietokoneella, joudumme ottamaan jonkinlaisen ulkoisen universaalin ajan käyttöön. Tämä ei silti tarkoita että sellaista on oikeasti olemassa. On vain tämä hetki. Ajan taaksepäin kääntäminen tarkoittaisi vastakohtaisten perusvoimien käyttämistä, ja silloinkin entropian lisääntymisen laki estää asioita palaamasta takaisin ennalleen.

Tottakai menneisyyden käsite on hyödyllinen kehitettäessä teorioita, mutta se ei tarkoita sitä että sitä on olemassa muuta kuin muistoissa.

4smith4
Erityisen suhteellisuusteorian mukaan ajan pysäyttäminen olisi periaatteessa ainakin lähes mahdollista.

Otan esimerkiksi kaikkien tunteman kaksosparadoksin:

Jos minä pysytyisin jakautumaan kahdeksi identtiseksi kaksoseksi ja kaksosveljeni lähtisi pitkälle avaruusmatkalle (minun silmissäni useiksi vuosiksi) ja kaksoseni kiihdyttäisi nopeutensa lähes valon nopeuteen.

Veljeni palaa minun kelloni mukaan 50 vuoden päästä, (jolloin taidan olla jo eläkkeellä) mutta hän kertookin olleensa matkalla vain muutamia vuosia, eikä veljeni ole juuri vanhentunut sitten viime näkemämme. Aika on siis lähes pysähtynyt!
Lähes pysähtynyt. Ja koska massa ei voi saavuttaa valonnopeutta, aika ei voi pysähtyä. Melkein ja tasan voivat olla kaksi hyvin eri asiaa.

4smith4
Kuulostaa mielenkiintoiselta tuo ajan pysäytys jäädyttämällä. Lämpöhän on aineen rakenneosien värähtelyä, jos päästään absoluuttiseen nollapisteeseen eli läpötilaa ei ole niin ilmeisesti myös tilavuuden tulisi olla nolla. Ainakin tekemäni Gay-Lussacin kokeen mukaan.Nuo termodynamiikan tilanyhtälöt ovat käsittääkseni erittäin epäpäteviä mm. lähellä absoluuttista nollapistettä. Etenkin, kun ne kuvaavat nimenomaan (ideaali)kaasuja, joita ei kauheasti absoluuttisessa nollapisteessä esiinny. Heliumilla on maailman alhaisin kiehumispiste - nelisen kelviniä.

EDIT: Vielä yksi lisäys: Fysiikan dosentti meinasi, että aika voitaisiin määritellä (muun muassa?) entropian mukaan. Siis entropian kasvaessa aikakin kasvaa. Pohtikaa huviksenne sitä, itse en ole kauhean hyvin välttämättä sisäistänyt.

EemeIi
EDIT: Vielä yksi lisäys: Fysiikan dosentti meinasi, että aika voitaisiin määritellä (muun muassa?) entropian mukaan. Siis entropian kasvaessa aikakin kasvaa. Pohtikaa huviksenne sitä, itse en ole kauhean hyvin välttämättä sisäistänyt.Tämä on se suuntaus nykyään, jonka Eddington 1920-luvulla aloitti ja sittemmin Hawkings 1970-luvulla rakenteli eteenpäin. Puhutaan siis eri ajoista tai oikeammin ajan nuolista. Yksi on mainitsemasi termodynaaminen aika eli entropian gradientti. Sitten meillä on mm. kosmologinen aika sekä psykologinen aika. Muitakin "aikanuolia" löytyy.

Voisiko joku selittää teoriassa, että MIKSI aika hidastuu nopeuden kasvaessa??? Kukaan ei ole koskaan syytä kertonut, todennut vain että niin se menee. Vai meneekö sittenkään? Itse epäilen vahvasti että kyseessä on vain virhetulkinta...

