Seuraa 
Viestejä45973
Liittynyt3.9.2015

Tämä on kyllä ehdottomasti paras keskustelufoorumi. Täällä on paljon on osaamista eri aloilta. Ainoa haittapuoli on pitkät lainaukset, jotka välillä tekee lukemisen tuskalliseksi. Ja tietenkin se, että mini ketju on puolillaan toisten solvailua. Jos järjestettäisiin pikkujoulu tämän foorumin kirjoittajille, niin tarvittais puolustusvoimien virka-apu osasto avuksi järjestyksen ylläpitämiseksi.

Millä saataisiin hiilidioksidipäästöt tavoitteeseen? Nythän niillä on taas jonkinlainen ilmastokokous meneillään. Sattui kyllä huonoon saumaan tämä taantuma tuon kasvihuoneilmiön suhteen. Saas nähdä kuinka käy noiden päästövaatimusten. Itselläni on jonkinlainen malli, joka perustuu säästämiseen.Ajattelin listata oamsta mielestä mahdollisia toimenpiteitä. Niiden kustannuksista en tiedä, mutta uskoisin täällä aika monella olevan osaamista ja valmiita tietoja. Näitä ajatuksia saa vapaasti tyrmätä. Mukana on on myös yritysmaailmaan tarkoitettuja säästökeinoja. Voi luoja...tästä voi tulla pitkä kuin nälkävuosi. Pääsääntöisesti ne koskevat sähköä.

1.Ilmalämpöpumppu pakolliseksi sähkölämmitteisiin taloihin. Omat kokemukset ovat todella myönteisiä. Paljonkohan sähkönkulutus laskisi, jos näin tapahtuisi. Tuettaisiin samalla tavalla kuin nyt eli asennukseen kotitalousvähennys. Ja kilpailuvirasto vahtisi tarkasti, että tukeminen ja lisääntynyt laitteiden tarve ei nostaisi hintoja kovin paljoa. Helppo keino vähentää sähkön kulutusta eikä tarvi repiä koko taloa auki. Viilennys toki tuo ongelmia eli ihan samassa suhteessa säästöä ei tulisi. Voitaisiin toki harkita sitäkin, että myytäisiin malleja, joilla ei voi viilentää(onkohan mahdollista). Olisiko arvio sen kaltainen, että näin säästyisi n.2000 kwh vuodessa/talous. Kommentteja? Ja paljonko se vaikuttaisi Sähköntuotannon tarpeeseen? Todella kylmät päivät ovat toki ongelma. Uusiin taloihin voisi lailla määrätä pakolliseksi esim. tulisijan tai jonkun muun lisälämmönlähteen rakentamisen. Näillä hinnoillahan se maksaa itsensä takaisin n. 4 vuodessa(varmaan keskiarvo,jos otetaan huomioon myös kalliimmat design-tuotteet) . Tätähän voisi vähävaraisten kohdalla myös tukea jollain järjestelyillä. Esim. koroton luotto ja maksuaikaa 4 vuotta. Tai ainakin hyvin matala korko.

2.Vettä säästävät sekoittajat hanoihin ja suihkuihin pakolliseksi. Tai ainakin niin, ettei uutena saa muita kuin säästäviä. Itse hommasin sellaisen. Tarvitaan n. 1/3 vedenpaineesta mitä aikaisemmin tarvittiin. Perheen(2+2) vedenkulutus pieneni varovasti arvioiden n.1/3:n. Ja sehän tarkoittaa pienempää lämpimän veden kulutusta eli vähemmän menee sähköä. Jos arvioitaisiin tällaiselle toimenpiteelle vaikka 2kwh säästöä/vuorokausi/talous. Tämähän vähentäisi myös kaukolämmitteisessä yms. kodeissa energiankulutuksen laskua. En tosin tiedä paljonko, koska en tunne niiden hintoja ja yksiköitä joilla niiden kulutusta mitataan. Kuluttaja säästäisi vesi ja energialaskussa.

