Seuraa 
Viestejä1517
Liittynyt13.12.2006

Petoksella saadut rahat saa pitää korkeimman oikeuden siunauksella.

http://www.nelonen.fi/uutiset/uutinen.asp?cat=1&d=47245

KKO: Köyhän äidin ei tarvitse palauttaa mieheltä huijattuja elatusmaksuja
Julkaistu 12.12.2008 10:33

Korkeimman oikeuden mukaan mies ei saa takaisin maksamiaan elatusmaksuja, vaikka lapsen äiti oli koko ajan tiennyt, ettei mies ole lapsen isä. KKO:n ennakkopäätöksen mukaan olisi kohtuutonta velvoittaa äiti maksamaan elatusmaksut takaisin, sillä äidin huonon taloudellisen tilan takia hän tuskin koskaan pystyisi maksamaan miehelle vaadittua summaa, lähes 4000:tta euroa.

Viime vuosikymmenen lopulla avioituneelle pariskunnalle syntyi lapsi vuonna 2000. Äiti tiesi jo raskausaikana, ettei aviomies ole lapsen isä.

Kun pariskunta erosi muutama vuosi myöhemmin, vanhemmat sopivat, että isä maksaa elatusapua 126 euroa kuukaudessa.

Myöhemmin isälle paljastui, ettei hän olekaan lapsen isä. Käräjäoikeus kumosi isyyden tammikuussa 2007.

Tämän jälkeen isä ryhtyi oikeusteitse perimään äidiltä takaisin maksamiaan elatusmaksuja. Hän voitti jutun käräjäoikeudessa, mutta hovioikeus ja korkein oikeus hylkäsivät kanteen.

KKO:n mukaan elatusavun palauttamiselle oli edellytykset, sillä äiti oli koko ajan tiennyt, ettei mies ole lapsen isä. Tästä huolimatta KKO piti kohtuuttomana äidin velvoittamista korvauksiin.

KKO totesi, että miehen nettotulot ovat noin 3300 euroa kuukaudessa. Äiti on sen sijaan ollut pätkätöissä ja työttömänä, joten nettotulot olivat olleet alle tuhat euroa kuukaudessa.

KKO painotti, että elatusavun palauttamista harkittaessa lapsen olosuhteet ja etu ovat tärkeällä sijalla. Äiti tuskin koskaan pystyisi palauttamaan vaadittua summaa korkoineen ottaen huomioon hänen huonon taloudellisen asemansa.

Tämän takia KKO katsoi, ettei elatusapujen palauttamista ole pidettävä kohtuullisena.

Päätös syntyi äänin 3-2. Vähemmistöön jääneet oikeusneuvokset Kati Hidén ja Jukka Sippo olisivat määränneet äidin palauttamaan rahat miehelle. Enemmistön muodostivat oikeusneuvokset Mikko Tulokas, Kari Kitunen ja Timo Esko.

An nescis, mi fili, quantilla prudentia mundus regatur.
(Axel Oxenstierna)

Kommentit (1)

Ronron
Seuraa 
Viestejä9265
Liittynyt10.12.2006

Hmm. Mikähän tuossa olisi ollut eettisesti kaikkein paras ratkaisu? Mielestäni ehkä rahojen kyniminen äidiltä ja hänen huoltajuusoikeutensa peruminen, lapsi kasvatuskotiin tai oikealle isälleen. Ihan siitä syystä että noin ei vaan saa tehdä, ei tuollaista voi hyväksyä, jotain asialle olisi pitänyt sentään tehdä. Tuo on sama kuin oikeutettaisiin varastaminen sillä perusteella ettei tule muka muuten toimeen. Siis voi hittolainen. Jollain tavalla vastuuseen teostaan ettei tapahdu jatkossa.

くそっ!

Suosituimmat

Uusimmat

Uusimmat

Suosituimmat