Tumppi L
Voisiko joku selittää teoriassa, että MIKSI aika hidastuu nopeuden kasvaessa??? Kukaan ei ole koskaan syytä kertonut, todennut vain että niin se menee. Vai meneekö sittenkään? Itse epäilen vahvasti että kyseessä on vain virhetulkinta...Aiiiiheesta juuri mitään tietämättömänä,
sanosin että:
Nopeus voisi tässä olla jonkinlainen graviotaalinen, heh siis tarkoitan jokin massallinen ominaisuus, ja ns. suurin massa voisi sitten ns. hallita aikaa, olla ns. itsensä. niin ettei siihen niin vaikuta muut voimat...
...siis nopeus antaa tiettyä autonomiaa, paikallaan pysyvyyttä, ei tarvitse liikkua(ns. muiden massojen pillin mukaan), eli käyttää aikaa.

en mie usko että aikaa sellasenaan ees oikeesti on, siis tarkotan että aika on ihmiskäsite, josta universumi viis veisaa, luulen.. kaikenkaikkiaan, olis melko vaikeeta todella pohtia sellasen asian luonnetta mitä ei ylipäätään ole.
Se että ihmisen/eläimen solut vanhenee ja fysiikka rapistuu kuoleman lähestyessä ja "ajan" kuluessa, ei välttämättä meinaa sitä että aikaa olisi olemassa. Jos onkin vaan se paikka ja tila?
Mutta tää nyt on vaan tällanen vilosoohvinen näkökulma asiaan, tavallaan

ajan luonne näin ollen olis juuri sellainen, millaiseksi ihminen sen käsityksiensä pohjalta määrittää ja on tällä hetkellä määrittänyt.

btw tässä ketjussa tulee vähän sellanen "Outo tunne" - topicin kaltainen fiilis, jotenkin..

Tumppi L
Voisiko joku selittää teoriassa, että MIKSI aika hidastuu nopeuden kasvaessa??? Kukaan ei ole koskaan syytä kertonut, todennut vain että niin se menee. Vai meneekö sittenkään? Itse epäilen vahvasti että kyseessä on vain virhetulkinta...Siitä voi jokainen antaa oman mielipiteensä, miksi aika hidastuu, sillä kysymykseen ei ole oikeaa saati väärää vastausta. Fysiikan tehtävänä ei ole vastata tällaiseen filosofiseen kysymykseen, vaan selittää havaintojen perusteella se mitä selitettävissä on. Toki fyysikoille (ja kaikille muillekin) on suotavaa pohdiskella filosofisia kysymyksiä, koska se kehittää ajattelumaailmaa.

Klassisen fysiikan mukaan voimme liikkua kolmessa paikkaulottuvuudessa vapaasti, ilman että aika hidastuu tai nopeutuu mihinkään suuntaan. Voidaan ajatella, että universumilla on sisäinen, absoluuttinen kello joka tikittää ikuisesti samalla nopeudella ja kaikki muut ajanhetken suhteutetaan tähän absoluuttiseen kellokoneistoon. Tämä kuulostaa arkijärjellä ajateltuna täysin luonnolliselta ja toimivalta systeemiltä. Kuitenkin havainnot ovat osoittaneet, että malli on väärä.

Suhteellisuusteorian mukaan aika ja paikka ovat kytkeytyneet toisiinsa varsin hassulla tavalla. Voidaan ajatella, että avaruus on aidosti neliulotteinen siten, että vaikka pysyisimme paikoillamme noin klassisesti katsottuna, niin todellisuudessa viiletämme hirmuista vauhtia tässä avaruudessa aikakoordinaatin suhteen. Tämä ei tietenkään näy arkielämässä millään tavalla, mutta nopeuksien kasvaessa ajan ja paikan kytkeytyminen tulee yhä paremmin näkyviin. Tietysti suhteellisuusteoriakin on vain eräs ajatusmalli, mutta sen antamat tulokset ja ennusteet ovat toistaiseksi vastanneet havaintoja paremmin kuin minkään muun teorian.