3.En tiedä yhtään paljonko mainosvalot vievät sähköä? Tuntuu vain aika hurjalta, että kolmen aikaan yöllä kaupunki loistaa täynnä mainosvaloja. Mainosvalot pakolla pois vaikka ajelle 00.00-07.00 paitsi paikoista, jotka ovat auki. Vaikka ne ovatkin mainostamisen välineitä, niin luulisi etteivät ne nyt niin paljoa myyntiä pienennä, vaikka ne yöllä olisivatkin pois päältä. Ja esim. Nokian tai Rautaruukin kaltainen firma nyt tuskin kovin paljon hyötyy valomainoksista. Voitaisiinko arvioida, että sähkön kulutus vähenisi n.2 kwh/yritys? Ei tosiaan itsella yhtään hajua paljonko ne vie. Luulisi, että aika paljon, kun näkyvät niin hyvin pimeällä.

4.Olen itse töissä keskisuuressa pankki – ja finanssialan yrityksessä. Toimipisteessämme on n. 20 tietokonetta, jotka ovat päällä koko ajan. Luulisin, että se on aika yleistä. Muistaakseni se perustuu siihen, että niitä sillon tällöin päivitetään öisin. Voisiko niitä etäohjata jotenkin, että ne nyt olisivat ainakin valmiustilassa aikoina joita niitä ei käytetä(esim.21.00-07.00). Paljonko se tietokone vie. Mut jonkinverran kuitenkin. Yritys ten luulisi säästävän rahaa. Toki saattaa olla tarvetta käytölle myös yöaikaan, mutta sehän voidaan varmasti järjestää. Vain herra tietää, paljonko niitä koneita on suomessa aivan turhaan päällä. Muistaakseni, kun itse mittasin kulutusmittarilla oman koneeni kulutusta, niin se sanoi 128 w ja valmiustilassa noin puolet siitä. Mulla on pöytäkone. Toki Suomessa on paljon myös kannettavia, jotka vievät huomattavasti vähemmän. Ja aika monihan sortuu siihen, että kun kyseessä on firman vehkeet ja firman sähkö, niin ei se merkkaa mitään. Tuskin vaikuttais esim. kovin paljoa työn tehokkuuteen, jos lounastauon ajaksi koneet laitettaisiin kokonaan pois päältä.

Tässä nyt olisi muutama säästökohde.Nää ei pitäisi olla kovin mahdottomia toteuttaa. Olisihan noita paljon muitakin, mutta ei kehtaa enempää laittaa kun tulisi vielä pidempi teksti. Mitenkähän tällaiset toimenpiteet vaikuttaisivat koko suomen sähköntarpeeseen? Ja sitä kautta siihen, että mikä olisi uusien ydinvoimaloiden tarve? Ja mitä mahdollisia uusia sähkö vieviä laitteita lähitulevaisuudessa näette tulevan, jotka lisäisivät kulutusta?

Haluaisin myös, että yritysten ja yksityistalouksien sähkön/energiankulutukset olisivat julkisia. Ova tietoja. Ovathan verotiedotkin. Olisiko teidän mielestä kuin suuri loukkaus yksityisyydensuojalle? Sillähän voisi olla positiivinen vaikutus säästämiseen, kun alkaisi kilpasäästäminen:)

Sivut

Kommentit (21)

besiktas
Haluaisin myös, että yritysten ja yksityistalouksien sähkön/energiankulutukset olisivat julkisia. Ova tietoja. Ovathan verotiedotkin. Olisiko teidän mielestä kuin suuri loukkaus yksityisyydensuojalle? Sillähän voisi olla positiivinen vaikutus säästämiseen, kun alkaisi kilpasäästäminen:)

Hyvä hyvä. Paras keskusteluketju ikinä!

Itse olen sen tuhannesti ehdottanut, että kapitalismissa kaiken A ja O pitäisi olla kilpailu taloudellisuudessa; kuka pystyy elämää hyvää elämää kaikkein taloudellisemmin

Nythän meillä on kapitalismin irvikuva, missä hoetaan taloudellisuutta, mutta joka käytännössä tarkoittaa sitä, että kaikki haluavat vain kallista ja erittäin tehotonta elämää; jopa talousasiantuntijat eivät osaa edes ajatella taloudessa taloudellisuutta, vaan opettavat, että järjestelmässä kaiken tulee koko ajan kallistua, tai muuten tulee paha peikko...

