Seuraa 
Viestejä45973
Liittynyt3.9.2015

Kreikassa mellakoidaan, kuten Pariisissakin, eli polttamalla ja riehumalla, mutta myös ryöstelemällä. Kreikassa ongelmana sanotaan olevan rikkaiden ja köyhien välisen kuilun kasvaminen. Mellakat laukesivat poliisin ja nuorison yhteenoton jälkeen. Nuoret olivat kivittäneet poliisiautoa, minkä jälkeen poliisit olivat ampuneet ilmeisesti varoituslaukauksia mutta nuoreen oli osunut ja hän kuoli. Tämän jälkeen kauppojen ryöstely ja rakennusten polttaminen kiihtyi ja Ateena näyttää kuin sodan runtelemalta.
Uutinen
Uutinen2

Sama tilanne oli Pariisissa, nuoret olivat paenneet poliisia sähköpömpeliin ja kuolleet, minkä seurauksena mellakat alkoivat. Myös Pariisissa huono työllisyystilanne oli yksi syy. Pariisissa maahanmuuttajilla ei ollut työtä ja Kreikassa rikollisuus rehottaa kun maahanmuuttajia ei ole saatu työllistettyä (olisiko ollut laittomia maahanmuuttajia). Kreikan omat nuoret mellakoivat, sillä Kreikassa ongelmia on useammilla.

Mitä asioille voi tehdä, ettei tällainen pääse toistumaan? Rikkaiden ja köyhien välinen kuilu pitää poistaa? Poliiseilta aseet pois? Vai lisää poliiseja ja isommat aseet? Nythän talouskriisin seurauksena lama vasta on alkamassa.

Selvää ainakin on se, että maahanmuuton pitäisi vastata vastaanottokykyä ja integroitumista tulisi parantaa. Mutta onko nyt uhkana että Britanniassa tapahtuu jotain vastaavaa? Eli nuori kuolee nuorten ja poliisin välisessä yhteenotossa ja sitten paikat palaa ja kaupat ryöstetään? Mikä on Britannian köyhien ja rikkaiden välinen kuilu? Onko Britanniassa työttömyyttä, rikollisuutta ja tai anarkiaa? Kyteekö pinnan alla? Entä onko vaarana että sama ilmiö toistuu Pariisissa tai Kreikassa?

Sivut

Kommentit (163)

Dredex
Mitä asioille voi tehdä, ettei tällainen pääse toistumaan? Rikkaiden ja köyhien välinen kuilu pitää poistaa? Poliiseilta aseet pois? Vai lisää poliiseja ja isommat aseet? Nythän talouskriisin seurauksena lama vasta on alkamassa.

Pitää selvittää, kuka sitä kuilua on tehnyt -- ja sitten kylmästi poistaa tekijä.
Ei täällä turhan tekijöitä tarvita
MUOKS
Piti vaan sanomani, että kun kuilun tekijä poistetaan, niin samalla myös kuilu on poistettu.

Ei siis hyödytä mitään yrittää poistaa itse kuilua, jos kuilun tekijä saa edelleen kaivaa kuilua.

Ensin vahvasti off-topic: Luin tänään juuri iltasanomien sivuilta uutisia ja niissä oli jotain juttua kuinka joku kondominvalmistaja oli sitten mittaillu miesten lähitaisteluelimien kokoja 25 Euroopan maassa ja listannu kansat pituuden mukaan. Olivat kreikkalaiset miehet listan viimeisellä sijalla. Seuraava uutinen kertoi näistä mellakoista ja joku suomalainen paikalla ollut kertoi kuinka paikka oli kuin sodan jäljiltä. Ajattelinpa, ettei noita mittaustuloksia nyt ihan noin vakavasti pidä ottaa.

Mutta itse asiasta, taitavat olla osin samat syyt ja osin täysin eri syyt Kreikassa ja Ranskassa maiden erilaiseen lähihistorian perusteella sanoisin. Ranskassa vaikuttanee enemmän maahanmuuttajataustaisten asukkaiden syrjäytyminen kun taas Kreikassa lähivuosikymmenten fasistinen sotilasdiktatuurijohto vaikuttanee vahvasti juuri ihmisten suhtautumiseen poliisejakin kohtaan.

Toki molemmissa tapauksissa on vahvimpana taustavaikuttajana tuloerojen kasvu, köyhyys ja "kansalaisvaikutus"(anarkisti)ryhmien toiminta. Nyt kun Eurooppa on yleisestikin menossa lamakautta kohti, näitä mellakoita tullaan näkemään varmasti paljon lisää.

Kreikkalaisiin yliopistoihin poliisilla ei ole lupa mennä. Nyt anarkistinuoret kyhäävät polttopulloja ja kasaavat kivenmurikoita kouluissa, poliisit odottelevat ulkopuolella. Paikat ovat varsin rähjääntyneitä ja sivistys alkaa jäädä taka-alalle. Ei ole mukavaa olla kreikassa vaihto-opiskelijana, kun yhteenottojen kyynelkaasut leijailevat alueella vieläkin.
Uutinen

Jos siellä vielä kuolee ihmisiä, niin mellakat varmaan yltyvät.

