Seuraa 
Viestejä45973
Liittynyt3.9.2015

Kun nyt on Suomen itsenäisyyspäivä, olisi kiinnostavaa kuulla mitä se merkitsee palstalaisille ja mitä asioita itsenäisyydessä korostetaan liikaa ja mitä liian vähän?

Onko itsenäisyys ylipäätään edes tavoiteltava asia?

Tekivätkö Suomen sotien veteraanit ja Suomi hyvän tön taistellessaan talvi- ja jatkosodassa Suomen itsenäisyyden?
Miten vapaussota vaikutti Suomen itsenäisyyteen?

Onko tämä perintö unohdettu ja vaihdettu linnan juhlien humuun ja naisten vaatteiden arvosteluun?

Pitäisikö valtiovallan "virallisesti" tukea enemmän syrjäytyneitä, ettei se jäisi Hurstin tehtäväksi?
Sehän pitäisi olla jokapäiväistä politiikkaa 365 pv vuodessa, mutta asia tulee monille esiin vain itsenäisyyspäivänä?

Mikä on Suomen itsenäisyyden ja EUn suhde ja mitä uusia vaatimuksia Suomen itsenäisyydelle olisi asetettava ( esim. uudet maahanmuuttajat, monikansallisuus, globaalisaatio)?

The stage is Yours!

Sivut

Kommentit (30)

Olen tehnyt isänmaani hyväksi paljon töitä aikoinaan. Jossain vaiheessa elämääni en tarvinnut enää hyödyntää tätä uskontoa. Sinänsähän minä puolustan omaa pesää, joten sillä tavoin suomalaisuudella on minulle merkitystä. Muuten koen olevani EU:n kansalainen. Kiitos sotaveteraaneille baltian kohtalon välttämisestä.

lierik
Seuraa 
Viestejä4922
Liittynyt31.3.2005

Ehdin jo vastata toiseen ketjuun, sama tänne:

"Suomi valtion nimenä kyllä säilyy. On sitten eri asia säilyykö itsenäisenä. Itsenäisyyttä ollaan myymässsä yhä enemmän ulkopuolisille tahoille, pahimpana esimerkkinä nykyinen ulkoministeri Stubb, joka ajaa maatamme NATO:on, kuin käärmettä pyssyyn.

EU-jäsenyys on kaventanut Suomen itsenäisyyttä huomattavasti jo nyt. Nato taas on yhden vaarallisen supervallan dominoiva sotaliitto ja pienenä maana Suomi joutuisi alistumaan suurten jäsenmaiden sanelupäätöksiin. Natossa ollaan sitä paitsi karsimassa yksittäisten maiden erivapauksia ja siirtymässä enemmistöpäätöksiin. EU:lla sama linja.

Suomen maantieteellisestä asemasta johtuen voimme säilyä itsenäisenä vain, kun meillä on itsenäinen Venäjä-politiikka. Naton jäsenenä sitä ei enää olisi. Typerää muutenkin olisi Suomen ajaminen kahden ydinasevaltion rajamaaksi. Suomen perinteinen turvallisuuspolitiikka on toiminut erinomaisen hyvin jo 60 vuotta, ytimenä sotilaallinen liittoutumattomuus, hyvien naapuruussuhteiden ylläpitäminen, niin itään, kuin länteen ja toimiminen kansainvälisessä yhteistyössä. Nobelin rauhanpalkintokin tuli viimein Ahtisaarelle.

Puolustuskyky tulee mitoittaa oman maan tarpeen mukaan, eikä sotaliittojen. Suomen tärkein turvatakuu on kyky toimia aidosti yhteistyökykyisenä ja -henkisenä naapuriemme, erityisesti Venäjän suhteen."

Lierikki Riikonen

Aslak
Seuraa 
Viestejä9177
Liittynyt2.4.2005

Itsenäinen valtio määrää itse, kaikista omaa valtiota koskevista asioista. Suomi ei ole itsenäinen valtio siinä suhteessa ,,ennää.

