Seuraa 
Viestejä465
Liittynyt14.12.2005

Kun ensimmäisen kerran kiinnitin erityistä huomiota siihen miten vaikuttava elämys viitisen metrin päästä lenkkeilypolkua kulkevan junan ohi meneminen onkaan -- riippumatta siitä, oliko kyse konteilla, matkustajilla vai tukeilla lastatusta junasta -- minua hieman hiljaa itsekseni nolostutti. Kuinka minä nyt sillä lailla.. kiehtoutuu junasta.

Ehdin siinä miettimään, oliko varovaisuuteni omia ajatuksiani kohtaan ennakkoaavistus siitä mitä päätyisin seuraavaksi ajattelemaan, jos antaisin ajatusten virrata vapaammin. Ties vaikka huomaisin pitäväni isoista laivoista, valtavista nostureista, Transformereista ja muista "miehekkäistä" asioista. Olinko kaappimies? Tai ehkä aikoinaan kesken jäänyt tv-sarja Tripodien aika oli saanut aikaan trauman, jota pitäisi selvitellä psykoanalyysissä?

Junan ohikulusta viehättymiseni täytyi tapahtua melko lähellä junaa ollen. Kymmenen metrin etäisyys vaakasuunnassa oli sopiva, vaikkakin epävirallinen lenkkipolku kulki siten junaradan viertä, että juna kulki viitisen metriä korkeammalla viereisellä rinteellä, mikä loi sinänsä riskin saada junan aikaansaaman ilmavirtauksen irroittamasta kivestä tai muusta pienestä kovasta esineestä osuma päähänsä.

Rohkenin sitten aloittaa analysoimaan hieman tarkemmin mikä siinä junan ohikulkemisessa oli niin viehättävää. Junan täytyi kulkea riittävän kovaa, pitää junankulkemisella ominaista ääntä, täyttää suurin osa näkökenttää, viedä tietoinen huomio lähes kokonaan, myötäillä kulkiessaan jonkin toisen pinnan muotoja, sekä kulkea tiettyä linjaa pitkin. Vastakkainen esimerkki olisi astronautin eväslaukun irtipääseminen ja äänetön eteneminen avaruudessa.

Myöhemmin päädyin ajattelemaan, että erityisesti kahden tai useamman eri aineksen välinen kitka ja liikkuminen toistensa suhteen tiettyä rataa pitkin oli olennaista -- siten, että se mikä liikkuu on saanut voimakkaan alkusysäyksen ja liikkuu irrallisena tai sitten se on kiinni jossain "narussa", kiertäen suurella vauhdilla pysyvää rataa tai edestakaisin. Suunnilleen näin. Liikuttu matka saattoi olla hyvinkin lyhyt, kenties vain yhden atomin verran, mutta liikkeen suunta tai rata täytyy olla joko mahdollisimman suora tai sen täytyy kaartua pehmeälinjaisesti.

Kyse voisi olla myös homogeenisesta aineesta, joka koostuisi yhdestä ainoasta metallihilan muodostavasta metalleihin kuuluvasta alkuaineesta ja jota muokattaisiin takomalla.

[size=70:1s0w9fvm]Kuvitusta Lukion kemian kirjasta Reaktio 2[/size:1s0w9fvm]

Jonkinlainen nolostus iski siinäkin kohdin, missä tämä aihe mielessäni päällimmäisenä ollen pidin kiehtovana jopa moukarinheittoa. Tai itseasiassa en niinkään sitä moukarista irtipäästämisvaihetta, vaan sitä vaihetta missä se moukari pyörii radallaan sen narun toisessa päässä.

http://www.nelonen.fi/.../video=3479&newpage=31&c=2
[size=70:1s0w9fvm]Uutisvideo, jossa moukari pyörittää Olli-Pekka Karjalaista[/size:1s0w9fvm]

http://vimeo.com/1313804
[size=70:1s0w9fvm]Sisällöltään hyvälaatuinen kotivideo, jossa esiintyy heiluteltavien taisteluvälineiden kuten nunchakun käsittelyä[/size:1s0w9fvm]

Koska asian ajattelu oli päässyt valloilleen mielessäni, alkoi kiehtovuus laajentua ulottumaan sormin tunnustellen kovilta tuntuvien materiaalien välisestä vuorovaikutuksesta kaikkeen mikä liikkuu nopeasti, joko myötäillen toista tai samaa alkuainetta tai sen halki kulkien. Kaasujen virtaaminen toistensa lomitse meni kuitenkin tuntemuksena liian vaikeasti aistittavaksi -- tälläisen aistimisen harjoittelun puutetta, veikkaisin. Toisen aineen täytyisi olla olla kiinteää, toinen jotain mikä aiheuttaisi vähän kitkaa, kuten ilma. Tässä mielessä ja tämän vuoksi valtamerilaivat eivät tuntuneet yhtään kiehtovilta. Phiuh.

En tosin aivan saanut tolkkua omista ajatuksistani sen suhteen, mitä pitäisin kaivinkoneiden liikkeestä, vaikka ne kuinka sulavasti ilman halki liikkuisivat.

http://www.youtube.com/watch?v=U9xo_Q0bzvc
[size=70:1s0w9fvm]Musiikkivideo, jossa taustamusiikkini J. Karjalaisen Do the Kaivinkone ja jossa kolme kaivinkonetta esittää tanssin[/size:1s0w9fvm]

Koen semanttista hankkaluutta sijoittaa seuraava tähän aiheeseen liittyvä viittaus yhteen jo kertomieni määritelmien kanssa.

http://video.nationalgeographic.com/video/player/.../volcanoes/volcano-lava.html
[size=70:1s0w9fvm]Dokumenttileike, jossa sula laava valuu näyttävästi[/size:1s0w9fvm]

--

Jämäpala:

http://dsc.discovery.com/.../regular-glass-break.html
[size=70:1s0w9fvm]Videoleike tv-sarjasta, missä saattaa esiintyä jotain aiheeseen liittyvää, muttet kuitenkaan voi katsoa sitä aluekohtaisten tekijänoikeusrajoitusten vuoksi[/size:1s0w9fvm]

Kommentit (0)

Suosituimmat

Uusimmat

Uusimmat

Suosituimmat