Mikähän mahtaa olla tuossa mellakassa motiivina? Poliisit kuitenkin tekevät työtään lainsäädännön puitteissa, joten eikö olisi parempi kohdistaa voimavarat sinne politiikan puolelle.

Hulluja.

Orange
Mikähän mahtaa olla tuossa mellakassa motiivina? Poliisit kuitenkin tekevät työtään lainsäädännön puitteissa, joten eikö olisi parempi kohdistaa voimavarat sinne politiikan puolelle.

Hulluja.
Yhdessä uutisessa mainittiin, että aiemminkin on kuollut nuoria poliisin ja nuorten välisessä yhteenotossa Kreikassa. Tällä kertaa taisi olla jotain kahnausta ja sitten nuoret kivittivät poliisiautoa, jolloin poliisit ampuivat.

Kummallista on kuitenkin se, että lopulta yhteenotot paisuvat niin, että poltetaan paikkoja ja ryöstellään. Ilmeisesti rikkaiden ja köyhien välinen kuilu on liian suuri - tai ainakin jos joillakin ei ole työtä eikä juuri muutakaan mutta toiset elävät miljoonatuloilla.

No nyt näyttää siltä, että Kreikka kilahti. Ateena palaa ja ihmisiä evakuoidaan paikoin. "- - Tuhannet mielenosoittajat rikkoivat myös pankkien ja virastojen ikkunoita sekä ryöstivät kymmeniä kauppoja eri puolilla maata. - - Ateenassa toistakymmentä poliisiasemaa kärsi vaurioita, kun mielenosoittajat purkivat niihin raivoaan. - - " Lisäksi keskiviikkona on tiedossa yleislakko ja mellakoiden ennustetaan jatkuvan monta päivää.
Uutinen

Mitenköhän kauan tuostakin kestää toipua. Ei tee hyvää ennestäänkin huonolle taloustilanteelle, kun paikat poltetaan. Työtä tosin teettää uudelleenrakennuksessa, mutta ne rahat ovat pois jostain muusta kehityksestä.

Kun hallitsija menettää uskottavuutensa riittävän huonoon kuntoon, luottamustasoa ei ole mahdollista nostaa ylös muuta kuin hallitsijan vaihdolla.

Toope
Seuraa 
Viestejä24740
Liittynyt23.7.2006

Hassua, miten vasemmistolaiset taas riehuvat.

[list:22015yzv]But the evening demonstration, which had attracted thousands and was organized by the nation's Communist Party, was accompanied by some of the worst of the violence of the past several days, and bystanders said they were growing more frustrated with the police's inability to stop the riots.[/list:u:22015yzv]
http://www.iht.com/articles/2008/12/08/europe/greece.php

Kannattaakohan vasemmisto muuten myös poliisien määrärahojen nostamista tai heidän aseenkäyttörajoitusten väljentämistä?

"Siirtolaisuuden hyväksyminen kehitysmaista oli pahin virhe, jonka länsimaat tekivät Toisen Maailmansodan jälkeen." - Toope

Peili olisi se keksintö, jota arabialainen ja islamilainen maailma tarvitsisi. He voisivat sen kautta nähdä syyllisen siihen, miksi omat yhteiskunnat eivät toimi.

http://tinyurl.com/jbs6kqp

Dredex
No nyt näyttää siltä, että Kreikka kilahti. Ateena palaa ja ihmisiä evakuoidaan paikoin.
UutinenKun kapitalismin kone markkinatalous osoittautuu myös Euroopassa itse itseään korjaamattomaksi mekanismiksi ilman yhteiskunnan sosiaalista tukea, kun taantuma syvenee ja työttömyys kasvaa ja kun eriarvoistuminen vielä korostuu konservatiivisen hallituksen toimenpiteinä juuri demokratian hellenistisillä syntysijoilla niin tämä voi olla airut tulevasta.

Tämän taustalla on paljon voimakkaampi lataus kuin sen laukaissut 15-vuotiaan tappo.

lierik
Seuraa 
Viestejä4922
Liittynyt31.3.2005
Toope

Kannattaakohan vasemmisto muuten myös poliisien määrärahojen nostamista tai heidän aseenkäyttörajoitusten väljentämistä?
Jotkut kannattaa, toiset ei. En usko tuollaisesta yhteistä sopua olevan. Ihmetyttää tuo pointti "aseenkäyttörajoitusten väljentäminen."Suomen poliisilla on oikeus käyttää asetta tarvittaessa yksittäistapauksessa harkintansa mukaan." Miksi sitä pitäisi väljentää? Että saisi ampua milloin huvittaa, seuraamuksista välittämättä? Ei ole oikea tie, pidän Suomen poliisia nykyisellään hyvin vastuuntuntoisena pistolan käyttäjänä, ei siihen mitään muutoksia tarvita. Joidenkin Amerikoiden, Aasian tai Afrikan maiden malliin.