Saattapa olla jopa niin , että 1800 luvulla ollessamme Venäjän alamaisia,niin silloin itsemääräämisoikeutemme oli nykyistä suurempi.
Siinä mielessä olemme luopuneet itsenäisyydestämme, ja jopa itsenäisyyspäivästä on muovostunu valtaapitävien Herrojen
ryyppyjuhla.

Toki kannatan ehdotonta itsenäisyyttä, ja valtaa itse päättää omista asioista, myöskin taloudellisista.

No tämä on Aslakin kanta , ja se pitää toistaiseksi.

Veteraanien työ on yliarvostettua. Suomi olisi itsenäistynyt Baltian maiden kanssa ilman mitään ongelmia, ja saanut siinä yhteydessä myös "Karjalan takaisin" Kilpailuasema olisi tuolloin myös ollut huomattavasti nykyistä parempi elintason ollessa alhaisempi. Veteraanit ovat siis syyllisiä Suomen liki sukupolven kestäneeseen taantumaan !

Aslak
Itsenäinen valtio määrää itse, kaikista omaa valtiota koskevista asioista. Suomi ei ole itsenäinen valtio siinä suhteessa ,,ennää.

Saattapa olla jopa niin , että 1800 luvulla ollessamme Venäjän alamaisia,niin silloin itsemääräämisoikeutemme oli nykyistä suurempi.
Siinä mielessä olemme luopuneet itsenäisyydestämme, ja jopa itsenäisyyspäivästä on muovostunu valtaapitävien Herrojen
ryyppyjuhla.

Toki kannatan ehdotonta itsenäisyyttä, ja valtaa itse päättää omista asioista, myöskin taloudellisista.

No tämä on Aslakin kanta , ja se pitää toistaiseksi.
Onhan se tietysti kivaa, että juuri suomalaiset hallinnoivat valtio-aparaattia nimeltä Suomi kuin että sitä hallinnoisi esim. monikansallinen pääoma siten, että valtiovallan päätöksien olisi sopeuduttava pääoman vaatimuksiin vaikkapa pääomaverotuksen suhteen niin, ettei pääoma pakene maasta tai että maa olisi investointihoukutteleva. Tai investointihoukuttelevasti jopa huorahtava.

Tässä eilenillalla kolmannella silmällä katselin Suomen itsenäisyyspäivän linnanjuhlia. Paljon pingviinivallasväkeä ja pingviininarreja. Itsenäisyys on todella kumma juttu.

Entä jos itsenäisyys onkin vain kaupankaynnin yhtiöittämismuoto, kotoeliitin markkina- ja suojatyöalue, joka parempien apajien toivossa voidaan liittää laajempaan yhteismarkkina-alueeseen itsenäisyyden uudelleentulkinnalla?

Tai jospa rahvasta on pitkin historiaa vain vedetty höplästä ja valtiot ovatkin vain läänityksistä kehittyneitä veronkanto-oikeusalueita eikä niillä koskaan ole muuta tarkoitusta ollutkaan. Ihmisen kulttuurievoluutiossa valtiot ovat lauman ja heimon jatkumo. Lauman hierarkia on siirretty rakenteisiin ja lauma on yhtiöitetty. Niillä on jopa uusliberalismissa yhtiöiden hierarkia ja palkitsemisjärjestelmä, jossa tuloksesta bonuksen saavat eliitti. Saalis on aina syöty hierarkisessa järjestyksessä.

Itsenäisyys on tosiaan sanana makustelemisen arvoinen.

lierik
Seuraa 
Viestejä4922
Liittynyt31.3.2005
Starman
Lierik,

Onko itsenäisyys Sinulle pelkästään näitä asioita?
Ei tietenkään ole, tuossa on kysymys vain poliitisesta agendasta.