Tumppi L
Voisiko joku selittää teoriassa, että MIKSI aika hidastuu nopeuden kasvaessa??? Kukaan ei ole koskaan syytä kertonut, todennut vain että niin se menee. Vai meneekö sittenkään? Itse epäilen vahvasti että kyseessä on vain virhetulkinta...


No katsos nopeus nyt kasvaa kiihdyttäessä ja kiihdytys
hidastaa kelloja.

Mainittakoon että kellot jotka hidastuvat ovat kellot kaukana
kiihdyttäjän takapuolella, vielä kauempana taasen
kellot siirtyvät taaksepäin.

jartsa

No katsos nopeus nyt kasvaa kiihdyttäessä ja kiihdytys
hidastaa kelloja.

Mainittakoon että kellot jotka hidastuvat ovat kellot kaukana
kiihdyttäjän takapuolella, vielä kauempana taasen
kellot siirtyvät taaksepäin.Tuo oli viidenneksi paras syy.

Kello ja sen viisarit ovat hiukkasen eri koordinaatistoissa.
Kun kello ammutaan tykillä niin kellon ja sen viisarien
koordinaatistojen muutokset sattuu olemaan semmoiset
että koordinaatistot ovat enempi lähekkäin.

jartsa
Tumppi L
Voisiko joku selittää teoriassa, että MIKSI aika hidastuu nopeuden kasvaessa??? Kukaan ei ole koskaan syytä kertonut, todennut vain että niin se menee. Vai meneekö sittenkään? Itse epäilen vahvasti että kyseessä on vain virhetulkinta...


No katsos nopeus nyt kasvaa kiihdyttäessä ja kiihdytys
hidastaa kelloja.

Mainittakoon että kellot jotka hidastuvat ovat kellot kaukana
kiihdyttäjän takapuolella, vielä kauempana taasen
kellot siirtyvät taaksepäin.
Koska olen helkutin utelias, kysyn taas, että MIKSI näin tapahtuu??? Miksi kellot hidastuvat???

Tumppi L

Koska olen helkutin utelias, kysyn taas, että MIKSI näin tapahtuu??? Miksi kellot hidastuvat???

No en tiedä mutta,

Ydinvoimalan lähettyvillä on iso uraanivarasto ja kelloja.
Ydinvoimalan sähköllä kiihdytetään kelloilla lastattua
junaa jossain kaukana.

No kas, nytpä kellot joihin varastoidaan energiaa hidastuvat,
ja kellot joiden läheltä häipyy energiaa nopeutuvat.

Tumppi L; Itse ajattelen asiaa näin:

"kellot hidastuvat" siis suhteellisesti. Nopeammin liikkuvan kello siis jätättää suhteessa hitaammin liikkuvaan, mutta kumpikaan ei varsinaisesti koe tätä ajankulua mitenkään erikoisesti. Homma huomataan vasta sitten, kun päästään vertailemaan kellojen aikoja.

Aika on ikäänkuin tunneli kahden tapahtumapisteen välillä. Kun kuljet nopeudella x kolmessa tilaulottuvuudessa paikasta a paikkaan b, kuljet tietyn matkan "aikatunnelissa". Kun nopeutesi on pienempi kun x, aikatunneli on pidempi, vaikka kolmessa tilaulottuvuudessa kulkemasi matka on sama.

Ajan suhteellisuus tarkoittaa yhtä pitkässä aikatunnelissa liikkumista erilaisilla nopeuksilla. kun lähestytään valon nopeutta, massasi lähestyy ääretöntä. E=mc2 periaatteen mukaisesti yli valonnopeutta liikuttaessa tarvittaisiin ääretön määrä energiaa. Mitä nopeammin kuljet, massasi muuttuu, mikä aiheuttaa ympärilläsi olevan ajan hidastumista.
(periaatteessa jokaisen ihmisen aika kulkee järjettömän pienessä mittakaavassa eri tahtiin. Tosin Maapallon vaikutus on melkoisen dominoiva.

