Seuraa 
Viestejä45973
Liittynyt3.9.2015

Nykyään globaalin kaupan ja taluden hyytyminen on muodostunut pääuutisaiheeksi.

Usein jää mainitsematta, että hyytyneen kansainvälisen kaupan ja talouden takaa paistaa myös aito luottamuksen puute.

USA:n talousvaikeuden ovat pitkälle sen omaa aikaansaannosta, kuten asuntomarkkinoiden "metldown" ja isojen autojättien kyky kilpailla Aasialaisten vastineidensa kanssa. Mutta nykyinen "talousromahdus" ei tapahtu "tynnyrissä" vaan sotien ja asevarustelujen täyttämässä maailmassa. Idän ja lännen suhteet ovat kiristyneet tasaiseen tahtiin viimeisen 10-vuoden ajan. Tosiasiassa nykyisen "talouskriisin" taustalla kummittelevat mm Kiinan ja USA:n alati kylmenevät välit, jotka ovat entistä enemmän alkaneet vaikuttaa myös kaupankäyntiin.

Hieman kärjistäen globaali talous on vene, jonka toisessa ääripäässä ovat Eurooppalaiset ja toisessa Aasialaiset, ja Iranin ja Intian kaltaiset "pienemmät" valtiot siinä välissä. Aasia ja Eurooppa kumpikin käytännössä soutavat omaan suuntaansa, ja vene on nyt kaatumassa kumoon.

Minulle tämä ei sinällään ole mikään yllätys. Lännen egoistin ja jääräpäisen asenteen taustalla kummittelee ennenkaikkea USA:n ulkopolitiikka. Yksinapainen maailma on USA:n ulkopolitiiman päädoktriini, jota on määrä toteuttaa ennenkaikkea Naton ja mahdollisesti myös YK:n välityksellä. Suhteissa Kiinaan Taiwan on tosiasiassa vain hyvin pieni ongelma. Se on ongelma ennenkaikkea Pekigingin byrokraateille. Amerikkalaisille minkälainen tahansa Kiina, jota he eivät kontrolloi käytännössä niinkuin ovat kontrolloineet Japania jo kaksi sukupolvea on se todellinen ongelma!

Amerikalla on näin ollen selvä stragedia dominoida Aasiaa sekä taloudellisesti että sotilaallisesti. EU maat luonnollisesti tukevat tätä liittolaisinsa, toivoen samalla saavansa tästä Aasian "uudesta jaosta" jotain irti, aivan kuten on niiden Lähi-Idän politiikankin laita.

Tämä auttaa selittämään mm ainaisia Taiwan ja Tiibet skandaaleja. Kiina keskeytti neuvottelut EU:n kanssa vain osittain Dalai Laman takia. Tosiasiassa ongelmana oli, että "neuvotteluista" olisi tullut uusi saarna ja uhkauskierros Kiinalle siitä mitä kaikkea "kamalaa" sille tapahtuu, jos se ei päästä Euroja tyystin kontrolloimaan markkinoitaan ja laske Yuania näiden haluamalleen tasolle. Japanin jen on käytännössä huomattavasti Kiinan Yuania halvempi, mutta sillä ei ole niin paljoa merkitystä koska Japani on taantuva talousmahti ja tiukasti sidoksissa USA:n kontrolloimaan talous ja poliittiseen järjestelmään.

Globaalit "kauppaneuvottelut" kaatuvat hyvin yksinkertaisesti siksi, etteivät ne ole varsinaisia tasapuolisia "neuvotteluja" vaan sanelu ja uhakauskierros.

Tämä saattaa tuntua järjettömältä, ja tosiasiassa sitä se onkin! Kun Neuvostoliitto hajosi, USA:sta tuli maailmaa yksipuolisesti dominoiva talous ja sotilasmahti. Vähitellen Amerikan järjestelmän oma mädännäisyys ja Kiinan nousu alkoi horjuttaa kyseistä "luonnollista" asetelmaa, jota ei tosiasiassa oltu vahvistettu missään kansainvälisessä sopimuksessa tai asiakirjassa Neuvostoliiton hajoamisen jälkeen. Toisin sanoen;Venäjän federaation rajat ja sen yhä massiivisen ydinarsenaalin kohtalo oli yhä ratkaisematta kun Amerikka päätti lähteä pikku Lähi-Idän ristiretkelleen.

Vielä 10-vuotta sitten globaali maailmantalous oli sama asia kuin Amerikan talous. Kun tämä valta-asema joutui kyseenalaiseksi, alkoivat kitkerät "vapaa kauppaneuvottelut" jotka lopulta muuttuivat Kiinan ja USA:n väliseksi sanasodaksi, joka nykyään on pääosin naurettavaa lehdistössä uhoamista. Kumpikin osapuoli uhkaa jatkuvasti toista sotilaallisilla ja taloudellisilla pakkotimilla, mutta kuten aiemmin Euroopassa, mitään ei tapahtu ohjusten ja laivojen liikuttelua huolimatta Kiinan merellä.

Kyseessä ei siis oikeastaan ole globaali taloudellinen "meltdown" vaan enemmänkin globaalin "poliittisen kosensuksen" pettäminen, jos sellaista ikinä olikaan. Lännessä talous on ollut taantumassa jo vuosia ennenkaikkea väen vähenemisen vuoksi, minkä takia pikku "piristystä" on haettu mm Aasian markkinoilta.

Taloudellisen "romahduksen" taustalla on mm alati kalliimmaksi käyvä sota, ja uusi asevarustelukierre. Nykyinen öljyn hinnan laskeminen on tosiasiassa tilapäistä vailla todella toimivia vaihtoehtoisia energialähteitä. Länsimaisessa mediassa levitellään kauhutarinoita idän talousmahtien totaalisesa romahduksesta öljyn hinnan pudotessa ja globaalin kulutuksen laskiessa. Tosiasiassa itse öljyn kysyntä ei katoa yhtään minnekään ennenkuin keksitään auto, joka toimii vedellä Ja viimekädessä sekä Kiinalla että Intialla on noin miljardin työläisen kotimarkkinat lämmittämässä, mitkä eivät suinkaan sen enempää pääomaltaan kuin tekniikaltakaan ole "kehittimättömiä" kuten niitä rasistisesti yhä nimitetään. Länsimediassa toistetut jatkuvat "arviot" Kiinan talouden supistumisesta eivät ole mitään muuta kuin propagandaa, jolla luodaan totaalisen valheellinen kuva, että Kiinan talouskasvu on täysin riippuvainen länsiviennistä. Kukaan vähänkin asioihin perehtynyt tietää, ettei tämä pidä paikkaansa! On totta, ettei Kiina ja Intia vielä ainakaan seuraavaan 10-vuoteen voi saavuttaa USA:aa kulutuksessa tai keskimääräisessä elintasossa, mutta väitteet että niiden taloudellinen kasvu ja kehitys on totaalisesti länsimarkkinoiden varassa on silkkaa palturia ja propagandaa! Ei niitä muuten niin pelättäisikään

Tämä on propagandaa, jolla on tarkoitus pyrkiä heikentämään näiden maiden johtoa. Levitetään huhuja alati kasvavista levottomuuksista ja taloustaantumasta, joka tosiasiassa koskettaa nyt länttä aivan yhtä vakavasti kuin Kiinaakin. Länsimediassa ja mm heidän omassa yksityisklubissaan OECD:ssä levitetyt "arviot" Kiinan talouskasvun supistumisesta alle 5% ensi vuonna eivät ole mitään muuta kuin kateellista propagandaa! Jos näin todella olisi asian laita, niin tuskinpa Kiinalla olisi maailman suurin kauppataseen ylijäämä sekä maailman saastuttavin teollisuus

Globaali maailmantalous on romahtamassa, koska se viimekädessä perustui vain Amerikan talouden voimalle. Amerikassa poliittiset "Yes miehet" puhuvat yötä päivää "protektionismin" vaarasta, mutta tosiasiassa sitä mukaa kun USA:n talous pienenee ja mm "Puolustusbudjetin" tuomat rasitteet kasvavat, tulevat myös "kauppajännitteet" Aasian jättiläisten kanssa lisääntymään. On äärimmäisen epäralistista kuvitella että Kiina ja USA yhdessä voisivat tehdä yhteistyötä tilanteessa, jossa niiden taloudet ovat suunnilleen yhtä suuret, ja kumpikin maa osoittaa toisiaan tuhansilla ydinkärjillä. Ei tule toimimaan!

Koko "globaali maailmantalous" perustui alusta saakka vain USA:n ylivalalle. Ilman sen selvää taloudellista ja sotilaallista ylivaltaa maailma vajoaa moninapaiseen "neitseelliseen anarkiaan" Globaalit kauppasopimukset tulevat katkeamaan luottamuksen puutteessa. Aasian mahdeilla on liian paljon suojeltavaa omien kotimarkkinoidensa kehityksessä. Vapaa kauppa imperialistisen lännen kanssa ei niitä enää tule maittamaan. Voisikin heiaman kärjistäen sanoa että talousjärjestelmä joka meillä 10-vuotta sitten oli voimalla oli "häiriö" ja nyt lännen taantuman ja Aasian nousun myötä olemme palaamassa "normaaliin" jossa maailma koostuu erillaisista taloudellisista ja sotilaallista blokeista ilman, että yksi niistä olisi selvästi dominoiva. Globaali talous romahtaa, koska se perustuu nykyään aivan liiaksi kaupankäyntiin eikä sisämarkkinoiden kehitykseen ja keskiluokajn elvytykseen. Kauppa perustuu viimekädessä luottamukseen, niinkuin kaikki yritystoiminta. Ja koska kansainvälisessä politiikassa ei ole luottamusta, ei luonnollisesti kauppakaan voi kukoistaa! Neuvostoliitto ryhtyi noin sukupolvi sitten epätoivoiseen kauppaan lännen kanssa pelastaakseen kansansa nälänhädältä. Tämän seurauksena siitä tuli käytännössä taloudellisesti riippuvainen USA:sta, joka pian saneli sille lainaehdot joista se käytännössä ei voinut kieltäytyä! Joko globaali talous perustuu yhden valtio tai valtioliiton totaaliseen dominointiin, tai sitten rikkimenneeseen "palapelijärjestelmään" Nyt kun Aasia ja Eurooppalainen maailma ovat liiaksi tasavertaisia, on globaali kauppa jäätymässä, koska luottamusta ei ole kylliksi toimivan talousjärjestelmän rakentamiseksi. Viimekädessä vapaa kauppa onkin aina toiminut suljetuissa järjestelmissä ja imperiumeissa. Globaalisti ihmiskunta on aivan liian jakaantunut toimivan järjestelmän rakentamiseksi.

Kommentit (0)

Suosituimmat

Uusimmat

Uusimmat

Suosituimmat