Suomalaisuus on säilynyt kautta aikojen kulttuurisena ja ennen kaikkea kiellellisenä pointtina, riippumatta siitä, kuka meitä "hallitsee". Jollei Ruotsi olisi hävinnyt Suomen sotaa 1908-1909 Venäjälle olisi tilanne muodostunut silloi kovin hankalaksi. Suurinpirtein kaikkien olisi pitänyt ruotsia osata, koska se oli virkamiesten ja kulttuurinkin käyttökieli. Vrt. kansallisrunoilijamme Runebergiin, hän kirjoitti ruotsiksi pääteoksensa Vänrikki Stoolin tarinatkin.

Tuosta tulikin mieleen OYS:n kirjastossa tapahtunut: Etsin sieltä ko. teosta, kun tarkoitus oli opetella "Sandels"-runo ulkoa, että saa sillä leuhottaa. Ei löytynyt, eikä koko Oulun kirjastoista. Kun tiedustelin kirjastonhoitajalta syytä, miksei Suomen kansallisrunoilijan pääteosta löydy Oulun kokoisesta kaupungista vastasi: "Minua hävettää, hommaan sen sinulle vaikka kiven kolosta." Soitti sitten ja sain jonkun lähes ensipainoksen ruotsinkielellä, onneksi osaan sitä jonkin verran. Vieläkin muistan alun: " Sandels, han sitter in Partala by jne." löytyy netistäkin nykyään.

Ai niin, hieno suomalaisuuden aika kesti, kunnes Keisari (Suomessa ei koskaan käytetty nimeä Tsaari) neuvonantajiensa toimesta aloitti "sortovuodet". Porvoon valtiopäivillä oli yksi edeltäjänsä Aleksanteri II, luvannut Suomen kansakuntien kansakuntien joukkoon eka kerran.

Suomalaisuutta on vaikea tuhota, tässä mielessä suomalaisuus liittyy enemmänkin kieleen, kuin muihin aspekteihin. Tulevaisuuden suomalainen voi olla vaikka minkä värinen, mutta on silti kulttuurisidonnaisesti suomalainen.

Lierikki Riikonen

Rikastaja
Veteraanien työ on yliarvostettua. Suomi olisi itsenäistynyt Baltian maiden kanssa ilman mitään ongelmia, ja saanut siinä yhteydessä myös "Karjalan takaisin" Kilpailuasema olisi tuolloin myös ollut huomattavasti nykyistä parempi elintason ollessa alhaisempi. Veteraanit ovat siis syyllisiä Suomen liki sukupolven kestäneeseen taantumaan !Voi kai sitä elintasoa alentaa liittymättä NLään ta Venäjään.
Kohta tulet näkemään miten elintaso laskee kuin lehmän häntä ( kaupunkilaisille tiedoksi: laskee vauhdilla ).
Silloin monen työttömän ja ylivelallisen kannattaa miettiä, olisiko ollut parempi jos "kilpailukyky" olisi olisi ollut korkeampi ja olisiko kannattanut liittyä ennen WW2ta NL:ään.
Voi myös mielessään haukkua veteraaneja, joka ovat osaltaan tästä lamasta vastuussa!

Kaikkea sitä...

Jägermeister
Seuraa 
Viestejä1013
Liittynyt23.4.2008
Rikastaja
Veteraanien työ on yliarvostettua. Suomi olisi itsenäistynyt Baltian maiden kanssa ilman mitään ongelmia, ja saanut siinä yhteydessä myös "Karjalan takaisin" Kilpailuasema olisi tuolloin myös ollut huomattavasti nykyistä parempi elintason ollessa alhaisempi. Veteraanit ovat siis syyllisiä Suomen liki sukupolven kestäneeseen taantumaan !Mitä helevettiä!
Sotaveteraanit olisi oikeastaan ainoa porukka, joilla linnan juhliin on mitään asiaa. No tietysti palvelushenkilöstö lisäksi.