Onneksi kuitenkin mikään eikä kukaan pysty elämään petomaista elämää loputtomiin, joten nyt meitä kohtaa maailman talouden täydellinen romahdus ja sitä myötä meille avautuu aivan kokonaan uusi maailma uusine johtajineen, jotka pystyvät elämään aidosti taloudellista eli vaatimatonta elämää

Ertsu
Seuraa 
Viestejä6878
Liittynyt8.11.2007
Besiktas
4.Olen itse töissä keskisuuressa pankki – ja finanssialan yrityksessä. Toimipisteessämme on n. 20 tietokonetta, jotka ovat päällä koko ajan. Luulisin, että se on aika yleistä.

Olet siis tyypillinen toimistoherra, joka ei todella paljon sähköä kuluttavia laitteita ole nähnytkään. Voin kertoa, että etenkin metalliteollisuuden lämpökäsittelyuunit ovat aina päällä, mutta yksikköteho alkaa jostain 200 kW:sta. Tietokoneet ovat vain hyttysenpaska niiden rinnalla.

6. Siis teollisuuteen lämmön talteenotto pakolliseksi, ettei tarvitse puhaltaa uunien jäähdytysilmaa kuumana harakoille ja sen lisäksi lämmittää samaa hallitilaa 160 kW:n sähkölämmittimellä.

Denzil Dexter
Seuraa 
Viestejä6665
Liittynyt7.8.2007

Hys hys, nykysysteemi on hyvä.
Kun Lapin mummo käy taksilla kaupungissa ostamassa energiansäästölampun vessaansa ja tekee toisen reissun palauttaaksen sen ongelmajätteiden keräyspisteeseen 48 km päähän, on maailma pelastettu.
Jos tämä ei riitä, hän pesee huolellisesti lasipurkit koneessa tai tiskialtaassa, liuottaa etiketit irti, ja lajittelee ne paperi- lasi- ja metallijätteisiin. Sen jälkeen kaikki roina kipataan samaan jäteautoon ja ajetaan 650 km päähän Tornioon kaatopaikalle.
Jos teollisuus näkisi saman vaivan kuin tuo Lapin mummo, se vaarantaisi teollisuuden kilpailukyvyn, joten sitä ei kannata tehdä.

Ertsu
Besiktas
4.Olen itse töissä keskisuuressa pankki – ja finanssialan yrityksessä. Toimipisteessämme on n. 20 tietokonetta, jotka ovat päällä koko ajan. Luulisin, että se on aika yleistä.

Olet siis tyypillinen toimistoherra, joka ei todella paljon sähköä kuluttavia laitteita ole nähnytkään. Voin kertoa, että etenkin metalliteollisuuden lämpökäsittelyuunit ovat aina päällä, mutta yksikköteho alkaa jostain 200 kW:sta. Tietokoneet ovat vain hyttysenpaska niiden rinnalla.

6. Siis teollisuuteen lämmön talteenotto pakolliseksi, ettei tarvitse puhaltaa uunien jäähdytysilmaa kuumana harakoille ja sen lisäksi lämmittää samaa hallitilaa 160 kW:n sähkölämmittimellä.

Olen tässä 15 vuotta pyörinyt projekteissa, joissa on suunniteltu ja toimitettu laitteita teollisuuteen sekä tuotekehitys- että toimitusprojekteissa. Kertaakaan ei ole ollut kenenkään osapuolen osalta keskustelua laitteiden energiankulutuksesta. Yhden kerran asiakas oli huolestunut paineilman kulutuksesta, jolloin vaihdetiin alipaine-ejektorit alipainepumppuihin. Tässäkään tapauksessa ei tutkittu varsinaisesti energiankulutusta vaan paineilman kulutusta.

No miksi se ei kiinnostaa ketään, ei edes sitä sähkölaskun maksajaa? Koska varsinkin Suomessa sähkö on niin halpaa verrattuna muihin kustannuksiin, että ei sillä ole mitään väliä.

Ulkomailla olen ollut tekemässä asennuksia tehtaisiin, jotka ovat lämpimilla alueilla. Tehtaat ovat olleet ilmastoituja. Eli se hukkalämpö, jota nämä huonosti suunnitellut koneet tuottavat, pitää vielä lisää energiaa käyttämällä puskea pihalle.