Yhteiskuntarauhan säilyttäminen vaatii kohtalaisen suurta konsensusta sivistyneistön, työtötekevien ja muidenkin palkanansaitsijoiden, yhteiskunnan päättäjien, viranomasten sekä pääomanomistajien välillä. Globaalit kapitalistit ovat tästä kelkasta hypänneet pois. Bror Wahroosin mielestä "yrityksen tärkein tehtävä on tuottaa rahaa omistajilleen." Näin oli, sortumassa olevan, liberaali ja kvartaalitalouden aikana. Nyt tuo oppi on kaatumassa pitkin maailmaa omaan mahdottomuuteensa.

Lierikki Riikonen

Ding Ding
Toope
Hassua, miten vasemmistolaiset taas riehuvat.

Eivät he ole huligaaneja. He ovat yhteiskuntakriittisiä.Ja tietenkin he tekevät sen vain geneettisistä syistä.

Yhteiskunnassa kaikki hyvin?

Dredex
Mitenköhän kauan tuostakin kestää toipua. Ei tee hyvää ennestäänkin huonolle taloustilanteelle, kun paikat poltetaan. Työtä tosin teettää uudelleenrakennuksessa, mutta ne rahat ovat pois jostain muusta kehityksestäRiippuu kenen taloudesta on kyse. Toiset tekevät päivittäin töitä ja saavat ylläpidettyä yksiötä ja ruan, kun taas toiset eivät tee käytännössä mitään ja elävät yli 200 neliön kiviasunnossa, uivat uima-altaassa päivittäin, ajavat 100 000 euron arvoisella Bemarilla, syövät hyvin ja siivouspalvelu pesee lemmenvuoteen. kyse on talodellisesta orjuuresta, joka on ainakin minun moraalikäsityksen vastainen. Valittavasti näistä mellakoista huolimatta rikkaat norkoilee päivät, kun köyhät ja keskiluokka korjaa tuhot ja ylläpitää yhteiskuntaa.

Ding Ding
Toope
Hassua, miten vasemmistolaiset taas riehuvat.

Eivät he ole huligaaneja. He ovat yhteiskuntakriittisiä.Kannattaako ruveta hössöttämään hätsinpikaa tai huvitella aiheen tiimoilla? Tokko siitä isoa iloa kertyy..

Asiallisestikin voi aihetta seurailla.
Tuo nimittäin näyttää aika nololta.

Toope
Seuraa 
Viestejä24740
Liittynyt23.7.2006
lierik
Yhteiskuntarauhan säilyttäminen vaatii kohtalaisen suurta konsensusta sivistyneistön, työtötekevien ja muidenkin palkanansaitsijoiden, yhteiskunnan päättäjien, viranomasten sekä pääomanomistajien välillä. Globaalit kapitalistit ovat tästä kelkasta hypänneet pois. Bror Wahroosin mielestä "yrityksen tärkein tehtävä on tuottaa rahaa omistajilleen." Näin oli, sortumassa olevan, liberaali ja kvartaalitalouden aikana. Nyt tuo oppi on kaatumassa pitkin maailmaa omaan mahdottomuuteensa.

Wahlroosien mukaankin yrityksen omistajia nykyisin ovat ketkä tahansa palkansaajat. Viime vuosikymmeninä palkansaajat (työläiset) ovat suurissa määrin sijoittaneet palkkarahojaan osakeomistukseen, omistuksen ja työnteon rajat ovat siis erittäin vahvasti hämärtyneet.

Ding Ding
Toope

Hassua, miten vasemmistolaiset taas riehuvat.

Eivät he ole huligaaneja. He ovat yhteiskuntakriittisiä.

Aivan totta, eivätkä he oikeasti riehu, he vain demonstroivat.

"Siirtolaisuuden hyväksyminen kehitysmaista oli pahin virhe, jonka länsimaat tekivät Toisen Maailmansodan jälkeen." - Toope

Peili olisi se keksintö, jota arabialainen ja islamilainen maailma tarvitsisi. He voisivat sen kautta nähdä syyllisen siihen, miksi omat yhteiskunnat eivät toimi.

http://tinyurl.com/jbs6kqp

lierik
Yhteiskuntarauhan säilyttäminen vaatii kohtalaisen suurta konsensusta sivistyneistön, työtötekevien ja muidenkin palkanansaitsijoiden, yhteiskunnan päättäjien, viranomasten sekä pääomanomistajien välillä. Globaalit kapitalistit ovat tästä kelkasta hypänneet pois. Bror Wahroosin mielestä "yrityksen tärkein tehtävä on tuottaa rahaa omistajilleen." Näin oli, sortumassa olevan, liberaali ja kvartaalitalouden aikana. Nyt tuo oppi on kaatumassa pitkin maailmaa omaan mahdottomuuteensa.Tokko sitä Wahlroosin tai kenekään muunkaan niskaan voidaan kaataa.

Kunnollista, siis järjestäytynyttä vasemmistoa on hyvin vähän. Siis sellaista joka huolehtis myös syrjäytymisuhassa elävien sivistämisestä ja yhteiskunnassa mukana pysymisestä.

Se taitaa olla suurin syy?
Se mitä kaikkea on ilmiön taustalla, se onkin jo monipuolinen valikoima syitä.

Sivut

Suosituimmat

Uusimmat

Uusimmat

Suosituimmat