Rikastajan mielestä ajanjakso vuodesta -17 tai -39 Neuvostoliiton kaatumiseen saakka olisi ollut sama viettää miehitettynä valtiona? Suomi olisi itsenäistynyt ilman mitään ongelmia?
Eikä Baltiassa esiintynyt mitään ongelmia ko. aikana?

Vieraita panssareita olisi saattanut Rikastajan visiossa näkyä Helsingissäkin.

Millä perusteella Karjala olisi palautettu? Kilpailuasetelma verrattuna mihin olisi ollut parempi?
Voisit vähän perustella.

Aslakin kanssa samaa mieltä siinä, että vuodesta -95 ei olla oltu itsenäinen valtio. Jos jopa kotimaisen viinapullon koko ja etiketin teksti päätetään muualla, kyllä siinä on oma sananvalta vähissä. Puhumattakaan isommista asioista.

---

Aslak
Seuraa 
Viestejä9177
Liittynyt2.4.2005

Mie ainaki itte useissa " virallisissa" itsenäisyys "hurmiohenkisissä" puhheissa , olen vierastanu niitten asennetta.
En sunkhan itseään itsemääräämisoikeutta koskevia, mutta
sitä että sota ja ihmisten tappaminen liitetään hyvin kiinteästi itsenäisyyteen,ja sitä että itsenäisyyven melkein ainuita "sankareita" ovat sankarihauvoissa makaavat, hajalle ammutut raavot, niin ja tietenki muutama herranretku, jokka ei osallistuneet sotiin rintamajoukoissa.

Toelliset itsenäisyyven puolustajat, rivisotilaat sotaveteraanit kituvat , miten parhaiten pystyvät.
Raatojen hauvvoilla juhlitaan , ja muutamaa korkeampaa upseeria kunnioitetaan ylitse kaikkien.

Ihan niinkuin "itsenäisyyven henki" olisi sellainen, että olet vähintäinki roisto ko selvisit sovasta hengissä, sankari on se joka sai kuulan rintaansa.

Elikkä : kaunis on kuolla kun kun joukkosi eessä urhona kaadut,,j,n,e.

Tuntuu kuin juuri tuo " kaatuminen " olisi kunniakkainta tavoiteltavissa olevaa, ei se että taistellaan , pysytään hengissä ja taas taistellaan , ja estetään vieraan vallan tunkeutuminen maahamme.
Ainakaan nuita tuollalailla taistelleita , ei ole juuri mitenkään arvostettu, tai palkittu.
Muutamat saivat pienen rintamamiestilan, jossa toellista elämänmahdollisuutta ei juurikaan ollut.

Mutta mitä jos kaikki sotaan osallistuneet olisivat olleet sankareita ja kaatuneet rintamalla ?
Puhuisimmako yhä vieläkin venäjää ?

Entä sitte nykyiset itsenäisyyttä " niin saakelin "korkealle arvostavat herranketkut, jokka antoivat itsenäisyydestämme suurimman osan EU;lle ?

Piha6
Seuraa 
Viestejä907
Liittynyt26.8.2008

Aiheesta voisi tietysti sanailla paljonkin, mutta totean tässä vaan lyhyesti että olen hyvin pitkälle samoilla linjoilla kuin
Lierik ja Aslak tuolla edellä.

Itsenäisyyskin on tietyllä lailla varsin suhteellinen asia. Suomi oli esimerkiksi 60-luvulla, (myöhemmin haukutusta suomettumisesta huolimatta), itsenäisempi maa kuin nyt.

Joskus vain toivois, että tämäkin porukka, joka vähättelee Suomen itsenäisyyttä näillä sivuilla kokisi todellisen ulkoisen uhan ja joutisi sopeutumaan siihen.
Luultavasti mielipiteet vaihtuisivat, kun omien hienojen fraasien, yliteoreettisten ja nörttipohjaisten mielipiteiden tilalle tulisi karu reaalimaailma täysin muuttuneine tapioineen ja valloittajien mielivaltoineen.
On helppoa aliarvioida veteraaneja ja Suomen itsenäisyyttä, pistämällä sen vain teoreettisen tarkastelun kohteeksi, tuntematta tai puutumatta asioiden todelliseen senaikaiseen tilaan.
Mitenkään kiihkoilematta ihmettelen, ovatko veteraanien uhraukset menneet vain teoreettisille jossittelijoille, joille elämän sisältö on yhdentekevää ja tuntemus historiasta hyvin kyseenalaista.

Starman
Kun nyt on Suomen itsenäisyyspäivä, olisi kiinnostavaa kuulla mitä se merkitsee palstalaisille ja mitä asioita itsenäisyydessä korostetaan liikaa ja mitä liian vähän?

Onko itsenäisyys ylipäätään edes tavoiteltava asia?
Totta helvetissä!

Tekivätkö Suomen sotien veteraanit ja Suomi hyvän tön taistellessaan talvi- ja jatkosodassa Suomen itsenäisyyden?Toki he hyvin taitelivat, mutta itsenäsisyys ei ollut silloi todellisuudessa uhattuna (paitsi sitten, jos Saksa olisi voittanut).

Miten vapaussota vaikutti Suomen itsenäisyyteen?Asetti aikaisemmin saavutetun vastatunnustetun itsenäisyyden monin tavoin uhanalaiseksi.

Onko tämä perintö unohdettu ja vaihdettu linnan juhlien humuun ja naisten vaatteiden arvosteluun?Toivottavasti vääristelyt on unohdettu. ta9taa olla kuitenkin turha toivo vielä toistaiseksi.

Pitäisikö valtiovallan "virallisesti" tukea enemmän syrjäytyneitä, ettei se jäisi Hurstin tehtäväksi?

Sehän pitäisi olla jokapäiväistä politiikkaa 365 pv vuodessa, mutta asia tulee monille esiin vain itsenäisyyspäivänä?
Pitäisi, mutta yrittäköön vaan Hurstikin.

Mikä on Suomen itsenäisyyden ja EUn suhdeEU on vienyt Suomen itsenäisyyden ja demokratian.

ja mitä uusia vaatimuksia Suomen itsenäisyydelle olisi asetettava ( esim. uudet maahanmuuttajat, monikansallisuus, globaalisaatio)?

The stage is Yours!
IRTI EU:STA! ITSENÄISYYS PALAUTETTAVA!

Jos Suomi ei ole itsenäinen EU:n vallasta niin eipä samalla logiikalla Lappikaan ole itsenäinen päättämään omista asioistaan, kun Helsingin herrat määräävät mitä paljakalla saa puuhata; eikä Inarin väki saa tehdä mitä päähän pälkähtää Lapin sisäisestikään rovaniemeläisten hallintopiirien säädellessä arkisia askareita. Jos siis Suomi itsenäisyyden nimissä irti EU:sta niin ilman muuta myös Lappi irti Suomesta! Ja Inari Lapista! Ja mejän mökki Inarista! Mejän pihale ette tuu määräilemmään!

Itsenäisyyspäivänä soisi juhlistettavan vuoden 1917 ja siihen johtaneita tapahtumia. Silloin se itsenäisyys hankittiin! Mikä helvetin pakkomielle meillä on juuttua tuohon sotaan ja ylläpitää sen myötä vihasuhdetta naapuriin? Kunhan viimeisetkin veteraanit saadaan kuopattua niin soisi kulttuurin jo oikeasti muuttuvan eteenpäin katsovaksi.

Sotahullua kansaa, joka tykkää piehtaroida ahdistuksessa ja väkivallassa. Pthyi.

Sivut

Suosituimmat

Uusimmat

Uusimmat

Suosituimmat