Teollisuus käyttää Suomessa yli 50% kaikesta energiasta (ei siis pelkkä sähkö):
http://www.tilastokeskus.fi/tup/suoluk/ ... oppukaytto

Lämmitys, liikenne ja teollisuus kuluttuavat yhdessä yli 85% (kaikesta). Toki jokainen kuluttaja voi säästää energiaa, mutta se on tosiaan pieru saharassa . Tämä on kylmä fakta, kuten nääistä tilastoista näkee

Energiaintensiivisessä teollisuudessa tilanne on hieman parempi, mutta kuitenkin surkea. Tuttuni lopetti komponenttikauppiaan hommat ja aloitti energiakonsulttina metsäteollisuuteen provikkapalkalla (korvaus säästöjen perusteella). Nyt kyselee porukkaa hommiin (myös allekirjoittanutta), kun ei kerkee niitä hoitaan kysynnän räjähdettyä asiakkaiden huomattua, että säästökohteita tosiaan löytyy.

En keksi mitään sopivaa sanaa tähän teollisuuden energian käyttöön. Olisiko järkyttävä sopiva?

No mitä tekee valtiovalta? Suunnittelee kuudetta ydinvoimalaa. Just. Siis 120% varmuudella Suomessa voitaisiin säästää yhden ydinvoimalan verran sähköä, jos investoidaan ydinvoimalan verran rahaa siihen.

Yhteiskuntahan tukee monella tavalla näitä "yksityisiä" ydinvoimalahankkeita. Viimeinen tuki on sitten se jätteiden hoito, ei ne voimalayhtiöt ole niitä 1000 vuoden kuluttua hoitamassa.

syytinki
Seuraa 
Viestejä9307
Liittynyt18.8.2008
Ertsu
Besiktas
4.Olen itse töissä keskisuuressa pankki – ja finanssialan yrityksessä. Toimipisteessämme on n. 20 tietokonetta, jotka ovat päällä koko ajan. Luulisin, että se on aika yleistä.

Olet siis tyypillinen toimistoherra, joka ei todella paljon sähköä kuluttavia laitteita ole nähnytkään. Voin kertoa, että etenkin metalliteollisuuden lämpökäsittelyuunit ovat aina päällä, mutta yksikköteho alkaa jostain 200 kW:sta. Tietokoneet ovat vain hyttysenpaska niiden rinnalla.

6. Siis teollisuuteen lämmön talteenotto pakolliseksi, ettei tarvitse puhaltaa uunien jäähdytysilmaa kuumana harakoille ja sen lisäksi lämmittää samaa hallitilaa 160 kW:n sähkölämmittimellä.


Hyttysenpaskahan se yksi tietokone, mutta laskeepa niitä muutaman kymmentuhatta. Pisaroista se merikin kertyy.

Sitäpaitsi kävin tässä kerran paskalla ja takaisin tullessa haisi koko käytävä käryävältä piuhalta. Koneeni virtalähde oli sanonut tuttavuuden irti. Ei vielä kuitenkaan täysin syttynyt.

Siitä pitäen en taatusti jättänyt konetta päälle, jos häivyin pitemmäksi aikaa. Ruokatunniksi jätin kyllä käyntiin. Uskollisesti sammutin myös huoneen valot.

Tietokone on sen luokan pölynimuri, että on oikeastaan ihme kun toimistoissa ei satu noita pölyräjähdyksiä

Väittäisin asennevirheeksi ajatella, että on niin pieni hävikki, ei sitä kannata ja jättää virta päälle. Pienikin turha kulutus on turhaa kulustusta ja kun homma summataan päädytään melkoisiin lukuihin.

Nämä masuunit ym. ovat sitten oma juttunsa, kuten yleensä lämmön talteenotto. Norjassa kuulemma krematoriotkin ovat kaukolämpöverkossa. Mullekin kelpaisi ruumislämpö.

Ertsu
Seuraa 
Viestejä6878
Liittynyt8.11.2007
Taas yksi viisas
No miksi se ei kiinnostaa ketään, ei edes sitä sähkölaskun maksajaa? Koska varsinkin Suomessa sähkö on niin halpaa verrattuna muihin kustannuksiin, että ei sillä ole mitään väliä.