Massan vaikutus aikaan johtuu taas siitä, että suhteellisuusteorian mukaan massa käyristää aika-avaruutta. Mustissa aukoissa siis aikaa ei kulu lainkaan, mikäli niiden massa on todellisuudessa ääretön. (itse tosin ajattelisin mustan aukon massan olevan jatkuvasti äärettömän rajalla, muttei ihan ääretön) Aika-avaruuden käyristyminen taas aiheuttaa tuota pohtimaani epätasaista nopeutta "aikatunnelissa".

leoric
Massan vaikutus aikaan johtuu taas siitä, että suhteellisuusteorian mukaan massa käyristää aika-avaruutta. Mustissa aukoissa siis aikaa ei kulu lainkaan, mikäli niiden massa on todellisuudessa ääretön. (itse tosin ajattelisin mustan aukon massan olevan jatkuvasti äärettömän rajalla, muttei ihan ääretön) Aika-avaruuden käyristyminen taas aiheuttaa tuota pohtimaani epätasaista nopeutta "aikatunnelissa".Mustan aukon massahan ei ole ääretön edes klassisesti saati suhteellisuusteoreettisesti, mutta aukon keskellä on toki singulariteetti, jossa avaruus kaareutuu "äärettömästi".

Tumppi L
jartsa
Tumppi L
Voisiko joku selittää teoriassa, että MIKSI aika hidastuu nopeuden kasvaessa??? Kukaan ei ole koskaan syytä kertonut, todennut vain että niin se menee. Vai meneekö sittenkään? Itse epäilen vahvasti että kyseessä on vain virhetulkinta...


No katsos nopeus nyt kasvaa kiihdyttäessä ja kiihdytys
hidastaa kelloja.

Mainittakoon että kellot jotka hidastuvat ovat kellot kaukana
kiihdyttäjän takapuolella, vielä kauempana taasen
kellot siirtyvät taaksepäin.
Koska olen helkutin utelias, kysyn taas, että MIKSI näin tapahtuu??? Miksi kellot hidastuvat???Voi ajatella pienen kokeen.

Kaksi astronauttia ovat valtavan pitkässä avaruusaluksessa. Valolla menee 1 sekunti tämän matkan kulkemiseen. Etupäässä oleva lähettää valomerkin toiselle sekunnin välein. Avaruusalus on paikoillaan, taikka tasaisessa liikkessä, niin valolta menee 1 sekunti, joten 2. astronautti (aluksen takapäässä) saa tämän merkin sekunnin välein.

Jos avaruusalus kiihdyttää eteenpäin, ja 1. astronautti lähettää merkin sekunnin välein, mutta nyt sillä menee alle sekunti matkata tämä sama matka. 2. astronautti siis saa merkin alle sekunnin välein.

Suhteellisuus teorian mukaan tämä tosin tapahtuu myös paikoillaan ollevassa aluksessa, joten ensimmäinen tilanne ei ole aivan pätevä todellisuudessa. Kannattaa lukea kirja "Ajan lyhyempi historia." Se on uusittu, lyhyempi ja nykypäiväisempi versio Hawkingin kirjasta "Ajan lyhyt historia." Hyvää luettavaa.

Tumppi L

Koska olen helkutin utelias, kysyn taas, että MIKSI näin tapahtuu??? Miksi kellot hidastuvat???

Eivät hidastu, vaaditaan eri koodinaattien vertailua, että voitaisiin väittää hidastuvan.

Ellei joku, jokin vaikuta kelloihin ne kyllä käyvät omaa aikaansa, sitä mitä niiden mekanismi, koostumus edellyttää.
Jos joku on muuttunut, on siihen vaikuttanut jokin voima.

Sivut

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat