Seuraa 
Viestejä45973
Liittynyt3.9.2015

Mikä estää sen, että kaikki poliitikkojen ja korkeiden virkamiesten virkaan liittyvä viestintä olisi avoimesti julkista internetissä kansan katseltavana? Julkiset virathan ovat julkisia, joten niidenhän pitäisi olla päivänvaloa kestäviä. Turvallisuuteen liittyvät virat, kuten armeijan, ulkoministerin ja presidentin turvallisuuspoliittiset asiat, ovat ainoita asioita, joissa on järkeä käyttää salattua viestintää.

Sitäkään en ymmärrä, miksi hallituksen neuvottelut ja budjettiriihet käydään suljettujen ovien takana. Mitä katastrofaalisia seurauksia olisi sillä, jos hallituksen neuvotteluhuoneessa olisi kamera ja mikrofonit ja kansa pääsisi seuraamaan koko näytöstä netissä?

Tässä vaiheessa pyydän asiaa käsiteltävän lähinnä periaatteelliselta kannalta.

Kommentit (7)

lierik
Seuraa 
Viestejä4922
Liittynyt31.3.2005

Varmaan olisi sitten tekstiviestien ja puheluidenkin oltava julkisesti luettavissa ja kuunneltavissa? Niissäkin voi olla jotain kasalaisilta salattuja asioita.

Lierikki Riikonen

Peksa
Sitäkään en ymmärrä, miksi hallituksen neuvottelut ja budjettiriihet käydään suljettujen ovien takana. Mitä katastrofaalisia seurauksia olisi sillä, jos hallituksen neuvotteluhuoneessa olisi kamera ja mikrofonit ja kansa pääsisi seuraamaan koko näytöstä netissä?Sähköpostien julkaisemisesta sen enempää kantaa ottamisesta, kuin että se vaatisi perustuslain muuttamista kirjesalaisuuden osalta, ja sillä olisi enempi epämiellyttäviä seuraamuksia tavallisille kansalaisille kuin kansanedustajille ja ministereille jotka rupeisivat käyttämään viestintään muita kanavia.

Tuosta pudjettiriihestä ja neuvotteluista sitten jotain: Samaa olen mietttinyt monesti, ja tähän lisättynä meitin nykyisen pääministerin ohjeistus "valmisteilla olevien asioiden salauksesta medialta". Miksi kansan ei haluta tietää näistä asioista? Ei meillä vaikutusmahdollisuutta kuitenkaan ole. Paitsi vaaleissa, mutta se on lähinnä näennäistä. Pari kansaa miellyttävää asioiden suunnittelua (päätöstähän ei tarvitse tehdä) ennen vaaleja korjaa kaiken kuitenkin, ei kansa mitään muista, se katsoo Big Brotheria. Vai juuri sen takia, ettei kansa vain satu huomaamaan ettei meillä ole vaikutusmahdollisuutta ja ettei kansa alkaisi seuraamaan BB:n sijasta näitä keskusteluja?

Kansalla on vaikutusmahdollisuuksia. Se ei vain osaa käyttää niitä. Jos jokainen suomalainen nuoresta vanhaan ja köyhästä rikkaaseen päättäisi jotain, niin silloinhan myös tapahtuisi.

ok, korjataan sitten kuvitteellisesti(ei jaksa kirjoitella) tuota minun edeltävää viestiä siihen muotoon että BB:llä(huom. esimerkki) "halutaan estää" kansaa huomaamasta mahdollisuuttaan käyttää tätä teoreettista vaikutusmahdollisuuttaan.

Teoreettista, sillä että se todella vaatii kansanliikkeen ja kansahan ei liikahda sen BB:n äärestä..

Eihän siitä mitään tule jos politikon täytyy miettiä äänestäjien mielipidettä koko ajan. Välillä on tehtävä työtäkin!

tli
Seuraa 
Viestejä1123
Liittynyt11.11.2005

Siinä mielessä ollaan varmaankin aivan oikeilla jäljillä, että näiden ns. yhteisten asioiden valmistelu tulisi olla julkista ja kansalaisten kritiikille avointa. Se Vanhasen periaate asioiden valmistelun salaisuudesta on kyllä täyttä totalitarismia.

Tuo virkamiesten oma sähköposti on kuitenkin aivan eri asia, sillä virkamiehet ovat sen suhteen aivan samassa asemassa kuin muutkin kansalaiset. Itse olen työelämässä ollut sellainen pikkuvirkamies jo vuosia ja kyllä me siellä omissa työsuhteissamme kamppailemme aivan saman kaltaisten ongelmien kanssa kuin muutkin työelämässä mukana olevat.

Jos joudumme konfliktiin työnantajan kanssa, niin haluamme, että mahdolliset yhteydenotot ammattiliiton lakimieheen jäävät vain tämän lakimiehen ja meidän väliseksemme asiaksi. Työnantajan ei kuulu niistä mitään tietää, saatikka koko kansan. Tämä nyt on hieman kärjistetty esimerkki, mutta kuvaa sitä, että virkamiestenkin oma sähköpostiliikenne on heidän omaa sähköpostiliikennettään kuten kaikilla muillakin.

Asíoiden valmistelun sen sijaan pitäisi minunkin mielestäni olla julkista.

tli
Jos joudumme konfliktiin työnantajan kanssa, niin haluamme, että mahdolliset yhteydenotot ammattiliiton lakimieheen jäävät vain tämän lakimiehen ja meidän väliseksemme asiaksi. Työnantajan ei kuulu niistä mitään tietää, saatikka koko kansan. Tämä nyt on hieman kärjistetty esimerkki, mutta kuvaa sitä, että virkamiestenkin oma sähköpostiliikenne on heidän omaa sähköpostiliikennettään kuten kaikilla muillakin.

Asíoiden valmistelun sen sijaan pitäisi minunkin mielestäni olla julkista.
Oikeassa olet, virkamiestenkin tulee voida puolustaa omia oikeuksiaan tasavertaisesti kuin kenenkä tahansa muun oikeushenkilön. Mutta nuo ammattiliiton lakimieheen tehdyt yhteydenotot voisivat olla asia erikseen, pysykööt salaisena viestintänä. Viranhoitoon liittyvät asiakirjat ja niiden valmistelut olisi kuitenkin läpinäkyvyyden nimissä hyvä saada vaivattomasti näkyviin nettiin, jotta asianomaiset voivat tarkastaa kuinka heidän tilanteessaan, tai heidän tilannettaan vastaavissa muissa tilanteissa on menetelty.

Omalla kohdallani esim. lähiomaiseni syövän hoitamisessa on havaittavissa puutteita ja mielestäni minulla pitäisi olla pääsy katsomaan häntä hoitavan lääkärin koko virkahistoria siltä osin, ettei se loukkaa hänen potilaidensa yksilöllisyyttä. Olen ollut tyytymätön niihin menettelyihin ja tiedonantoon, jota olemme saaneet ja olisi hyvä tarkastaa, kuinka muut lääkärit ovat hoitaneet samanlaisessa tilanteessa olevia potilaita. Uskon, että tämä toisi ensinnäkin laadukkuutta julkisiin palveluihin, sekä myös ymmärrystä siihen, miksi joidenkin palveluiden laatuvaatimukset ovat kohtuuttoman korkealla.

Suosituimmat

Uusimmat

Uusimmat

Suosituimmat