Yksi syy kiinnostuksen puutteeseen lienee se, että valtio maksaa osan yritysten energialaskusta. Yritykset laittavat sähkölaskunsa verovähennyksiin, jota mahdollisuutta kotitalouksilla ei ole.

Kohta on kovat paikat tavallisella pulliaisella säästää energiaa kun isoja tehtaita suljetaan toinen toisen perään. Kokonaiskulutus kun pienenee ja kun jäljelle jää kotilouksien kuluttamat pohjat, niin prosentuaalisesti katsottuna kuluttajien kuluttamat energia määrät alkavatkin nousemaan avainasemaan - siis säätöjen suhteen.

Kuitenkaan enegian kulutus mihinkään vähene, mutta kustannuksia tullaan siirtämään yksityisten kuluttajien piikkiin. Kulutat jos on varaa kuluttaa. Energian kulutuksen nykyinen tasapaino vaan siirtyy köyhiltä rikkaiden eduksi.

Denzil Dexter
Seuraa 
Viestejä6665
Liittynyt7.8.2007

Ei se sähkönsäästö tuota vaikeuksia kotitalouksissakaan; minäkin saisin pudottettua oman kulutukseni kolmasosaan pelkästään sillä, että vaihtaisin suoran sähkölämmityksen ja lämpimän veden lämmityksen johonkin muuhun kuin sähköön. Saman voisi tehdä aika monta kymmentä tuhatta muutakin suomalaista. Tai laittaa edes ilmalämpöpumpun.
Mutta ei kiinnosta, koska satanen sähkölaskuun löytyy helpommin kuin tonni ilmalämpöpumppuun tai muutama tonni keskuslämmitykseen. Samasta syystä tuossa lähes naapurissa jengi maksaa 450 euroa kuukaudessa vuokraa asunnosta, jonka pyyntihinta päivän lehdessä oli 37000 euroa.

turnabull
Kohta on kovat paikat tavallisella pulliaisella säästää energiaa kun isoja tehtaita suljetaan toinen toisen perään. Kokonaiskulutus kun pienenee ja kun jäljelle jää kotilouksien kuluttamat pohjat, niin prosentuaalisesti katsottuna kuluttajien kuluttamat energia määrät alkavatkin nousemaan avainasemaan - siis säätöjen suhteen.

Olen kerran käynyt Levillä. Jäänee ainoaksi kerraksi. Ihmettelin sitä mökkien paljoutta. Sähkölämmitteisiä kaikki. No, oli kai niistä suurimmassa osassa jonkinlainen tulenkatselulaite. Mutta miksi tuollaista tiiviiksi rakennettua aluetta ei lämmitetä kaukolämmöllä, jota tehtäisiin hakkeesta? Varsinkin kun puunjalostus sielläpäin entisestään vähenee ja raaka-aine senkin vuoksi olisi edullista. Saisivat paikalliset työtä ja etelän rahoja sitäkin kautta.

Denzil Dexter
Hys hys, nykysysteemi on hyvä.
Kun Lapin mummo käy taksilla kaupungissa ostamassa energiansäästölampun vessaansa ja tekee toisen reissun palauttaaksen sen ongelmajätteiden keräyspisteeseen 48 km päähän, on maailma pelastettu.
Jos tämä ei riitä, hän pesee huolellisesti lasipurkit koneessa tai tiskialtaassa, liuottaa etiketit irti, ja lajittelee ne paperi- lasi- ja metallijätteisiin. Sen jälkeen kaikki roina kipataan samaan jäteautoon ja ajetaan 650 km päähän Tornioon kaatopaikalle.
Jos teollisuus näkisi saman vaivan kuin tuo Lapin mummo, se vaarantaisi teollisuuden kilpailukyvyn, joten sitä ei kannata tehdä.

Ertsu
Besiktas
4.Olen itse töissä keskisuuressa pankki – ja finanssialan yrityksessä. Toimipisteessämme on n. 20 tietokonetta, jotka ovat päällä koko ajan. Luulisin, että se on aika yleistä.

