Seuraa 
Viestejä465
Liittynyt14.12.2005

Jopas tulikin otsikolla laitettua..

Vanhana venture capitalistina käväisin tuolla internetissä etsimässä mahdollisia sijoituskohteita, joille maistuisi parin miljoonan apuraha verkkosivustonsa kehittämiseksi. Kävi kumminkin niin, että jäin huvikseni katselemaan Justin.tv:n käyttäjien live broadcasteja.

Kahdelle erityyppiselle asialle annoin eniten huomiota. Ensinnäkin minua hämmensi se, että oli jostain syystä kovin mielenkiintoista seurailla livenä esim. jonkun tuntemattoman pojanklopin kitaralla soittelua, sarjakuvien piirtelyä, laulamista, leivän syömistä, sekä keskustelua äänichattaajien kanssa. Mielenkiintoista se oli samassa mielessä kuin nykytanssin seuraaminen, jossa ei voi tietää tai edes intuitiivisesti arvata ennalta mitä seuraavaksi tapahtuu.

Toinen seikka ei ollut se, että useilla teinityttöjen ja esiteinisellaisten käyttäjäkanavilla oli ihan poskettomat määrät rekisteröityneitä kommentoijia, jotka

..sillä, tämähän ei olisi ollut edes mitenkään yllättävää. Toinen seikka tässä on se, että about 13-vuotiaat teinit pystyvät ainakin näennäisen helposti suodattamaan pois ja sivuuttamaan valtavan määrän suoria vihjailuja ja ehdotuksia tietoisuudestaan. Tämä päätellen siitä kuinka he jaksavat kertoa päivän tapahtumista ja viimeeksi lukemastaan kirjasta ihan kuin mitään "show you boobs" -viestejä ei olisikaan.

Helppo selitys olisi tietysti se, että he ovat turtuneet niihin, mutta se olisi aika vajaa selitys. Jos ei lasketa niitä teinejä, jotka keimailevat kiusallaan chatissä esiintyviä ehdotuksia myötäillen, mutta niitä toteuttamatta, niin voisi kuvitella "kiltimpien tyttöjen" kehittäneen jonkinlaisen luonnollisen häiritsevän havaintoaineiston vaimennusmekanismin. Siis samaan tapaan kuin paperi- tai nettilehtiä voi lukea siten valikoivasti silmäillen, että lehden lukemisen aikana piirtyvä katseen reitti keskittyy melko onnistuneesti kaikkialle muuanne paitsi mainoksiin. Tai ainakin niin, että "mieleen piirtyvä" jälki olisi vaimeampi tai pian haihtuva.

Kun katselee heidän käyttäjäprofiilejaan ja seurailee missä muualle he vaikuttavat, niin tulee väistämättä mieleen, että pervomatskun osuus heidän päivittäisestä havainnoistaan on kuitenkin melko vähäistä, sillä twitteröinnit ja muut sosiaaliset mediat tarjoavat paljon liveviestijän mieltä puhdistavaa matskua.

Olikohan minulla joku kysymyskin? En minä enää muista. Jotain sellaista ajatusta äsken tapailin, että jos vasta internetiin tutustava lapsi sattuisi ensikuukausina kohtaamaan jotain "ihan kamalaa" (tm), niin voisiko "ihan kamalan" prosentuaalisen osuuden ollessa vähäinen, "ihan kamalan" vaikutus olla mitätön?

Olipas kehno teoria. Takaisin labraan.

Kommentit (0)

Suosituimmat

Uusimmat

Uusimmat

Suosituimmat