Seuraa 
Viestejä201
Liittynyt28.11.2013

http://members.iinet.net.au/~jacob/worldtp.html

Yllättäviä lämpimien alueiden alimmat lämpötilat... ja sekin että iso osa lämpötilamittauksista sijoittuu 1900 -luvun alkupuolelle.

Vaihdokas kirjoitti: Höh anteeksi. Yläpeukutin vahingossa Max Hunterin kommenttia. Ei olisi ollut aihetta. Sori.

Kommentit (7)

Olisi mielenkiintoisaa kuulla miksi "hälyttävän ilmaston lämpenemisen" vanavedessä eivät useimpien maiden lämpötilaennätykset tahdo oikein millään rikkoutua. Otetaanpa esimerkiksi vaikka oma maamme. Turku, v.1914. Olikos se heinäkuisen helleaallon huippulukema peräti 35,9 astetta?

ralf64
Olikos se heinäkuisen helleaallon huippulukema peräti 35,9 astetta?
Mitenhän luotettava tuo data on tuolta ajalta? Kyllä mullaki auringon puolella kesällä mittari heittää yli 50 asteen lukemia.

Muistaakseni tuota tuumittin joskus ja tultiin siihen tulokseen että kuumaa on takuulla ollut . Muutamalta vanhalta ihmiseltä 30-luvun loppupuolen lämpöjaksoista kyselin, ja he kertoivat vanhempiensa muistaneen tuon helteen, kun muutama ihminen kuolikin kuumuuteen (oikeammin siis veden puutteeseen). En ole yrittänyt ottaa selvää missä silloinen mittauspiste sijaitsi, luulisin sen olleen Tähtitorninmäen takaosissa, joka silloin oli kyllä takuulla paljaampi puista kuin nykyään. Itse mittari oli kuitenkin tietääkseni silloinkin siinä tuulettuvassa (valkoisessa) 2m korkeudessa olevassa mittauslaatikossa, minkä se joku britti kehitti 1800-luvulla uhi-ilmiötä, ja esim. kallioista huokuvaa lämpöä karttaakseen, ja jota käytetään edelleen. Kalliolle sitä telinettä ei tainnut ohjeiden mukaan saadakaan asettaa. Kesäpäivisin kun inversiota ei juurikaan esiinny niin tuo lukema on vissiin aika tarkka. Talvilämpötilat onkin sitten eri juttu, Suomen kylmyysennätys tuli muistaakseni jokunen vuosi mittauspaikan vaihdon jälkeen. Olikos se nyt Salla, Naruska -52 tai sinnepäin. Siitä tuumi että kylmää on takuulla ollut .

hitsi, ihan kuin mä olisin kirjoittanut tämän jonnekin jo aiemmin. de-ja-vu.

CherryPick
Seuraa 
Viestejä97
Liittynyt2.10.2008
Olli V
ralf64
Olikos se heinäkuisen helleaallon huippulukema peräti 35,9 astetta?
Mitenhän luotettava tuo data on tuolta ajalta? Kyllä mullaki auringon puolella kesällä mittari heittää yli 50 asteen lukemia.Nykypäivän ihmisillä on taipumusta vähätellä aikaisempia sukupolvia. Ihmisen älykkyydessä ei ole kuitenkaan tapahtunut suuria muutoksia viimeisten tuhansien vuosien aikana. Teknologia on kehittynyt, populaatio on kasvanut, mutta ihminen on sama. Muinaiset roomalaiset ja egyptiläiset hämmästyttävät, koska mielukuvamme on rajoittunut.

Lämpötilamittausteknologia on sinänsä ollut olemassa jo pitkään (http://home.comcast.net/~igpl/Temperature.html) eikä mittausympäristössäkään (valo/varjo ym.) ole mitään vaikeasti ymmärrettävää tai toteutettavaa. Pikemminkin ongelma on nykypäivän pintamittauksissa. 1900-luvun alussa ei ollut suurkaupunkeja massiivisine lämmönlähteineen.

http://www.surfacestations.org/ kertoo lisää siitä, miten pintamittauksia tehdään nykyään.

CherryPick
FT - fysiikkaa, sovellettua matematiikkaa ja tietojenkäsittelyä

Stevenson oli se joku britti, joo kaikkea sitä unohtaa . Hämmästyttävän tehokas laite se boksi, voi sijoittaa vaikka suoraan aurinkoon, ja silti saa varjon lukemat. Ne sivupuolat oli muistaakseni kantiillaan sen takia että siihen kehittyy ilmavirtuksia sisään, että saadaan luotettavampi lukema . Katto on kantillaan jotta mitään boksin sisäistä lämpösaareketta synny ja pohja muistaakseni myös puolattu, ettei tule liian kylmiä lukemia. Näppärää, jos joskus hankkii itselleen tarvittavat kosteusmittarit tai mitä niitä kaikkia oli niin tuommoinen pitää kyllä koittaa kyhätä. Voisi toimia loistavasti tuo rakenne vaikka halkojen kuivauksessa, muttei kyllä tuon värisenä

CherryPick

Nykypäivän ihmisillä on taipumusta vähätellä aikaisempia sukupolvia. Ihmisen älykkyydessä ei ole kuitenkaan tapahtunut suuria muutoksia viimeisten tuhansien vuosien aikana....
Oikein. Tuo on hyvä muistutus.
Lisäksi jokainen sukupolvi uskoo olevansa oikeassa.

surreal
Seuraa 
Viestejä978
Liittynyt10.11.2007

Miten luotettavia olivat lämpötilamittaukset vuonna 1914? Ihmiset olivat silloin täysiä imbesillejä, metsäläiset sameine silmineen laahustivat ryysyläisinä Suomen villeissä metsissä. Lämpötila kalibroitiin havunneulasia tunnustelemalla. Kanootilla Yhdysvaltoihin paenneen Mannisten perheen pojanpojanpoika kehitti sittemmin huippuunsa tämän ikiaikaisen mittaustavan.

Suosituimmat

Uusimmat

Uusimmat

Suosituimmat