Olet siis tyypillinen toimistoherra, joka ei todella paljon sähköä kuluttavia laitteita ole nähnytkään. Voin kertoa, että etenkin metalliteollisuuden lämpökäsittelyuunit ovat aina päällä, mutta yksikköteho alkaa jostain 200 kW:sta. Tietokoneet ovat vain hyttysenpaska niiden rinnalla.

6. Siis teollisuuteen lämmön talteenotto pakolliseksi, ettei tarvitse puhaltaa uunien jäähdytysilmaa kuumana harakoille ja sen lisäksi lämmittää samaa hallitilaa 160 kW:n sähkölämmittimellä.

Mikset kirjoittele enemmän?

Vähän mutta asiaa...

Ei muuta kun ilmastovero sähkön hintaan niin johan alkaa säästäminen kiinnostaa. Aluksi voisi vaikka koskea vain yrityksiä ja vain uusia sähkösopimuksia. Verotulot käytettäisiin uusiin energiatehokkuuden parantamistoimenpiteisiin/investointeihin alan yrityksiin.

Itsekin olen sitä mieltä että niin monessa suhteessa voisimme säästää että on vain naurettavaa ettei sitä enemmän harrasteta. Vaikuttaa kuitenkin siltä että ihmiset ovat heräämässä yhä enemmän tähän todellisuuteen ilmasto-asioiden ja energian nousevien hintojen myötä. Hauska juttu on toisaalta tällä hetkellä esimerkiksi öljyn kanssa - kun on jo päätetty nostaa kilometrikorvausta ja öljyn hinta on romahtanut niin ajaminen on entistä kannattavampaa suomessa.

wsw
Mutta miksi tuollaista tiiviiksi rakennettua aluetta ei lämmitetä kaukolämmöllä, jota tehtäisiin hakkeesta? Varsinkin kun puunjalostus sielläpäin entisestään vähenee ja raaka-aine senkin vuoksi olisi edullista. Saisivat paikalliset työtä ja etelän rahoja sitäkin kautta.Kun rakennusaktiviteetti menee lähes nollaan, niin esim pellettiä ei kukaan enää tuota. Sehän tehdään sahojen sahanpurusta. Sitä ei lamassa enää tuoteta.

Hake on todella surkea polttoaine. Märkää tavaraa (vesipitoisuus lähellä 50%) ja laitoksen käyttöhenkilöstö sairastuu homeeseen kuten on käynyt kymmenillä ellei sadoilla paikkakunnilla.

Kaukolämpö itsessään on typerin mitä voi keksiä. Itse verkosto maksaa saatanasti ja häviöt on valtavat, pientaloille 50% vapon tutkimuksen mukaan. Eikä sekään edes kestä kuin muutaman vuoden. Polyuretaanieristeet puolittaa eristyskykynsä muutamassa vuodessa, kun freoni korvaantuu ilmalla.

Kaukolämmitetty kiinteistö vaatii sähköä toimiakseen, joten ei ole edes kriisikelpoinen. Kaukolämpö on epäisänmaallisin tapa lämmittää.

Jokaiselle vapaa-ajan ilmapallo sekä työajan ilmapallo.
Sitte ne voitas tyhjentää ilmanottamoon.... Ettekö te tajua pellet... Ekosähkö jyrää.

sinnipirtti
Seuraa 
Viestejä5161
Liittynyt1.7.2007
wsw
Olen kerran käynyt Levillä. Jäänee ainoaksi kerraksi. Ihmettelin sitä mökkien paljoutta. Sähkölämmitteisiä kaikki. No, oli kai niistä suurimmassa osassa jonkinlainen tulenkatselulaite. Mutta miksi tuollaista tiiviiksi rakennettua aluetta ei lämmitetä kaukolämmöllä, jota tehtäisiin hakkeesta? Varsinkin kun puunjalostus sielläpäin entisestään vähenee ja raaka-aine senkin vuoksi olisi edullista. Saisivat paikalliset työtä ja etelän rahoja sitäkin kautta.ostitko muuten puita reissullasi? ajattelin vain kun pyytävät seka klapista lähemmäs 100 euroa heittomotti. halvempaa lämmittää sähköllä.

toisen polven pilkkuvirhe

Sivut

Suosituimmat

Uusimmat

Uusimmat

Suosituimmat